5 μήνες 7 μήνες

Ανάπτυξη παιδιού σε 6 μήνες

Το περιεχόμενο

Το έξι μηνών μωρό είναι πολύ διαφορετικό από το μωρό, το οποίο μόλις γεννήθηκε, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Τι γνώριζαν όλοι από την ηλικία των 6 μηνών, ποιες δεξιότητες καθιστούν τους γονείς ευτυχείς κάθε μέρα και πώς μπορούν οι ενήλικες να τονώσουν την ανάπτυξη των μωρών σε αυτή την ηλικία;

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Οι μύες της πλάτης και των ώμων στην ηλικία των 6 μηνών έχουν ήδη ενισχυθεί τόσο πολύ ώστε το ψίχουλο μπορεί να καθίσει χωρίς την παρουσία εξωτερικής υποστήριξης. Καθισμένος, το παιδί διατηρεί την ισορροπία και λειτουργεί ελεύθερα τα χέρια. Επίσης, η ανάπτυξη μυών είναι σημαντική για να ξεκινήσετε την ανίχνευση.
 • Το παιδί κυλά ελεύθερα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και είναι πολύ κινητό, πράγμα που απαιτεί αυξημένη προσοχή από τους ενήλικες.
 • Το όραμα των παιδιών ηλικίας 6 μηνών είναι πλήρως ανεπτυγμένο και λειτουργεί όπως και στους ενήλικες. Το παιδί παρακολουθεί εύκολα τα πράγματα που κινούνται, καθώς και τις απόψεις άλλων ανθρώπων.
 • Πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία κόβουν τα πρώτα τους δόντια. Εμφανίζονται στην κάτω γνάθο. Από αυτή την άποψη, η παραγωγή σιέλου σε ένα βρέφος έξι μηνών αυξάνεται.
Το μωρό κάθεται σε 6 μήνες
Το μωρό σε 6 μήνες μπορεί ήδη να καθίσει μόνος του. Εάν το μωρό σας δεν είναι ακόμα καθισμένο, μην ανησυχείτε και κάνετε τις κατάλληλες ασκήσεις.

Φυσική ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα ζωής, το μικρό παιδί κερδίζει περίπου 650 γραμμάρια και η ανάπτυξη του μωρού γίνεται ακόμη περισσότερο κατά 2 εκατοστά. Μέχρι αυτή την ηλικία, το βάρος των ψίχουλων είναι διπλάσιο από το ποσοστό, το οποίο καθορίστηκε αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού. Το στήθος στον έκτο μήνα αυξάνεται κατά 1-1,5 εκατοστά, και η περιφέρεια της κεφαλής - κατά 0,5-1 εκατοστά.

Κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό, ωστόσο, για να καταλάβει αν το μωρό μεγαλώνει κανονικά, καθορίστηκαν τα όρια του κανόνα, καθώς και οι μέσοι δείκτες της σωματικής ανάπτυξης παιδιών μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Γνωρίζοντας τους, οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν εάν υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη του μωρού και εάν το παιδί χρειάζεται πρόσθετη παιδιατρική συμβουλή. Οι κύριοι δείκτες για παιδιά ηλικίας 6 μηνών παρουσιάζονται στον πίνακα:

Δείκτης

Μέσος όρος 6 μηνών

Τα αγόρια σε 6-7 μήνες

Τα κορίτσια 6-7 μήνες

Βάρος

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

Ανάπτυξη

65,7-67,6 cm

63,3-71,9 εκ

61,2-70,3 εκ

Περιφέρεια κεφαλής

42,2-43,3 εκ

40,9-45,8 cm

39,6-44,8 εκ

Περιφέρεια θώρακα

43,7-44,5 εκ

41,4-47,6 cm

41,6-45,8 εκ

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

Το μωρό έχει ήδη μάθει να κάθεται χωρίς υποστήριξη για έξι μήνες. Ωστόσο, πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους. Στην κουζίνα, το μωρό μπορεί ήδη να καθίσει σε μια ειδική καρέκλα, παρακολουθώντας τη μητέρα της προετοιμάζοντας δείπνο.

Η ανίχνευση γίνεται μια άλλη πολύ χρήσιμη ικανότητα ενός μισού έτους μωρού. Μερικά μωρά κινούνται ενεργά στις κοιλιές στην κοιλιά, βοηθώντας τους με τα πόδια τους, ενώ άλλοι παίρνουν και τα τέσσερα.

Περνώντας μωρό σε 6 μήνες με τη μαμά
Ενθαρρύνετε το μωρό να σέρνει, καθώς αυτό ενισχύει το πίσω μέρος του μωρού.

Δεν είναι λιγότερο σημαντικές δεξιότητες ενός 6μηνου μωρού:

 • Το μωρό αρχίζει επίσης να σταθεί στα πόδια του, κρατώντας τα χέρια του σε κάποιο είδος στερεάς στήριξης. Εάν ένας ενήλικας πάρει το ψίχουλο και με τα δύο χέρια και το τραβήξει λίγο, θα δει το μωρό να σταθεί σε ίσια πόδια. Επιπλέον, κρατώντας το στήθος του μικρού παιδιού, μπορείτε να δείτε πώς το ψίχουλο αρχίζει να διασχίζει τα πόδια.
 • Το παιδί διαχειρίζεται τέλεια τα χέρια του. Εάν τα ψίχουλα ενδιαφέρονται για οποιοδήποτε αντικείμενο, το μωρό θα φτάσει σε αυτόν. Το παιδί που έχει χάσει το χέρι του με το παιδί με ευκολία θα σηκωθεί. Κρατώντας το αντικείμενο στο ένα χέρι, το μικρό παιδί μπορεί να το μετατοπίσει σε άλλο στυλό.
 • Το παιδί μπορεί ήδη να δεσμεύσει τις ενέργειες και τα αποτελέσματά του, για παράδειγμα, εάν τραβήξετε το χέρι σας, το παιχνίδι με ένα κουδούνι θα χτυπήσει, και αν το ρίξετε έξω από το κρεβάτι, θα πέσει στο πάτωμα.
 • Το ψίχουλο εξακολουθεί να μελετά τα θέματα, προσπαθώντας να "δόντι". Αυτός είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός τρόπος μάθησης για τον κόσμο για παιδιά ηλικίας μισού έτους, τα οποία δεν μπορούν να θεωρηθούν ως κακή συνήθεια.
 • Το παιδί γνωρίζει ήδη πολύ καλά το όνομά του και απαντά με ένα χαμόγελο και κινούμενα σχέδια. Το μωρό ακούει προσεκτικά την ομιλία ενός ενήλικα. Αν του πείτε για κάποιο γνωστό μεγάλο αντικείμενο, το ψίχουλο θα το βρει αμέσως με τα μάτια του.
 • Η ομιλία ενός μωρού 6 μηνών αλλάζει. Ένα ψίχουλο συνδέει τους ήχους με τις συλλαβές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν σημασιολογικό νόημα. Ο αριθμός των έντονα συλλαβών γίνεται όλο και πιο καθημερινά. Αυτή η ομιλία ονομάζεται φωνή.
 • Το karapuz των 6 μηνών αντιμετωπίζει τους ξένους με προσοχή και είναι πολύ επιφυλακτικός. Ταυτόχρονα, τα μωρά ηλικίας μισού έτους υποστηρίζουν περισσότερο τα άλλα παιδιά. Τους παρακολουθούν και συχνά αντιγράφουν τις ενέργειές τους. Με τους αγαπημένους σας, το μωρό μπορεί να δείξει τρυφερότητα, για παράδειγμα, να αγκαλιάσει τη μαμά.
 • Τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών μπορούν ήδη να αφαιρέσουν τα τρόφιμα από ένα κουτάλι με τα χείλη τους.

Πώς να αξιολογήσετε την εξέλιξη του μωρού σε 6 μήνες, δείτε συμβουλές βίντεο για τις μητέρες του καναλιού SuperMam.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν το 6μηνο μωρό σας δεν έχει μάθει ακόμα να φλύσταται, να καθίσετε χωρίς υποστήριξη, να φτάσετε στο επιθυμητό αντικείμενο, να σταθείτε στα πόδια του, να διακρίνετε ανάμεσα σε γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους ή να φάτε στερεά τρόφιμα - όλες αυτές οι δεξιότητες μπορεί να εμφανιστούν λίγο αργότερα.

Αλλά υπάρχουν δεξιότητες, η απουσία των οποίων πρέπει να ειδοποιείται το μωρό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Συνδέει από την κοιλιά και την πλάτη και την πλάτη.
 • Αυξάνοντας τον άνω κορμό στην πρηνή θέση.
 • Η δυνατότητα να καθίσετε με υποστήριξη.
 • Γυρίζει το κεφάλι για να δούμε τον κόσμο γύρω μας.
 • Το γκουά
 • Η μελέτη των παιχνιδιών με τη βοήθεια των χεριών (το μωρό τους χτυπά, κουνήματα, gropes).
 • Εξετάζοντας διάφορα θέματα με τη βοήθεια του στόματος.
Ένα παιδί ηλικίας 6 μηνών τραβά ένα παιχνίδι στο στόμα του
Δεδομένου ότι ένα βρέφος ηλικίας 6 μηνών μελετά τα παιχνίδια με το στόμα του, βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά.

Το γεγονός ότι το μωρό θα πρέπει να είναι σε θέση να 6 μήνες, δείτε το βίντεο της Larisa Sviridova.

Τάξεις ανάπτυξης

 • Αφήστε το μωρό να περάσει πολύ χρόνο στο πάτωμα. Διαδώστε διάφορα παιχνίδια γύρω από τα ψίχουλα έτσι ώστε το μωρό θέλει να σέρνει πάνω τους.
 • Όταν το παιδί κάθεται στο πάτωμα, κάθεστε απέναντι και κυλήστε τη σφαίρα από εσάς στο μωρό και την πλάτη.
 • Για την ανάπτυξη του συντονισμού, ο μπαμπάς μπορεί να ρίξει το παιδί στους ώμους του, και η μαμά - να καθίσει το μωρό στο πόδι του και να τινάξει αργά και στη συνέχεια γρήγορα.
 • Για να αποθηκεύσετε τα παιχνίδια του μωρού σας, αγοράστε μικρά κιβώτια. Το ψίχουλο θα τα σκάψει με ενθουσιασμό, πηγαίνοντας πάνω από τα παιχνίδια.
 • Κάθε μέρα, μασάζ τα δάχτυλά σας για 2-3 λεπτά. Ζυμώστε κάθε δάχτυλο με τη σειρά του, και επίσης εύκολα να το γευτείτε.
 • Αφήστε το παιδί να παίξει με καλούπια ή κιβώτια διαφορετικών μεγεθών. Crumb θα ήθελα επίσης παιχνίδια, στα οποία οι αριθμοί μπορούν να κινηθούν σε μια σπείρα, tweeters, κούκλες.
 • Κρατήστε ένα παιδί στα χέρια δύο παιχνιδιών και προσφέρετε ένα τρίτο. Πρώτον, το ψίχουλο θέλει να το αρπάξει, χωρίς να αφήσει τα υπάρχοντα παιχνίδια, αλλά τότε θα καταλάβει ότι ένα από τα παιχνίδια θα πρέπει να τεθεί.
 • Κάντε μερικές σακούλες για το μωρό, όπου θα υπάρχουν διαφορετικά υλικά πλήρωσης - κουμπιά, φασόλια, κεχρί, λεία βότσαλα και άλλα.
 • Για την καλύτερη ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού επικοινωνούν συνεχώς με τα ψίχουλα όταν κάνει ήχους. Απαντήστε στο μωρό, επαναλαμβάνοντας τη φωνή του, και επίσης να εκφράσετε όλες τις ενέργειές σας. Ταυτόχρονα, μιλήστε για τον εαυτό σας "μαμά", έτσι ώστε το μωρό αρχίζει να συσχετίζει αυτή τη λέξη με εσάς ("τώρα η μαμά θα σας δώσει ένα κουδούνι"). Ομοίως, διδάξτε το ψίχουλο στη σύνδεση της λέξης "μπαμπάς" με τον πατέρα του.
 • Εμφάνιση βιβλίων μωρών με φωτεινές εικόνες. Ταυτόχρονα, μιλήστε για το τι έχουν τραβήξει. Λοιπόν, αν σε τέτοια βιβλία υπάρχουν σύντομες ρίμες με επαναλαμβανόμενες φράσεις.
 • Περπατώντας με ένα μωρό στο πάρκο, δείξτε τα φύλλα του παιδιού, τα δέντρα, το γρασίδι. Εάν πηγαίνετε με ένα μωρό 6 μηνών στο κατάστημα, μην χάσετε την ευκαιρία να αναδείξετε τα ψίχουλα φρούτων, λαχανικών, πιάτων και πολλά άλλα αντικείμενα που εκφράζουν τα ονόματά τους.
 • Συνδέστε ένα μπαλόνι με το καροτσάκι και παρακολουθήστε το μωρό τραβήξτε το σχοινί.
 • Ακόμα ενδιαφέρον για το μωρό είναι παιχνίδια όπως "ku-ku", "κυρίες" και "σαράντα κοράκι".
 • Διαφοροποιήστε το μωρό με τα διαφορετικά παιχνίδια. Αφήστε τα πλοία, τα πλαστικά πιάτα, τα παιχνίδια από καουτσούκ να επιπλέουν κοντά στο μωρό κολύμβησης.
 • Προσκαλέστε τις οικογένειες με παιδιά να επισκεφθούν, έτσι ώστε το ψίχουλο να μάθει να επικοινωνεί με ένα άλλο παιδί.
6 μηνών παίζοντας μωρό κύβους
Παίξτε μαζί με το μωρό, τόσο διασκεδαστικό και συναρπαστικό

Παίξτε με το παιδί στα παιχνίδια που εμφανίζονται στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "Το σχολείο της μητέρας" "TSV".

Φροντίδα

Για έξι μήνες, οι καθημερινές διαδικασίες φροντίδας του μωρού εξακολουθούν να είναι:

 • Διαδικασίες υγιεινής - πλύσιμο, πλύσιμο, κοπή νυχιών, χτένισμα, καθαρισμός των αυτιών και της μύτης. Βουρτσίζουν τα δόντια τους προστίθενται σε αυτά, ακόμη και αν το πρώτο δόντι δεν έχει ακόμη εμφανιστεί. Συνιστάται να καθαρίζετε το στόμα του μωρού με μια ειδική βούρτσα από καουτσούκ.
 • Διαδικασίες σκλήρυνσης. Σε ηλικία 6 μηνών, αυτά είναι λουτρά αέρα και ηλίου, περπατώντας σε υγρή πετσέτα, σκουπίζοντας.
 • Κολύμβηση Ένα μπάνιο όχι μόνο βοηθά το μωρό να χαλαρώσει πριν από τον ύπνο της νύχτας, αλλά και φέρνει πολλά θετικά συναισθήματα.
 • Μασάζ και γυμναστική. Ελκυστικές, τριβές, παθητικές και ενεργές ασκήσεις βοηθούν το σώμα του μικρού παιδιού να γίνει ισχυρότερο.

Μην ξεχνάτε την ασφάλεια ενός παιδιού έξι μηνών. Το μωρό μπορεί να κυλήσει ανά πάσα στιγμή, έτσι αφήστε το σε μια ανύψωση χωρίς παρακολούθηση είναι απαράδεκτη. Ένα παιδί που έχει αρχίσει να σέρνεται είναι σε θέση να φτάσει σε απορρυπαντικά, καταστήματα και άλλα επικίνδυνα πράγματα.

Μπορείτε να εξοικειωθείτε με την τεχνική της ενίσχυσης του μασάζ παρακολουθώντας το βίντεο του Νικολάι Νίκονοφ - του ηγετικού γιατρού και μασέρ της Ρωσίας.

Η καθημερινή ρουτίνα

Η ύπαρξη ημερήσιας θεραπείας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού. Τα ψίχουλα σε ηλικία έξι μηνών απαιτούν περίπου 15-16 ώρες ύπνου την ημέρα. Περίπου 9-10 ώρες, το παιδί κοιμάται τη νύχτα και ο υπόλοιπος χρόνος διαιρείται σε ύπνο 3 ημερών, η διάρκεια του οποίου είναι μέχρι 1.5-2 ώρες. Προσπαθήστε να βάζετε το μωρό την ίδια ώρα κάθε μέρα και ξυπνάτε ένα 6μηνο μωρό το πρωί δεν αξίζει τον κόπο.

Το περπάτημα σε ηλικία 6 μηνών εξακολουθεί να πραγματοποιείται δύο φορές την ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις είναι δυνατές με καλό καιρό και εάν υπάρχει ισχυρός άνεμος, θερμοκρασία βροχής ή αέρα κάτω από -10, πρέπει να αποφύγετε μια βόλτα. Κατά τη διάρκεια των περιπάτων, το μωρό δεν κοιμάται μόνο τώρα, αλλά μελετά τον κόσμο με ενδιαφέρον.

Ο θηλασμός ποικίλλει ελαφρώς σε ηλικία έξι μηνών. Το πλύσιμο τη νύχτα μετατοπίζεται στις τελευταίες ώρες πριν ξυπνήσει. Σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο μισό της ημέρας, η ψίχα εφαρμόζεται λιγότερο συχνά στον μαστό και το απόγευμα η συνηθέστερα γίνεται πιο συχνή.

Ένα μωρό έξι μηνών που είχε προηγουμένως λάβει μόνο μητρικό γάλα, αρχίζουν να εισάγουν δέλεαρ, επιλέγοντας για αυτόν λαχανικά με τη μορφή πολτοποιημένων πατάτας ή κουάκερ. Το επόμενο είδος συμπληρωματικών τροφίμων για ψίχουλα 6 μηνών θα είναι φρούτα. Ένα νέο πιάτο προσφέρεται σε μικρές μερίδες το πρωί, βλέποντας την κατάσταση και την αντίδραση του σώματος του βρέφους.

Θηλασμός σε 6 μήνες
Το μητρικό γάλα παραμένει η βάση της διατροφής ενός μωρού 6 μηνών.

Τα μωρά με τεχνητή σίτιση τρώνε 5 φορές την ημέρα. Η συνολική ποσότητα τροφής για ένα μωρό 6 μηνών υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος του παιδιού κατά 8. Κατά μέσο όρο, ένα παιδί αυτής της ηλικίας καταναλώνει 1000-1100 ml τροφής την ημέρα. Αυτός ο όγκος διαιρείται με τον αριθμό των τροφοδοσιών, έτσι ώστε ένα κατά προσέγγιση ποσοστό τροφής για ένα γεύμα ενός βρέφους έξι μηνών θα είναι 200-220 ml. Το μενού των συμπληρωματικών τροφίμων για παιδιά των αντικειμένων περιλαμβάνει λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, βούτυρο και φυτικό έλαιο.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Οι μέρες με βρέφη έξι μηνών είναι ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές. Και παρόλο που ο τρόπος κάθε ημι-ετήσιας καραπούζ είναι ατομικός και εξαρτάται από τους βιολογικούς ρυθμούς του βρέφους, προσφέρουμε μια κατά προσέγγιση έκδοση του ημερήσιου σχήματος για ένα 6μηνο μωρό:

6: 30

Το κοσκίνισμα και η πρώτη σίτιση (το μωρό παίρνει το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα), τις διαδικασίες υγιεινής.

8: 00

Κάνοντας την πρώτη μέρα νυφικό.

10: 00

Το κοσκίνισμα και η δεύτερη σίτιση (τα μωρά που θηλάζουν δίνουν κουάκερ, και τα μωρά-τεχνητά προσθέτουν λάδι σε αυτό), την περίοδο της αφύπνισης.

11: 30

Περπατήστε, κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί έχει συνήθως έναν ύπνο δεύτερης ημέρας στον καθαρό αέρα.

13: 30

Επιστρέφοντας στο σπίτι, η τρίτη σίτιση (το μωρό που θηλάζει παίρνει το φυσικό πουρέ και το μωρό-μωρό τροφοδοτείται με πούδρα φυτικού ελαίου).

14: 00

Η περίοδος εγρήγορσης και εκπαιδευτικών παιχνιδιών.

15: 30

Περπατήστε, κατά τη διάρκεια της οποίας συνήθως είναι η τρίτη ημέρα νυχτερίδα στον αέρα.

17: 00

Επιστροφή στο σπίτι, τέταρτη σίτιση (περιλαμβάνει το μπισκότο και το μητρικό γάλα ή ένα μείγμα).

17: 30

Περίοδος αφύπνισης.

20: 00

Κολύμβηση, πέμπτη σίτιση (γάλα ή γάλα), που βγαίνει τη νύχτα.

Νύχτα

Βρεφικά βρέφη που θηλάζουν εφαρμόζονται αρκετές φορές στο μαστό · τα παιδιά με τεχνητά παιδιά συνήθως δεν ξυπνούν για τη σίτιση.

Μην ξεχνάτε ότι το παιδί χρειάζεται πρώτα από όλα την αγάπη και την υποστήριξη των γονέων.

6 μήνας μωρό με τον μπαμπά
Το μωρό πρέπει να αισθάνεται αγάπη από τους γονείς, αυτό είναι το κλειδί για την ψυχολογική του υγεία

Συχνά προβλήματα

 1. Ταλαιπωρία από οδοντοφυΐα. Στα μωρά, τα ούλα διογκώνονται και κνησμό, η οποία παρεμβαίνει με τα ψίχουλα και καθιστά τη συμπεριφορά του μωρού μίζερη. Σε μερικά karapuz, η εμφάνιση των δοντιών συνοδεύεται από πυρετό, χαλαρά κόπρανα και άλλα αρνητικά συμπτώματα.
 2. Συχνές ξυπνούν τη νύχτα. Ο καλύτερος νυχτερινός ύπνος θα βοηθηθεί με το κολύμπι πριν από τον καθορισμό για τη νύχτα και τη σίτιση μετά. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι θα περάσουν τουλάχιστον 4 ώρες μεταξύ της τρίτης ημέρας ύπνου και ύπνου τη νύχτα.
 3. Τραυματισμοί. Το παιδί ηλικίας έξι μηνών είναι πολύ δραστήριος, επομένως είναι σημαντικό για τους γονείς να αποτρέπουν τους κινδύνους τραυματισμών που είναι αρκετά σε αυτή την ηλικία. Ένα ψίχουλο μπορεί να κυλήσει πάνω τα κρεβάτια και πέστε από αυτό, μην κρατάτε τα έπιπλα όταν σηκωθείτε, σέρνετε και χτυπάτε στην αιχμηρή άκρη των επίπλων ή στο συρτάρι του σαλονιού. Είναι επίσης σημαντικό να μην ξεχνάμε τον κίνδυνο να τσιμπήσετε τα δάχτυλά σας, ανοίγοντας τα συρτάρια των ντουλαπιών, δοκιμάζοντας τη γεύση των απορρυπαντικών, μπείτε στο δοχείο απορριμμάτων, πνιγώντας σε μικρές λεπτομέρειες του παιχνιδιού.

Περάστε μαθήματα με το μωρό με τη μέθοδο του "Μικρού Λεονάρντο" που παρουσιάζεται στο βίντεο της Olga Teplyakova, ειδικός στην πνευματική ανάπτυξη.

5 μήνες 7 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία