4 μήνες 6 μήνες

Παιδική ανάπτυξη σε 5 μήνες

Το περιεχόμενο

Κατά το πρώτο έτος, η ανάπτυξη του μωρού είναι πολύ γρήγορη. Τα ψίχουλα είναι συνεχώς ευχαριστημένα με νέες δεξιότητες και μικρά επιτεύγματα. Ένα μωρό πέντε μηνών είναι πολύ διαφορετικό από το νεογέννητο μικρό παιδί. Τι έμαθε το μωρό με την ηλικία των 5 μηνών και πώς μπορούν οι γονείς να διεγείρουν την ανάπτυξη του μωρού σε 5 μήνες;

Κορίτσι με ένα χείλος σε 5 μήνες
Ένα παιδί που εξερευνά τον κόσμο με ενδιαφέρον, γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον με αυτόν

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Το σώμα ενός μωρού σε 5 μήνες γίνεται πιο αναλογικό και οι μύες ενισχύονται σημαντικά.
 • Το όραμα του παιδιού συνεχίζει να εξελίσσεται. Από την εμφάνιση του μικρού, ούτε σταθερά ούτε γρήγορα κινούμενα αντικείμενα διαφεύγουν. Επίσης, το παιδί θέλει να κοιτάξει τις φωτογραφίες.
 • Σε ένα παιδί ηλικίας 5 μηνών απελευθερώνεται αρκετά άφθονα, η οποία όχι μόνο συνδέεται με την επερχόμενη οδοντοφυΐα, αλλά βοηθά επίσης στον καθαρισμό του στόματος, καθώς το μωρό σχεδόν όλα τα αντικείμενα που πέφτουν στα στυλό τράβηξε στο στόμα του.
 • Η καρέκλα ενός παιδιού που τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα μπορεί να είναι συχνή (5-6 φορές την ημέρα) και σπάνια (μία φορά σε 2-5 ημέρες). Τα μωρά που τρέφονται με μείγμα ή αρχίζουν να λαμβάνουν συμπληρωματικά τρόφιμα συνήθως απολέγονται 1-2 φορές την ημέρα και τα περιττώματά τους είναι πιο πυκνά και έχουν ισχυρή οσμή.
 • Η ούρηση σε ηλικία 5 μηνών είναι κανονικά έως 15 φορές την ημέρα.

Ο Hypertonus που είναι εγγενής στα νεογέννητα συνήθως περνά εντελώς μέχρι την ηλικία των 5 μηνών.

Φυσική ανάπτυξη

Κατά τον πέμπτο μήνα ζωής, ένα παιδί προσθέτει περίπου 700 γραμμάρια και το ύψος του αυξάνεται κατά μέσο όρο 2 εκατοστά. Το ύψος του θώρακα αρχίζει να κυριαρχεί πάνω από την περιφέρεια του κεφαλιού.

Το κορίτσι σε 5 μήνες χαμογελάει με ένα τόξο
Ακολουθήστε τη δυναμική των φυσικών δεικτών της εξέλιξης των ψίχτων

Η ανάπτυξη κάθε μωρού συμβαίνει με τον δικό του ρυθμό, αλλά οι ειδικοί έχουν καθορίσει τους μέσους δείκτες που χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των παιδιών μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Αφού τα έχετε μάθει, μπορείτε να μάθετε αν το παιδί μεγαλώνει κανονικά και εάν χρειάζονται πρόσθετες διαβουλεύσεις με τους γιατρούς.

Τα όρια του κανόνα και των μέσων τιμών για βρέφη ηλικίας 5 μηνών συλλέχθηκαν στον ακόλουθο πίνακα:

Δείκτης

Η μέση τιμή των 5 μηνών

Αγόρια σε 5-6 μήνες

Τα κορίτσια 5-6 μήνες

Βάρος

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

Ανάπτυξη

64-65,9 cm

61,7-70,1 εκ

59,6-68,5 cm

Περιφέρεια κεφαλής

41,5-42,6 εκ

40,1-45 εκ

38,9-44 εκ

Περιφέρεια θώρακα

42,4-42,9 cm

40,1-45,7 εκ

40,3-44,5 εκ

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Το μωρό έχει κυριαρχήσει τα κτυπήματα στην πλάτη του από μια θέση στην κοιλιά του. Τώρα το ίδιο το παιδί επιλέγει τη θέση στην οποία θα μελετήσει τον κόσμο γύρω του. Κάποια μωρά έχουν αρχίσει να σέρνουν. Ενώ προσπαθούν να κινηθούν στο στομάχι του, ενεργά γυρνώντας τα πόδια, καθώς και ρολό.
 • Το μωρό μπορεί ήδη να καθίσει, αλλά μόνο με υποστήριξη (για παράδειγμα, σε μια ψηλή καρέκλα). Σε αυτή την περίπτωση, το πίσω μέρος του μωρού είναι λυγισμένο, έτσι οι γιατροί δεν συνιστούν να αφήσετε ένα μωρό 5 μηνών σε καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν κρατάτε το μωρό κάτω από τα χέρια σας και το βάλετε σε μια σταθερή επιφάνεια, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί θα σταθεί σε ίσια πόδια.
 • Ο άνθρωπος ψίχουλα ελέγχει ελεύθερα τα στυλό του και είναι σε θέση να πιάσει και να κρατήσει τα αντικείμενα και με τα δύο χέρια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσφέρετε στο παιδί να πάρει ένα παιχνίδι και να δούμε πώς το ψίχουλο το αρπάζει με ένα στυλό. Το μωρό θα μελετήσει προσεκτικά το θέμα και μπορεί να παρασυρθεί ώστε να περάσει έως και 10-15 λεπτά με το παιχνίδι.
 • Το karapuz γνωρίζει ήδη τη μητέρα και άλλους ανθρώπους με τους οποίους συχνά επικοινωνεί.Αυτός ανταποκρίνεται με ταχύτητα σε εκδηλώσεις προσοχής από τους αγαπημένους και διακρίνει τον τόνο με τον οποίο επικοινωνούν μαζί του. Οι ξένοι, από την άλλη πλευρά, προκαλούν εντελώς διαφορετική αντίδραση στο παιδί, κυρίως σε εγρήγορση.
 • Η ομιλία του μωρού είναι ενεργή αναπτύσσεται και είναι μακράς διάρκειας ψύξη. Στους ήχους που προφέρονται από το ψίχουλο, είναι ήδη δυνατό να σημειωθεί ένας συγκεκριμένος τόνος, τον οποίο το παιδί αντιγράφει από τους γονείς. Ορισμένα μωρά δεν προφέρουν ούτε μεμονωμένους ήχους, αλλά συλλαβές.
 • Το Karapuzu μοιάζει πολύ με τραγούδια και poteshki από το στόμα της μητέρας μου, η οποία εκδηλώνεται με θυελλώδη διασκέδαση. Το παιδί είναι σε θέση να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα εξίσου βίαια, για παράδειγμα, όταν πήραν ένα παιχνίδι ή το έβαλαν σε ένα παχνί, και το παιδί θέλησε ακόμα να μιλήσει με τη μητέρα.
 • Το παιδί έγινε ενδιαφέρον να τρώει ενήλικες. Εξετάζει τις πλάκες της μαμάς και του μπαμπά και αν οι γονείς συμπαθούν την ιδέα της παιδαγωγικής διατροφής, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας λόγος για να αρχίσει να εξοικειώνεται το μωρό με τα πρώτα μέρη του νέου φαγητού.

Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις που παρουσιάζονται στο επόμενο βίντεο, ακολουθώντας τη μέθοδο του O. N. Teplyakova, ειδικού στην πνευματική ανάπτυξη.

Τάξεις ανάπτυξης

 • Πάρτε περίπου 10 λεπτά την ημέρα στο γυμναστήριο. γιατί θα βοηθήσει το μωρό να ενισχύσει τους μύες (ειδικά τώρα είναι σημαντικό να ενισχυθεί το πίσω μέρος του μωρού) και να μάθουν πώς να διαχειριστούν το σώμα σας. Διαδώστε τα χέρια του μωρού στις πλευρές και τα διασχίστε στο στήθος, στη συνέχεια τραβήξτε το μωρό από τις λαβές για να του δώσετε μια καθιστή θέση. Στη συνέχεια, μετακινήστε τα πόδια του μωρού, γυρίστε το μωρό στην κοιλιά και ασκηθείτε σε αυτή τη θέση.
 • Για να τονωθεί η ανίχνευση, τοποθετήστε ένα φωτεινό παιχνίδι κοντά στο παιδί. έτσι ώστε το μωρό να μην μπορούσε να φτάσει στα χέρια της, και αναγκάστηκε να προσπαθήσει να σέρνει λίγο. Κάτω από τα πόδια του μικρού παιδιού αντικαταστήστε την παλάμη, από την οποία μπορεί να ωθήσει το παιδί.
 • Το μασάζ σε ηλικία 5 μηνών είναι λίγο πιο περίπλοκο. Το σώμα του μωρού μπορεί τώρα όχι μόνο να χτυπά και να τρίβει, αλλά και να πιέζει, να ζυμώνει και να σφίγγει.
 • Συνεχίστε να ασκείτε το fitball γιατί όχι μόνο βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και της αιθουσαίας συσκευής του παιδιού αλλά επίσης βελτιώνει την πεπτική λειτουργία. Επίσης μεγάλα οφέλη για την ανάπτυξη του μωρού έχουν τάξεις στο νερό - στην πισίνα ή σε ένα μεγάλο λουτρό.
 • Κατά την αγορά νέων παιχνιδιών για το παιδί σας, δείξτε στο παιδί σας πώς να τα χειριστεί. Αφήστε το μωρό να δει ότι η μπάλα μπορεί να κυλίεται ή να ρίχνεται, τα δαχτυλίδια από την πυραμίδα μπορούν να ρίχνονται ή να διπλώνουν, και το βελούδο πρέπει να χαϊδεύεται ή να αγκαλιάζεται. Μην ξεχνάτε την ασφάλεια και την αγνότητα όλων των παιχνιδιών που δίνετε στο μικρό, γιατί το ψίχουλο σίγουρα θα τα δοκιμάσει.
 • Ενώ είσαι ξύπνιος, μιλάς συνεχώς στο μωρό, έτσι ώστε το παιδί να ακούει νέες λέξεις και τον ήχο σας. Συχνά καλέστε το μικρό παιδί με το όνομα και προβάλλοντας φωτογραφίες συγγενών, βεβαιωθείτε ότι έχετε προφέρει τα ονόματά τους.
 • Μιλώντας με τη φωνή φυστικιών, ακουμπήστε στο αυτί του μωρού και μιλήστε με λίγα λόγια σε ένα ψίθυρο.
 • Επικοινωνήστε με το μωρό, σταματήστε ξαφνικά και κάντε το πρόσωπό σας ακίνητο. Το μωρό θα εκπλαγεί και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να σας κάνει να του μιλήσετε και πάλι.
 • Παίξτε με ένα μωρό σε ένα παιχνίδι που μπορεί να ονομαστεί "πάνω-κάτω". Σηκώστε το μωρό και πείτε "επάνω", στη συνέχεια πείτε "κάτω" με διαφορετικό ήχο και χαμηλώστε το μωρό.
 • Ελάτε μαζί με το μωρό στον μεγάλο καθρέφτη, έτσι ώστε το παιδί να βλέπει όχι μόνο το δικό του, αλλά και τον προβληματισμό σας και να τα συγκρίνει. Ακόμα κι αν το μωρό δεν καταλαβαίνει ότι αυτό είναι μόνο μια αντανάκλαση, θα ήθελε να δει τον εαυτό του και τη μητέρα του στον καθρέφτη.
 • Μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε ασκήσεις για να μάθετε να καθίσετε και να σέρνετε και ενώ κολυμπάτε, μετά από όλα, είναι πολύ πιο εύκολο για ένα παιδί να μετακινηθεί στο νερό. Όταν σκουπίζετε το μωρό μετά το μπάνιο, καλέστε τα μέρη του σώματος του κατοικίδιου ζώου που αγγίζετε.
 • Παίξτε με το μωρό στο "ku-ku", χρησιμοποιώντας διαφορετικές παραλλαγές αυτού του παιχνιδιού. Μπορείτε να καλύψετε τα μάτια ή τα μάτια ενός μωρού με τα χέρια σας, να κρύψετε το πρόσωπό σας κάτω από μια πετσέτα ή πάνα, να κρύψετε πίσω από ένα ντουλάπι ή ακόμα και να κρύψετε ένα παιχνίδι κάτω από μια κουβέρτα. Όχι λιγότερο ενδιαφέρουσα για το μωρό και το παιχνίδι των "κυρίες" ή "σκώρος-κοράκι".
 • Προτείνετε μωρό να κοιτάξει τις εικόνες των ζώων. και να καλέσετε τα θηρία και να μιμηθούν τις φωνές τους.
 • Εάν είναι δυνατόν, κάνετε ή αγοράστε ένα βιβλίο για το μωρό σας, Στις σελίδες των οποίων θα υπάρχουν διαφορετικές εφαρμογές, κορδόνια, κουμπιά, Velcro. Ένα τέτοιο πράγμα θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των οργάνων αίσθησης του παιδιού.
 • Μπορείτε να εισαγάγετε το μικρό παιδί με χρώματα δακτύλων. Τοποθετήστε τις λαβές μωρού σε βάζα με φωτεινά χρώματα και αφήστε τα σημάδια στο χαρτί. Αυτό σίγουρα θα προκαλέσει θετικά συναισθήματα και ψίχουλα, και εσείς.
 • Σε μια βόλτα και κατά τη διάρκεια των δουλειών του σπιτιού, καθίστε το μωρό στη σφεντόνα. Από αυτό, το μωρό θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις πράξεις σας και τον κόσμο γύρω σας, ενώ ταυτόχρονα θα αισθάνεται τη ζεστασιά και την προστασία σας.
Το μωρό φτάνει στα παιχνίδια
Δείξτε στο παιδί ένα παιχνίδι σε απόσταση, προωθώντας έτσι το ψίχουλο για να το φτάσετε

Κατά τη διάρκεια του μασάζ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε τα δάκτυλα των ποδιών: τόσο εσείς όσο και το παιδί θα είναι πιο ενδιαφέροντα.

Για να μάθετε πώς να μασάζετε ένα μωρό ηλικίας 5 μηνών, δείτε το βίντεο του Nikolai Nikonov, του ηγετικού γιατρού και μασάζ θεραπευτή στη Ρωσία.

Φροντίδα

Κατά την πρώτη περίοδο της αφύπνισης ενός μωρού ηλικίας 5 μηνών, εκτελούνται διαδικασίες υγιεινής γνωστές στο παιδί. Το πρόσωπο του μωρού πλένεται, τα μάτια σκουπίζονται και η μύτη και τα αυτιά καθαρίζονται όσο χρειάζεται. Επιπλέον, το μωρό πρέπει να αποκόψει τα καραβόπα, καθώς μεγαλώνουν γρήγορα.

Σε ηλικία 5 μηνών, το παιδί συνεχίζει να κάνει καθημερινές γυμναστικές ασκήσεις και μασάζ. Είναι επίσης απαραίτητο να λούζεται το μωρό κάθε μέρα, ειδικά επειδή το μωρό πραγματικά αρέσει τέτοιες βραδινές διαδικασίες.

Η καθημερινή ρουτίνα

Το μωρό των πέντε μηνών μένει ξύπνιο περίπου 2 ώρες μετά από κάθε ύπνο, κοιμάται τρεις φορές την ημέρα για συνολική διάρκεια έως 5 ώρες και περίπου 10 ώρες τη νύχτα. Πολλά μωρά ηλικίας 5 μηνών σταματούν να ξυπνούν τη νύχτα για τροφοδοσίες.

Το περπάτημα με ένα παιδί αυτής της ηλικίας συνιστάται ακόμη δύο φορές την ημέρα - το πρωί και το απόγευμα. Συχνά, τα μωρά κατά τη διάρκεια αυτών των περιπάτων δεν κοιμούνται πλέον, αλλά βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Η διάρκεια των βόλτων καθορίζεται ανάλογα με τον καιρό, για παράδειγμα, εάν είναι μάλλον δροσερή ή ελαφριά βροχή, μπορείτε να περπατήσετε με το μωρό σας μόνο για 1-2 ώρες και σε ζεστό καλοκαιρινό καιρό στη σκιά των δέντρων μπορείτε να περάσετε με το μωρό σας έως και 6 ώρες την ημέρα.

Εάν ένα βρέφος μήκους 5 μηνών θηλάζει αποκλειστικά στο θηλασμό, δεν υπάρχει αυστηρή διατροφή. Το ψίχουλο είναι χάλια κατά τη διάρκεια της καθοδήγησης σε ένα όνειρο, αλλά και μετά από ξυπνήσει. Η ιδιαιτερότητα της σίτισης σε αυτή την ηλικία είναι συχνές διακοπές - κάθε θόρυβο ή θόρυβος μπορεί να αποσπάσει το μωρό. Συμπληρωματικά τρόφιμα για παιδιά που λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα δεν εισάγονται στην ηλικία των 5 μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι το μωρό είναι υγιές και η ποσότητα γάλακτος στη μητέρα είναι επαρκής.

Μαμά και μωρό 5 μήνες
Το καλύτερο για το μωρό θηλάζει κατόπιν ζήτησης.

Ένα μωρό που τρώει μπουκάλια έχει ένα αυστηρό σχήμα γεύματος, που προβλέπει 5 τροφοδοσίες σε ηλικία 5 μηνών, με παύσεις 3,5-4 ωρών μεταξύ τους. Η συνολική ποσότητα του μίγματος για ψίχουλα υπολογίζεται με βάση το βάρος του βρέφους (διαιρείται με 7). Στη συνέχεια, η ημερήσια ποσότητα τροφίμων κατανέμεται εξίσου με τον αριθμό των τροφών. Κατά μέσο όρο, ένα μωρό ηλικίας 5 μηνών λαμβάνει μεταξύ 900 και 1000 ml του μείγματος την ημέρα, τρώγοντας περίπου 160-200 ml τροφής τη φορά.

Αριθμός προϊόντων τροφή για βρέφη με τεχνητή σίτιση και τα βρέφη, που άρχισαν να εισάγουν το δέλεαρ πριν από τις ενδείξεις, αυξάνονται. Τα μωρά δίδονται όχι μόνο λαχανικά και χυλό, αλλά και τα πουρέ φρούτων, καθώς και φυτικά έλαια.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Είναι πολύ ενδιαφέρον να επικοινωνήσουμε με ένα φυστίκι ηλικίας 5 μηνών, διότι κάθε μέρα νέες δεξιότητες και πολλές θετικές στιγμές μπορούν να φέρουν με ένα τέτοιο μωρό.Κάθε μωρό θα έχει μια ατομική κατάσταση της ημέρας και καθορίζεται πρωτίστως από τους βιορυθμούς του παιδιού, ωστόσο, για να καταλάβει πώς μοιάζει η ημέρα με ένα ψίχουλο 5 μηνών, προσφέρουμε τον ακόλουθο τρόπο της ημέρας για ένα μωρό αυτής της ηλικίας:

6: 30

Αφύπνιση για την πρώτη σίτιση (μητρικό γάλα ή φόρμουλα), διαδικασίες υγιεινής.

8: 00

Η πρώτη μέρα ύπνου.

10: 00

Αφύπνιση για τη δεύτερη σίτιση (τα μωρά-τεχνητά δίνουν κουάκερ), την περίοδο της εγρήγορσης.

11: 30

Περπατήστε και το δεύτερο απογευματινό υπνάκο στον καθαρό αέρα.

13: 30

Επιστρέφοντας στο σπίτι, ξύπνημα για την τρίτη σίτιση (το μωρό παίρνει τεχνητά πούλι με φυτικό λάδι).

14: 00

Περίοδος αφύπνισης, εκπαιδευτικά παιχνίδια.

15: 30

Περπατήστε και τρίτο υπνάκο στον ανοιχτό αέρα.

17: 00

Επιστρέφοντας στο σπίτι, ξύπνημα για την τέταρτη σίτιση (στα παιδιά της τεχνητότητας, περιλαμβάνει πολτό φρούτων και μίγμα).

17: 30

Περίοδος αφύπνισης.

20: 00

Κολύμβηση, πέμπτη σίτιση (γάλα ή γάλα), που βγαίνει τη νύχτα.

Νύχτα

Τα θηλάζοντα μωρά εφαρμόζονται αρκετές φορές στο μαστό και τα τεχνητά παιδιά μπορούν να λάβουν επιπλέον ένα μέρος του μείγματος γύρω στις 00:00.

Τι ασκήσεις με το μωρό συμβάλλουν στην ανίχνευση, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Συχνά προβλήματα

 1. Καταρράκτες. Λόγω της αυξημένης κινητικότητας για να αφήσει ένα μωρό πέντε μηνών δεν μπορεί για ένα λεπτό. Σε κάθε στιγμή η ψίχα μπορεί να κάνει μια επανάσταση και να καταλήξει στο πάτωμα. Εάν συμβεί αυτό, ηρεμήστε το μωρό και προσέξτε τη συμπεριφορά του μωρού. Για τυχόν προειδοποιητικά σημάδια, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
 2. Κακή συμπεριφορά λόγω της έναρξης της οδοντοφυΐας. Πολλά μωρά ηλικίας 5 μηνών ξεκινούν τη διαδικασία εμφάνισης των πρώτων δοντιών, γεγονός που τους δίνει μεγάλη δυσφορία. Προσφέρετε στα μικρά παιδιά να δουλέψουν ειδικά teethers, και μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πηκτές με αναισθητικά και ψυκτικά αποτελέσματα.
 3. Προβλήματα με το σκαμνί μετά την έναρξη της εισαγωγής συμπληρωματικών τροφίμων. Σε πολλά μωρά, τα πρώτα δείγματα συμπληρωματικών τροφών προκαλούν αλλαγές στο σκαμνί, τόσο την υγροποίηση όσο και την συμπύκνωση. Τις περισσότερες φορές, τα ψίχουλα που έχουν δοκιμάσει το δέλεαρ εμφανίζονται δυσκοιλιότητα, ειδικά εάν εισάγονται νέα πιάτα στη διατροφή των παιδιών πολύ νωρίς. Η εμφάνιση της δυσκοιλιότητας οδηγεί συχνά σε έγκαιρη εξοικείωση με συμπληρωματικά τρόφιμα με πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά, καθώς και σε ανεπαρκή πρόσληψη υγρών. Όταν εμφανίζεται δυσκοιλιότητα, τα τρόφιμα εξαιρούνται από το μενού των παιδιών και παρακολουθούν τις αλλαγές στο σκαμνί. Η επιστροφή των πιάτων που προκάλεσαν δυσκοιλιότητα πραγματοποιείται πολύ αργά και σε μικρές μερίδες και εάν η καρέκλα συμπιεστεί και πάλι, η εισαγωγή τους στο μενού των ψίχουλων τοποθετείται για αρκετούς μήνες. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο σχετικά με δυσκοιλιότητα με την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφίμων.
 4. Ανεπαρκής αύξηση βάρους. Το μωρό που θηλάζει πρέπει να προσθέτει τουλάχιστον 500 γραμμάρια ανά μήνα. Εάν το βάρος του μωρού έχει αλλάξει κατά λιγότερο από 0,5 kg σε σύγκριση με 4 μήνες, αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για τη συμπλήρωση ή την έναρξη της εισαγωγής συμπληρωματικών τροφίμων.
 5. Η παρουσία υπερτονίας ή αντανακλαστικών νεογνών. Σε ηλικία 5 μηνών, τέτοια σημεία υποδεικνύουν νευρολογική παθολογία και απαιτούν εξέταση και διαβούλευση με νευρολόγο.
Η μαμά και το μωρό 5 μήνες είναι μαζί
Το παιδί πρώτα απ 'όλα χρειάζεται την αγάπη των μαμάδων και των μπαμπάδων
4 μήνες 6 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία