Πότε ένα παιδί αρχίζει να καθίσει και ποιες ασκήσεις συμβάλλουν σε αυτό;

Το περιεχόμενο

Η μαμά και οι άλλοι συγγενείς αντιλαμβάνονται την απόλαυση κάθε νέου μωρού. Η υπερηφάνεια είναι συντριπτική, θέλω να μοιραστώ αμέσως μαζί με όλους την εκπληκτικά σημαντική είδηση ​​- το μωρό κάθεται στον πάπα. Αλλά τα ίδια έντονα συναισθήματα, μόνο με ένα αρνητικό σημάδι, βιώνουν οι γυναίκες όταν τα μωρά τους αρνούνται να καθίσουν εγκαίρως γι 'αυτό. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε πότε πρέπει ένα παιδί να μάθει να κάτσει και πώς να τον βοηθήσει να μάθει αυτή την ικανότητα χωρίς να προκαλεί βλάβη.

Όροι και κανόνες

Η ικανότητα να καθίσει είναι αρκετά δύσκολη και απαιτεί συμμόρφωση με ορισμένες ειδικές συνθήκες. Πρώτον, οι οπίσθιοι μύες πρέπει να είναι έτοιμοι για αυτό, και δεύτερον, οι αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου του βρέφους πρέπει να είναι αρκετά ώριμες.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη παιδιατρική πρακτική, πιστεύεται ότι ο μέσος παιδί θα πρέπει να καθίσει με υποστήριξη σε 6 μήνες και ήδη σε 7 μήνες το παιδί αρχίζει να καθίσει χωρίς υποστήριξη. Για να καθίσει από μια πρηνή θέση χωρίς βοήθεια, το μωρό, σύμφωνα με τα πρότυπα που υιοθετούν οι γιατροί, θα πρέπει να είναι 8 μηνών.

Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί ονομάζονται επομένως ο μέσος όρος, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Ως εκ τούτου, από την άποψη της πρακτικής, είναι πιο συνετό να υποθέσουμε ότι το μωρό αρχίζει να κάθεται μεταξύ έξι μηνών και 8-9 μηνών. Από το πόσο καλά προετοιμάζονται οι μύες της πλάτης, της κοιλιάς και των χεριών και τελικά εξαρτάται από την περίοδο της κατοχής μιας νέας ικανότητας. Αφού έμαθε να καθίσει, το μωρό θα λάβει μια σημαντική επέκταση των δυνατοτήτων του στη γνώση του κόσμου. Επιπλέον, αυτή η θέση θεωρείται ως μια μετάβαση στην ικανότητα να σταθεί, και στη συνέχεια να προχωρήσουμε και στα δύο.

Πιο ενεργά παιδιά μπορεί να προσπαθήσουν να καθίσουν πριν από μισό χρόνο και λιγότερο ενεργά παιδιά μπορεί να είναι αργά στο τελευταίο. Αυτό δεν είναι επίσης ασυνήθιστο ή παθολογικό. Αν και πολλά εξαρτώνται από το πώς ένας παιδίατρος που παρατηρεί ένα παιδί ανήκει στους μέσους κανόνες. Ένας ειδικός που δεν είναι πολύ ενοχλητικός μπορεί να δηλώσει ξηρά την καθυστέρηση του παιδιού πίσω από τους φυσικούς αναπτυξιακούς κανόνες, γεγονός που θα ενοχλήσει τους γονείς πολύ.

Οι καλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας των παιδιών τονίζουν την ατομικότητα του χρονοδιαγράμματος της συνεδρίασης. Η δεξιότητα αναπτύσσεται σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο σχέδιο και οι προσεκτικοί γονείς θα παρατηρήσουν σίγουρα τα σημάδια της γρήγορης κυριαρχίας ενός παιδιού μιας νέας ικανότητας αν γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά των σταδίων του σχηματισμού.

Στάδια ανάπτυξης δεξιοτήτων

Για να προετοιμαστείτε για τα επερχόμενα συνεδρίαση παιδιά αρχίζουν εκ των προτέρων. Καθώς όλες οι μυϊκές ομάδες και ειδικά ο μυϊκός ιστός της πλάτης ενισχύονται, το μωρό αρχίζει να κυλάει, περιστρέφεται, προσπαθεί να πάρει μια κατακόρυφη θέση στον πυθμένα, ακουμπώντας στις λαβές. Σε ένα φυσικά αναπτυγμένο υγιές μωρό, οι πρώτες τέτοιες προσπάθειες μπορούν να παρατηρηθούν ήδη από 4,5 μήνες. Το παιδί, βέβαια, πέφτει, αλλά προσπαθεί επίμονα να ξαναέρχεται στο χέρι του και να καθίσει.

Το πρώτο στάδιο ονομάζεται στάδιο σύντομης συνεδρίασης. Το παιδί, ακόμα και αν καταφέρει να καθίσει, δεν μπορεί να κρατήσει το βάρος του σε τέτοια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και να καταρρεύσει στο πλάι του. Σε αυτό το στάδιο δεν αποκλείονται οι τραυματισμοί στο πρόσωπο και στο κεφάλι, γιατί αν πέσει το μωρό, μπορεί να χτυπήσει εύκολα το κεφάλι στα πλευρικά τοιχώματα του παχνιού.

Ήδη στο προπαρασκευαστικό στάδιο είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι το μωρό σας πέφτει με ασφάλεια - βάλτε σε τέσσερις πλευρές του μικρά μαλακά μαξιλάρια.Προσπάθειες να καθίσετε πρέπει να εμφανίζονται στην παρουσία σας, επειδή η πιθανότητα τραυματισμού ή μηχανικής ασφυξίας θα συνεχιστεί παρουσία μαξιλαριών.

Το βραχυπρόθεσμο στάδιο συνήθως κυριαρχείται σε μερικούς μήνες. Στη συνέχεια το μωρό αρχίζει να καθίσει και να κρατήσει για λίγο το βάρος του, αν και με την ισορροπία είναι ακόμη αρκετά προβληματική. Το δεύτερο στάδιο της απόκτησης δεξιοτήτων ξεκινά - ένα κάθισμα με στήριξη.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να διατηρήσει ισορροπία κρατώντας τον · μπορείτε να φυτέψετε σταδιακά το μωρό σας με τη δική του πένα. Έτσι, κάπως kosoboko, τα παιδιά συνήθως κάθονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα - αυτό είναι ενοχλητικό και μη πρακτικό, διότι και τα δύο χέρια είναι απαραίτητα για να παίξει και να αποκτήσει γνώσεις γύρω από τον κόσμο.

Είναι η ανικανότητα να κατέχετε πλήρως δύο χέρια που τονώνουν το παιδί να μετακινηθεί σε ένα νέο στάδιο. Μέσα σε ένα μήνα, τα μωρά μπορούν να καθίσουν χωρίς στήριξη, ενώ ολόκληρο το βάρος στηρίζεται στη σπονδυλική στήλη. Μέχρι 8 μήνες, πολλά παιδιά μπορούν ήδη να περάσουν πολύ χρόνο κάθονται κάνοντας ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Είναι σε αυτό το στάδιο που μπορείτε να αρχίσετε να προχωρήσετε σε crawling, αν το ψίχουλο δεν έκανε καμία ανεξάρτητη προσπάθεια να κινηθεί στο στομάχι του ή σε τέσσερα άκρα.

Στο τελικό στάδιο (περίπου 9-10 μήνες), το παιδί μπορεί να καθίσει μόνο του από πρηνή θέση. Για μερικούς, είναι εύκολο, άλλοι προφανώς υποφέρουν, φουσκώνουν και προσπαθούν να το κάνουν γρήγορα, αλλά δεν λειτουργεί. Ο τρόπος με τον οποίο κάθεται το μωρό δεν έχει σημασία. Κάποιοι το κάνουν με υποστήριξη στα χέρια τους, άλλοι - μέσα από μια ενδιάμεση στάση σε όλες τις τέσσερις, άλλοι ψάχνουν, να το αρπάξουν, να τραβήξουν τους εαυτούς τους στα χέρια τους και να καθίσουν. Το κύριο πράγμα είναι το αποτέλεσμα.

Γιατί το μωρό δεν κάθεται;

Με μια τέτοια ερώτηση, οι γονείς συχνά απευθύνονται σε παιδίατροι. Αλλά η απάντηση είναι σίγουρα αρκετά δύσκολη, γιατί οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετά. Έτσι, εάν το μωρό γεννήθηκε πριν από την μαιευτική περίοδο, η ανάπτυξη των οστών και των μυϊκών συστημάτων του απαιτεί περισσότερο χρόνο: τα πρόωρα μωρά αρχίζουν να καθίσουν αργότερα λόγω της έλλειψης ετοιμότητας να μάθουν μια νέα ικανότητα.

Ένα υπέρβαρο μωρό, αν και απολαμβάνει συγγενείς με φουσκωμένα μάγουλα και πόδια, θα καθίσει πολύ αργότερα από τα παιδιά με κανονικό βάρος. Εάν το μωρό έχει προβλήματα με αρθρώσεις ισχίου, τα οποία εντοπίστηκαν ακόμα και όταν το μωρό ήταν νεογέννητο, δεν χρειάζεται να καθίσετε.

Τα πιο αργά παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητες που δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες - το μωρό σφίγγεται σφιχτά μετά από έξι μήνες, κάνουν λίγα πράγματα, δεν κάνουν γυμναστική, μασάζ, μην τους αφήνετε για πολύ καιρό με τα χέρια και τα παιχνίδια ανοιχτά.

Εξίσου σημαντική είναι η ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Υπάρχουν ήρεμοι και μετρημένοι φλεγματικοί και μελαγχολικοί, οι οποίοι απλά δεν βλέπουν κίνητρο να πάρουν διαφορετική θέση, προτιμούν να τρώνε σφιχτά και να κοιμούνται λίγο περισσότερο. Και υπάρχουν κινούμενα και περιπετειώδη χολικά και sanguine που είναι δύσκολο να κρατηθούν από όλα τα νέα, και ως εκ τούτου ήδη από προεπιλογή ενδιαφέρουσα.

Εάν η έλλειψη δεξιοτήτων είναι το μοναδικό παράπονο των γονέων, δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχείτε, μόνο η στιγμή για το μωρό αυτό δεν έχει έρθει ακόμα. Ωστόσο, αν η έλλειψη δεξιοτήτων συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα - άφθονη συχνή παλινδρόμηση, ανοιχτό δέρμα, έλλειψη συναισθηματικών αντιδράσεων στο παιδί στη μητέρα και τον πατέρα, έλλειψη ικανότητας ανατροπής και εμπιστοσύνη στο κεφάλι, τότε σίγουρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Ένα ιστορικό παθήσεων όπως η ισχαιμία, η εγκεφαλική αιμορραγία μετά τη γέννηση, η εγκεφαλική υποξία σε περίπτωση απουσίας προσπαθειών να καθίσει μετά από 7-8 μήνες είναι επίσης ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε έναν νευρολόγο.

Αγόρια και κορίτσια - χαρακτηριστικά και δεξιότητες

Στα φόρουμ στο Διαδίκτυο, οι νέες μητέρες συζητούν ενεργά τις δυνατότητες και τις αποχρώσεις της σωματικής ανάπτυξης παιδιών διαφορετικών φύλων. Για κάποιο λόγο, πιστεύεται ότι τα κορίτσια αναπτύσσονται πιο γρήγορα. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο χρόνος των προσπαθειών να καθίσει δεν εξαρτάται καθόλου από το φύλο ενός παιδιού.

Μια άλλη κοινή παρανόηση λέει ότι τα αγόρια μπορούν να καθίσουν νωρίτερα, αλλά ακόμη και οι ανεξάρτητες προσπάθειες των κοριτσιών να καθίσουν σε μισό χρόνο πρέπει να σταματήσουν αποφασιστικά. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το αναπαραγωγικό σύστημα του κοριτσιού έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε η πρώιμη κατακόρυφη καταστροφή να μπορεί να διαταράξει την ανατομική θέση της μήτρας στη λεκάνη.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά και των δύο φύλων δεν συνιστώνται νωρίς να καθίσουν, αυτό ισχύει και για τα αγόρια. Και όχι επειδή κάτι μη αναστρέψιμο και τρομερό μπορεί να συμβεί στο αναπαραγωγικό σύστημα, αλλά επειδή μπορεί να συμβεί το μη αναστρέψιμο ή αδικαιολόγητο στην άρθρωση της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου. Όσον αφορά τα κορίτσια, η πρώιμη εξαναγκαστική κατακόρυφη καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς του πυελικού οστού, οι οποίες στο μέλλον μπορούν πραγματικά να οδηγήσουν σε προβλήματα αναπαραγωγής.

Συχνά τίθεται το ερώτημα αν θα σταματήσουν οι προσπάθειες των κοριτσιών να καθίσουν πριν από έξι μήνες. Εάν το μωρό είναι καλά αναπτυγμένο, όπως αποδεικνύεται από τις ανεξάρτητες και αυθόρμητες προσπάθειές του να καθίσει, τότε δεν πρέπει να παρεμβαίνετε στην κόρη της. Ακριβώς η ίδια τακτική θα πρέπει να ακολουθείται από μικρά αγόρια. Αλλά αν το ίδιο το παιδί δεν επιδεικνύει ακόμη καμία επιθυμία να καθίσει, τότε θα είναι ένα μεγάλο λάθος να κάτσω το παιδί, να βάλω μαξιλάρια και οθωμανούς.

Πιστεύοντας ότι έτσι βοηθούν το παιδί, οι γονείς βλάπτουν το μωρό. Η υπερβολική επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης μπροστά από το χρόνο που θέτει η ίδια η φύση για ένα συγκεκριμένο παιδί μπορεί να οδηγήσει σε σπονδυλικούς τραυματισμούς, μειωμένη σκλήρυνση των αρθρώσεων, η οποία στο μέλλον μπορεί όχι μόνο να χαλάσει την στάση του παιδιού και το βάδισμα αλλά και να προκαλέσει αναπηρία.

Ασκήσεις και γυμναστική

Η γυμναστική δεν πρέπει να φορτίζει μόνο "για να καθίσει." Αυτό είναι ένα σύνθετο αποτέλεσμα στο σώμα του μωρού, συμβάλλοντας όχι στην ανάπτυξη της πραγματικής δεξιότητας, αλλά στην ανάπτυξη των μυών των ψίχουλων. Με αναπτυγμένους μύες, τόσο αυτό όσο και άλλες δεξιότητες θα κατανοηθούν εύκολα από το παιδί. Πριν από τη γυμναστική φροντίστε να περάσετε ένα ελαφρύ τονωτικό μασάζ. Αυτό θα κάνει τις σύνθετες ασκήσεις πιο αποτελεσματικές. Πάντα κάνετε τις ασκήσεις με τη μορφή ενός παιχνιδιού διασκέδασης, αλλιώς το παιδί θα βαρεθεί γρήγορα με τους χειρισμούς της μητέρας με το σώμα του και θα αρχίσει να διαμαρτύρεται ενάντια σε έναν τέτοιο ελεύθερο χρόνο.

Όπως ήδη γνωρίζουμε, για να καθίσετε πρέπει να έχετε αναπτύξει μυς της πλάτης, των βραχιόνων, της κοιλιάς. Γι 'αυτό είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν ενεργές και παθητικές ασκήσεις για την τόνωση αυτών των συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων στις καθημερινές ασκήσεις. Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες και χρήσιμες ασκήσεις.

"Ψάρια"

Αυτή η άσκηση εκτελείται σε νερό, για παράδειγμα, σε ένα μεγάλο λουτρό κατά τη διάρκεια της κολύμβησης το βράδυ. Για αυτόν, θα χρειαστείτε έναν ειδικό ορθοπεδικό φουσκωτό κύκλο στο λαιμό του μωρού. Επιδιορθώνει αξιόπιστα τους αυχενικούς σπονδύλους και δεν επιτρέπει στα ψίχουλα να φτάσουν στο κάτω μέρος.

Φορώντας ένα κύκλο, βάλτε το παιδί στο νερό στην κοιλιά και πίσω από το πόδι κυλάει εμπρός και πίσω στο νερό. Τότε αφήστε τον σε αυτή τη θέση, περιμένετε λίγο - το μωρό πρέπει να γυρίσει πίσω. Η στροφή στο νερό είναι πολύ πιο εύκολη και ευκολότερη.

Αφού κολυμπήσετε στην πλάτη σας, πάρτε το μωρό με μια λαβή και τονωθεί το πραξικόπημα πίσω στο στομάχι σας. Όσο περισσότερο παίρνει στροφές κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας κολύμβησης, τόσο το καλύτερο. Η άσκηση μπορεί να γίνει από πολύ μικρή ηλικία - από 1 μήνα.

"Swing"

Αρχική θέση - που βρίσκεται στην πλάτη σας. Η επιφάνεια πρέπει να είναι σκληρή. Αυτή η άσκηση δεν εκτελείται σε ένα μαλακό κρεβάτι, το οποίο δεν μπορεί να παρέχει ανατομικά σωστή στήριξη της σπονδυλικής στήλης.

Τεντώστε τα δάχτυλά σας για το παιδί και αφήστε τον να τα καταλάβει. Ανασηκώστε αργά τα ψίχουλα σε μια ημίσεια θέση. Δεν χρειάζεται να φυτέψετε ένα παιδί, αρκεί να σηκώσετε το άνω μέρος του σώματος κατά 45 μοίρες. Κατόπιν χαμηλώστε αργά το μωρό σας πίσω.

Το μυστικό αυτής της άσκησης είναι ότι πρέπει να κάνεις τα πάντα αργά. Ενώ το κάνετε, οι μύες στα χέρια και στην πλάτη σας σφίγγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η άσκηση συνιστάται από 4-5 μήνες.

"Pilot"

Με το δεξί σας χέρι, κουνήστε το παιδί που βρίσκεται στην κοιλιά γύρω από το σώμα και τοποθετήστε την παλάμη σας κάτω από το κλουβί του νεύρου, και με την αριστερή σας στήριξη κάτω από τα πόδια.

Ανασηκώστε το παιδί πάνω από την επιφάνεια του τραπέζι μασάζ - ενώ το μωρό τίναξε αντανακλαστικά την πλάτη, τους γλουτούς και σηκώνει το κεφάλι, τεντώνοντας τους βραχίονες στα πλάγια. Κρατήστε το για περίπου 30-40 δευτερόλεπτα στη θέση αυτή και χαμηλώστε ελαφρά την κοιλιά πίσω στην επιφάνεια. Η άσκηση συνιστάται από 4 μήνες.

"Caterpillar"

Αυτή η άσκηση γίνεται σε μια στάση που βρίσκεται στο στομάχι του. Πριν από το μωρό πρέπει να βάλετε ένα παιχνίδι, αλλά έτσι δεν μπορούσε να το πάρει. Εύκολα πιέζοντας τα χέρια σας στα πόδια του μωρού, διεγείρει την αδρανειακή του απόρριψη και σέρνει προς τα εμπρός. Θα μοιάζει με τις χαρακτηριστικές κινήσεις του σώματος κάμπιας κατά τη διάρκεια της κίνησης. Εκτελέστε μέχρι το μωρό να μην "σέρνει" στο στόχο και να μην πιάσει το παιχνίδι.

"Στη σφαίρα"

Ενισχύστε αποτελεσματικά τους μύες των ασκήσεων γυμναστικής στην πλάτη και την κοιλιά. Βάλτε το παιδί πίσω πρώτα, στηρίζοντας τα πόδια στη σφαίρα, και να το ταλαντεύετε εύκολα εμπρός και πίσω, στη δεξιά και αριστερή πλευρά, και στη συνέχεια σε έναν κύκλο.

Γυρίστε το μωρό στο στομάχι και το κάνετε ξανά. Αυτό δεν θα ενισχύσει μόνο τους μυς, αλλά θα αναπτύξει και την αιθουσαία συσκευή, η οποία σίγουρα θα είναι χρήσιμη στο στάδιο του mastering του καθίσματος, στο οποίο θα πρέπει να είστε σε θέση να ισορροπήσετε.

Γνώμη του Δρ. Komarovsky

Ο διάσημος παιδίατρος Yevgeny Komarovsky ισχυρίζεται ότι ένα υγιές μωρό δεν χρειάζεται τη βοήθεια των γονέων, θα καθίσει στον εαυτό του και θα το κάνει όταν είναι έτοιμος. Επιπλέον, δεν πρέπει να υπάρχει βοήθεια από την κατηγορία των "υπηρεσιών αρκούδας". Αυτά, αναμφισβήτητα, περιλαμβάνουν ένα τέτοιο επίτευγμα της ανθρωπότητας ως jumper.

Πολλοί γονείς είναι περήφανοι για τον εαυτό τους, έχοντας αγοράσει ένα τέτοιο δώρο στο παιδί. Κρεμάσουν το μωρό στα jumpers και είναι βέβαιοι ότι κρέμεται σε αυτά και εκπαιδεύει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Komarovsky, σε άλματα, το παιδί είναι υπό άγχος, αλλά η σπονδυλική στήλη του μωρού βιώνει ακόμα περισσότερο άγχος. Εάν το μωρό κατορθώσει να απομακρύνει τα πόδια από το πάτωμα, τότε η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την πιθανότητα ενός σπασίματος της συμπίεσης και των σπονδυλικών μικροτραυμάτων.

Η πιο χρήσιμη άσκηση Komarovsky καλεί στην κοιλιά. Ο γιατρός συνιστά την κατάρτιση άλλων μυών σκόπιμα μόνο μετά από προσεκτική παρατήρηση του πώς το παιδί κάθεται (ή προσπαθεί να καθίσει). Εάν η πλάτη είναι στρογγυλεμένη ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να μιλήσει για αδύναμους μακρινούς μυς της πλάτης, αν πέσει στο πλάι της, θα πρέπει να προσέξετε τους κοιλιακούς μυς και τις πλευρικές ομάδες μυών.

Καθίστε το παιδί βίαια - γονική εγκληματικότητα, λέει ο Yevgeny Olegovich. Ούτε ένα καροτσάκι με τις ζώνες ασφαλείας ούτε ένας φιλόξενος χώρος μαλακών μαξιλαριών θα πρέπει να επιτρέπεται να φυτέψει ένα παιδί που δεν μπορεί να καθίσει.

Όταν το παιδί αρχίσει να καθίσει, πρέπει να αποφύγετε παθολογικές στάσεις. Ο Ευγενής Κομαρόφσκι αναφέρεται σε αυτά ως κάθισμα με τα πόδια να κάμπτονται στα γόνατα, γυρνώντας πίσω. Εάν κοιτάξετε το παιδί από πάνω, η στάση του θα μοιάζει με λατινικό "W". Σε αυτή τη θέση, απίστευτα φορτία πέφτουν στις αρθρώσεις των ισχίων και τα γόνατα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παθολογίες και παραμορφώσεις των ποδιών. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιθυμία και η επιθυμία της μητέρας να βοηθήσει το μωρό θα είναι αρκετά κατάλληλη - διδάξτε το παιδί να καθίσει σωστά, και αυτό θα είναι η καλύτερη βοήθεια. Πολύ πιο χρήσιμο από τις προσπάθειες της μαμάς να διδάξει ένα παιδί που μόλις γύρισε έξι μήνες να κάτσει.

Ο κ. Komarovsky θα σας ενημερώσει για την ηλικία κατά την οποία το παιδί πρέπει να μάθει να κάθονται, να περπατάει και ούτω καθεξής στο επόμενο βίντεο.

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία