8 μήνες 10 μήνες

Παιδική ανάπτυξη σε 9 μήνες

Το περιεχόμενο

Ένα παιδί ηλικίας εννέα μηνών δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται αβοήθητος. Η ψίχα μετακινείται ανεξάρτητα γύρω από το δωμάτιο, εκφράζει τη στάση του σε διάφορα γεγονότα, επικοινωνεί ενεργά με τους γονείς του. Τι έμαθε το βρέφος κατά την ηλικία των 9 μηνών, πώς πρέπει να καθορίζουν οι γονείς εάν αναπτύσσονται κανονικά και πώς να βοηθήσουν στο μέλλον ανάπτυξη?

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Το σώμα του μωρού ενεργά προετοιμάζεται να περπατήσει. Ενισχύει τους μύες των ώμων και των ισχίων, καθώς και τη συσκευή συνδέσμου, αναπτύσσει νευρομυϊκό συντονισμό.
 • Τα αισθητήρια όργανα του παιδιού είναι ήδη καλά αναπτυγμένα. Το μικρό παιδί έχει βελτιωμένη ακουστική αντίληψη, οπότε τώρα το παιδί δεν μπορεί μόνο να ακούει ήχους από το επόμενο δωμάτιο, αλλά και να συγκρίνει αυτό που άκουσε με τις γνώσεις του. Για παράδειγμα, έχοντας ακούσει τους ήχους των γλάστρων και των πιάτων, το μωρό θα καταλάβει ότι το γεύμα έρχεται σύντομα.
 • Η συναισθηματική σφαίρα αναπτύσσεται επίσης ενεργά. - το ψίχουλο με την εμφάνισή του δείχνει τέτοια συναισθήματα όπως η χαρά, η θλίψη, η ευχαρίστηση, η δυσαρέσκεια και άλλοι.
 • Πολλά μωρά ηλικίας 9 μηνών αρχίζουν να δουλεύουν τους δεύτερους κοπτήρες. Αρχικά εμφανίζονται στην άνω γνάθο, και λίγο αργότερα - στην κάτω γνάθο. Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται οι γνάθες του μωρού, έτσι ώστε τα ψίχουλα να χρειάζονται συνεχώς κάτι για να μασήσουν.
Μωρό σέρνεται σε 9 μήνες με τη μαμά
Ενθαρρύνετε το crawling σε 9 μήνες: ενισχύει την πλάτη των ψίχουλων

Φυσική ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια του ένατου μήνα ζωής, το μωρό κερδίζει περίπου 500 γραμμάρια, η ανάπτυξή του επιμηκύνεται κατά 1,5 εκατοστά και η περιφέρεια του κεφαλιού και του στήθους γίνεται περισσότερο κατά 0,5-1 εκατοστά.

Όλοι οι γονείς καταλαβαίνουν ότι τα παιδιά αναπτύσσονται σύμφωνα με το ατομικό πρόγραμμά τους, αλλά για να καθορίσουν αν ο ρυθμός ανάπτυξης των ψίχτων είναι φυσιολογικός και αν υπάρχουν αποκλίσεις που πρέπει να προειδοποιούν, οι γιατροί καθοδηγούνται από τα μέσα δεδομένα φυσικών δεικτών για παιδιά της ίδιας ηλικίας. Επίσης, για κάθε ηλικία υπάρχουν οριακοί δείκτες - η υπέρβασή τους πρέπει να αποτελεί λόγο για την εξέταση ενός παιδιού. Οι κύριες παράμετροι της σωματικής εξέλιξης των παιδιών των 9 μηνών, έχουμε συγκεντρώσει σε αυτόν τον πίνακα:

Δείκτης

Μέση τιμή 9 μηνών

Τα αγόρια σε 9-10 μήνες

Τα κορίτσια 9-10 μήνες

Βάρος

8200-8900 g

7100-11000 g

6500-10500 g

Ανάπτυξη

70,1-72 εκ

67,5-76,5 εκ

65,3-75 εκ

Περιφέρεια κεφαλής

43,8-45 εκ

42,5-47,5 cm

41,2-46,5 εκ

Περιφέρεια θώρακα

46,6-47,2 cm

44,4-50,8 cm

44,5-49,3 cm

Μπορείτε να έχετε ένα μασάζ, η τεχνική του οποίου στο βίντεο προβάλλεται από τον Νικολάι Νίκονοφ - τον κορυφαίο γιατρό και μασάζ θεραπευτή στη Ρωσία.

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Το παιδί κινείται πολύ και με ευχαρίστηση εδραιώνει τις δεξιότητες που έχει ήδη αποκτήσει. Το μωρό σέρνει γρήγορα σε διαφορετικές κατευθύνσεις και το κάνει κυρίως σε όλα τα τέσσερα. Επίσης, το μωρό ανεβαίνει εύκολα στα πόδια του, σφίγγοντας σε κάτι ανθεκτικό, και μπορεί ακόμη και να περπατήσει με τα πόδια του, κρατώντας στη στήριξη και λαμβάνοντας επιπλέον βήματα.
 • Όταν το παιδί ξαπλώνει, μπορεί να καθίσει μόνος του, και όταν κάθεται, ξαπλώνει. Επίσης, το μωρό ήδη ξέρει πώς να κάθεται και να στέκεται. Μερικά παιδιά σε αυτή την ηλικία προσπαθούν να σταθούν μόνα τους και να κάνουν τα πρώτα βήματα χωρίς υποστήριξη.
 • Ο αγρότης εννέα μηνών χειρίζεται έξυπνα τα χέρια του. Στη θεραπεία αντικειμένων και παιχνιδιών, το παιδί μιμείται άλλα παιδιά και κοντά ενήλικες. Το μωρό μπορεί να βγάλει τα παιχνίδια από τα κιβώτια και να τα κρύψει πίσω, να βγάλει κάποια παιχνίδια από άλλους, να κυλήσει αυτοκίνητα, να σκίσει ή να συντρίψει ένα φύλλο χαρτιού, να δείξει μέρη του σώματος.
 • Πολλά παιδιά από 9 μήνες αρχίζουν να παίρνουν μικρά αντικείμενα όχι με μια ολόκληρη παλάμη, αλλά με μόνο δύο δάχτυλα.
 • Οι τραγανιστές αγαπούν να ακούν μουσική και να χορεύουν σε αυτό, χτυπώντας τα πόδια τους και χτυπώντας τις παλάμες τους.
 • Ακούγοντας το όνομά του, το παιδί θα γυρίσει ή θα σέρνει στη μητέρα του. Κατόπιν αιτήματος, το φυστίκι μπορεί να ψάξει για οικεία αντικείμενα, να σηκωθεί, να ξαπλώσει, να ρίξει ένα παιχνίδι, να το πάρει από τα χέρια ενός ενήλικα και να εκτελέσει άλλες ενέργειες που του είχαν αποδειχθεί νωρίτερα.
 • Τα μωρά μωρά κατά τη διάρκεια περιόδων αφύπνισης είναι δυνατά και συναισθηματικά. Το παιδί συχνά επαναλαμβάνει συλλαβές για ενήλικες, προσπαθώντας να τις μιμηθεί.
 • Η σπάνια μπορεί ήδη να εξαπατήσει και να προσπαθήσει να χειριστεί τη μαμά.
Ένα παιδί μήκους 9 μηνών κάθεται σε μια καρέκλα
Σε 9 μήνες, το μωρό είναι ήδη πολύ καλό στο να κατέχει το σώμα του.

Μερικά από τα μωρά αναπτύσσονται ταχύτερα από τους συνομηλίκους τους και ορισμένες από τις δεξιότητες εμφανίζονται αργότερα από ό, τι σε παιδιά της ίδιας ηλικίας. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δεξιότητες που πρέπει να είναι σε ένα παιδί εννέα μηνών. Πρέπει να δείξετε τα ψίχουλα στον γιατρό εάν ένα παιδί αυτής της ηλικίας:

 • Δεν διατηρεί την ισορροπία σε καθιστή θέση.
 • Δεν γυρίζει και δεν σέρνει προς τα εμπρός.
 • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το καπάκι και να πιείτε από το κύπελλο.
 • Μην χτυπάτε ένα παιχνίδι σε άλλο.
 • Δεν επαναλαμβάνει συλλαβές για ενήλικες.
 • Μην διστάζετε στους ξένους και δεν φοβάστε τους ξένους.
 • Μην θυμώνετε αν παίρνετε το παιχνίδι.
Διαβούλευση με τον γιατρό ενός παιδιού 9 μήνες
Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με συμπτώματα που σας ενοχλούν.

Τάξεις ανάπτυξης

 • Για την ανάπτυξη των δακτύλων, προσφέρετε στο μικρό παιδί να παίζει με φασόλια, κουμπιά, βότσαλα, καρύδια. Αφήστε το μωρό να τα αγγίξει και να τα χύσει στο δοχείο με στυλό, κουτάλι ή σέσουλα. Δεν θα είναι λιγότερο ενδιαφέρον για τον να ρίξει νερό σε διαφορετικά δοχεία.
 • Χρησιμοποιήστε τα για παιχνίδια με χρώματα παιδιών ηλικίας 9 μηνών και ζύμη αλατιού. Μπορείτε επίσης να βάψετε στο πλακάκι του μπάνιου. Τυφλήξτε μια ζύμη από τη ζύμη και πιέστε φασόλια ή βότσαλα σε αυτό, προσφέροντας τα ψίχουλα για να τα βγάλουν έξω.
 • Τοποθετήστε τα παιχνίδια ανάποδα μπροστά από το μωρό και περιμένετε για το παιδί να καταλάβει τι είναι λάθος με αυτά.
 • Παίξτε με το φυστίκι σε "κυρίες", κυλήστε την μπάλα, βάλτε μαζί μια πυραμίδα, κάντε πυργίσκους από κύβους, κρύψτε τα παιχνίδια κάτω από μια κουβέρτα. Τέτοια παιχνίδια είναι πολύ δημοφιλή με ένα παιδί αυτής της ηλικίας.
 • Δείξτε στο παιδί σας πώς μπορεί να γδύσει. Αφήστε το μικρό παιδί να μάθει να απογειώνει τις κάλτσες και το καπέλο του, ανοίξτε το φερμουάρ στο σακάκι, τραβήξτε τα χέρια του από τα μανίκια.
 • Παίξτε με το μωρό, μιμηθείτε την κατάσταση, σαν να χτύπησε το τηλέφωνο. Πάρτε το τηλέφωνο και πείτε τις σύντομες φράσεις "γεια", "τι κάνεις;", "Πώς είσαι;" Και τα παρόμοια. Στη συνέχεια, δώστε το τηλέφωνο στο παιδί και προσφέρετε να "μιλήσετε" επίσης. Σύντομα το μωρό θα καταλάβει πώς να μιλήσει στο τηλέφωνο.
 • Δεδομένου ότι το μωρό σε ηλικία 9 μηνών αρέσει σε άλλα παιδιά, δημιουργεί καταστάσεις στις οποίες ένα ψίχουλο μπορεί να τους παρακολουθήσει και να παίξει. Προσκαλέστε τους φίλους με τα παιδιά, κάντε φίλους με άλλα παιδιά και μητέρες στην παιδική χαρά.
Μωρό 9 μηνών παίζοντας παιχνίδια
Παίξτε με το παιδί και παιχνίδια που διδάσκουν τα συναισθήματα του παιδιού

Σχετικά με τα παιχνίδια που έχουν σχέση με τους 9 μήνες, δείτε το βίντεο της Anna Nahlupina.

Φροντίδα

Οι καθημερινές διαδικασίες για ένα παιδί ηλικίας 9 μηνών πλένουν, πλένουν, κολυμπούν, βουρτσίζουν τα δόντια, φυτρώνουν στην κατσαρόλα, καθαρίζουν τα αυτιά, κόβουν τα νύχια, χτενίζουν και άλλους χειρισμούς υγιεινής. Συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας δύο φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μια ειδική πινέλο από καουτσούκ.

Το παιδί των εννέα μηνών συνεχίζει να σκληραίνει, χωρίς να ξεχνάει τις σταδιακές και συστηματικές διαδικασίες. Είναι απαραίτητο να αερίζεται το δωμάτιο πριν από τον ύπνο του παιδιού και αν το ψίχουλο κοιμάται με το παράθυρο ανοιχτό, θα πρέπει να κλείνει μισή ώρα πριν ξυπνήσει. Τέτοια είδη εξακολουθούν να είναι σημαντικά. σκλήρυνσηόπως την ηλιοθεραπεία, το σκούπισμα, το μπάνιο και το μπάνιο.

Από την ηλικία των 9 μηνών, η εκχύλιση των ποδιών μπορεί να προστεθεί στις διαδικασίες σκλήρυνσης. Ξεκινήστε με θερμοκρασία νερού + 30 ° και σταδιακά το χαμηλώστε κατά ένα βαθμό την ημέρα μέχρι να φτάσετε στο κρύο νερό (+ 20 ° + 24 °). Όταν το μωρό συνηθίζει στα κρύα ρούχα, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε μια διαδικασία αντίθεσης, χρησιμοποιώντας το πρώτο ζεστό νερό (+ 36 °) και στη συνέχεια το κρύο (+ 20 °).

Η καθημερινή ρουτίνα

Το παιδί μπορεί ήδη να είναι ξύπνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μελετώντας τα πάντα γύρω. Τη νύχτα, ένα 9 μηνών μωρό συχνά κοιμάται χωρίς να ξυπνήσει.Η συνολική διάρκεια του ύπνου για ένα παιδί αυτής της ηλικίας είναι έως και 15 ώρες. Ο νυχτερινός ύπνος διαρκεί κατά μέσο όρο 10 ώρες και κατά τη διάρκεια της ημέρας το παιδί κοιμάται δύο φορές για 1,5-2,5 ώρες.

Το περπάτημα με παιδί ηλικίας εννέα μηνών πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα - το πρωί (περίπου 10-11 ώρες) και το απόγευμα (περίπου 16-17 ώρες). Εάν ο καιρός είναι καλός, θα πρέπει να κανονιστεί και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ περπατάτε. Το καλοκαίρι συνιστάται να περάσετε περισσότερο χρόνο έξω, χρησιμοποιώντας καθαρό αέρα και για ύπνο, για τη μελέτη της φύσης και για σκλήρυνση.

Κορίτσι κάθεται σε 9 μήνες
Κάθε παιδί είναι ατομικό, οι συγκεκριμένοι κανόνες και η καθημερινή ρουτίνα αποτελούν μόνο κατευθυντήρια γραμμή.

Όταν το παιδί είναι ξύπνιο, προσφέρετε τις δραστηριότητες των ψίχουρων σύμφωνα με την ώρα της ημέρας και τη διάθεση του μικρού παιδιού. Τα παιχνίδια γυμναστικής και διασκέδασης είναι προτιμότερα το πρωί και η ανάγνωση και η προβολή εικόνων πρέπει να μείνει λίγο πριν το βραδινό.

Η κατανάλωση ενός μωρού 9 μηνών παρέχει 5 γεύματα. Το διάλειμμα μεταξύ τους είναι από 3,5 έως 4 ώρες. Το παιδί πρέπει να φάει περίπου την ίδια ώρα, αλλά δεν πρέπει να βιάζεται και να αναγκάζεται. Τα θηλάζοντα μωρά παίρνουν το μητρικό γάλα στην πρώτη σίτιση το πρωί, πριν από τον ύπνο και μετά το ξύπνημα, τη νύχτα και επίσης τη νύχτα. Τα τεχνητά θηλάζοντα μωρά συνεχίζουν να λαμβάνουν την προσαρμοσμένη τροφή στην πρώτη και στην πέμπτη σίτιση.

Υπάρχουν ήδη πολλά τρόφιμα στο μενού του μωρού. Σε ηλικία 9 μηνών, τα μωρά που θηλάζουν αρχίζουν να δίνουν τυρί cottage, ζωοτροφές ζυμωμένου γάλακτος, κρόκο και χυλό γάλακτος. Τα τεχνητά παιδιά είναι ήδη εξοικειωμένα με αυτά τα προϊόντα, οπότε η διατροφή τους σε αυτή την ηλικία επεκτείνεται μόνο με νέους συνδυασμούς ήδη εισαγόμενων προϊόντων.

Η συνολική ποσότητα τροφής για ένα παιδί ηλικίας εννέα μηνών, την οποία τρώει ανά ημέρα, καθορίζεται με τη διαίρεση του σωματικού βάρους του karapuz κατά 9. Κατά μέσο όρο τα παιδιά αυτής της ηλικίας τρώνε από 1000 έως 1200 ml τροφής ημερησίως, δηλαδή περίπου 200-240 ml τροφής ανά σίτιση.

Διαβάστε περισσότερα για τα ψίχουλα στο άρθρο σχετικά με μωρό μενού σε 9 μήνες.

Θηλασμός σε 9 μήνες
Εάν είναι δυνατόν, να θηλάζετε για τουλάχιστον 1,5 έτη
Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Κάθε μέρα με ένα μωρό στην ηλικία των 9 μηνών είναι γεμάτη από ενδιαφέρουσες στιγμές. Είναι αυτονόητο ότι τα διαφορετικά παιδιά θα έχουν διαφορετικό σχήμα ημέρας, αλλά για να κατανοήσουν πώς μπορεί να είναι, προσφέρουμε μια κατά προσέγγιση καθημερινή ρουτίνα με ένα μωρό εννέα μηνών:

7: 00

Αφύπνιση.

Η πρώτη σίτιση, κατά τη διάρκεια της οποίας το μωρό λαμβάνει είτε γάλα ή τύπο γάλακτος.

7: 30

Διαδικασίες υγιεινής.

8: 00

Περίοδος αφύπνισης.

9: 00

Γυμναστική.

11: 00

Η δεύτερη σίτιση, στην οποία το παιδί παίρνει κουάκερ, βούτυρο, κρόκο και φρούτο πουρέ.

12: 00

Περπατήστε, μέρος του οποίου το παιδί κοιμάται στον καθαρό αέρα.

14: 30

Η τρίτη σίτιση, κατά την οποία τα μωρά με κάθε είδους διατροφή λαμβάνουν λαχανικά, κρέας, φυτικά έλαια, ψωμί και χυμούς από φρούτα.

15: 00

Περίοδος αφύπνισης με εκπαιδευτικά παιχνίδια.

16: 00

Περπατήστε, μέρος του οποίου το μωρό κοιμάται για δεύτερη φορά στον καθαρό αέρα.

18: 30

Η τέταρτη σίτιση, συμπεριλαμβανομένου του πολτού φρούτων, των μπισκότων, του cottage cheese και του γαλακτοκομικού ποτού.

19: 00

Περίοδος αφύπνισης με ήρεμα παιχνίδια.

21: 30

Κολύμβηση

22: 00

Η πέμπτη σίτιση, κατά την οποία το μωρό παίρνει το γάλα ή τη φόρμουλα της μητέρας.

Προετοιμασία για νυχτερινό ύπνο και τοποθέτηση.

Νύχτα

Τα θηλάζοντα βρέφη εφαρμόζονται στο μαστό της μητέρας σε ένα όνειρο αρκετές φορές και τα τεχνητά παιδιά κοιμούνται χωρίς να ξυπνούν για τη σίτιση.

Συχνά προβλήματα

 1. Φόβος από τους ξένους. Αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση ενός παιδιού ηλικίας 9 μηνών. Με την παρουσία ξένων, τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία στρέφονται μακριά από αυτά, κλαίνε και φτάνουν για τη μητέρα τους. Επίσης, ο κανόνας για βρέφη 9 μηνών είναι αρνητική αντίδραση κατά τη φροντίδα της μητέρας.
 2. Πόνος, πυρετός ή άλλες αρνητικές αντιδράσεις στην οδοντοφυΐα. Πολύ συχνά, τα δόντια σε βρέφη κόβονται με την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων. Για την ανακούφιση τους, οι γονείς χρησιμοποιούν γέλες ψύξης, έφηβους, αντιπυρετικά φάρμακα.
 3. Αποτυχία να δοκιμάσετε να προσελκύσετε. Πολλά παιδιά προτιμούν το μητρικό γάλα σε διάφορα συμπληρωματικά τρόφιμα, κάτι που είναι πολύ απογοητευτικό και ενοχλητικό για τους γονείς. Αναγκάζοντας ένα ψίχουλο να προσπαθήσει να δελεάσει με δύναμη είναι αδύνατο, αλλά δεν πρέπει να σταματήσετε να προσφέρετε και νέα τρόφιμα. Πειραματιστείτε με τα γούστα και την εμφάνιση του φαγητού και βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι πεινασμένο και ότι το δωμάτιο δεν είναι πολύ ζεστό.

Σχετικά με τις σημαντικές αποχρώσεις της παιδικής ανάπτυξης σε 9 μήνες, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Συμβουλές για τους γονείς

 • Αφήστε το μωρό σας 9 μήνες για να αναπτύξει την ανεξαρτησία. Δώστε στο μωρό μια κουταλιά όταν τρώτε το μωρό. Αφήστε το παιδί να πλύνει τον εαυτό του, να βγάλει τα ρούχα του, να επιλέξει ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο με το οποίο θέλει να παίξει.
 • Παρακολουθήστε τη στάση του μωρού σας ενώ κάθεστε. Λοιπόν, αν το μωρό θα καθίσει σε μια ειδική καρέκλα, στην οποία η σπονδυλική του στήλη δεν θα λυγίσει.
 • Προσέξτε τη μέγιστη ασφάλεια του παιδιού. Κρύψτε και αφαιρέστε όλα τα επικίνδυνα στοιχεία που μπορεί να φτάσει το μωρό. Ας υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν μαχαίρια και φλιτζάνια ζεστού τσαγιού στην άκρη του τραπεζιού, όλες οι υποδοχές είναι κλειστές με βύσματα και τα κιβώτια και τα δοχεία οικιακών χημικών ουσιών είναι ασφαλώς κρυμμένα κάτω από την κλειδαριά.
 • Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία θέλουν να βοηθήσουν τη μητέρα τους, ώστε να μπορείτε να δώσετε στο νήπιο ένα κουρέλι κατά τη συγκομιδή και μια κουτάλα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
 • Σε κάθε δωμάτιο όπου το μωρό ξοδεύει χρόνο, επιλέξτε ένα μέρος για παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα με τα οποία μπορεί να παίξει το παιδί. Για παιδικά βιβλία, εξοπλίστε ένα χαμηλό ράφι ώστε το μωρό να μπορεί να επιλέξει ένα βιβλίο για τον εαυτό του. Τα παιχνίδια πρέπει να τοποθετούνται σε μικρά δοχεία, επιτρέποντας στο παιδί να τα σκάει σε αναζήτηση των πιο αγαπημένων και ενδιαφέροντων αντικειμένων.

Διαφοροποιήστε την ημέρα σας θα βοηθήσει το παιχνίδι με τη μέθοδο του "Little Leonardo", το οποίο δείχνει στο βίντεο Teplyakova Ο. Ν. - ένας εμπειρογνώμονας για την πνευματική ανάπτυξη.

8 μήνες 10 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία