Τα μαλλιά πέφτουν στα βρέφη: τα αίτια και την εξάλειψή τους

Το περιεχόμενο

Σχεδόν όλοι οι γονείς κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα όπως η απώλεια μαλλιών σε ένα βρέφος. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν πολλά ερωτήματα, επειδή κάθε μητέρα θέλει το μωρό να μεγαλώσει υγιές.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σε ένα νεογέννητο μωρό, τα μαλλιά έχουν πολύ λεπτή δομή. Είναι περισσότερο σαν χνούδι, και είναι φυσικό αυτό το χνούδι να αρχίζει να αποδίδει τη θέση του στα κανονικά πυκνά μαλλιά. Χρειάζονται περίπου 3 μήνες. Η τριχόπτωση σε αυτή την ηλικία δεν πρέπει να είναι ενοχλητική, στη θέση τους σύντομα θα εμφανιστεί ισχυρή και ισχυρή πραγματική τρίχα.

Είναι σημαντικό να εκτιμήσετε ακριβώς πού συμβαίνει η απώλεια μαλλιών. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού, για πολλά χρόνια, το φαλακρό έμπλαστρο χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς ως ένδειξη ραχίτιδας στα βρέφη. Αλλά πρόσφατες μελέτες δεν έχουν βρει στενή σχέση μεταξύ ραχίτιδας και φαλάκρας του λαιμού. Φαλακρός νυχιών μπορεί και χωρίς ραχίτιδα. Και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό ακριβώς συμβαίνει. Ο λόγος έγκειται στο κοινότατο σκούπισμα των μαλλιών του σε μια πάνα, ένα μαξιλάρι, επειδή το μωρό βρίσκεται ξαπλωμένο για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής.

Οι ειδικοί υγείας παιδιών το λένε αυτό εκτός από τη φυσική αλλαγή των μαλλιών, στην απώλεια των τριχών των παιδιών επηρεάζει το συναισθηματικό υπόβαθρο - Η γέννηση είναι ένα μεγάλο άγχος για ένα παιδί και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης, διαφορετικές από το συνηθισμένο ενδομήτριο περιβάλλον.

Η αιτία της απώλειας μαλλιών μπορεί να είναι υπερβολική φροντίδα - πλύνοντας πάρα πολύ το κεφάλι του μωρού με απορρυπαντικά. Ακόμα και αβλαβές σαπούνι για βρέφη με συχνή χρήση καταστρέφει το φυσικό λιπιδικό στρώμα στα μαλλιά, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία των μαλλιών από την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων, γεγονός που τελικά οδηγεί σε αραίωση και τραυματισμό του άξονα των μαλλιών.

Πιστεύεται ότι η δομή των μαλλιών μωρών σχηματίζεται μέχρι 4-5 χρόνια. Και επειδή η μέτρια τριχόπτωση κατά το πρώτο έτος της ζωής δεν πρέπει να τρομάξει τους γονείς καθόλου. Αλλά υπάρχει και παθολογική αλωπεκία, δεν πρέπει να δίνουμε προσοχή στην οποία είναι αδύνατο.

Πότε η φαλάκρα θεωρείται φυσιολογική;

Όπως αναφέρθηκε ήδη, μέχρι τριμήνου, η απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογικής φύσης, η αλλαγή τους συμβαίνει σχεδόν ανεπαίσθητα. Σε ένα νεογέννητο, οι λεπτές τρίχες μπορεί να πέσουν στο κεφάλι μετά από ξύσιμο, αλλαγή καπέλων, κολύμβηση. Στη συνέχεια, μπορεί να εμφανιστεί το φαλακρό έμπλαστρο στο πίσω μέρος της κεφαλής που περιγράφεται παραπάνω.

Για να μην ανησυχείτε για την ραχίτιδα, οι γονείς πρέπει να συμβουλευτούν έναν παιδίατρο.

Δεν χρειάζεται να κρύβονται από τον γιατρό τους φόβους και τις αμφιβολίες τους σχετικά με την κατάσταση των μαλλιών των παιδιών. Σε σχεδόν 95% των περιπτώσεων από την παιδική ηλικία, τα μαλλιά πέφτουν για φυσιολογικούς λόγους, και δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό. Εκτός από την αλλαγή των μαλλιών, μεταξύ των φυσικών αιτιών μπορεί να ονομαστεί αλλαγή στα ορμονικά επίπεδα. Στη μήτρα, το μωρό έλαβε μια μεγάλη ποσότητα μητρικών ορμονών φύλου, μετά τη γέννηση είναι αποκλειστικά στη δική του ορμονική υποστήριξη, η οποία οφείλεται εν μέρει στην αδυναμία της γραμμής των μαλλιών. Αυτή η κατάσταση δεν απαιτεί θεραπεία. Όταν ο οργανισμός του μωρού προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες ύπαρξης, η ανάπτυξη των μαλλιών και η φυσική τους αλλαγή θα εισέλθουν σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό, η απώλεια θα σταματήσει.

Ένας άλλος πολύ φυσικός λόγος για την τριχόπτωση είναι η υπερθέρμανση του κεφαλιού. Τα μωρά έχουν ένα από τα πρώτα ιδρώτα του κεφαλιού και συνεπώς τα προβλήματα με τις τρίχες αρχίζουν συχνότερα σε παιδιά των οποίων οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν το παιδί σε ζεστά καλύματα και καλύμματα όλη την ώρα.

Αν το πώμα αφαιρεθεί και η κεφαλή επιτρέπεται να "αναπνέει" ελεύθερα, συνήθως σταματά το fallout και περιορίζεται στο πλαίσιο της φυσιολογικής αλλαγής των μαλλιών.

Πότε πρέπει να ανησυχώ;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε σε καμία περίπτωση. Ακόμη και τα παθολογικά αίτια της τριχόπτωσης υπόκεινται σε διόρθωση και η μητέρα δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί, αλλά για να θεραπεύσει το μωρό με τον γιατρό.

Η τριχόπτωση με μεγάλα φαλακρά μπαλώματα και αποκόμματα μπορεί να είναι σημάδι αλωπεκίας σε βρέφη. Σε αυτή την περίπτωση, τα μαλλιά πέφτουν δυνατά, με εστίες ή εντελώς, συχνά σε ολόκληρη την περιοχή του κεφαλιού, παραμένοντας μόνο στις πλευρές, και ακόμη και σε μικρή ποσότητα. Οι φαλακρές κηλίδες είναι επίπεδες, λείες και δεν υποβάλλονται σε απολέπιση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς ιατρική βοήθεια, επειδή η αλωπεκία μπορεί να έχει πολλούς διαφορετικούς λόγους:

  • αυτοάνοσες ασθένειες στις οποίες τα θυλάκια τρίχας σε ένα βρέφος γίνονται αντιληπτά ως εχθρικά και καταστρέφονται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • ορμονική ανισορροπία, διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.
  • μυκητιακές ασθένειες του τριχωτού της κεφαλής, ringworm?
  • μακροπρόθεσμη χρήση αντιβιοτικών ή βιταμινών σε μεγάλες ποσότητες.

Οι βολβοί μαλλιών μπορούν να τραυματιστούν μηχανικά. Βρίσκονται σε ένα παιδί έως 3 μηνών πολύ κοντά στην επιδερμίδα, και ακόμη και πολύ επιμελής χτένισμα τρίχας σε ένα παιδί μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Είναι αδύνατο να μην εξετάσουμε και ραχίτιδα, στα οποία η φαλάκρα του λαιμού είναι μόνο ένα από τα κλινικά σημεία. Οι μητέρες θα πρέπει να κατανοούν σαφώς ότι με βάση το φαλακρό σημείο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μια τέτοια διάγνωση. Οι ραχίτιδες πρέπει να επιβεβαιώνονται με ακτινογραφική εξέταση των οστών.

Είναι πολύ σημαντικό να αξιολογήσετε προσεκτικά τα σχετικά συμπτώματα. Εάν τα μαλλιά μόλις πέφτουν έξω και το παιδί συμπεριφέρεται έντονα, αναπτύσσεται ανάλογα με την ηλικία, τρώει καλά, κοιμάται, τότε δεν πρέπει να ψάχνετε για ασθένειες όπου δεν υπάρχουν.

Με τα ίδια ραχίτιδα, για παράδειγμα, ένα παιδί 4 μηνών και ένα παιδί ηλικίας 6 μηνών έχει υπερβολική εφίδρωση, κακή όρεξη και δυσκοιλιότητα. Όταν αναφέρεστε σε γιατρό, αναφέρετε ακριβώς ποια πρόσθετα συμπτώματα έχετε παρατηρήσει. Αυτό θα βοηθήσει στη γρήγορη και σωστή διάγνωση, αν είναι.

Θεραπεία

Οι φυσιολογικές αιτίες της πρόπτωσης που περιγράφονται παραπάνω δεν απαιτούν θεραπεία. Η ανάπτυξη των τριχών συνεχίζεται μόνος του. Όσον αφορά τα παθολογικά αίτια, έχει μεγάλη σημασία για ποιο λόγο συμβαίνει. Οι μυκητιασικές αλλοιώσεις αντιμετωπίζονται με αντιμυκητιακά φάρμακα και για την εστιακή αλωπεκία, οι ορμονικοί παράγοντες μπορεί να ενδείκνυνται τοπικά με τη μορφή αλοιφής και φυσιοθεραπείας.

Πρέπει να το καταλάβετε η παθολογική φαλάκρα αντιμετωπίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από τη θεραπεία των γονέων θα απαιτηθεί επιμέλεια, προσοχή και μεγάλη υπομονή. Οι γιατροί θα καθορίσουν εάν ένα μωρό έχει ανεπάρκεια βιταμινών. Στη συνέχεια, συνιστάται η παρασκευή πολυβιταμινών για την εξάλειψη της ανεπάρκειας των ευεργετικών ουσιών.

Οι ορμονικές θεραπείες συνιστώνται μόνο για παιδιά που έχουν ολική φαλάκρα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε την κατάσταση των πεπτικών οργάνων. Πολύ συχνά είναι μια διαταραχή του παγκρέατος ή του στομάχου που προκαλεί τριχόπτωση. Στην περίπτωση αυτή, ένας γαστρεντερολόγος παιδί θα εξετάσει και θα θεραπεύσει το παιδί.

Μεταξύ των λαϊκών θεραπειών που με την άδεια του παιδίατρος μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους γονείς, μπορεί να σημειωθεί κρεμμύδια και σκόρδο. Προετοιμάστε το καλαμάκι από το βολβό, το οποίο εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής για 10 λεπτά, μερικές φορές προστίθεται σκόρδο στο κουκούλι. Αυτό προκαλεί τοπικό ερεθισμό του δέρματος, αυξάνει τη ροή του αίματος στα θυλάκια της τρίχας.

Επιτρέπεται η χρήση τριφυλλιού, καστορέλλων και ελαιολάδων για τα μαλλιά των παιδιών. Μπορείτε να ξεπλύνετε τα μαλλιά μωρών με αφέψημα της ρίζας του ράμφους, καθώς και να χρησιμοποιήσετε ωμό κρόκο κοτόπουλου για να πλύνετε το κεφάλι.

Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι η χρήση οποιουδήποτε οικιακού φαρμάκου απαιτεί υποχρεωτική προηγούμενη διαβούλευση με παιδίατρο.Ορισμένα φυτικά συστατικά από ασυνήθιστες συνταγές μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες σε ένα βρέφος.

Εάν το παιδί έχει συνταγογραφηθεί φάρμακα, δεν πρέπει να το εγκαταλείψετε υπέρ της λαϊκής ιατρικής, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραδοσιακή θεραπεία, αλλά μπορεί να την συμπληρώσει αν ο γιατρός σας δεν πειράζει.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα της αλωπεκίας στην πρώιμη παιδική ηλικία επιλύεται με ασφάλεια. Περιπτώσεις φαλάκρα σε βρέφη με συνολική απώλεια φαρμάκων θυλακίων δεν γνωρίζει τόσο πολύ. Συνήθως πρόκειται για κληρονομική γενετική αλωπεκία, στην οποία η θεραπεία, στην πραγματικότητα, είναι ανίσχυρη. Όταν το μωρό μεγαλώνει, το ζήτημα της μεταμόσχευσης μαλλιών μπορεί να συζητηθεί με τον τριχολόγο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι σχεδόν πάντα δυνατό να αντιμετωπίσει έως και 1,5 χρόνια. Ταυτόχρονα, τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται καμία θεραπεία, όλα περνούν από μόνα τους και νέες τρίχες αναπτύσσονται γρήγορα.

Είναι πάντα πολύ πιο εύκολο να αποφευχθεί η απώλεια τρίχας στα βρέφη από το να τα μεταχειριστεί αργότερα. Για να γίνει αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το νοσοκομείο πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή σε θέματα πρόληψης.

Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η φυσιολογική απώλεια των μαλλιών των βρεφών, δεδομένου ότι αυτή η διαδικασία είναι φυσική, απαραίτητη. Αλλά παθολογικοί λόγοι για τους γονείς να το αποφύγουν τελείως.

Εάν ένα παιδί έχει προβλήματα με το στομάχι, τον θυρεοειδή αδένα, τους πρώτους μήνες της ζωής του, είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε προσεκτικά όλες τις συστάσεις του γιατρού και να πάρετε το μωρό σε ειδικό για την έγκαιρη εξέταση.

Το μητρικό γάλα θεωρείται η καλύτερη διατροφή που σας επιτρέπει να δώσετε στο μωρό σας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για ανάπτυξη και ανάπτυξη, ακόμη και οι βέλτιστα προσαρμοσμένοι τύποι γάλακτος δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η αλωπεκία αναπτύσσεται πιο συχνά σε παιδιά που στερούνται θηλασμού.

Μην πλύνετε τα μαλλιά του μωρού πολύ συχνά με ειδικά απορρυπαντικά, ακόμα και αν είναι παιδικά, υποαλλεργικά και προσαρμοσμένα για βρέφη των πρώτων μηνών της ζωής. Φυσικά, πρέπει να κάνετε μπάνιο το παιδί σας κάθε μέρα, αλλά πρέπει να πλύνετε το κεφάλι σας με σαπούνι και σαμπουάν όχι περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα. Κατά την επιλογή προϊόντων για παιδιά, θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τη σύνθεση του προϊόντος - θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φυσική. Απαγορεύεται αυστηρά να πλένετε τα μαλλιά σε παιδιά του πρώτου έτους ζωής με απορρυπαντικά για ενήλικες.

Εάν το μωρό είναι επιρρεπές σε δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να του δώσετε τη σωστή βοήθεια εγκαίρως. Αν παρατηρήσετε ότι ένα μωρό έχει ένα φαλακρό έμπλαστρο, τα μαλλιά ανεβαίνουν σε μεγάλο βαθμό, σε συστάδες, είναι σημαντικό να μην αναβληθεί η επίσκεψη στο γιατρό. Η συνολική αλωπεκία σε νεαρή ηλικία δεν είναι η πλέον ευνοϊκή πρόγνωση και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να αρχίσει η θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Για τους λόγους απώλεια μαλλιών στα παιδιά, λέει ο Dr. Komarovsky στο παρακάτω βίντεο.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία