9 μήνες 11 μήνες

Ανάπτυξη παιδιού σε 10 μήνες

Το περιεχόμενο

Με το γύρο του, το παιδί είχε ήδη μάθει πολλά, άρχισε να δείχνει την ατομικότητα και την ανεξαρτησία του. Ένα δέκαμηνο παλιό τρελό μπερδεύει και κινείται πολύ. Τι άλλο ευχαριστεί τους γονείς μιας ψίχουλας αυτής της ηλικίας και πώς να τονώσει την ανάπτυξη ενός βρέφους 10 μηνών;

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Η αύξηση του βάρους και η αύξηση των άλλων φυσικών δεικτών σε αυτήν την ηλικία δεν είναι πλέον τόσο δραστήριες όσο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη σωματική δραστηριότητα του φιστικιού.
 • Ο συντονισμός των κινήσεων του παιδιού βελτιώνεται, γεγονός που επιτρέπει στο μωρό να σέρνει γρήγορα και να κινείται γύρω από το δωμάτιο. Οι καλές κινητικές δεξιότητες συνεχίζουν επίσης να αναπτύσσονται. Το παιδί έμαθε να ξετυλίξει τα δάχτυλά του για να ρίξει ένα αντικείμενο, αλλά και να πάρει μικρά αντικείμενα μόνο με τα δάχτυλά του.
 • Πολλά μωρά 10 μηνών έχουν ήδη εκραγεί 4 δόντια, αλλά αν δεν υπάρχουν καθόλου δόντια, αυτό δεν αποτελεί ακόμη λόγο για την εμπειρία.
Ανάπτυξη παιδιού έως 10 μήνες
Ένα παιδί μεγαλώνει πολύ γρήγορα, χρειάζεται γονική υποστήριξη

Φυσική ανάπτυξη

Για τον δέκατο μήνα ζωής, το μικρό κουτάβι κερδίζει περίπου 450 γραμμάρια και αυξάνεται κατά 1-1,5 εκατοστά. Η περιφέρεια του θώρακα, καθώς και η περιφέρεια του κεφαλιού, αυξάνεται κατά μέσο όρο 0,5 cm.

Κάθε παιδί μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό, αλλά υπάρχουν κανόνες, ελέγχοντας με ποιους γονείς και γιατρούς μπορεί να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις και εάν είναι απαραίτητο να εξεταστεί επιπλέον το μωρό. Για κάθε ηλικιακή κατηγορία, ορίζονται οι μέσοι όροι και οι οριακές τιμές (πρέπει να ειδοποιούνται για την υπέρβαση τους σε οποιαδήποτε κατεύθυνση). Τα κύρια αυτά που παρουσιάσαμε σε αυτόν τον πίνακα:

Δείκτης

Μέση τιμή 10 μηνών

Τα αγόρια σε 10-11 μήνες

Τα κορίτσια ηλικίας 10-11 μηνών

Βάρος

8500-9200 g

7400-11400 g

6700-10900 g

Ανάπτυξη

71,5-73,3 cm

68,7-77,9 cm

66,5-76,4 εκ

Περιφέρεια κεφαλής

44,2-45,4 εκ

42,9-47,9 cm

41,5-46,9 εκ

Περιφέρεια θώρακα

47,2-47,9 cm

45,1-51,4 εκ

45,2-50,1 cm

Τα μαθήματα σχετικά με την τεχνική "Little Leonardo" της Teplyakova O. Ν. - ειδικού στην πνευματική ανάπτυξη, θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτυχθεί.

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Ένα μωρό δέκα μηνών κινείται με αυτοπεποίθηση και επιδεξιότητα. Το ψίχουλο είναι σε θέση να καθίσει από μια στάση και θέση, και επίσης να σηκωθεί στα πόδια, κρατώντας τα χέρια για υποστήριξη. Επιπλέον, σε αυτή την ηλικία, πολλά παιδιά πηγαίνουν με υποστήριξη για ανθεκτικά έπιπλα (βήμα) ή για τα δύο χέρια της μητέρας. Μερικά μωρά είναι ήδη σε θέση να σταθούν χωρίς βοήθεια, αλλά και να περπατήσουν χωρίς υποστήριξη.
 • Σπάνια έμαθε να περπατήσει επάνω τις σκάλες. Το παιδί είναι σε θέση να ξεπεράσει πολλά βήματα τόσο πάνω και κάτω από τις σκάλες.
 • Οι κινήσεις των χεριών του παιδιού είναι ήδη καλά συντονισμένες. Το παιδί εκτελεί διάφορους χειρισμούς με παιχνίδια, για παράδειγμα ανοίγει και κλείνει κιβώτια, κρύβει αντικείμενα, μεταδίδει αυτοκίνητα, κατασκευάζει πυργίσκους από πολλούς κύβους. Επιπλέον, το παιδί είναι σε θέση να γυρίζει βιβλία με πυκνή σελίδα και προσπαθεί να φάει με ένα κουτάλι.
 • Τα μικρά παιδικά αντικείμενα δεν έχουν αρκετό από ολόκληρη την παλάμη και δύο δάχτυλα. Μια τέτοια σύλληψη αντικειμένων που ονομάζονται λαβίδες.
 • Στην ομιλία του παιδιού υπάρχουν διάφορες συλλαβές και όλο και πιο συχνά αρχίζουν να βγαίνουν απλές λέξεις από αυτές. Ένα παιδί μπορεί να ονομάσει γνωστά αντικείμενα σε ορισμένες συλλαβές. Το παιδί κατανοεί πολύ καλά την ομιλία των ενηλίκων, επαναλαμβάνοντας την κίνηση κατόπιν αιτήματος, για παράδειγμα, χτυπά τα χέρια του ή δείχνει ένα μέρος του σώματος.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν μια ψίχα δεν έχει μάθει μέχρι την ηλικία των 10 μηνών:

 • Καταργήστε στοιχεία από τον πίνακα.
 • Κουνήστε το κεφάλι σας, δείχνοντας συμφωνία ή άρνηση.
 • Αφήστε το χέρι σας αντίο.
 • Επαναλάβετε την κίνηση που δείχνει έναν ενήλικα.
Μωρό 10 μήνες
Ένα μωρό 10 μηνών καταλαβαίνει σχεδόν όλα όσα λέτε.

Τάξεις ανάπτυξης

 • Πάρτε το χρόνο κάθε μέρα για γυμναστική, εκτελώντας ασκήσεις με το μωρό σας, το οποίο θα βοηθήσει το μωρό να σέρνει και να περπατήσει. Αφήστε το μωρό να σηκωθεί και να σκύψει με την υποστήριξή σας, να περπατήσει σε όλα τα τέσσερα, να λυγίσει και να ξεσπάσει τα πόδια, που βρίσκεται στην πλάτη του, και επίσης με τα πόδια, κρατώντας τα χέρια σας.
 • Δεδομένου ότι τα μωρά ηλικίας 10 μηνών σέρνουν πολύ, δίνουν στο μωρό χώρο για κίνηση. Είναι σημαντικό το σπίτι να είναι καθαρό και δεν υπήρχαν επικίνδυνα αντικείμενα στο δρόμο.
 • Εκπαιδεύστε το μωρό σας για να κατεβείτε από τον καναπέ. Για να το κάνετε αυτό, βάλτε το μωρό στον καναπέ, γυρίστε τη λεία σας στην άκρη της και τραβήξτε τα πόδια προς τα κάτω. Σύντομα το μικρό παιδί θα καταλάβει πώς να κατεβεί και θα το καταφέρει με αυτοπεποίθηση και ταχύτητα.
 • Συνεχώς επικοινωνούν με το μωρό, παράγουν ταυτόχρονα σύντομες φράσεις και δεν μιλούν πολύ γρήγορα. Προγόνους προς το παρόν πρέπει να αντικατασταθούν με ονόματα, για παράδειγμα, "η μητέρα έχει κύβο", "ο Βάνια παίρνει κύβο".
 • Προσκαλέστε ένα παιδί να ρίξει παιχνίδια σε ένα συγκεκριμένο κουτί. Τα παιδιά σε 10 μήνες θέλουν πραγματικά να το κάνουν.
 • Συνέχιση των μαθημάτων, ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων του μωρού. Προσφέρετε τα ψίχουλα για να τραβήξετε σε ένα δίσκο στο οποίο είναι σκεπασμένα τα αλεύρια ή το αλεύρι και επίσης να σκάβετε σε ένα μπολ με φασόλια ή ζυμαρικά. Αφήστε το παιδί να ρίχνει κόκκους και φασόλια από το ένα δοχείο στο άλλο, να ξεκολλήσει τις κορδόνιες και τις κορδέλες, ρίξτε νερό.
 • Δώστε στο παιδί έγχρωμο χαρτί και δείξτε πώς να το λυγίσει σε κομμάτια.
 • Παίξτε με clothespins - συνδέστε τα με το παντελόνι ή την μπλούζα του παιδιού σας, και στη συνέχεια τα διδάξτε πώς να τα αφαιρέσετε.
 • Κρύψτε το ρολόι κάτω από το μαξιλάρι ή την κουβέρτα και περιμένετε να βρεθεί το παιδί.
 • Συνεργαστείτε με το μωρό σας με μοντελοποίηση (χρησιμοποιήστε τη ζύμη αλατιού) και σχεδιάστε (δοκιμάστε να βάψετε με χρώματα με δάχτυλα, μικρά στυλό, μολύβια, κραγιόνια). Τυλίξτε μαζί το λουκάνικο και την μπάλα, χρωματίστε την εικόνα.
 • Προσφέρετε τα ψίχουλα μερικά διαφορετικά βάζα με καπάκια που ξεβιδώνουν. Αφήστε το μωρό να τα ανοίξει και στη συνέχεια να τα κλείσει.
 • Καθημερινά κάποια στιγμή για να διαβάσετε. Λοιπόν, αν τα ψίχουλα έχουν ξεχωριστό ράφι με παιδικά βιβλία, και το μωρό θα επιλέξει κάτι για να «διαβάσει» μόνοι τους.
 • Στο δρόμο, διδάξτε το παιδί σας να παίζει με άμμο, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διάφορα καλούπια, ένα κάδο και τσουγκράνες. Το χειμώνα, αυτά τα αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδι με χιόνι.
 • Κάθε μέρα, ενεργοποιήστε τη μουσική και το χορό μαζί με το μωρό.
Ένα παιδί στην αγκαλιά του μπαμπά
Λίγο καλά καταλαβαίνει τις απαγορεύσεις και τον έπαινο

Φροντίδα

Κάθε μέρα, το παιδί πλένεται και πλένεται, χτενίζεται, βουρτσίζεται, φυτεύεται σε κατσαρόλα και λουσμένη (κυρίως το βράδυ). Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να καθαρίσετε τα αυτιά και την καραπούζ της μύτης, να κόψετε τα μανιτάρια του μωρού.

Τα παιδιά ηλικίας δέκα μηνών συνεχίζουν να σκληρύνουν με τη βοήθεια ηλιοθεραπείας, χαλάρωσης, αερίων λουτρών και κολύμβησης. Επίσης σε αυτή την ηλικία, μπορείτε να ρίξετε τα πόδια του μωρού, μειώνοντας σταδιακά τη θερμοκρασία του νερού. Είναι σημαντικό μόνο να μην ξεχνάμε ότι όλες οι διαδικασίες σκλήρυνση πρέπει να είναι συστηματική και σταδιακή.

Η καθημερινή ρουτίνα

Ο ύπνος ενός μωρού δέκα μηνών διαρκεί μέχρι και 15 ώρες την ημέρα. Περίπου 10 ώρες ένα παιδί αυτής της ηλικίας κοιμάται τη νύχτα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα παιδί έχει συνήθως δύο ύπνο, που διαρκεί 1-2 ώρες. Κάθε παιδί έχει το δικό του βιορυθμό - μερικά μωρά ξυπνούν στις 6 το πρωί και κοιμούνται νωρίς για τη νύχτα, άλλοι γίνονται 8-9 ώρες και κοιμούνται αργότερα αντίστοιχα.

Συνιστάται να περπατάτε με το παιδί σας 2 φορές την ημέρα, να μένετε στο σπίτι μόνο σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες (έντονη βροχή, έντονος άνεμος, παγετός). Το καλοκαίρι, ένα παιδί μπορεί να περάσει 5-6 ώρες έξω. Όταν ο καιρός είναι καλός, δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ περπατάει, αφήνοντας λίγο χρόνο έξω στο δρόμο και να είναι ξύπνιος, ώστε το παιδί να μπορεί να παρατηρήσει τη φύση, να παίξει με άλλα παιδιά, να περπατήσει με την υποστήριξή σας.

Η διατροφή σε 10 μήνες αντιπροσωπεύεται από 5 γεύματα, τα διαστήματα μεταξύ των οποίων είναι περίπου 4 ώρες. Τα μωρά που θηλάζουν λαμβάνουν το ανθρώπινο γάλα αμέσως μετά το ξύπνημα και πριν από τον ύπνο.Συνολικά, ένα παιδί αυτής της ηλικίας μπορεί να εφαρμοστεί στο στήθος περίπου 4-6 φορές για μακρές τροφοδοσίες και τόσο για λεπτό πιπίλισμα. Τη νύχτα, τα μωρά ξυπνούν για να πιπιλίζουν το στήθος τους 4-6 φορές, κυρίως από τις 3 έως τις 8 π.μ. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο σχετικά με μωρό μενού σε 10 μήνες.

Θηλασμός
Εάν είναι δυνατόν, η σίτιση με μητρικό γάλα δεν σταματούν τουλάχιστον 1,5 χρόνια

Τα τεχνητά παιδιά συνεχίζουν να δίνουν το μείγμα, κατάλληλο για ηλικία, στην πρώτη σίτιση, καθώς και πριν από τον ύπνο. Τα μωρά με οποιοδήποτε είδος διατροφής τρώνε συμπληρωματικά τρόφιμα σε 10 μήνες στο ίδιο ποσό. Σε αυτή την ηλικία, τα ψάρια προστίθενται σε συμπληρωματικά τρόφιμα. Στο δεύτερο γεύμα, το παιδί τρώει συνήθως χυλό με βούτυρο, κρόκο και φρούτα. Στο μεσημεριανό γεύμα, το παιδί λαμβάνει λαχανικά, φυτικά έλαια, κρέας, χυμό και ψωμί και το απόγευμα σνακ (τέταρτη σίτιση) - τυρί cottage, φρούτα, μπισκότα και κεφίρ ή γιαούρτι.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Κάθε νέα μέρα με ένα μωρό δέκα μηνών γεμίζει με ενδιαφέρουσες στιγμές. Η οργάνωση μιας συγκεκριμένης ημερήσιας θεραπευτικής αγωγής, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και των βιορυθμών του παιδιού, είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα του παιδιού. Κάθε παιδί θα έχει τη δική του καθημερινή ρουτίνα, αλλά για να καταλάβει πώς να οικοδομήσουμε ένα καθεστώς, προσφέρουμε ένα παράδειγμα μιας ημέρας με ένα μωρό σε 10 μήνες:

6: 30

Αφύπνιση.

Η πρώτη σίτιση, συμπεριλαμβανομένης, ανάλογα με τον τύπο της σίτισης, είτε του μητρικού γάλακτος είτε ενός μείγματος.

7: 00

Διαδικασίες υγιεινής.

Περίοδος αφύπνισης.

9: 00

Γυμναστική.

10: 00

Η δεύτερη σίτιση, στην οποία το μωρό παίρνει κουάκερ, πολτό φρούτων, βούτυρο και κρόκο.

11: 00

Περπατήστε, μέρος του οποίου παίρνει τον πρώτο ύπνο του παιδιού στον καθαρό αέρα.

14: 00

Η τρίτη σίτιση, στην οποία το παιδί λαμβάνει συνήθως λαχανικά με τη μορφή πολτοποιημένων πατάτας ή σούπας, κρέατος (δύο φορές την εβδομάδα αντικαθίσταται με ψάρι), φυτικού ελαίου, ψωμιού και χυμού φρούτων.

14: 30

Περίοδος αφύπνισης με εκπαιδευτικά παιχνίδια.

16: 00

Περπατήστε, κατά τη διάρκεια της οποίας το μωρό κοιμάται για δεύτερη φορά στον καθαρό αέρα.

18: 00

Η τέταρτη σίτιση, κατά τη διάρκεια της οποίας δίδονται στα παιδιά παιδεία φρούτων, μπισκότα, τυρί cottage και ζυμωμένο γάλα.

18: 30

Περίοδος αφύπνισης με ήρεμα παιχνίδια.

21: 30

Κολύμβηση

22: 00

Η πέμπτη σίτιση, στην οποία το παιδί, ανάλογα με τη σίτιση, λαμβάνει μητρικό γάλα ή γάλα.

Προετοιμασία για νυχτερινό ύπνο και τοποθέτηση.

Νύχτα

Τα θηλαστικά που θηλάζουν εφαρμόζονται στο μαστό της μητέρας σε ένα όνειρο 4-6 φορές και τα μωρά τεχνητά ταΐζονται συνήθως δεν ξυπνούν για τη σίτιση.

Συχνά προβλήματα

 1. Αλλεργική αντίδραση σε συμπληρωματικά τρόφιμα. Σε 10 μήνες, αρχίζουν να εισάγουν ένα μάλλον αλλεργιογόνο προϊόν - ψάρι. Μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε αλλεργικά επιρρεπή μωρά, οπότε δοκιμάστε πολύ προσεκτικά τα ψάρια. Εάν, ωστόσο, η εισαγωγή ενός τέτοιου προϊόντος στη διατροφή εξακολουθεί να έχει αντίδραση, το προϊόν ακυρώνεται και δεν χορηγείται για τουλάχιστον 1 χρόνο.
 2. Ανήσυχος ύπνος. Πολλά μωρά σε ηλικία 10 μηνών μπορούν να κοιμηθούν άσχημα λόγω της μεγάλης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξυπνούν λόγω ισχυρών θορύβων, που είναι ο κανόνας. Εάν το παιδί τρέμει σε ένα όνειρο, χωρίς αφέλεια, και ξυπνάει όχι στη διάθεση, δείξτε το μωρό σε νευρολόγο.
Το μωρό παίζει πυραμίδα σε 10 μήνες
Η ημερήσια αγωγή βοηθά το παιδί να μην επιβαρύνει υπερβολικά και μειώνει τις ιδιοτροπίες των ψίχουλων

Συμβουλές για τους γονείς

 • Εάν το μωρό σας έχει ήδη δόντια, δώστε του την ευκαιρία να μάθει να μασάει σκληρό φαγητό. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αγαπούν να ξύνουν ξήρανση, μπισκότα, καρότα. Θα πρέπει επίσης να τους δοθούν κομμάτια βρασμένων λαχανικών ή φρέσκων μαλακών φρούτων (ροδάκινο, μπανάνα).
 • Αρχίστε να διδάσκετε τα ψίχουλα για παραγγελία. Στο τέλος της ημέρας ή μετά το παιχνίδι, βάλτε τα παιχνίδια μαζί, κάνοντας αυτή τη διαδικασία ένα ενδιαφέρον μικρό παιδί. Ενθαρρύνετε επίσης το παιδί σας να βοηθήσει γύρω από το σπίτι. Ένα μωρό δέκα μηνών μπορεί ήδη να απλώσει τις χαρτοπετσέτες ή να σκουπίσει τη σκόνη μαζί σας. Βεβαιωθείτε ότι επαινείτε το παιδί και ενθαρρύνετε τέτοιες δραστηριότητες.
 • Μην ανησυχείτε αν το παιδί εξακολουθεί να μην σέρνει. Μερικά παιδιά δεν περνούν σε ένα τέτοιο στάδιο, αλλά αρχίζουν να περπατούν αμέσως.Ταυτόχρονα, μην βιάζετε το μικρό παιδί, αφήστε τον να περάσει ανεξάρτητα.
 • Κατά τη διάρκεια της βόλτας, πηγαίνετε στην παιδική χαρά, έτσι ώστε το μωρό να μπορεί να παρακολουθήσει τα άλλα παιδιά να παίζουν και να κοινωνικοποιούνται.
 • Μην πειράξετε το παιδί αν σπάσει τα παιχνίδια ή τα πετάξει. Έτσι εξετάζει διαφορετικά θέματα και αυτή η συμπεριφορά είναι ο κανόνας για ένα μωρό 10 μηνών.

Για την ανάπτυξη της ανάπτυξης muzakalnogo του παιδιού περνούν με τάξεις ψίχουλα, που παρουσιάζονται στο βίντεο Lazarev M.

9 μήνες 11 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία