3 μήνες 5 μήνες

Ανάπτυξη παιδιού σε 4 μήνες

Το περιεχόμενο

Το τετράμηνο μωρό γίνεται πιο προσεκτικό, ενεργό και χαρούμενο. Αλλάζει σωματικά και συναισθηματικά, απολαμβάνοντας τους γονείς με νέες δεξιότητες και επιτεύγματα. Τι έμαθε το μωρό με την ηλικία των 4 μηνών και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει στην ανάπτυξη του μικρού παιδιού αυτής της ηλικίας;

Μετάβαση σε 4 μήνες
Μία από τις μεγαλύτερες χαρές αυτής της εποχής είναι η μετατροπή

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Ένα μωρό 4 μηνών ενισχύει σημαντικά τους μυς της πλάτης και βελτιώνει τον συντονισμό τους, με αποτέλεσμα το παιδί να μαθαίνει να μετακινείται. Ωστόσο, το μωρό δεν μπορεί να καθίσει σταθερά, επομένως δεν συνιστάται η τοποθέτησή του με στήριγμα με τη μορφή μαξιλαριού.
 • Πολλά αντανακλαστικά χαρακτηριστικά του νεογέννητου έχουν ήδη εξαφανιστεί ή έχουν αρχίσει να εξασθενίζουν, για παράδειγμα, τα ανιχνεύσιμα και τα αντανακλαστικά Moro. Ο υπερτονός των όπλων έχει ήδη εξαφανιστεί και στα πόδια διατηρείται ακόμα.
 • Οι δακρυϊκοί αδένες του παιδιού αρχίζουν τη δουλειά τους, επομένως, όταν κλαίνε, το μωρό έχει ήδη δάκρυα.
 • Το όραμα του μωρού αρχίζει να αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερα χρώματα. Τριμμένα σαν καθαρούς τόνους κίτρινου, κόκκινου, μπλε και πράσινου. Εάν το παιδί είχε μια στραβισμός μετά τη γέννηση λόγω της αδυναμίας των οφθαλμικών μυών, κατά 4 μήνες θα πρέπει να περάσει, καθώς οι μύες των οφθαλμών γίνονται ισχυρότεροι.
 • Η ακρόαση του παιδιού αναπτύσσεται επίσης ενεργά. Ακούγοντας τους ήχους, η ψίχα στρέφεται προς την κατεύθυνσή της. Το παιδί ξέρει ήδη πώς να διακρίνει τις φωνές αγαπημένων από τις φωνές των ξένων. Ακούγοντας τη μουσική, ο μικρός γαμπρός αρχίζει να κουνάει το κεφάλι του με το ρυθμό. Τα μικρά όπως οι ρυθμικές μελωδίες με χαμηλές αποχρώσεις περισσότερο από τους ψηλούς τόνους.
 • Το έργο του πεπτικού συστήματος του μωρού έχει ήδη βελτιωθεί και γίνει πιο σταθερό, τα περισσότερα παιδιά έχουν περιορισμένο κολικό.
 • Σε μερικά μωρά, ο σχηματισμός σάλιου αυξάνεται, αλλά αυτό δεν συνδέεται με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών, αλλά με τη συνεχή εύρεση των χεριών και των διαφόρων αντικειμένων στο στόμα του μωρού, τα οποία μελετάει με αυτόν τον τρόπο.
 • Τα μαλλιά και τα νύχια του μωρού μεγαλώνουν 4 μήνες πολύ γρήγορα.

Με συναισθηματικούς όρους, το ψίχουλο αυτής της ηλικίας γίνεται πιο ανεπτυγμένο και χρειάζεται άσχημα επικοινωνία με τους ενήλικες. Μεταξύ όλων των ανθρώπων, το μωρό διακρίνει ιδιαίτερα τη μητέρα και αντιδρά στη διάθεσή της. Εάν η μαμά είναι λυπημένη, το μωρό θα την νιώσει, και το χαμόγελο της μητέρας της σίγουρα θα ανταποκριθεί με το γοητευτικό της χαμόγελο.

4μηνη χαμογελαστή μαμά μωρών
Το χαμογελαστό μωρό γοητεύει τους γονείς

Φυσική ανάπτυξη

Δεδομένου ότι η κινητική δραστηριότητα ενός μωρού 4 μηνών εξακολουθεί να μην είναι υψηλή, η αύξηση βάρους σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά μεγάλη και ανέρχεται σε περίπου 750 γραμμάρια. Η ανάπτυξη των ψίχτων γίνεται 2,5 εκατοστά μακρύτερη και η περιφέρεια της κεφαλής και του θώρακα σε αυτή την ηλικία γίνεται η ίδια (μέχρι τον πέμπτο μήνα ο θώρακας γίνεται περισσότερο από την περιφέρεια του κεφαλιού).

Παρόλο που όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με διάφορους τρόπους, οι μέσοι δείκτες για τα περισσότερα βρέφη αυτής της ηλικίας και τα όρια των κανόνων βοηθούν να αποκαλυφθεί αν το βρέφος αναπτύσσεται κανονικά και αν ο παιδίατρος δεν πρέπει να προσέχει την υπέρβαση ή τη μείωση οποιασδήποτε από τις παραμέτρους της σωματικής ανάπτυξης. Παρουσιάσαμε τους κανόνες για τα μωρά 4 μηνών στο τραπέζι:

Δείκτης

Μέσος όρος 4 μηνών

Τα αγόρια σε 4-5 μήνες

Τα κορίτσια 4-5 μήνες

Βάρος

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

Ανάπτυξη

62,1-63,9 εκ

59,7-68 εκ

57,8-66,4 εκ

Περιφέρεια κεφαλής

40,6-41,6 εκ

39,2-44 εκ

38,1-43,1 cm

Περιφέρεια θώρακα

41-41,6 εκ

38,6-44,6 cm

38,9-43 εκ

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Ξαπλωμένος στο στομάχι του, το ψίχουλο κρατά με σιγουριά το κεφάλι του και εξετάζει τα πάντα γύρω.Επιπλέον, το μωρό μπορεί ήδη να σηκώσει ολόκληρο το άνω μέρος του σώματος μαζί με το κεφάλι και να ακουμπήσει στις παλάμες.
 • Μέχρι τέσσερις μήνες, το μωρό έχει καταφέρει να κατακτήσει πρηξίματα στην κοιλιά από μια θέση στην πλάτη. Ορισμένα παιδιά μάθαιναν ακόμη να γυρίσουν πίσω και να προσπαθήσουν να σέρνουν στο στομάχι του, βοηθώντας τον εαυτό του με τα πόδια του.
 • Ξαπλωμένος στην πλάτη του, το μωρό έχει μάθει να σηκώνει το κεφάλι του με τη ζώνη ώμου. Αυτή είναι η πρώτη προσπάθεια του μωρού να καθίσει.
 • Το μικρό παιδί χειρίζεται ήδη καλά με τα χέρια της. Κατά τη διάρκεια της σίτισης, τα χέρια του παιδιού συχνά αγκαλιάζουν τα στήθη της μητέρας ή κουνώνουν το μπουκάλι. Διαμένοντας στο παχνί, το ψίχουλο ήδη πιάζει με σιγουριά τα χέρια τα αντικείμενα που κρεμούν πάνω του (κινητά παιχνίδια).
 • Κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, το παιδί χαμογελάει και συχνά γελάει. Ένα παιδί ηλικίας 4 μηνών είναι πολύ συναισθηματικό, μπορεί να χαίρεται ή να είναι αναστατωμένος ή προσβεβλημένος.
 • Το περπάτημα ενός μωρού τεσσάρων μηνών είναι αρκετά μεγάλο. Θα ακούσετε τους ήχους "a", "o", "b", "p" και "m" από το μωρό. Ορισμένα μωρά έμαθαν ακόμη να τα δέσουν με συλλαβές.
Μωρό 4 μήνες τραβά ένα παιχνίδι
Οι δείκτες που παρουσιάζονται είναι μόνο κατευθυντήριες γραμμές.

Σημειώστε ότι κάθε μωρό αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και κάποιες δεξιότητες στο μικρό παιδί μπορεί να εμφανίζονται νωρίτερα και άλλοι - λίγο αργότερα από τους συνομηλίκους τους. Ωστόσο, υπάρχουν δεξιότητες, η έλλειψη των οποίων σε ηλικία 4 μηνών πρέπει να προειδοποιεί τους γονείς. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν το μωρό:

 • Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία και δεν τα κρατά στη λαβή για λίγο.
 • Δεν σηκώνεται από την υποστήριξη στα χέρια όταν βρίσκεται στο στομάχι του.
 • Δεν έμαθε να κυλήσει στο στομάχι του.
 • Στην όρθια θέση (όταν το γονικό στήριγμα βρίσκεται κάτω από τους βραχίονες) δεν στηρίζεται στα πόδια στην επιφάνεια.
 • Όταν τραβούν προς τα πάνω και με τις δύο λαβές, το κεφάλι του παιδιού σκύβει πίσω.
 • Δεν δείχνει συναισθήματα και δεν αντιδρά στην επικοινωνία με τους ανθρώπους.

Όσον αφορά το αν θα ανησυχείτε αν υπάρχουν αποκλίσεις από τον κανόνα, δείτε το βίντεο του Dr. Komarovsky.

Σχετικά με το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους κανόνες, ένα παιδί πρέπει να μπορεί να είναι 4 μηνών, δείτε το επόμενο βίντεο της Λάρισας Σβιρίδοβα.

Τάξεις ανάπτυξης

 • Κουνήστε φωτεινά παιχνίδια πάνω από το παιδί σας, έτσι ώστε το ψίχουλο να τα αρπάξει με λαβές. Λοιπόν, αν τα παιχνίδια αυτά έχουν διαφορετική υφή ή κάνουν ήχους.
 • Τοποθετήστε κουδουνίστρες διαφόρων μεγεθών και διαφορετικών σχημάτων στις λαβές του μωρού. Προσφέρετε τα ψίχουλα για να αγγίξετε όχι μόνο τις κουδουνίστρες, αλλά και ένα μαλακό παιχνίδι, μια μικρή κούκλα, ένα μουσικό παιχνίδι με κουμπιά, ένα ελαστικό μπιπ και άλλα αντικείμενα.
 • Παίξτε κρύψτε και αναζητήστε με το μωρό. Κρύψτε το πρόσωπό σας πίσω από ένα μαντήλι, στη συνέχεια ανοίξτε το πρόσωπό σας και πείτε "κούκος". Μπορείτε επίσης να κλείσετε τα μάτια σας με τα χέρια σας και, στη συνέχεια, να κλείσετε τα μάτια του μωρού σας με τα χέρια σας. Το Crumbs σίγουρα θα αρέσει σε όλες τις παραλλαγές του παιχνιδιού.
 • Παίξτε με το μωρό στο "κοράλλι". Δεδομένου ότι υπάρχουν κέντρα στην παλάμη που διεγείρουν το έργο των εντέρων, αυτό το παιχνίδι θα είναι χρήσιμο όχι μόνο για τους μυς του χεριού, αλλά και για την πέψη.
 • Φυσήξτε φυσαλίδες και αφήστε το ψίχουλο να παρακολουθήσει την αργή πτήση.
 • Βάλτε μια κάλτσα φωτεινόχρωμη στο πόδι ενός μωρού, έτσι ώστε το μικρό tot θα θελήσει να το αρπάξει. Μπορείτε επίσης να δέσετε ένα κουδούνι στο πόδι του μωρού. Βεβαιωθείτε ότι επαινείτε το ψίχουλο όταν το παιδί παίρνει μια κάλτσα ή ένα κουδούνι.
 • Για καλύτερη σωματική ανάπτυξη και κατάρτιση συντονισμού, κρατήστε το μωρό από τις λαβές, σηκώστε τα και στη συνέχεια χαμηλώστε τα κατά μήκος του σώματος. Μετά από αυτό, περάστε τα χέρια σας πάνω από το στήθος σας και να τα διαδώσετε.
 • Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, μασάζ και οτιδήποτε άλλο με το παιδί σας, πίνετε τραγούδια και προφέρετε τα ριζοβολία των βρεφών και ενώ βάζετε το μωρό στο κρεβάτι, τραγουδήστε ένα σκηνικό ή πείτε ένα παραμύθι.
 • Δημιουργήστε "διάλογους" με το μωρό για να κάνετε το μωρό να μάθει να μιμείται την ομιλία σας. Μιλήστε με διαφορετικές λέξεις έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να δει τις εκφράσεις του προσώπου σας. Είναι επίσης σημαντικό να επαναλάβετε τους ήχους που λέει το παιδί μετά το μωρό.
Μαμά και μωρό 4 μήνες
Τα μωρά σε 4 μήνες χρειάζονται πρώτα τη φροντίδα και την αγάπη της μητέρας τους.

Προσπαθήστε να περάσετε με το παιδί το μάθημα "Worm", το οποίο δείχνει η Tatyana Lazareva στο επόμενο βίντεο.

Φροντίδα

Το πρωί ενός μωρού τεσσάρων μηνών, όπως και πριν, αρχίζει με διαδικασίες υγιεινής.Πλύνετε το πρόσωπο του μωρού και σκουπίστε τα μάτια, καθαρίστε τα αυτιά και τη μύτη, όταν είναι απαραίτητο. Κοπή των νυχιών σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά συχνά, καθώς αναπτύσσονται γρήγορα, και το μωρό βάζει συνεχώς λαβές στο στόμα.

Περπατήστε με ένα παιδί 4 μηνών πρέπει να είναι δύο φορές την ημέρα, εστιάζοντας στις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι, η διάρκεια των περιπάτων μπορεί να είναι έως και 6 ώρες. Το χειμώνα συνιστάται να κάνετε μια βόλτα για 1-2 ώρες. Αποφύγετε από αυτό θα πρέπει να είναι μόνο σε σοβαρό παγετό, βροχή ή έντονο άνεμο.

Γυμναστική και ελαφριά μασάζ συνιστάται για παιδιά δύο φορές την ημέρα. Κατ 'αρχάς, βάλτε το μωρό στην πλάτη, τραβήξτε τις λαβές και κάντε τις με κυκλική κίνηση. Στη συνέχεια γυρίστε το μωρό στη μία πλευρά και στην άλλη, στη συνέχεια, πάρτε τα πόδια του μωρού και να τα μετακινήσετε. Στη συνέχεια, τα ψίχουλα πρέπει να γυρίσουν στο στομάχι του, και σε αυτή τη θέση λυγίζουν και ισιώνουν τα πόδια του.

Γυμναστική για το παιδί
Η γυμναστική και το μασάζ βοηθούν την ανάπτυξη του παιδιού σας

Στη διαδικασία του μασάζ αξίζει να χρησιμοποιείτε τα μαξιλάρια.

Η τεχνική μασάζ σε 4 μήνες παρουσιάζεται λεπτομερώς από τον Nikolay Nikonov - τον κορυφαίο γιατρό και μασάζ θεραπευτή στη Ρωσία στο επόμενο βίντεο.

Για να βελτιώσετε τον ύπνο, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο τελετουργικό που θα δημιουργήσει το βρέφος για έναν ύπνο της νύχτας. Αυτό το τελετουργικό μπορεί να περιλαμβάνει το μπάνιο, το χαϊδεύει το σώμα του μωρού, τη σίτιση, το σκοινί ή ένα παραμύθι. Επαναλάβετε αυτό το τελετουργικό καθημερινά, χωρίς να χάνετε τα στοιχεία του.

Θυμηθείτε τους κανόνες ασφάλειας και μην αφήνετε ένα ψίχουλο σε ένα, επειδή πολλά μωρά σε 4 μήνες έχουν ήδη μάθει να κυλήσει, και εκείνοι που δεν έχουν ακόμη επιτύχει μπορούν να ευχαριστήσουν με μια νέα δεξιότητα ανά πάσα στιγμή.

Το γεγονός ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε για το μωρό σε 4 μήνες, δείτε το βίντεο της Λάρισας Σβιρίδοβα.

Η καθημερινή ρουτίνα

Το παιδί μπορεί να είναι ήδη ξύπνιο για περισσότερο από 2 ώρες στη σειρά και συμπεριφέρεται πολύ ενεργά κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Ένα τετράμηνο μωρό κοιμάται ανά ημέρα έως και 15 ώρες. Ο νυχτερινός ύπνος σε αυτή την ηλικία διαρκεί περίπου 10 ώρες. Τα ημερήσια όνειρα για πολλά παιδιά των 4 μηνών γίνονται τρία και η συνολική διάρκεια τους είναι περίπου 5 ώρες. Ο βέλτιστος χρόνος τοποθέτησης στον ύπνο της νύχτας ονομάζεται 19-21 ώρες. Αν αρχίσετε να το βάζετε αργότερα, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες λόγω της υπερβολικής εργασίας του μωρού.

Ο μωρό που θηλάζει συνεχίζει να λαμβάνει αποκλειστικά γάλα. Ταυτόχρονα, το ψίχουλο άρχισε να εφαρμόζεται στο στήθος λιγότερο συχνά. Αυτό συμβαίνει συνήθως στη διαδικασία του ύπνου, κατά τη διάρκεια του ύπνου, και επίσης αμέσως μετά το ξύπνημα. Ως αποτέλεσμα, το παιδί έχει ήδη έναν αρκετά ακριβή τρόπο διατροφής.

Θηλασμός σε 3 μήνες
Σε 4 μήνες είναι πολύ εύκολο να προσαρμόσετε τις τροφές.

Το μωρό διατροφή με μπιμπερό πιο αυστηρή. Παρέχει μια ορισμένη ποσότητα του μείγματος και 6 τροφοδοσίες την ημέρα σε διαστήματα περίπου 3,5 ωρών. Η ποσότητα του μείγματος, που απαιτείται από το μικρό Τεχνητό ανά ημέρα, καθορίζεται διαιρώντας το βάρος του μωρού με 7. Αυτή η συνολική ποσότητα διαιρείται εξίσου σε 6 τροφές.

Κατά μέσο όρο, τα 4 μηνών μωρά καταναλώνουν 900-1000 ml του προσαρμοσμένου μείγματος ανά ημέρα. Για μια σίτιση, το μωρό λαμβάνει κατά μέσο όρο 150-170 ml του μίγματος. Επίσης σε αυτήν την ηλικία τα μωρά που λαμβάνουν το μείγμα αρχίζουν να τρέφονται. Το πρώτο πιάτο δέλεαρ επιλέξτε λαχανικά ή χυλό. Ένα νέο προϊόν δίνεται στη δεύτερη σίτιση, αυξάνοντας την ποσότητα του σε 100 g.

Μην ξεχάσετε να διαφοροποιήσετε τα ψίχουλα ημέρας με διαφορετικές πίτες. Ένα από αυτά παρουσιάζεται από την Tatyana Lazareva στο επόμενο βίντεο.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Η επικοινωνία με ένα μωρό 4 μηνών γίνεται πιο ενδιαφέρουσα μέρα με τη μέρα. Η καθημερινή ρουτίνα κάθε παιδιού είναι ατομική και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, αλλά για να καταλάβουμε σε τι να επικεντρωθούμε, θα σας πούμε πώς μια συνηθισμένη ημέρα με ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να μοιάζει με:

6: 30

Αφύπνιση για την πρώτη σίτιση, διαδικασίες υγιεινής.

8: 00

Η πρώτη μέρα ύπνου.

10: 00

Αφύπνιση για τη δεύτερη σίτιση, περίοδο αφύπνισης.

11: 30

Περπατήστε και το δεύτερο απογευματινό υπνάκο στον καθαρό αέρα.

13: 30

Επιστροφή στο σπίτι, ξύπνημα για την τρίτη σίτιση.

14: 00

Περίοδος αφύπνισης, εκπαιδευτικά παιχνίδια.

15: 30

Περπατήστε και τρίτο υπνάκο στον ανοιχτό αέρα.

17: 00

Επιστροφή στο σπίτι, ξύπνημα για την τέταρτη σίτιση.

17: 30

Περίοδος αφύπνισης.

19: 30

Κολύμβηση, πέμπτη σίτιση, τοποθέτηση τη νύχτα.

00: 00

Αφύπνιση για την έκτη σίτιση και αμέσως κοιμισμένο.

Η ανάπτυξη του μωρού θα βοηθηθεί επίσης από τις ασκήσεις που παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο, σύμφωνα με τη μέθοδο του O. Teplyakova, ειδικού στην πνευματική ανάπτυξη.

Συχνά προβλήματα

 1. Δάγκωμα του μαστού της μητέρας της ενώ θηλάζει. Με τη δράση αυτή, το μωρό αρχίζει να χωρίζει από τη μητέρα και ελέγχει την αντίδρασή της. Εάν αυτή τη στιγμή η μητέρα κραυγάζει, το παιδί θα καταλάβει ότι δεν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μητέρας.
 2. Συχνές περισπασμούς κατά την τροφοδοσία. Τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων μηνών ελέγχουν συχνά τη μητέρα τους και αποσπούν ή απομακρύνονται από το στήθος της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διατροφής. Η λήψη του μαστού σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητη. Η σωστή συμπεριφορά της μητέρας θα είναι ήρεμη να περιμένει έως ότου η ψίχα επιστρέψει στη σίτιση.
3 μήνες 5 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία