Πρόγραμμα εμβολιασμού για παιδιά στη Ρωσία

Το περιεχόμενο

Σε κάθε χώρα, σε κρατικό επίπεδο, καθορίζεται ένα ημερολόγιο σύμφωνα με το οποίο εμβολιάζονται τα παιδιά. Ας δούμε το ημερολόγιο εμβολιασμού στη Ρωσία, ειδικά αφού έχει αλλάξει λίγο από το 2014.

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Αντενδείξεις

Πριν μάθετε για το χρόνο του εμβολιασμού, οι γονείς πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τους παράγοντες που είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν εμβολιάζεται το μωρό καθόλου ή για ορισμένο χρονικό διάστημα.

 • Ένα εμπόδιο στην εισαγωγή οποιουδήποτε εμβολίου είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση στη χορήγηση αυτού του φαρμάκου στο παρελθόν (υπήρξε έντονη ανεπιθύμητη ενέργεια ή εμφάνισαν επιπλοκές).
 • Επίσης, δεν μπορούν να χορηγηθούν εμβόλια για ανοσοανεπάρκειες, κακοήθεις όγκους και μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος υπό την επίδραση φαρμάκων.
 • Αντενδείξεις για την εισαγωγή του BCG είναι το χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερο από 2 κιλά).
 • Ο εμβολιασμός με DTP δεν δίδεται για προοδευτικές ασθένειες του νευρικού συστήματος και για την εμφάνιση σπασμικού συνδρόμου στο παρελθόν.
 • Τα εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς δεν πρέπει να χορηγούνται για αλλεργίες σε αμινογλυκοσίδες.
 • Εάν το παιδί είναι αλλεργικό στο ασπράδι αυγού, δεν πρέπει να του χορηγούνται φάρμακα κατά της ερυθράς, ιλαράς, γρίπης και παρωτίτιδας.
 • Δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Β εάν είστε αλλεργικός στη ζύμη αρτοποιίας.
Έλεγχος πριν από τον εμβολιασμό
Πριν από τον εμβολιασμό, είναι απαραίτητο να αξιολογήσετε την κατάσταση του παιδιού και να εξοικειωθείτε με τις αντενδείξεις.

Πίνακας

Τι είδους λοίμωξη είναι το εμβόλιο

Όροι εμβολιασμού

Όροι επανεμβολιασμού

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ηπατίτιδα Β

1 - στις πρώτες 24 ώρες μετά τη γέννηση.

2 - σε 1 μήνα.

3 - σε 6 μήνες

-

Εάν το παιδί βρίσκεται σε ομάδα κινδύνου, ο τρίτος εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι την ηλικία των 2 μηνών και ο τέταρτος εμβολιασμός πραγματοποιείται σε 1 έτος.

Φυματίωση

1 - για 3-7 ημέρες ζωής

1 - σε 6-7 χρόνια?

2 - σε ηλικία 14 ετών

Ο αρχικός εμβολιασμός πραγματοποιείται με BCG-M και το εμβόλιο BCG χορηγείται με αυξημένο κίνδυνο φυματίωσης για το παιδί (που ζει σε περιοχή με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας, παρουσία φυματίωσης σε στενούς συγγενείς).

Διφθερίτιδα

1 - σε 3 μήνες.

2 - σε 4,5 μήνες.

3 - σε 6 μήνες

1 - σε 18 μήνες.

2 - σε 6-7 χρόνια.

3 - σε ηλικία 14 ετών

Από τη δεύτερη επανεμβολιασμό χρησιμοποιείται ένα εμβόλιο με μικρότερη ποσότητα αντιγόνων.

Βήχας βήχας

1 - σε 3 μήνες.

2 - σε 4,5 μήνες.

3 - σε 6 μήνες

1 - στους 18 μήνες

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται με ένα ολοκληρωμένο εμβόλιο που προστατεύει επίσης από τον τετάνο και τη διφθερίτιδα.

Τέτανος

1 - σε 3 μήνες.

2 - σε 4,5 μήνες.

3 - σε 6 μήνες

1 - σε 18 μήνες.

2 - σε 6-7 χρόνια.

3 - σε ηλικία 14 ετών

Από τη δεύτερη επανεμβολιασμό χρησιμοποιείται ένα εμβόλιο με μικρότερη ποσότητα αντιγόνων.

Πνευμοκοκκική λοίμωξη

1 - σε 2 μήνες.

2 - σε 4,5 μήνες.

1 - σε 15 μήνες

Αιμοφιλική μόλυνση

1 - σε 3 μήνες.

2 - σε 4,5 μήνες.

3 - σε 6 μήνες

1 - σε 18 μήνες.

Τα παιδιά σε κίνδυνο εμβολιάζονται.

Πολιομυελίτιδα

1 - σε 3 μήνες.

2 - σε 4,5 μήνες.

3 - σε 6 μήνες

1 - σε 18 μήνες.

2 - σε 20 μήνες.

3 - σε ηλικία 14 ετών

Για τους δύο πρώτους εμβολιασμούς, χρησιμοποιείται αδρανοποιημένη έκδοση του εμβολίου και στη συνέχεια τα παιδιά λαμβάνουν ένα ζωντανό εμβόλιο.

Rubella

1 - σε 12 μήνες

1 - σε 6 χρόνια

Ένα ολοκληρωμένο εμβόλιο χρησιμοποιείται επίσης για τον εμβολιασμό, το οποίο επίσης προστατεύει από ιλαρά και παρωτίτιδα.

Ιλαρά

1 - σε 12 μήνες

1 - σε 6 χρόνια

Ένα εμβολιασμένο εμβόλιο χρησιμοποιείται επίσης για τον εμβολιασμό, το οποίο επίσης προστατεύει από την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Παροτίτιδα

1 - σε 12 μήνες

1 - σε 6 χρόνια

Ένα εμβολιασμένο εμβόλιο χρησιμοποιείται επίσης για τον εμβολιασμό, το οποίο επίσης προστατεύει από την ιλαρά και την ερυθρά.

Γρίπη

Από 6 μήνες

-

Ο εμβολιασμός γίνεται ετησίως.

Επιπλέον, τα παιδιά εμβολιάζονται κατά της ερυθράς σε ηλικία 13 ετών και της ιλαράς ηλικίας 15-17 ετών, εάν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά των λοιμώξεων αυτών, δεν έχουν πάσχει από ασθένεια ή έχουν λάβει μόνο το πρώτο εμβόλιο.

Είδη εμβολιασμού

Το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί στο παιδί με τους ακόλουθους τρόπους:

 1. Ενδομυϊκά. Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους διασφάλισης μιας αρκετά γρήγορης απορρόφησης του φαρμάκου. Η ανοσία μετά από μια τέτοια ένεση σχηματίζεται γρήγορα και ο κίνδυνος αλλεργιών είναι μικρότερος, επειδή οι μύες τροφοδοτούνται καλά με αίμα και απομακρύνονται από το δέρμα. Τα παιδιά κάτω των δύο ετών ενδομυϊκού εμβολιασμού εκτελούνται στον μηρό. Η ένεση πραγματοποιείται στην πρόσθια περιοχή, κατευθύνοντας τη βελόνα κάθετα στο δέρμα. Για τα βρέφη ηλικίας άνω των δύο ετών, το εμβόλιο εγχέεται στον δελτοειδή μυ. Εισαγωγή στον γλουτιαίο μυ δεν εφαρμόζεται λόγω του μικρού μήκους της βελόνας (η ένεση λαμβάνεται υποδόρια).
 2. Υποδόρια. Με αυτό τον τρόπο, ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων χορηγούνται, για παράδειγμα, εμβόλιο ερυθράς, παρωτίτιδας και ιλαράς. Οι διαφορές του είναι πιο ακριβείς από ό, τι με τη στοματική και ενδοδερμική μέθοδο, καθώς και με χαμηλότερο ρυθμό απορρόφησης και τον σχηματισμό ανοσίας, η οποία είναι πολύτιμη παρουσία προβλημάτων με την πήξη του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, τα εμβόλια κατά της λύσσας και της ηπατίτιδας Β δεν μπορούν να χορηγηθούν κάτω από το δέρμα. Οι θέσεις ένεσης για τον υποδόριο εμβολιασμό είναι περιοχές του ώμου, του μπροστινού μέρους του μηρού ή της περιοχής κάτω από την ωμοπλάτη.
 3. Εν τω μεταξύ. Ένα παράδειγμα της χρήσης αυτής της μεθόδου εμβολιασμού είναι η εισαγωγή του BCG. Για την ένεση χρησιμοποιείται σύριγγα με λεπτή βελόνα. Η έγχυση πραγματοποιείται στην περιοχή των ώμων. Ταυτόχρονα, για την πρόληψη των επιπλοκών είναι σημαντικό να μην εισαχθεί το φάρμακο κάτω από το δέρμα.
 4. Μέσω του στόματος. Αυτή η μέθοδος χορήγησης του φαρμάκου ονομάζεται επίσης από του στόματος. Ένα παράδειγμα εμβολιασμού με αυτή τη μέθοδο είναι ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας ως παρασκεύασμα από το στόμα. Η τεχνική είναι πολύ απλή - η σωστή ποσότητα του φαρμάκου πέφτει στο στόμα του παιδιού.
 5. Στη μύτη. Τα εμβόλια υπό τη μορφή υδατικού διαλύματος, κρέμας ή αλοιφής (για παράδειγμα, ερυθράς ή γρίπης) χορηγούνται κατ 'αυτόν τον τρόπο. Το μείον της μεθόδου είναι η πολυπλοκότητα της δοσολογίας, καθώς μέρος του φαρμάκου εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα.
Εμβολιασμός
Οι περισσότεροι εμβολιασμοί, σύμφωνα με το ημερολόγιο, θα γίνουν κατά το πρώτο έτος της ζωής ενός παιδιού.

Επανεμφάνιση

Ο επανεμβολιασμός αναφέρεται ως χειρισμός, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της ανοσίας σε ασθένειες στις οποίες το παιδί έχει εμβολιαστεί προηγουμένως. Το μωρό εγχέεται για άλλη μια φορά με το φάρμακο, έτσι ώστε η επαναλαμβανόμενη παραγωγή αντισωμάτων θα αυξήσει την προστασία από μια συγκεκριμένη ασθένεια.

Ανάλογα με τον εμβολιασμό, οι επανεμβολιασμοί μπορούν να εκτελεστούν 1-7 φορές, και μερικές φορές όχι. Για παράδειγμα, δεν πραγματοποιούνται επαναλήψεις κατά της ηπατίτιδας Β και κατά της φυματίωσης πραγματοποιούνται μόνο με αρνητικά αποτελέσματα του Mantoux. Κατά των ασθενειών όπως η ερυθρά, ο μακρύς βήχας, η παρωτίτιδα, η πνευμονοκοκκική λοίμωξη και η ιλαρά, ο εμβολιασμός πραγματοποιείται μόνο μία φορά, αλλά η διατήρηση της ανοσίας έναντι του τετάνου και της διφθερίτιδας απαιτεί τακτικό ανασχηματισμό μέχρι το τέλος της ζωής.

Ενδομυϊκή χορήγηση του εμβολίου στον δελτοειδή μυ
Τα περισσότερα εμβόλια χορηγούνται ενδομυϊκά.

Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά ηλικία

Έως 1 έτος

Το πρώτο εμβόλιο που αντιμετωπίζει ένα νεογέννητο μωρό ενώ βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο μητρότητας είναι ένα εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β. Εκτελείται την πρώτη ημέρα της μετά τον τοκετό περιόδου. Από την τρίτη έως την έβδομη ημέρα της ζωής, το μωρό λαμβάνει BCG. Η ένεση πραγματοποιείται στο νοσοκομείο μητρότητας ενδοκρυφώς στον ώμο του μωρού. Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β επαναλαμβάνεται το μήνα.

Ένα τρίμηνο μωρό περιμένει πολλά εμβόλια. Σε αυτή την ηλικία, εμβολιασμένα κατά της πολιομυελίτιδας, πνευμονιοκοκκική λοίμωξη, βήχας, τετάνου και διφθερίτιδας. Εάν ένα βρέφος βρίσκεται σε κίνδυνο, λαμβάνει επίσης ένα εμβόλιο για μια αιμοφιλική λοίμωξη. Ο ίδιος κατάλογος εμβολιασμών είναι χαρακτηριστικός για την ηλικία 4,5 και 6 μηνών, εκτός από το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, το οποίο εμβολιάζεται μόνο δύο φορές (σε 3 μήνες και σε 4,5 μήνες).Επιπλέον, σε ηλικία 6 μηνών, για τρίτη φορά εμβολιάστηκε κατά της ηπατίτιδας Β.

Εμβολιασμός για βρέφη
Είναι χάρη στους εμβολιασμούς ότι τα μωρά δεν αρρωσταίνουν με αυτές τις θανατηφόρες ασθένειες.

Έως 3 έτη

Ένα παιδί ηλικίας ενός έτους αποστέλλεται για εμβολιασμό κατά της παρωτίτιδας, της ερυθράς και της ιλαράς. Το εμβόλιο που προστατεύει από αυτές τις μολύνσεις είναι περίπλοκο, οπότε θα υπάρξει μόνο μία βολή. Επίσης, σε ένα έτος, τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο για τη νόσο αυτή εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β.

Σε ηλικία 15 μηνών, το παιδί θα παρουσιάσει επανεμβολιασμό από πνευμονιοκοκκική λοίμωξη. Σε 1,5 χρόνια αρχίζει ο εμβολιασμός από τετάνου, πολιομυελίτιδας, διφθερίτιδας και κοκκύτη. Ένας άλλος εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας διεξάγεται σε ηλικία είκοσι μηνών.

Έως 7 χρόνια

Σε ηλικία 6 ετών, ο εμβολιασμός για παρωτίτιδα, ιλαρά και ερυθρά αναμένει ένα παιδί. Ένα επτάχρονο παιδί εμβολιάζεται εκ νέου με BCG, εάν υπάρχουν ενδείξεις γι 'αυτό. Επίσης, σε αυτήν την ηλικία, το παιδί λαμβάνει το εμβόλιο ADS, το οποίο υποστηρίζει την ανοσία του κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας.

Κάτω από 14 ετών

Στην ηλικία των 13 ετών, τα παιδιά εμβολιάζονται επιλεκτικά - εάν το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί πριν ή δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με προηγούμενους εμβολιασμούς. Τα κορίτσια λαμβάνουν επιπλέον εμβόλιο ερυθράς.

Κάτω από 18 ετών

Στην ηλικία των 14 ετών, έρχεται η ώρα για άλλη επανεμφάνιση έναντι μολυσματικών ασθενειών όπως ο τετάνος, η πολιομυελίτιδα, η φυματίωση και η διφθερίτιδα. Επίσης, αυτή τη στιγμή, μπορείτε να εμβολιαστείτε κατά της ιλαράς και της ηπατίτιδας Β, εάν προηγουμένως δεν έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί κατά των ιικών μολύνσεων.

Εμβολιασμός για ενήλικες
Πολλοί εμβολιασμοί θα είναι εκτός σχολείου.

Προετοιμασία για εμβολιασμό

Πριν εμβολιάσετε ένα παιδί, πρέπει να καθορίσετε την κατάσταση της υγείας του. Αυτό θα βοηθήσει τους ειδικούς της επιθεώρησης (που συχνά απαιτούνται για να δείξουν το μωρό σε νευρολόγο ή αλλεργιολόγο), καθώς και σε εξετάσεις ούρων και αίματος. Πριν από τον εμβολιασμό, είναι σημαντικό να μην αλλάξετε τη διατροφή του μωρού και να μην συμπεριλάβετε νέα προϊόντα σε αυτό.

Επίσης, οι γονείς καλούνται να αγοράσουν αντιπυρετικά φάρμακα εκ των προτέρων, καθώς πολλά παιδιά έχουν αντίδραση θερμοκρασίας στο εμβόλιο. Εάν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης, λίγες ημέρες πριν από τον εμβολιασμό και λίγες ημέρες μετά την ένεση αξίζει να δοθεί στο παιδί αντιισταμινικό. Όταν εμβολιάζετε παιδιά μέχρι ένα έτος στην κλινική, αξίζει να πάρετε μαζί σας καθαρή πάνα, καθώς και ένα παιχνίδι.

Συμβουλές

Ο εμβολιασμός προωθείται ενεργά και συνιστάται από την ΠΟΥ και τους γιατρούς, ωστόσο η συγκατάθεση των γονέων είναι επίσης απαραίτητη για τους εμβολιασμούς. Υπήρχαν πάντα γονείς που αρνήθηκαν να δώσουν εμβόλια στα παιδιά τους για ορισμένους λόγους. Η συχνή αποτυχία οδήγησε σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων όπως κοκκύτης και διφθερίτιδα. Επιπλέον, λόγω της απόρριψης των εμβολιασμών, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πολιομυελίτιδας και άλλων επικίνδυνων λοιμώξεων. Φυσικά, οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να αποδοθούν σε απολύτως ασφαλείς διαδικασίες, αλλά η ασφάλεια των εμβολιασμών είναι πολύ υψηλότερη από την ασθένεια που προλαμβάνουν οι εμβολιασμοί.

Συνιστάται στους γονείς να μην διακόπτουν το πρόγραμμα εμβολιασμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας. Μόνο ο επανεμβολιασμός μπορεί να αρνηθεί ή να παραλείψει. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα εμβόλιο θα βλάψει το παιδί σας, επικοινωνήστε με έναν ανοσολόγο ο οποίος, εάν υπάρχουν προσωρινές αντενδείξεις (για παράδειγμα, διάθεση), θα αναπτύξει ένα μεμονωμένο σχέδιο εμβολιασμού για το μωρό σας.

Η πιθανότητα επιπλοκών μετά τον εμβολιασμό
Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών μετά τον εμβολιασμό σε ένα υγιές παιδί είναι σχεδόν μηδέν.
Πριν από τον εμβολιασμό, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί όχι μόνο ότι το παιδί είναι υγιές, αλλά και η εκπνοή του χρονικού ορίου των αντενδείξεων. Εάν το μωρό έχει οξεία λοίμωξη, το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί μόνο 2 εβδομάδες μετά την ανάρρωση.
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία