2 μήνες 4 μήνες

Ανάπτυξη παιδιού σε 3 μήνες

Το περιεχόμενο

Κατά το πρώτο έτος, το μωρό αναπτύσσεται γρήγορα με γρήγορο ρυθμό, απολαμβάνοντας τους γονείς με νέες δεξιότητες κάθε μήνα. Το τριών μηνών ηλικιωμένο αγόρι αλλάζει οπτικά και συναισθηματικά. Ας δούμε τι είδους νέες δεξιότητες παίρνει μια ψίχα σε αυτή την ηλικία και πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτυχθεί.

Κορίτσι σε 3 μήνες
Με ένα παιδί γίνεται πιο ενδιαφέρον, αντιδρά συνειδητά στις πράξεις σας.

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Ο υποδόριος λιπώδης ιστός του παιδιού αναπτύσσεται, Ως εκ τούτου, μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, το μωρό έχει φουσκωμένα μάγουλα, καθώς και πτυχώσεις στα πόδια.
 • Το μυϊκό σύστημα karapuz αναπτύσσεται από πάνω προς τα κάτω. Έχει ήδη ξεπεράσει τη διατήρηση του κεφαλιού και άρχισε να κατέχει τα χέρια του. Ο υπερτονός των λαβών έχει ήδη φύγει, πράγμα που επιτρέπει στο μωρό να εξετάζει πιο ενεργά το σώμα και τα παιχνίδια του, αγγίζοντας τα πάντα με τα χέρια του.
 • Πολλά αντανακλαστικά νεογέννητων έχουν ήδη πεθάνει. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να υπάρχει σε ένα τρίμηνο μωρό το αντανακλαστικό αναζήτησης (γυρίζοντας το κεφάλι όταν σέρνεται στη γωνία του στόματος), το προβοσκισμένο αντανακλαστικό (τεντώνοντας τα χείλη όταν τα αγγίζετε) και το αντανακλαστικό Babkin (άνοιγμα του στόματος με πίεση στην παλάμη). Τα ίδια αντανακλαστικά όπως το crawling, το πιπίλισμα ή το Moreau, σε 3 μήνες εξακολουθούν να είναι πολύ έντονα.
 • Το πεπτικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται. Το στομάχι αυξάνει την ικανότητά του και μπορεί να κρατήσει περισσότερο γάλα, αλλά το παιδί δεν είναι έτοιμο να δεχθεί άλλα τρόφιμα εκτός από το μητρικό γάλα ή ένα προσαρμοσμένο μείγμα. Η μόνη προσθήκη στη διατροφή για βρέφη μπορεί να είναι η συμπληρωματική βιταμίνη D, η οποία συχνά συνταγογραφείται σε παιδιά ηλικίας 3 μηνών ως προφυλακτικά κατά της ραχίτιδας.
 • Η καρέκλα ενός τριμήνου μωρού είναι πιο ομοιόμορφη και κανονική. Κατά τη λήψη μόνο μητρικού γάλακτος, η συχνότητα των κοπράνων είναι από 1 φορά σε 2-5 ημέρες έως 5 φορές την ημέρα. Αν το παιδί δεν είχε σκεύος αποκλειστικά για θηλασμό για αρκετές ημέρες, το παιδί συμπεριφέρεται κανονικά και η καρέκλα είναι απαλή μετά από τόσο μεγάλη παύση, δεν απαιτείται επιπλέον διέγερση για τα περιττώματα του παιδιού.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού με ένα τρίμηνο μωρό, δείτε το παρακάτω βίντεο με τον O. N. Teplyakova, έναν εμπειρογνώμονα για την πνευματική ανάπτυξη.

Φυσική ανάπτυξη

Κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια του τρίτου μήνα της ζωής, το βρέφος αυξάνει το βάρος του κατά 750-800 γραμμάρια και η ανάπτυξή του γίνεται 2,5 εκατοστά περισσότερο από ό, τι σε 2 μήνες. Η αύξηση της περιφέρειας της κεφαλής γίνεται περίπου 1 cm και η περιφέρεια του θώρακα - κατά 1-1,5 cm (μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών, οι δύο αυτές παράμετροι γίνονται οι ίδιες).

Η ανάπτυξη, το σωματικό βάρος και άλλοι δείκτες της σωματικής ανάπτυξης του παιδιού καθορίζονται από πολλούς παράγοντες - την κληρονομικότητα, την παρουσία ασθενειών, τον τύπο της διατροφής και άλλους.

Όμορφο κορίτσι σε 3 μήνες
Για να είστε σίγουροι για την κανονική ανάπτυξη του παιδιού, παρακολουθήστε τη δυναμική του

Οι γιατροί έχουν καθορίσει τους μέσους όρους, καθώς και τα όρια του κανόνα βάσει του οποίου οι γονείς μπορούν να καθορίσουν εάν το τρίμηνο μωρό τους αναπτύσσεται κανονικά. Παρουσιάζονται στον πίνακα:

Δείκτης

Η μέση τιμή των 3 μηνών

Αγόρια σε 3-4 μήνες

Τα κορίτσια σε 3-4 μήνες

Βάρος

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

Ανάπτυξη

59,8-61,4 εκ

57,3-65,5 cm

55,6-64 εκ

Περιφέρεια κεφαλής

39,5-40,5 εκ

38,1-42,9 cm

37,1-42 εκ

Περιφέρεια θώρακα

38,9-39,5 εκ

36,5-41,6 εκ

37,3-41,4 εκ

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Ξαπλωμένος στο στομάχι του και σε μια όρθια θέση, το μωρό έχει μάθει ήδη να κρατάει το κεφάλι του. Εάν υποστηρίξετε το μωρό σε κάθετη θέση κάτω από τα χέρια και το βάλετε σε μια στέρεη επιφάνεια, το παιδί θα κλίνει με τα πόδια του. Επιπλέον, ξαπλωμένος στην πλάτη του, η ψίχα έχει ήδη μάθει να ενεργοποιεί το πλευρό.
 • Τα ψίχουλα όρασης αναπτύσσονται ενεργά. Το παιδί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξετάζει αντικείμενα γύρω, δίνοντας προσοχή στα σταθερά και τα ταχέως κινούμενα αντικείμενα. Για να δείτε καλύτερα τα πάντα σε μια στάση που βρίσκεται στην κοιλιά, το ψίχουλο σηκώνεται στους βραχίονες.
 • Οι ήχοι ενός μωρού τριών μηνών έχουν γίνει πιο ποικίλοι. Συφωνητικά προστίθενται στα φωνήεντα. Όντας σε καλή διάθεση, το μωρό περπατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ένα παιδί σε 3 μήνες είναι πολύ συναισθηματικό. Το μωρό είναι πολύ χαρούμενο για την εμφάνιση της μητέρας και την επικοινωνία μαζί της. Το σύμπλεγμα της αναβίωσης αναδύεται επίσης όταν ένας ενήλικας τραγουδάει, ήχους μουσικών οργάνων και μια μορφή παιχνιδιών. Αν η ψίχα είναι δυσαρεστημένη από κάτι, θα ακούσετε μια δυνατή φωνή. Τα αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται σε ένα μωρό 3 μηνών, όταν η επικοινωνία με τη μητέρα σταματάει, το παιχνίδι εξαφανίζεται ξαφνικά, οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, υπάρχει ένας περιορισμός της κίνησης ή ο πόνος.
 • Μέχρι τρεις μήνες, το μωρό αρχίζει να διερευνά πιο ενεργά τον κόσμο, απορροφώντας τα πάντα που μπορούν να πάρουν στυλό. Πρώτα απ 'όλα, το μωρό χτυπά τα δόντια ή τα δάχτυλά του.
Αγόρι 3 μήνες
Προωθήστε την ανάπτυξη του μωρού σας μέσω διαφόρων παιχνιδιών που θα απολαύσετε εσείς και το μωρό σας.

Τάξεις ανάπτυξης

Τώρα το μωρό είναι ξύπνιο περισσότερο από τους δύο πρώτους μήνες της ζωής και ο χρόνος που το μωρό είναι έτοιμο να δεχτεί νέες πληροφορίες και να επικοινωνήσει, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε προσεκτικά.

 • Το πρωί, κάντε μερικές μικρές ασκήσεις με το μωρό. Γυρίστε απαλά και ξεμπλοκάρετε τα πόδια και τα χέρια για να βελτιώσετε την κατάσταση των συνδέσμων. Μπορείτε επίσης να ασκήσετε με το μωρό σας στο fitball - όταν βάζετε το παιδί στην μπάλα στην κοιλιά ή στην πλάτη, κρατήστε το παιδί στα πόδια και περιστρέψτε απαλά.
 • Μασάζ κανονικά ολόκληρο το σώμα του μωρού, καθώς θα τονώσει τους μυς των ψίχουλων και άλλων οργάνων, καθώς και θα βελτιώσει την υγεία των ψίχουλων. Ξεκινήστε με το χτύπημα της πλάτης και του λαιμού και στο τέλος του μασάζ εύκολα ζυμώνετε τις αρθρώσεις των γόνατων και των αγκώνων σας.
 • Στην καθημερινή γυμναστική, την οποία η μητέρα εκτελεί με το μωρό, σε ηλικία 3 μηνών αξίζει να προστεθούν ασκήσεις που θα προετοιμάσουν το μωρό για πραξικοπήματα. Γυρίστε το δεξί πόδι του μωρού που βρίσκεται στην πλάτη έτσι ώστε να τσακίζεται πάνω στο σώμα. Αυτό το κίνημα δίνεται στα παιδιά με μεγαλύτερη δυσκολία και δίνει την ώθηση για ένα πραξικόπημα.
 • Για να τονώσετε την ικανότητα να σηκώνετε το κεφάλι και τους ώμους σε μια πρηνή θέση στο στομάχι (όταν το μωρό ακουμπά στο αντιβράχιο), απλώστε το παιδί στο στομάχι συχνότερα, ενώ παράλληλα τοποθετείτε γύρω από τα φωτεινά παιχνίδια γύρω από το μωρό. Για το σκοπό αυτό, ειδικά εκπαιδευτικά χαλάκια.
 • Τοποθετήστε κουδουνίστρα στα χέρια του παιδιού, έτσι ώστε το μωρό να μάθει να κρατά τα παιχνίδια από μόνο του και να τα μελετάει. Επίσης, κρεμάστε μαλακά παιχνίδια πάνω από το παχνί του μωρού, ώστε το μωρό να μπορεί να τα φτάσει με τα χέρια τους. Θα ήταν υπέροχο αν μέσα σε αυτά τα παιχνίδια υπάρχουν κουδούνια και μετά το χτύπημα τους το φιστίκι θα ακούσει ήχους κουδουνίσματος.
 • Τραγουδήστε τα μωρά τραγούδια, και επίσης μιλήστε στο μωρό πιο συχνά. Στη συζήτηση αξίζει να κάνετε μικρές παύσεις, δίνοντας στο μικρό παιδί την ευκαιρία να "ανταποκριθεί" σε σας με τη δική του φωνή. Συχνά καλέστε το μωρό με το όνομα, και συνοδεύστε με εξηγήσεις οποιαδήποτε από τις ενέργειές σας.
 • Δείξτε στο παιδί σας την αντανάκλασή του στον καθρέφτη. Αξίζει επίσης να εισαχθεί το μωρό με εικόνες ζώων και διάφορα αντικείμενα.
 • Για να τονωθεί η απτική ευαισθησία, αφήστε το μωρό να αισθάνεται αντικείμενα με διαφορετικές υφές, για παράδειγμα, μια σφαίρα στριμμένη από κλωστές, μια κόκαλα κουζίνας, ένα αρκουδάκι, έναν μαλακό κύβο με ένα κουδούνι μέσα.
 • Συμπεριλάβετε τη μουσική του παιδιού σας με διαφορετικά στυλ. Όταν το μωρό είναι ξύπνιο, ενεργοποιήστε κάτι ρυθμικό και διασκεδαστικό και πριν πάτε για ύπνο θα πρέπει να ακούσετε μερικές ήρεμες μελωδίες με το μωρό. Ακούγοντας τη ρυθμική μουσική με το παιδί σας, χτυπήστε τα χέρια σας με το ρυθμό.
 • Εάν έχετε ένα κατοικίδιο ζώο, προσέξτε τον με το μωρό σας. Επίσης δείχνουν μικρά ζώα κατά τη διάρκεια της βόλτας.
 • Ενώ κολυμπά, ρίχνεις μερικές φωτεινές μπάλες ή καουτσούκ παιχνίδια μέσα στο νερό. Αφήστε το ψίχουλο να προσπαθήσει να τα πιάσει στο νερό.

Οι δακτύλιοι θα κάνουν το μασάζ πιο διασκεδαστικό.

Δείτε την επόμενη άσκηση της Tatiana Lazareva, μπορείτε να την κάνετε σε οποιοδήποτε ελεύθερο χρόνο.

Φροντίδα

Ξεκινήστε το πρωί του μωρού με διαδικασίες υγιεινής, τρίβοντας το πρόσωπο και τα μάτια του μωρού και, εάν είναι απαραίτητο, τη μύτη και τα αυτιά. Μετά από μια κίνηση του εντέρου και αρκετές urinations, πλύνετε το μωρό σας με τρεχούμενο νερό. Αν το δέρμα των ψίχτων είναι εντάξει, δεν πρέπει να καταχραστεί η χρήση καλλυντικών για βρέφη.

Τα ψίχουλα μαργάρου πρέπει να ελέγχονται καθημερινά και να τα κόβουν καλύτερα μετά το κολύμπι, όταν η πλάκα των νυχιών μαλακώνει. Εάν το μωρό διαμαρτυρηθεί ενάντια σε μια τέτοια διαδικασία, μπορείτε να κόψετε τα νύχια του παιδιού που κοιμάται. Χρησιμοποιήστε ειδικό ψαλίδι για βρέφη για αυτό το σκοπό και βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καρφιά μετά την κοπή (εκτελέστε το δάχτυλό σας επάνω τους) για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιχμηρές άκρες.

Γιατί σκλήρυνση τα ψίχουλα χρησιμοποιούν μπανιέρες αέρα (η διάρκεια τους είναι μέχρι 10 λεπτά), βόλτες κατά τις οποίες το μωρό θα κοιμάται στον ύπνο, το πλύσιμο και το τρίψιμο. Μπείτε το μωρό σε καθημερινή βάση, καλύτερα πριν από τον ύπνο, αλλά μπορείτε σε άλλη εποχή βολικό για σας. Για παράδειγμα, εάν η κολύμβηση διεγείρει το μωρό, θα πρέπει να αναβληθεί σε παλαιότερη χρονική στιγμή.

Μωρό σε 3 μήνες χαμογελαστά - κορίτσι στο φόρεμα
Ρυθμίστε τη λειτουργία της ημέρας: θα είναι ευκολότερη για εσάς και η ψίχα θα είναι πιο ήρεμη

Η καθημερινή ρουτίνα

Μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, τα περισσότερα μωρά έχουν τη δική τους ημερήσια αγωγή. Τα μωρά μένουν ξύπνιοι και κοιμούνται περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα, γεγονός που επιτρέπει στη μητέρα να προγραμματίζει τις υποθέσεις της. Όπως και πριν, οι περισσότερες ημέρες του παιδιού προορίζονται για ύπνο και σίτιση. Ένα παιδί τριών μηνών κοιμάται περίπου 17 ώρες την ημέρα. Περίπου 10 ώρες χρειάζονται ύπνο νύχτας και ο υπόλοιπος χρόνος χωρίζεται σε τρεις ή τέσσερις ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως έναν ή δύο ημερών ύπνο διαρκεί περισσότερο (1-2 ώρες), και το υπόλοιπο - μικρότερο (έως και 40 λεπτά).

Το περπάτημα με ένα μωρό 3 μηνών συνιστάται δύο φορές την ημέρα. Ο πιο κατάλληλος χρόνος για μια βόλτα θεωρείται το πρωί (10-11 ώρες) και ο χρόνος μετά το γεύμα (16-17 ώρες). Η διάρκεια της βόλτας καθορίζεται από την εξωτερική θερμοκρασία και άλλες καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι με ένα 3 μηνών μωρό μπορεί να πραγματοποιηθεί στο δρόμο έως και 6 ώρες. Μη βγείτε έξω για μια βόλτα είναι μόνο σε σοβαρό παγετό, έντονο άνεμο ή βροχή.

Η διατροφή των βρεφών που λαμβάνουν μόνο μητρικό γάλα, όπως και πριν, πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος. Τα περισσότερα μωρά ζητούν το μαστό της μητέρας της πριν και αμέσως μετά τον ύπνο. Ο μέσος αριθμός των θηλαζουσών σε αυτήν την ηλικία είναι 10-12 κατά τη διάρκεια της ημέρας και 2-4 το βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση, το ψίχουλο συχνά σπάει μακριά από το στήθος της μητέρας στη διαδικασία της σίτισης. Το μέσο διάστημα μεταξύ των μεγάλων τροφοδοσιών κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 ώρες.

Εάν το μωρό λάβει τη φόρμουλα, θα έχει αυστηρότερο τρόπο σίτισης, παρέχοντας έξι γεύματα σε διαστήματα 3,5 ωρών. Για να προσδιοριστεί ο ημερήσιος όγκος του μίγματος για ένα παιδί, το βάρος του πρέπει να διαιρείται με 6. Επιπλέον, ο αριθμός αυτός διαιρείται με τον αριθμό τροφοδοσιών ανά ημέρα. Κατά μέσο όρο, ένα μωρό 3 μηνών τρώει 800-900 ml από το μείγμα ανά ημέρα και έως 180 ml ανά σίτιση. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εισαχθούν ακόμα παιδιά τεχνητά σε αυτή την εποχή.

Διαφοροποιήστε την ημέρα με την ακόλουθη άσκηση από την Τατιάνα Λαζαρέβα.

Συνήθης μέρα

Γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον να επικοινωνείτε με ένα τριήμερο φυστίκι και το πρωί πολλών μητέρων ξεκινά με ένα γοητευτικό χαμόγελο από ένα μωρό. Η μέρα σας με ένα μωρό 3 μηνών μπορεί να μοιάζει με αυτό:

6: 00

Αφύπνιση για την πρώτη σίτιση, πρωινή τουαλέτα.

7: 30

Η πρώτη μέρα ύπνου.

9: 30

Αφύπνιση για τη δεύτερη σίτιση, περίοδο αφύπνισης.

11: 00

Περπατήστε και κοιμηθείτε στον καθαρό αέρα.

13: 00

Επιστροφή στο σπίτι, αφύπνιση για την τρίτη σίτιση, περίοδο αφύπνισης.

14: 30

Η τρίτη ημέρα υπνάκο.

15: 30

Αφύπνιση, εκπαιδευτικά παιχνίδια.

16: 30

Τέταρτη σίτιση, ακολουθούμενη από έναν περίπατο και ύπνο στον αέρα.

17: 30

Επιστροφή στο σπίτι, ξύπνημα και περίοδος εγρήγορσης.

19: 00

Κολύμβηση, πέμπτη σίτιση, τοποθέτηση τη νύχτα.

23: 30

Αφύπνιση για την έκτη σίτιση και αμέσως κοιμισμένο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιοσυγκρασία των διαφορετικών παιδιών είναι διαφορετική, επομένως όλες οι συστάσεις για το καθεστώς είναι μόνο κατά προσέγγιση. Οι γονείς πρέπει πρώτα απ 'όλα να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του παιδιού τους και να προσαρμόσουν τα προγράμματα που προσφέρει ο παιδίατρος στις ανάγκες του μωρού, δηλαδή να ακολουθήσουν το σχήμα που θα προσαρμοστεί στις βιορυθμίες του συγκεκριμένου παιδιού.

Όμορφο κορίτσι σε 3 μήνες χαμογελά
Οι συστάσεις για την ανάπτυξη είναι μόνο κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να τις εκπληρώσετε μόνο εάν το παιδί σας και σας απολαύσετε

Συχνά προβλήματα

 1. Ανεπαρκής αύξηση βάρους. Σε κανονικές συνθήκες, ένα μωρό στο θηλασμό προσθέτει 500-2000 γραμμάρια ανά μήνα. Εάν ο αριθμός είναι μικρότερος από αυτό, τίθεται το ερώτημα σχετικά με την προσθήκη ενός προσαρμοσμένου μείγματος. Πολλές μητέρες υποπτεύονται μικρή ποσότητα γάλακτος λόγω της πιο ανήσυχης συμπεριφοράς των ψίχουλων στα στήθη και της μείωσης των αισθήσεων της παλίρροιας του γάλακτος, αλλά αυτά τα σημεία δεν υποδεικνύουν καθόλου υπογαλακτικό. Τα μωρά των 3 μηνών είναι συχνά πιο αποστασιοποιημένα κατά τη διάρκεια της σίτισης λόγω της επιθυμίας τους να εξερευνούν συνεχώς τον κόσμο γύρω τους και το αίσθημα της βιασύνης του γάλακτος μπορεί να εξαφανιστεί λόγω του γεγονότος ότι έχει ήδη καθιερωθεί η γαλουχία και το γάλα έρχεται στη σωστή ποσότητα του μωρού κατά τη διάρκεια της σίτισης. Οι αντικειμενικοί λόγοι για τη διατροφή ενός μωρού είναι ένα μικρό κέρδος βάρους σε διάστημα 2 εβδομάδων και μειωμένη ποσότητα ούρησης ανά ημέρα.
 2. Ανήσυχος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νευρικό σύστημα πολλών τριών μηνών μωρών δεν είναι ακόμη αρκετά σταθερό και γρήγορα κουραστεί. Αυτό προκαλεί κακό ύπνο, που διαρκεί 20-30 λεπτά ή ακόμα λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η βελτίωση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος του μωρού βοηθά στην σωστή οργάνωση του καθεστώτος της ημέρας - ύπνο και εγρήγορση. Οι γονείς πρέπει να σιγουρευτούν ότι το ψίχουλο δεν έμεινε ξύπνιο για περισσότερο από 1,5-2 ώρες και είχε την ευκαιρία να κοιμηθεί.
 3. Ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε εμβολιασμούς. Σε ηλικία 3 μηνών, το πρώτο εμβόλιο DPT χορηγείται στο παιδί, το οποίο συχνά έχει παρενέργεια στο σώμα του παιδιού. Κάθε τέταρτο μωρό στις πρώτες ημέρες μετά την εισαγωγή αυτού του εμβολίου, η θερμοκρασία αυξάνεται και υπάρχουν τοπικές αλλαγές (ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνος, σκληρότητα). Το 10% των μωρών μπορεί να έχει παρενέργειες όπως μειωμένη όρεξη, διάρροια, υπνηλία, έμετο και άλλα. Σε υψηλές θερμοκρασίες, το παιδί λαμβάνει αντιπυρετικό φάρμακο και οι αλλαγές στο σημείο της ένεσης εμβολίου δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Εάν η κατάσταση του παιδιού έχει επιδεινωθεί σημαντικά, η τοπική αντίδραση είναι πολύ έντονη ή εμφανίζονται άλλα προειδοποιητικά σημάδια, το μωρό πρέπει να δείξει αμέσως στον γιατρό.

Αυτό που πρέπει να δώσετε προσοχή σε 3 μήνες, κοιτάξτε στο βίντεο της Larisa Sviridova. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα προβλήματα στο παιδί, ενημερώστε το γιατρό σας.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης
2 μήνες 4 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία