10 μήνες 12 μήνες

Ανάπτυξη παιδιού στους 11 μήνες

Το περιεχόμενο

Το παιδί ένδεκα μηνών ικανοποιεί τους γονείς με ανεξάρτητα βήματα και απλά λόγια. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αναπτύσσονται ενεργά τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, ενισχύοντας τις δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί προηγουμένως και αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Ας μάθουμε πώς οι γονείς μπορούν να καθορίσουν εάν ένα παιδί αναπτύσσεται κανονικά για 11 μήνες και πώς να τονώσει περαιτέρω ανάπτυξη μωρό αυτής της ηλικίας.

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Το μυϊκό σύστημα του παιδιού κατά τους 11 μήνες είναι τόσο ισχυρό που επιτρέπει στο μωρό να κρατά και να μετακινεί το σώμα σε κατακόρυφη θέση, δηλαδή να στέκεται χωρίς στήριξη και να περπατάει.
 • Τα περισσότερα μωρά ηλικίας 11 μηνών έχουν ήδη τέσσερα δόντια. Ωστόσο, κάποιος άρχισε να εμφανίζεται μετά από δόντια (δεύτεροι κοπτήρες) και κάποιος δεν είχε ούτε το πρώτο δόντι. Αυτές είναι παραλλαγές του κανόνα και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί για την ηλικία του ενός.
Παιδί σε 11 μήνες
Σε 11 μήνες, ένα μωρό μπορεί να σας κάνει ευχαριστημένους με την πρώτη λέξη ή ακόμα και να ξεκινήσετε το περπάτημα.

Φυσική ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια του ενδέκατου μήνα ζωής, η αύξηση βάρους του παιδιού είναι κατά μέσο όρο 400 γραμμάρια και το ύψος είναι περίπου 1,5 εκατοστά. Μία αύξηση της περιφέρειας του στήθους και της κεφαλής εμφανίζεται κατά περίπου 0,5 cm.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης διαφορετικών παιδιών, φυσικά, είναι διαφορετικοί, αλλά για να διαπιστωθεί αν το μωρό αναπτύσσεται κανονικά, υπάρχουν όρια στο πρότυπο και στις μέσες τιμές των δεικτών φυσικής εξέλιξης. Ο κύριος από αυτούς τους δείκτες θα βρείτε στον παρακάτω πίνακα:

Δείκτης

Μέσος όρος 11 μηνών

Αγόρια σε 11 μήνες

Τα κορίτσια σε 11 μήνες

Βάρος

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

Ανάπτυξη

72,8-74,5 εκ

69,9-79,2 cm

67,7-77,8 cm

Περιφέρεια κεφαλής

44,6-45,8 εκ

43,2-48,3 εκ

41,9-47,3 cm

Περιφέρεια θώρακα

47,8-48,4 cm

45,6-52 cm

45,8-50,8 cm

Για τη μουσική ανάπτυξη του παιδιού συμπεριφορά τάξεις με τη μέθοδο του "Tsvetonik" Lazarev Μ. L.

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Το μωρό ένδεκα μηνών κινείται ενεργά και πολύ. Η νέα ικανότητα των μικρών παιδιών είναι η ικανότητα να στέκεστε χωρίς τη βοήθεια ενός ενήλικα ή να κρατάτε μια υποστήριξη. Επιπλέον, το μικρό παιδί περπατάει αρκετά καλά, κρατώντας όχι για τα χέρια της μητέρας του, αλλά μόνο για ένα. Για να πάρετε ένα αγαπημένο παιχνίδι από το πάτωμα, το παιδί δεν θα πέσει πια, αλλά θα σκύψει ή θα καθίσει. Μερικά παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει να περπατούν χωρίς υποστήριξη.
 • Με τα παιχνίδια, ένα παιδί ηλικίας 11 μηνών χειρίζεται έξυπνα και πολύ έξυπνα. Πιάνοντας ένα αντικείμενο, το μωρό ανοίγει το χέρι του σύμφωνα με το μέγεθος του αντικειμένου. Το Karapuz καταφέρνει να βάλει κύβους σε έναν μικρό πύργο, να συγκεντρώσει μια πυραμίδα, να ανοίξει κουτιά, να πάρει μικρά αντικείμενα από το πάτωμα ή από το τραπέζι με δύο δάχτυλα.
 • Το παιδί αγαπά τη μουσική, έτσι του αρέσουν τα διαφορετικά μουσικά παιχνίδια. Έχοντας ακούσει μια ρυθμική μελωδία, το μωρό θα αρχίσει να χορεύει στο ρυθμό.
 • Σπάνια ενδιαφέρεται για βιβλία και για μεγάλο χρονικό διάστημα κοιτάζει τις εικονογραφήσεις τους.
 • Κατόπιν αιτήματος της μητέρας της, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει μέρη του σώματος και να εκτελέσει πολλές πράξεις και κινήσεις που έμαθε και είδε πριν. Για παράδειγμα, ένα μωρό κουνάει μια κούκλα, κυλάει αντίο, κάνει «κυρίες», αφαιρεί τις κάλτσες, αποσυμπιέζει ένα σακάκι, βρίσκει ένα παιχνίδι κρυμμένο κάτω από μια κουβέρτα ή σε ένα κουτί.
 • Η ομιλία του μωρού γίνεται ολοένα και πιο συναισθηματική και ποικίλη. Σε αυτό εμφανίζονται οι λέξεις, που αποτελούνται από 1-2 συλλαβές.
 • Το παιδί καταλαβαίνει τι λέει η μητέρα του. Χαίρεται βίαια όταν είναι επαίνεσε, και αμέσως αντιδρά σε αυστηρό τόνο.
 • Το μωρό σε 11 μήνες γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο. Το μωρό μαθαίνει σταδιακά να ντυθεί και να πλένει το πρόσωπο, να βουρτσίζει τα δόντια, να τρώει με ένα κουτάλι.Εάν το μωρό χρειάζεται κάτι, δεν φωνάζει πλέον, αλλά δείχνει σε ένα αντικείμενο με το δάχτυλό του, κουνάει το κεφάλι του (θετικά ή αρνητικά) και λέει απλά λόγια.
Παιδί σε 11 μήνες
Σε 11 μήνες, το μουνάκι παραδίδει τις πρώτες λέξεις.

Για να ελέγξετε εάν ένα βρέφος μήκους 11 μηνών αναπτύσσεται κανονικά, πρέπει:

 1. Αξιολογήστε αν το παιδί κάθεται καλά, ανιχνεύει και τα τέσσερα και στέκεται στην υποστήριξη.
 2. Δείξτε στο παιδί ένα κουτί κλεισίματος στο οποίο μπροστά από τα ψίχουλα για να κρύψει ένα παιχνίδι. Το παιδί πρέπει να παρατηρήσει ότι το αντικείμενο έχει εξαφανιστεί και να προσπαθήσει να το βρει.
 3. Ελέγξτε αν το παιδί είναι σε θέση να μιμηθεί τις κινήσεις των ενηλίκων που του έδειξαν προηγουμένως. Για παράδειγμα, ένα μωρό πρέπει να προσπαθήσει να φάει με ένα κουτάλι, χτένα, πλύνετε το πρόσωπο.
 4. Για να προσφέρετε τα ψίχουλα για να κατεβάσετε τον πύργο των κύβων. Το παιδί πρέπει ήδη να μπορεί να βάλει 2-3 κύβους μεταξύ τους.
Το μωρό περπατά στους 11 μήνες
Μερικά παιδιά είναι ήδη 11 μηνών.

Τάξεις ανάπτυξης

 • Ενθαρρύνετε τόσο το crawling όσο και το περπάτημα ενός παιδιού. Βάλτε μια κορδέλα στο πάτωμα και προσφέρετε στο μωρό να περπατήσει πάνω του (κρατήστε το παιδί με το ένα χέρι). Αφήστε το μωρό να πάει επίσης για το καροτσάκι, την μπάλα, να κινηθεί με το αναπηρικό καροτσάκι παιχνιδιών.
 • Μην χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε με τα ψίχουλα στις σκάλες. Πολλά παιδιά ανεβαίνουν εύκολα στις σκάλες, αλλά μπορεί να μην μπορούν να πέσουν ακόμα.
 • Δώστε μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων karapuz και ασκήσεων για τα μικρά δάχτυλα. Αφήστε το ψίχουλο να ρίξει τα δημητριακά από το ένα φλιτζάνι στο άλλο, μαζεύοντας το με ένα κουτάλι. Αφήστε το παιδί να τραβήξει σε ένα δίσκο αλεύρου, προτείνουμε να βάζετε δαχτυλίδια στα δάχτυλά σας και τα δάχτυλά σας, καθώς και να συλλέγετε μια πυραμίδα.
 • Όταν κολυμπάτε, δώστε στο μικρό παιδί μια κουτάλα ή ένα κόσκινο και προσφέρετε να πιάσετε επιπλέουσες μικρές μάρκες στο νερό.
 • Δώστε στο παιδί ένα παιχνίδι τυλιγμένο σε μια χαρτοπετσέτα ή φύλλο και στη συνέχεια προσφέρετε να το ξεδιπλώσετε. Επίσης, δώστε στο μωρό την ευκαιρία να ανοίξει τα κιβώτια και τα δοχεία με βίδες.
 • Παίξτε με το παιδί στα παιχνίδια γραφής, για παράδειγμα, μπορείτε να τροφοδοτήσετε το αρκουδάκι μαζί, να φορέσετε ένα γιλέκο ή ένα καπέλο στη κούκλα. Σε τέτοια παιχνίδια μπορείτε να δείξετε στο μικρό αυτό διαφορετικές καταστάσεις, για παράδειγμα, το λαγουδάκι ζήτησε από την αρκούδα για τον κύβο και η αρκούδα μοιράστηκε το παιχνίδι, η κούκλα έπεσε και φώναξε, πονάει.
 • Σχεδιάστε και γλυπτά με το μωρό. Δώστε για αυτό το παιδί μολύβια, μολύβια ή μαρκαδόροι, καθώς και ζύμη αλατιού και ασφαλές μαλακό πηλό.
 • Υποστήριξη της ανάπτυξης της ομιλίας του μωρού με συνεχή επικοινωνία με το παιδί. Καλέστε τα παιχνίδια που δίνετε ή δείχνετε στο παιδί σας, δείτε τις κάρτες Doman, σχολιάστε τις δικές σας ενέργειες.
 • Αφήστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε μαζί κάθε μέρα. Στην ιδανική περίπτωση, το μωρό πρέπει να έχει το δικό του ράφι για βιβλία, στα οποία μπορεί να φτάσει ένα ψίχουλο για να επιλέξει ένα βιβλίο. Συχνά διαβάστε το παιδί δυνατά, καθώς και να μιλήσετε με ιστορίες από εικόνες.
 • Εάν πήγατε με 11μηνη αγορά μωρών, δείξτε στο μωρό σας διάφορα προϊόντα και δώστε επίσης στο μωρό σας την ευκαιρία να βάλει πολλά αντικείμενα σε ένα καλάθι ή τρόλεϊ.
 • Μην χάσετε την ευκαιρία να μιλήσετε με άλλα παιδιά. Βγείτε έξω για μια βόλτα στο χώρο, προσκαλέστε οικογένειες με παιδιά να επισκεφθούν, να κάνουν νέες γνωριμίες.
Το μωρό παίζει σε 11 μήνες
Απολαύστε το παιχνίδι με το παιδί σας και διδάξτε στο παιδί σας φυσικά συναισθήματα.

Φροντίδα

 • Κάθε πρωί, το παιδί ηλικίας 11 μηνών ξεκινάει με πλύσιμο, βουρτσίζοντας τα δόντια, χτενίζοντας.
 • Ρυθμίζετε τακτικά το ψίχουλο στην κατσαρόλα μετά τον ύπνο, συνηθίζοντάς τον με αυτή τη συνήθεια, αλλά μην επιμένετε αν το παιδί αγνοεί το δοχείο ή ακόμα φοβάται.
 • Μετά την τουαλέτα, φροντίστε να πλύνετε το μωρό σας.
 • Όταν είναι απαραίτητο, κόψτε τα ψίχουλα των μαλλιών και των νυχιών, καθαρίστε τα αυτιά.
 • Δεν είναι δυνατόν να κάνετε μπάνιο ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία όχι καθημερινά, αλλά η καθημερινή κολύμβηση μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο μιας τελετής βράδυ, τότε δεν πρέπει να το εγκαταλείψετε.
 • Γιατί σκλήρυνση χρησιμοποιήστε τον αερισμό του δωματίου πριν από τον ύπνο, τα λουτρά αέρα, καθημερινές βόλτες, σκούπισμα, μπάνιο, περιποίηση και άλλες διαδικασίες που συνάντησε το ψίχουλο νωρίτερα.
 • Μην αρνηθείτε να κάνετε ασκήσεις μασάζ και γυμναστικής. Σε 11 μήνες, τα μωρά τους χρειάζονται καθημερινά.

Η καθημερινή ρουτίνα

Σε 11 μήνες, τα παιδιά χρειάζονται 14-15 ώρες ύπνου την ημέρα. Για περίπου 10 ώρες, ένα παιδί αυτής της ηλικίας κοιμάται τη νύχτα, και κατά τη διάρκεια της ημέρας διατηρούνται δύο όνειρα που διαρκούν περίπου 1-2 ώρες. Δύο φορές την ημέρα, με ένα παιδί μήκους 11 μηνών, πάνε για μια βόλτα, οργανώνοντάς τους έτσι ώστε μέρος του περιπάτου το παιδί να κοιμάται στο δρόμο (τουλάχιστον μία ημέρα στον ύπνο), και ένα μέρος τους ξοδεύει ενεργά. Συνιστάται να κάνετε μια βόλτα με το μωρό στις 10-11 το πρωί και στις 16-17 το απόγευμα.

Μωρό 11 μηνών που κάθεται στο γρασίδι με κολοκύθες έξω
Όταν περπατάτε, πείτε στο παιδί σας τι βλέπετε. Έτσι θα συμβάλλετε στην ανάπτυξή της.

Στην οργάνωση της αφυπνίσεως ενός παιδιού αυτής της ηλικίας λαμβάνεται υπόψη η ώρα της ημέρας. Το πρωί ξοδεύουν τη γυμναστική, τα ενεργά παιχνίδια, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και μετά το μεσημεριανό γεύμα το παιγνίδι του μωρού πρέπει να είναι πιο ήρεμο. Συνιστάται να παρατηρήσετε το νυχτερινό τελετουργικό της τοποθέτησης, το οποίο θα διευκολύνει τον ύπνο του μικρού παιδιού. Ένα τέτοιο τελετουργικό μπορεί να περιλαμβάνει την κολύμβηση, την ανάγνωση και άλλες δραστηριότητες που επαναλαμβάνονται καθημερινά με την ίδια σειρά.

Η κατανάλωση ενός μωρού 11 μηνών εξακολουθεί να είναι πέντε φορές την ημέρα. Μεταξύ των γευμάτων συνήθως περνάει από 3 έως 4 ώρες, ενώ θα πρέπει να προσπαθείτε να ταΐζετε το μωρό περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα (επιτρέπονται αποκλίσεις μέχρι και 30 λεπτά) και να μην επιτρέψετε διαλείμματα άνω των 4,5 ωρών.

Για να προσδιοριστεί η συνολική ποσότητα τροφής που πρέπει να δίνονται ημερησίως σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας, το βάρος των ψίχουλα διαιρείται σε 9. Κατά μέσο όρο τα παιδιά των 11 μηνών τρώνε από 1000 έως 1200 ml τροφής ημερησίως. Ο όγκος αυτός κατανέμεται στον αριθμό των τροφοδοσιών, λαμβάνοντας ένα μέσο όρο 200-240 ml.

Το μενού των μωρών που θηλάζουν με φόρμουλα και τα μωρά που συνεχίζουν να θηλάζουν σε ηλικία 11 μηνών συμπίπτει σχεδόν, με τη μόνη διαφορά ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης και της τελευταίας σίτισης το μωρό λαμβάνει είτε ένα μείγμα είτε ένα μητρικό γάλα. Επιπλέον, τα βρέφη που λαμβάνουν μητρικό γάλα εφαρμόζονται συχνά στο μαστό της μητέρας τους τη νύχτα σε αυτή την ηλικία και τα τεχνητά παιδιά συνήθως κοιμούνται χωρίς να τρώνε όλη τη νύχτα.

Ο θηλασμός σε αυτήν την ηλικία ποικίλλει ελαφρώς λόγω της αύξησης της ποσότητας κατανάλωσης παιδικής τροφής. Το φυστίκι εφαρμόζεται όλη την ημέρα στο μαστό της μητέρας του για λίγα λεπτά και μπορεί επίσης να πιει κάθε τροφή με μητρικό γάλα. Τη νύχτα, το παιδί ενεργά απορροφά τον ύπνο το πρωί.

Σχετικά με μωρό μενού σε 11 μήνες διαβάστε περισσότερα σε άλλο άρθρο.

Η μητέρα του μωρού θηλάζει στους 11 μήνες
Προσπαθήστε να διατηρήσετε το θηλασμό για τουλάχιστον 1,5 έτη
Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Καθώς το παιδί μεγαλώνει το πρώτο έτος της ζωής, οι μέρες που περνούν με το μωρό γίνονται όλο και πιο ενδιαφέρουσες. Χάρη στην οργάνωση της καθημερινής θεραπείας, το νευρικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται κανονικά και η μητέρα καταφέρνει να κάνει περισσότερα, να ασχοληθεί τακτικά με το μωρό και να εξασφαλίσει ότι το μωρό έχει καλό ύπνο και καλή όρεξη. Φυσικά, το καθεστώς θα είναι διαφορετικό για κάθε μικρό παιδί, αλλά για παράδειγμα, προσφέρουμε μία από τις επιλογές για την καθημερινή ρουτίνα με ένα παιδί ηλικίας 11 μηνών:

7: 00

Αφύπνιση.

Το πρώτο γεύμα, συμπεριλαμβανομένου, ανάλογα με τον τύπο της σίτισης, είτε μείγματος είτε μητρικού γάλακτος.

7: 30

Διαδικασίες υγιεινής.

Αφυπνίσεις και ασκήσεις γυμναστικής.

10: 30

Το δεύτερο γεύμα, στο οποίο το παιδί παίρνει συνήθως χυλό, κρόκο, φρούτα, χυμό φρούτων και βούτυρο.

11: 30

Περπατήστε, κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί κοιμάται στον καθαρό αέρα.

14: 30

Το τρίτο γεύμα, κατά το οποίο στο παιδί προσφέρονται λαχανικά με τη μορφή σούπας ή πολτοποιημένων πατατών, πιάτων με κρέας (δύο φορές την εβδομάδα αντικαθίστανται με ψάρια), φυτικά έλαια, ψωμί και χυμούς φρούτων.

15: 00

Περίοδος αφύπνισης με εκπαιδευτικά παιχνίδια.

16: 00

Περπατήστε, μέρος του οποίου παίρνει το δεύτερο όνειρο του μωρού στον καθαρό αέρα.

18: 30

Το τέταρτο γεύμα, κατά το οποίο τα παιδιά παίρνουν ζυμωμένο γάλα σε ποτό, φρούτα, μπισκότα και τυρί cottage.

19: 00

Περίοδος αφύπνισης με ήρεμα παιχνίδια.

21: 30

Κολύμβηση

22: 30

Το πέμπτο γεύμα, συμπεριλαμβανομένου, ανάλογα με το μητρικό γάλα ή μείγμα.

Προετοιμασία για νυχτερινό ύπνο και τοποθέτηση.

Νύχτα

Τα θηλάζοντα μωρά εφαρμόζονται αρκετές φορές στο μαστό της μητέρας σε ένα όνειρο και τα τεχνητά μωρά συνήθως δεν ξυπνούν για τη σίτιση.

Για πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να διδάξετε το μωρό σας να περπατήσει και αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιήσετε έναν περιπατητή, δείτε το "Live Healthy!"

Συχνά προβλήματα

 1. Τραυματισμοί και φόβοι μετά από πτώση. Τα ψίχουλα, που κάνουν τα πρώτα βήματα, συχνά πέφτουν, γεγονός που είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την εμφάνιση τραυματισμών αλλά και για την παύση των προσπαθειών να περπατήσουν εξαιτίας του φόβου. Να είστε κοντά στο παιδί και μην αφήνετε ποτέ το μωρό στο δωμάτιο μόνο και να ηρεμήσετε και να αποσπάσετε το νεκρό παιδί. Εάν ένα παιδί τραυματιστεί κατά την πτώση, βεβαιωθείτε ότι έχετε παρακολουθήσει την κατάσταση του μωρού και, εάν είναι σοβαρό, δείξτε το μωρό στον γιατρό.
 2. Απαγορεύοντας το φαγητό σε κομμάτια. Πολλά μωρά είναι τόσο εξοικειωμένα με τρόχισμα και τεμαχισμένα τρόφιμα που κυριολεκτικά πνίγουν σε οποιαδήποτε ανομοιογενή τροφή. Για λίγο, πετάξτε τα προϊόντα με κομμάτια και ψιλοκόψτε όλα τα τρόφιμα για το παιδί και στη συνέχεια αρχίστε σταδιακά να προσφέρετε τα ψίχουλα στερεά τρόφιμα, όπως το στέγνωμα, τα αποφλοιωμένα καρότα, τις βραστές πατάτες, μια φέτα μήλου και τα μπισκότα μωρών. Μην ανησυχείτε αν το μωρό θα εξακολουθεί να αρνείται σε κομμάτια, επειδή μόνο μαθαίνει να μασάει. Ίσως η αποτυχία των ψίχουλων που σχετίζονται με την κοπή των δοντιών ή άλλα προβλήματα υγείας, οπότε αν σας ενοχλεί η χρήση του μωρού μόνο τα κομμένα προϊόντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 3. Αποποίηση οποιωνδήποτε προϊόντων. Σε 11 μήνες, το παιδί έχει ήδη διαμορφώσει τις δικές του προτιμήσεις στα τρόφιμα, οπότε δεν πρέπει να επιμείνετε σε ένα προϊόν που δεν του αρέσει μια ψίχα. Η καλύτερη διέξοδος θα ήταν να αποκλείσετε για λίγο ένα τέτοιο προϊόν από το μενού και, στη συνέχεια, να το προσφέρετε ξανά στο παιδί.
Παιδιά 11 μήνες σε καρέκλες για σίτιση
Το παιδί απαντά "ναι" ή "όχι", αντιδρά σε λέξεις όπως "τρώμε", "δώστε" και "πάρτε"

Συμβουλές για τους γονείς

 • Πολλά παιδιά, που σέρνονται γρήγορα, δεν βιάζονται να κάνουν τα πρώτα ανεξάρτητα βήματα, επειδή είναι ευκολότερο για αυτούς να κινούνται σε τέσσερα άκρα. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να επιμείνετε ότι το ψίχουλο άρχισε να περπατά πιο γρήγορα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά με μακρύ μάζεμα αρχίζουν να μιλάνε νωρίτερα και η στάση τους είναι καλύτερη.
 • Σίγουρα τα πρώτα βήματα του παιδιού θα πρέπει να φροντίζουν τα άνετα και υψηλής ποιότητας παπούτσια. Θα πρέπει να έχει μια σταθερή φτέρνα και μια συμπαγή, μη ολισθηρή σόλα κάμψης. Το καλοκαίρι, προσφέρετε στο μωρό σας μια βόλτα στο γρασίδι, την άμμο και άλλες ανώμαλες επιφάνειες.
 • Προσεκτικά διδάξτε το ψίχουλο στην ανεξαρτησία. Αφήστε το μωρό να μάθει να ντύνεται, να τρώει με ένα κουτάλι, να μαζεύει τα παιχνίδια, να πλένει τον εαυτό του, να βοηθά τη μητέρα του στην κουζίνα.
 • Σε 11 μήνες, είναι καιρός να σκεφτούμε την οργάνωση των πρώτων γενεθλίων του μωρού. Έχετε ακόμα αρκετό χρόνο για να κάνετε τις διακοπές ενδιαφέρουσες και δεν είναι πολύ κουραστικό για το μικρό παιδί.

Διαφοροποιήστε την ημέρα σας με μαθήματα σχετικά με τη μέθοδο "Little Leonardo" O. Teplyakova, ειδικός στην πνευματική ανάπτυξη.

10 μήνες 12 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε.Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία