11 μήνες 1,5 έτη

Ανάπτυξη παιδιού σε 1 έτος

Το περιεχόμενο

Η ώρα με ένα μικρό παιδί πετάει πολύ γρήγορα. Πιο πρόσφατα, το μωρό ήταν μια μικροσκοπική μικρή μπάλα, ανίκανος να σηκώσει το κεφάλι του, να ακούσει τους ήχους ή να επικεντρώσει τα μάτια του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, το μωρό άλλαξε δραματικά, άρχισε να καταλαβαίνει πολλά, μίλησε με τα πρώτα λόγια, πήρε τα πρώτα βήματα και συνεχίζει να μαθαίνει για τον κόσμο γύρω. Ας μάθουμε πώς να καθορίζουμε αν ένα παιδί αναπτύσσεται κανονικά, καθώς και πώς να τονωθεί η περαιτέρω ανάπτυξη ενός μωρού ενός έτους.

1χρονου αγοριού

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Παιδί από 12 μήνες συνήθως τριπλασιάζει το βάρος με το οποίο γεννήθηκε. Τώρα ο ρυθμός αύξησης του βάρους και η αύξηση της ανάπτυξης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο της ζωής επιβραδύνθηκε σημαντικά.
 • Τα πόδια ενός παιδιού ενός έτους είναι ακόμα επίπεδη και δεν έχουν καμάρα. Αν το μωρό έχει μόλις αρχίσει να περπατά από μόνο του, υπάρχουν ακόμα λίπος μαξιλάρια στα πόδια του. Καθώς πετυχαίνουν το περπάτημα, εξαφανίζονται και μια καμπή εμφανίζεται στα πόδια.
 • Ο μέσος όρος των δοντιών που έχουν τα μωρά ενός έτους είναι 8. Σε αυτή την περίπτωση, ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν ήδη 12 δόντια, ενώ άλλα - μόνο 1-2 πρώτα δόντια. Αυτές είναι όλες οι παραλλαγές του κανόνα που δεν απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό. Η διαβούλευση με έναν παιδίατρο είναι απαραίτητη μόνο όταν δεν υπάρχουν δόντια σε 1 χρόνο.

Φυσική ανάπτυξη

Για τον δωδέκατο μήνα ζωής, το μωρό κερδίζει περίπου 350 γραμμάρια βάρους και η ανάπτυξή του επεκτείνεται κατά 1-1,5 εκατοστά. Τόσο η περιφέρεια της κεφαλής όσο και η περιφέρεια του θώρακα ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 0,5 cm.

Τα διαφορετικά παιδιά αναπτύσσονται σωματικά με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά με βάση τους δείκτες μεγάλου αριθμού παιδιών μιας συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας, οι ειδικοί καθορίζουν τα όρια του κανόνα για τέτοιους δείκτες. Αυτά τα όρια, μαζί με τους μέσους αριθμούς για τα παιδιά ενός έτους, σημειώσαμε στον πίνακα:

Δείκτης

Μέσος όρος 1 έτους

Αγόρια σε 1 χρόνο

Κορίτσια 1 έτος

Βάρος

8900-9600 g

7700-12000 g

7000-11500 g

Ανάπτυξη

74-75,7 εκ

71-80,5 cm

68,9-79,2 cm

Περιφέρεια κεφαλής

44,9-46,1 cm

43,5-48,6 εκ

42,2-47,6 cm

Περιφέρεια θώρακα

48,3-48,7 εκ

46,1-52,5 εκ

46,3-51,4 cm

Όταν χτυπάτε κομμάτια επίπλων, κάποιοι γονείς διδάσκουν στο παιδί να δώσει "αλλαγή". Εάν το κάνω αυτό, δείτε το επόμενο βίντεο της Larisa Sviridova.

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Ένα παιδί 12 μηνών κινείται πολύ ενεργά και πολύ. Οι περισσότεροι karapuzov από την ηλικία ενός έτους ήδη γνωρίζουν πώς να περπατούν ανεξάρτητα και να βελτιώνουν συνεχώς αυτή την ικανότητα. Παρόλα αυτά, ορισμένα παιδιά σε ένα χρόνο χρειάζονται ακόμα τη στήριξη της μητέρας ενώ περπατούν ή δεν βιάζονται να ξεκινήσουν το περπάτημα, προτιμώντας γρήγορη κίνηση σε όλα τα τετράγωνα.
 • Επίσης, ένα παιδί ενός έτους μπορεί ήδη να ξαπλωθεί και ξεκινούν ανεξάρτητα από αυτή τη θέση. Λίγο σίγουρα σκαρφαλώνει στις σκάλες και ανεβαίνει στον καναπέ.
 • Με το ένα χέρι, το μωρό ενός έτους μπορεί να πάρει 2 μικρά αντικείμενα. Το παιδί παίρνει τα κουμπιά και άλλα μικροσκοπικά αντικείμενα με το δείκτη και τον αντίχειρα.
 • Ένα παιδί ενός έτους καταλήγει να συγκεντρώσει μια πυραμίδα και να χτίσουν πύργους από κύβους.
 • Η ομιλία του παιδιού περιλαμβάνει περίπου 10-15 απλά λόγια 1-2 συλλαβών. Μια λέξη karapuz μπορεί να έχει πολλές έννοιες. Το σπάνιο ακόμα δεν προφέρει όλα τα γράμματα και μπορεί να συγχέει τις συλλαβές σε ορισμένα μέρη.
 • Ένα παιδί ενός έτους καταλαβαίνει την ομιλία των γονέων. Ξέρει την έννοια των λέξεων "μπορεί", "δεν μπορεί", "να δώσει", "να λάβει", "έρχονται," και πολλοί άλλοι. Γνωρίζει επίσης τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους συχνά μιλάει. Το παιδί μπορεί ήδη να απαντήσει σε μια απλή ερώτηση.
 • Μια ψίχα μπορεί να εκτελέσει απλές εργασίες για παράδειγμα, πλύνετε τα λαχανικά, απλώστε τα μαχαιροπήρουνα, σκουπίστε τη σκόνη.
 • Μωρό θέλει να κρυφτεί και να ψάξει για τα παιχνίδια να ρίξει παιχνίδια, να χτίσει κτίρια από κύβους και να τα καταστρέψει, να γεμίσει κιβώτια και κιβώτια, και στη συνέχεια να τα αδειάσει.
 • Δώδεκα μηνών μωρό ενδιαφέρεται για τα παιχνίδια οικόπεδα και ξέρει πώς να τα παίξει. Ένα ψίχουλο μπορεί να βάλει ένα παιχνίδι για να κοιμηθεί ή να το ταΐσει.
 • Ακούγοντας τη μουσική, το μωρό θα χορέψει και προσπαθήστε να τραγουδήσετε.
 • Το μωρό γνωρίζει πολλά ζώα και μπορεί να τους δείξει τόσο σε μια βόλτα και σε εικόνες.
 • Το μωρό ξέρει τρόπο χρήσης διαφορετικών στοιχείων.
 • Μακροπρόθεσμη μνήμη το παιδί αναπτύσσει - το μωρό είναι ήδη σε θέση να θυμάται τα γεγονότα πριν από λίγες ημέρες.
 • Μωρό όλο και πιο ανεξάρτητοι καθημερινά. Στο τραπέζι, έχει ήδη ελεγχθεί με ένα κουτάλι και πίνει από ένα κύπελλο. Το μικρό παιδί έχει ήδη ορισμένες προτιμήσεις στο φαγητό - οι ψίχουλα δεν αρέσουν καθόλου προϊόντα και μερικοί, αντίθετα, το παιδί τρώει με μεγάλη χαρά.
Μωρό 1 έτους στο καθρέφτη

Για να ελέγξετε αν το παιδί αναπτύσσεται με κανονικούς ρυθμούς, θα πρέπει:

 • Αξιολογήστε εάν μια ψίχα μπορεί να ανιχνεύσει, να σταθεί, να κρατήσει το χέρι σας και να κάνει λίγα βήματα με την υποστήριξή σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία χειρονομία, για παράδειγμα, γυρίζει το κεφάλι του αρνητικά ή κυλά το χέρι του ενώ.
 • Ελέγξτε εάν το παιδί καταλαβαίνει τα απλά σας αιτήματα, για παράδειγμα, παίρνετε ένα παιχνίδι ή το δίνετε σε σας.
 • Βεβαιωθείτε ότι η ομιλία του παιδιού έχει τουλάχιστον μια σημαντική λέξη.
 • Ελέγξτε εάν το μωρό έχει τουλάχιστον ένα δόντι ή σημάδια εμφάνισής του στο εγγύς μέλλον.

Εάν, με μια τέτοια δοκιμή, κάτι σας προειδοποίησε, ενημερώστε τον παιδίατρο για αυτό κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης κάθε χρόνο.

Παιδί σε 1 έτος

Τάξεις ανάπτυξης

 • Η κύρια δεξιότητα που ασχολείται με ένα παιδί ενός έτους είναι περπατώντας Εάν το μωρό συνεχίζει να σέρνει και δεν βιάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα, μπορείτε να προσελκύσετε τα ψίχουλα του αγαπημένου μωρού σας. Μερικά παιδιά φοβούνται να χάσουν την ισορροπία τους, οπότε μπορεί να τον βοηθήσει να ξεκινήσει το παιχνίδι στα χέρια του.
 • Αν υπάρχει πιθανότητα, δώστε ένα ψίχουλο Περπατήστε ξυπόλητος στο έδαφος, άμμο ή γρασίδι.
 • Για την τόνωση μεγάλων κινητικών δεξιοτήτων, προσφέρετε στο παιδί παίζουν με μεγάλα αυτοκίνητα, μπάλες και άλλα μεγάλα παιχνίδια.
 • Συνεχίστε με το μωρό ανάπτυξη λεπτών κινητικών δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσαρτήσετε καρφίτσες ρούχων στις άκρες ενός δοχείου καφέ και να καλέσετε το παιδί σας να τα αφαιρέσει. Ακόμα ενδιαφέρον και χρήσιμο για το παιδί είναι τα παιχνίδια με φασόλια, σίτα, άμμο, νερό.
 • Συνεχίστε επίσης ανάπτυξη ομιλίας νήπιο. Μιλήστε πολύ με το παιδί ώστε το μωρό να μπορεί να μάθει πολλά νέα λόγια. Περιγράψτε όλα όσα κάνετε και τα στοιχεία που βλέπει το μωρό.
 • Παίξτε μαζί με το μικρό παιδί, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπουν στο μωρό να κάνει αυτόνομα αυτό που μπορεί. Παίξτε μαζί διαφορετικά οικόπεδα με παιχνίδια, για παράδειγμα, πώς ένας λαγός μοιράζεται τα μπισκότα με ένα αρκουδάκι, μια κούκλα κολυμπά σε ένα λουτρό, ένα μικρό ποντίκι προσκαλεί ένα αρκουδάκι για να το επισκεφθεί.
 • Περιλάβετε παιδική μουσική διαφόρων ειδών, καθώς και τους ήχους των διαφορετικών αντικειμένων. Έτσι θα τονωθεί η ανάπτυξη της ακοής.
 • Εξερευνήστε το μωρό σας με το σχέδιο επιτρέποντας στο μικρό παιδί να σχεδιάσει τα πρώτα μουντζούρια με βαφές δακτύλων, κραγιόνια ή μαρκαδόρους. Το μωρό θα θέλει επίσης να δημιουργήσει ζύμη πλαστελίνης και αλατιού.
 • Περπατήστε με το μωρό στο sandbox προσφέροντας παιχνίδια με σέσουλα, καλούπια, κόσκινο, τσουγκράνα.
 • Σε μια ηλιόλουστη μέρα, παρατηρήστε τις ψίχουλες τις σκιές σας. Προσφέρετε να κάνετε βήμα στη σκιά σας.
 • Δώστε στο παιδί την ευκαιρία παίζουν με άλλα παιδιά. Αν το μωρό δεν έχει αδελφή ή αδελφό, καλέστε γνωστές οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας για να επισκεφθείτε.
 • Κάνε για μωρό άλμπουμ φωτογραφιών στην οποία θα υπάρχουν φωτογραφίες όλων των στενών συγγενών, καθώς και φωτογραφίες ζώων. Τα αράπικα θα είναι πολύς χρόνος για να το εξετάσει.
 • Πάρτε λίγο χρόνο κάθε μέρα. διαβάζοντας μαζί με το μωρό. Πάρτε για τα βιβλία των παιδιών crumbs με φωτεινά εικονογραφήσεις. Αφήστε το παιδί να επιλέξει για τον εαυτό του τι βιβλίο θα «διαβάσει» σήμερα.
 • Ενώ πετάτε το μπάνιο στην μπανιέρα είναι μικρά παιχνίδια που μπορούν να κολυμπήσουν, και στη συνέχεια να δώσει ένα κόσκινο crumbs ή σέσουλα, προτείνοντας να συλλέξει τα πλωτά αντικείμενα σε ένα κάδο.
1 έτος μωρό μπάνιο με παιχνίδια

Διαφορετίστε την ημέρα με τον O. Teplyakova, έναν εμπειρογνώμονα στην πνευματική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του "Little Leonardo".

Ψυχική ανάπτυξη

Η ανάπτυξη της νοητικής σφαίρας ενός μωρού ενός έτους εξακολουθεί να είναι πολύ εντατική. Το παιδί είναι ξύπνιο περισσότερο και είναι σε θέση να επικεντρωθεί σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με τη μητέρα για αρκετά λεπτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι αναπτυξιακές δραστηριότητες πρέπει να διεξάγονται μόνο με τη μορφή παιχνιδιού.

Με βάση την επικοινωνία με τη μητέρα στο ψίχουλο μέχρι τα πρώτα γενέθλια, δημιουργείται η εμπιστοσύνη ή η δυσπιστία του κόσμου που την περιβάλλει. Αν αυτή η εμπειρία επικοινωνίας είναι θετική, το μωρό θα νιώθει ασφαλές και θα παρουσιάσει επίσης θετικά συναισθήματα στον κόσμο.

Κατά το δεύτερο έτος της ζωής, το παιδί συνεχίζει ενεργά την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη. Το παιδί μαθαίνει τις ιδιότητες των αντικειμένων, το σχήμα τους, τα χρώματα. Στα παιχνίδια, οι γονείς θα πρέπει να στέλνουν συνεχώς ένα παιδί ηλικίας ενός έτους, επειδή χωρίς τη βοήθεια και τις συμβουλές από το εξωτερικό, τα ψίχουλα θα παραμείνουν μονότονα. Διενεργώντας απλά μαθήματα με βρέφη ενός έτους, οι γονείς βοηθούν το μικρό παιδί να συγκρίνει και να διακρίνει αντικείμενα, να αναπτύσσει μνήμη και να μαθαίνει καθημερινές δεξιότητες.

Για να αξιολογήσετε την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού σε ένα χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω δοκιμές:

 • Δώστε στο παιδί 2 ζάρια και δείξτε πώς να χτίσετε έναν πύργο. Το παιδί δεν θα ρίξει κύβους ή να τα σύρει στο στόμα του και να το βάλει στο άλλο. Μέχρι 18 μήνες, το μωρό θα είναι ήδη σε θέση να χρησιμοποιήσει 3-4 κύβους για να χτίσει έναν πύργο.
 • Προσφέρετε ένα μικρό παιχνίδι για να ενσωματώσετε γεωμετρικά σχήματα (ένθετο πλαισίου ή διαλογέα). Ένα μωρό ενός έτους πρέπει να βάλει έναν κύκλο στην τρύπα γι 'αυτόν.
 • Δώστε την πυραμίδα καραπούζου, προσφέροντας τη συλλογή της. Ένα παιδί ηλικίας 1-1,5 ετών θα προσπαθήσει να στοιχειώσει τα δαχτυλίδια, αλλά ταυτόχρονα δεν θα λάβει υπόψη το μέγεθός τους. Διπλασιάστε σωστά την πυραμίδα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των δαχτυλιδιών, τα παιδιά μαθαίνουν μόλις 2 ετών.
 • Αξιολογήστε τις δεξιότητες χρήσης αντικειμένων οικιακής χρήσης. Ένα karapuz 12-15 μηνών ήδη γνωρίζει πώς να χρησιμοποιήσει σωστά ένα κουτάλι και ένα κύπελλο. Σε ηλικία 1,5 ετών, ένα παιδί είναι σε θέση να απογειώσει κάλτσες, ένα καπέλο και γάντια.
Το παιδί κτίζει έναν πύργο
Παίξτε μαζί με το μωρό και δημιουργήστε πύργους με διαφορετικούς αριθμούς, εξηγήστε γιατί πέφτει ο πύργος

Κινητικότητα

Για να αξιολογήσετε τη μεγάλη κινητικότητα του μωρού, μάθετε αν το μωρό μπορεί να περπατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, να μάθει να λυγίζει και να καταλήγει, να μπορεί να σηκωθεί από τα γόνατά του και να ανέβει στον καναπέ. Οι ασκήσεις που αναπτύσσουν σημαντικές κινητικές δεξιότητες περιλαμβάνουν:

 • Άλμα Κρατήστε το μικρό παιδί κάτω από τα χέρια ή στα χέρια και αφήστε το ψίχουλο να πηδήσει στη θέση του.
 • Πάρτε τον καναπέ και κατεβάστε το στο πάτωμα. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να προσελκύσετε το μικρό παιδί αγαπημένο παιχνίδι.
 • Αναρρίχηση Προσφέρετε ένα θραύσμα για να σέρνετε κάτω από μια καρέκλα, μπείτε σε ένα μεγάλο κιβώτιο και βγείτε από αυτό.
 • Βήμα προς τα πάνω Έχοντας βάλει διάφορα πράγματα στο πάτωμα, κάντε μια βόλτα γύρω από το δωμάτιο με τα πάντα, κρατώντας το παιδί από το χέρι. Όταν η ψίχα προσεγγίσει το εμπόδιο, δείξτε ότι πρέπει πρώτα να σηκώσετε ένα πόδι και βήμα πάνω από το αντικείμενο και στη συνέχεια να κάνετε το ίδιο βήμα με το δεύτερο πόδι.
 • Παιχνίδια με μπάλα. Διδάξτε το παιδί σας να ρίξει τη μπάλα στο πάτωμα, πρώτα, δώστε τη μπάλα στα ψίχουλα στα χέρια σας, και στη συνέχεια τοποθετήστε τα γύρω από το ξενοδοχείο έτσι ώστε το παιδί να πάρει την μπάλα. Στη συνέχεια, μάθετε να πιάσετε την μπάλα. Για να αναπτύξετε το μάτι, μπορείτε να ρίξετε τη σφαίρα στο κουτί.
Ένα παιδί ηλικίας 1 έτους παίζει μπάλα

Για να αναπτύξετε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού ενός έτους, μπορείτε:

 • Σχεδιάστε με μολύβια.Κατ 'αρχάς, κρατήστε το μολύβι και αφήστε τα σημάδια στο χαρτί. Προσπαθήστε να πάρετε το μωρό σας να ενδιαφέρεται για τη ζωγραφική.
 • Χρώματα βαφής. Δώστε στο παιδί σας μια στεγνή βούρτσα και δείξτε πώς να αφήσετε τα πινέλα της βούρτσας και, στη συνέχεια, προχωρήστε στο χειρισμό της ζωγραφικής με χρώματα.
 • Γλυπτική από πλαστελίνη. Τραβήξτε τη σφαίρα και δείξτε στο μωρό πώς μπορείτε να κάνετε ένα κέικ από αυτό και στη συνέχεια να καλέσετε το μικρό παιδί να το επαναλάβει.
 • Βάλτε πέτρες, κουμπιά, σωληνάρια σε πλαστελίνη.
 • Γλύψτε από ζύμη αλατιού.
 • Stick αυτοκόλλητα στον εαυτό σας ή σε ένα κομμάτι χαρτί.
 • Βαφή με χρώματα δακτύλων.
 • Παίξτε με κορδόνια.
 • Ράψτε μια μπάλα.
 • Παίξτε με νερό, τρίχες ή άμμο με ένα κόσκινο και κουτάλι.
 • Περιστρέψτε και ξεβιδώστε τα καπάκια.
 • Παίξτε με ταξινόμηση και ένθετα πλαισίου.
 • Μάθετε να αντιμετωπίζετε τα άγκιστρα, τα κολλητά, τα κουμπιά, τα κουμπιά.
 • Παίξτε με clothespins.
 • Αγγίξτε με το πλαίσιο επαφής.
Ένα παιδί σε ένα χρόνο ζωγραφίζει με χρώματα δακτύλων

Ανάπτυξη ομιλίας

Στο δεύτερο έτος της ζωής, η ομιλία του μωρού αναπτύσσεται, καθώς και η ταχεία βελτίωσή του. Πρώτον, το ψίχουλο αρχίζει να καταλαβαίνει την ομιλία, και στη συνέχεια με υψηλό ρυθμό αναπληρώνει το λεξιλόγιο και αρχίζει το στάδιο της ενεργής ομιλίας. Παράλληλα, εμφανίζεται ο εμπλουτισμός του μιμητισμού και της ομιλίας του παιδιού. Σε ένα χρόνο, μια λέξη μωρών μπορεί να σημαίνει μια ολόκληρη φράση.

Για να τονωθεί η ανάπτυξη της ομιλίας ενός παιδιού, μπορείτε:

 • Εξετάστε τις εικόνες στα βιβλία, εκφράζοντας τις εικόνες και ρωτώντας το παιδί απλές ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο, για παράδειγμα, "πού είναι το σκυλί;".
 • Για να διαβάσετε με ένα ψίχουλο ενός ανθρώπου που μετράει, και αποκόμματα, μικρά παραμύθια και ραμμάτια, καθώς και τραγουδούν τραγούδια.
 • Εκτελέστε γυμναστική άρθρωσης.
 • Για να κάνετε γυμναστική και μασάζ δάχτυλων.
 • Να πει στο μωρό για όλα όσα μπορεί να ενδιαφέρει το παιδί - για τη φύση, τα ζώα, την εποχή του χρόνου, τα σπίτια και πολλά άλλα.

Τα παιχνίδια με τα δάχτυλα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ψίχουλα. Παρακολουθήστε το βίντεο της Tatiana Lazareva, όπου δείχνει πώς μπορείτε να παίξετε με ένα παιδί ενός έτους.

Δείγμα εβδομαδιαίο σχέδιο για την ανάπτυξη ενός παιδιού ενός έτους

Για να μην ενοχλούν τα μακαρόνια τα ψίχουλα, μην επαναλάβετε και να συμπεριλάβετε όλες τις σημαντικές κατευθύνσεις ανάπτυξης, θα πρέπει να τα προγραμματίσετε εκ των προτέρων για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Αυτό θα επιτρέψει στη μητέρα να καλύψει όλους τους τομείς της ανάπτυξης του karapuz και να προετοιμάσει υλικά για εκπαιδευτικά παιχνίδια εκ των προτέρων.

Προσφέρουμε ένα παράδειγμα εβδομαδιαίου προγράμματος αναπτυξιακών δραστηριοτήτων για ένα παιδί ηλικίας 1-1,5 ετών:

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

Φυσική ανάπτυξη

Παιχνίδια με μπάλα

Γυμναστική με μουσική

Fitball άσκηση

Άλματα

Εμπόδιο με τα πόδια

Γυμναστική στο μάθημα βίντεο

Χορεύοντας

Γνωστική ανάπτυξη

Συγκεντρώνουμε ένα παζλ

Βρείτε το όλο μέρος

Παιχνίδια με ζάρια

Μελετάμε τα φρούτα

Ταξινόμηση στοιχείων κατά χρώμα

Παιχνίδια Πυραμίδας

Ψάχνουμε για ένα παιχνίδι που λείπει

Αισθητική και μουσική ανάπτυξη

Ακούμε τους ήχους των μουσικών οργάνων

Μελετάμε τις μυρωδιές

Μελετάμε υλικά με άγγιγμα

Ακούμε τα τραγούδια των παιδιών

Μελετάμε τα γούστα

Παίξτε με ένα κουτί αφής

Ακούμε την κλασσική μουσική

Εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες

Γυμναστική δάχτυλων

Παιχνίδια με κούπα

Παιχνίδια με κορδόνια

Γυμναστική δάχτυλων

Παιχνίδια με clothespins

Αυτοκόλλητα παιχνίδια

Παιχνίδια άμμου

Ανάπτυξη ομιλίας

Ανάγνωση ενός παραμυθιού

Αισθητική γυμναστική

Ιστορία της ομιλίας εικόνας

Ποίηση ανάγνωση

Αισθητική γυμναστική

Ανασκόπηση φωτογραφιών και συζήτηση αυτών

Ανάγνωση podshek

Δημιουργική ανάπτυξη

Σχέδιο με χρώματα δακτύλων

Εφαρμογή

Σχέδιο μολυβιού

Αλάτι ζύμη

Σχεδιασμός χρωμάτων

Παίξτε με τον σχεδιαστή

Πλαστικοποιητική γλυπτική

Αυτό είναι μόνο ένα κατά προσέγγιση σχέδιο που πρέπει να αλλάξει για κάθε μεμονωμένο παιδί. Βεβαιωθείτε ότι συμπεριλάβατε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων που σας αρέσει το παιδί σας. Στο τέλος της εβδομάδας, κάνετε μια ανάλυση του τι έχει γίνει, βάσει του οποίου μπορείτε να προσθέσετε οποιεσδήποτε κλάσεις ή να συντομεύσετε τον κατάλογο παιχνιδιών την ημέρα.

Παιχνίδια από 1 έως 2 χρόνια

Τα παιχνίδια βοηθούν τα ψίχουλα να αναπτύξουν τόσο τη σωματική όσο και τη συναισθηματική σφαίρα. Με τη βοήθειά τους, το παιδί μαθαίνει τον κόσμο, μελετά το περιβάλλον, αναπτύσσει τη φαντασία, γίνεται προληπτικό και μαθαίνει σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος.

Σχετικά με τα παιχνίδια που πρέπει να αγοραστούν για ένα μωρό για 1-2 χρόνια, δείτε την Άννα Γκαπτσένκο στο βίντεο.

Μεταξύ των παιχνιδιών ενός παιδιού 1-2 ετών πρέπει να είναι:

 • Κύβοι.
 • Ταξινόμηση με αρκετές απλές τρύπες.
 • Πυραμίδα με 3-4 δακτυλίους.
 • Κύπελλα τετραγωνικά και στρογγυλά.
 • Κουτιά διαφορετικών μεγεθών.
 • Παιχνίδια για το δρόμο - ένα φτυάρι, καλούπια, ένα αυτοκίνητο με ένα σώμα, ένα κουβά.
 • Παιχνίδια που τραβούν ή ωθούν.
 • Γεμιστά παιχνίδια που το μωρό μπορεί να βάλει στο κρεβάτι, ζωοτροφές.
 • Παιχνίδια για παιχνίδι με νερό.
 • Πλαστικά πιάτα.
 • Τηλέφωνο παιχνιδιών.
 • Παιχνίδια που μιμούνται οικιακά αντικείμενα.
 • Μουσικά παιχνίδια.
 • Χάρτινα ή υφασμάτινα βιβλία.

Και μερικές ακόμα συμβουλές για τα παιχνίδια για ένα παιδί ενός έτους:

 • Μην δώστε αμέσως στο παιδί σας μεγάλο αριθμό αντικειμένων για το παιχνίδι. Γρήγορα βαριούνται με το μικρό παιδί και προκαλούν κόπωση. Μέρος των παιχνιδιών που βρίσκονται στην άκρη του κουτιού ή κρύβονται, και μετά από λίγο, αντικαταστήστε με τα αγνοούμενα παιχνίδια αυτά που το παιδί είναι ήδη ελαφρώς κουρασμένο.
 • Επισκεπτόμενοι φίλοι με παιδιά, δώστε προσοχή σε αυτά τα παιχνίδια που ενδιαφέρονται περισσότερο για το karapuz. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να αναπληρώσετε το απόθεμα των παιχνιδιών με αντικείμενα που πιθανώς θα παίζουν με ψίχουλα.
 • Πολλά παιδιά αρέσουν να παίζουν με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή (καλύπτουν από γλάστρες, φύλλα, καθρέφτη και άλλα). Μην απαγορεύσετε, αλλά βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια είναι ασφαλή.
Ένα παιδί κοιτάζει ένα βιβλίο ιστών.

Τα παιχνίδια με δημητριακά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα στα ψίχουλα. Πώς να πραγματοποιήσετε τέτοιες τάξεις, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Φροντίδα

Οι διαδικασίες υγιεινής αποτελούν σημαντικό στοιχείο της καθημερινής ρουτίνας στη ζωή του ενός έτους. Το πρωί, το παιδί πλένεται και ξεπλένεται. Είναι επίσης σημαντικό για το μωρό να καθαρίζει τα δόντια και φροντίστε να πλένετε τα χέρια πριν φάτε και μετά το περπάτημα. Κατά την ώρα του ύπνου, το μωρό είναι παραδοσιακά λουσμένο, συνδυάζοντας αυτή την επεξεργασία νερού με παιχνίδια διασκέδασης στο νερό.

Η καθημερινή ρουτίνα

Μέχρι το έτος, όλα τα παιδιά έχουν μια ορισμένη καθημερινή ρουτίνα, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές σε 12 μήνες ζωής. Κρατώντας τον είναι σημαντικό για την ευημερία του μωρού. Τα βασικά σημεία της ημερήσιας θεραπευτικής αγωγής ενός παιδιού 12 μηνών είναι η οργάνωση του ύπνου και της εγρήγορσης, καθώς και η διατροφή.

Ένα παιδί σε 1 χρόνο παίζει

Ξυπνήστε

Τα παιδιά ηλικίας 1 έτους είναι ξύπνιοι περισσότερο, αλλά εξακολουθούν να κοιμούνται περίπου 14-15 ώρες την ημέρα. Η μέση ξεκούραση της νύχτας διαρκεί 10-11 ώρες, και κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα μωρό 12 μηνών κοιμάται δύο φορές. Ταυτόχρονα, ο πρώτος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας διαρκεί συνήθως περισσότερο (2-2,5 ώρες), και ο δεύτερος - λιγότερο μακρύς (1,5 ώρες). Σε έναν ύπνο μιας ημέρας, τα παιδιά αρχίζουν να κινούνται περίπου στους 18 μήνες.

Ξυπνήστε

Στη λειτουργία ημέρας, ένα μωρό 12 μηνών έχει ενεργά και ήσυχα παιχνίδια, ασκήσεις γυμναστικής, βιβλία ανάγνωσης, περιπάτους, επισκέψεις επισκέψεων και πολλά άλλα. Στο πρώτο μισό της ημέρας, τα ενεργά παιχνίδια είναι ευπρόσδεκτα και το βράδυ θα πρέπει να αποφεύγονται. Η γυμναστική με παιδί πρέπει να εκτελείται μία ώρα πριν από τα γεύματα.

Παιδί με αυτοκίνητο - ενεργά παιχνίδια

Περπάτημα

Το περπάτημα με ένα έτος-παλαιό συνιστάται 2 φορές την ημέρα, και σε καλές καιρικές συνθήκες τουλάχιστον ένα από τα όνειρα της ημέρας θα πρέπει να οργανωθεί σε μια βόλτα. Συνιστάται να πηγαίνετε έξω με ένα μωρό στο δρόμο το πρωί στις 10-11, και το απόγευμα - στις 16-17. Η διάρκεια των περιπάτων πρέπει να είναι από 2 ώρες και περισσότερο. Θα επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες, για παράδειγμα, στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, το μωρό μπορεί να περάσει 5-6 ώρες σε μια βόλτα. Αν ο παγετός είναι κάτω από -10, βροχή ή πολύ άνεμος, θα πρέπει να αποφύγετε το περπάτημα.

Ισχύς

Ένα παιδί ηλικίας 1 έτους εξακολουθεί να τρώει 5 φορές την ημέρα με παύσεις μεταξύ των γευμάτων για 3,5-4 ώρες. Συνιστάται να τηρείτε τη διατροφή, να προσφέρετε την παιδική τροφή περίπου την ίδια ώρα, καθώς και να αποφύγετε μακρά διαλείμματα. Μπορείτε να προσδιορίσετε τη συνολική ημερήσια ποσότητα τροφής για ένα μωρό ενός έτους διαιρώντας τη σωματική μάζα των ψίχουλα κατά 9. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά αυτής της ηλικίας καταναλώνουν 1000-1300 ml τροφής την ημέρα. Με τον διαχωρισμό ενός τέτοιου όγκου από τον αριθμό των τροφοδοσιών, θα λάβετε ένα μέσο όρο όγκου 200-260 ml.

FΗ τροφοδοσία ενός μωρού στο θηλασμό περιλαμβάνει όλο και περισσότερες τροφές για τη διατροφή. Το μωρό εφαρμόζεται στο στήθος κυρίως γύρω από τα όνειρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας (για παράδειγμα, αν έχει πέσει) και μετά από φαγητό (πίνετε το πρωί).Τη νύχτα, διατηρούνται ενεργά αρνίσια τροφοδοσία, που συμβαίνουν στις 4-8 π.μ.

θηλασμός σε 1 χρόνο

Τα τεχνητά μωρά μπορούν να συνεχίσουν να τρέφονται με την προσαρμοσμένη φόρμουλα, προσφέροντάς το σε δύο ζωοτροφές (πρώτα και πριν τον ύπνο). Εάν είναι απαραίτητο, το μείγμα μπορεί ήδη να καταργηθεί προσφέροντας ένα τεμάχιο δημητριακών για πρωινό και αντικαθιστώντας το μείγμα πριν από τον ύπνο με ένα ζυμωμένο γάλα ποτό.

Μπαχαρικά, χόρτα, αλάτι, μερικά είδη γλυκών (marshmallow, marshmallows) εμφανίζονται στη διατροφή ενός παιδιού ενός έτους. Είναι ακόμα νωρίς για τέτοια παιδιά να γνωρίσουν τα τηγανητά τρόφιμα, λουκάνικα και λουκάνικα, καπνιστά κρέατα, λιπαρά κρέατα, εξωτικά φρούτα, μανιτάρια και σοκολάτα.

Είναι καλύτερο να ταΐζετε ντόπια φρέσκα τρόφιμα, αλλά μπορείτε να προσφέρετε το μωρό και την έτοιμη παιδική τροφή από αποδεδειγμένους κατασκευαστές. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με αυτό στο άρθρο σχετικά με μωρό μενού σε 1 χρόνο.

Το μωρό τρώει σε ένα έτος σε μια ψηλή καρέκλα
Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Συνήθης μέρα

Οι μέρες με φιστίκι ενός έτους είναι γεμάτες ανακαλύψεις και διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Και έτσι ώστε το νευρικό σύστημα των ψίχτων να αναπτύσσεται κανονικά, το μωρό κοιμάται και τρώει καλά, και η μητέρα έχει περισσότερο χρόνο, είναι σημαντικό να οργανωθεί μια καθημερινή ρουτίνα που θα ταιριάζει σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Θα είναι διαφορετική ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και τους βιορυθμούς του μωρού, αλλά για παράδειγμα, θα σας δώσουμε μία έκδοση του σχήματος της μέρας του ενός έτους. Μια μέρα με ένα παιδί ηλικίας 1 έτους μπορεί να είναι:

6: 30

Αφύπνιση και πρώτη σίτιση, η οποία, ανάλογα με τον τύπο της σίτισης, περιλαμβάνει γάλα ή τύπο γάλακτος.

7: 00

Καθημερινές διαδικασίες υγιεινής.

7: 30

Περίοδος αφύπνισης.

9: 00

Γυμναστικές ασκήσεις.

10: 00

Το δεύτερο γεύμα, που περιλαμβάνει συνήθως χυλό (τόσο γαλακτοκομικά όσο και χωρίς γάλα), κρόκο αυγού, πουρέ από φρούτα, βούτυρο και χυμό φρούτων.

11: 30

Περπατήστε, κατά τη διάρκεια του οποίου το παιδί κοιμάται για 1-2 ώρες στον ανοιχτό αέρα.

14: 00

Το τρίτο γεύμα, το οποίο περιλαμβάνει σούπα λαχανικών ή πουρέ πατάτας, πιάτο κρέατος ή ψαριού, ψωμί, φυτικό λάδι και ποτό.

14: 30

Περίοδος αφύπνισης με διαφορετικά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

16: 30

Μια βόλτα, μέρος του οποίου χρόνου (1-2 ώρες) παίρνει το δεύτερο ύπνο του παιδιού στον καθαρό αέρα.

18: 00

Η τέταρτη σίτιση, κατά την οποία τα παιδιά λαμβάνουν τυρί cottage και ξινόγαμα γάλακτος, καθώς και μπισκότα και πολτό φρούτων.

18: 30

Περίοδος αφύπνισης με ήρεμα παιχνίδια.

21: 30

Κολύμβηση

22: 00

Το πέμπτο γεύμα, συμπεριλαμβανομένου, ανάλογα με το μητρικό γάλα ή μείγμα.

22: 30

Προετοιμασία για νυχτερινό ύπνο και τοποθέτηση.

Νύχτα

Τα μωρά που θηλάζουν από τη μύτη μπορούν ακόμα να συνδεθούν με το στήθος της μητέρας αρκετές φορές, ειδικά το πρωί. Τα τεχνητά παιδιά σε αυτή την ηλικία συνήθως κοιμούνται όλη τη νύχτα.

Συχνά προβλήματα

 1. Δυσκολία στον ύπνο. Προκαλούνται από την υψηλή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή ένα παιδί ενός έτους περπατά πολύ. Η ανακούφιση από τα ψιλοκομμένα ψίχουλα θα βοηθήσει την καθημερινή επαναλαμβανόμενη τελετουργία στην οποία το μωρό θα συνηθίσει. Ο σκοπός της εφαρμογής του είναι να δημιουργήσει ένα παιδί για μια νυχτερινή ανάπαυση.
 2. Καταρράκτες. Πρακτικά κανένα παιδί δεν μπορεί να τα αποφύγει, καθώς η πτώση είναι ένα σημαντικό μέρος της μάθησης πώς να περπατάτε ανεξάρτητα. Όταν το παιδί έπεσε, μην σπεύδεις να τον τρέχει και να δώσει την ευκαιρία να καταρρεύσει μόνος του. Αλλά φροντίστε να βοηθήσετε το μωρό εάν δεν είναι σε θέση να σηκωθεί, καθώς και αν το παιδί έχει χτυπήσει και κλαίει.
 3. Η κρίση του πρώτου έτους. Στην ηλικία ενός έτους στα παιδιά έρχεται μια δύσκολη μεταβατική στιγμή, η οποία ονομάζεται κρίση του πρώτου έτους. Το καραπούζ γίνεται πεισματάρης, ανυπακοής, αρνείται να βοηθήσει, συμπεριφέρεται αντιφατικά, ενοχλημένος, πολύ δάκρυος και ευαίσθητος. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει το σχηματισμό της ανεξαρτησίας στο παιδί, τη δική του βούληση και τις αλλαγές στη στάση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια προσωρινή αλλαγή στη συμπεριφορά των ψίχτων.
Το παιδί σε 1 χρόνο προσβεβλημένος

Συμβουλές για τους γονείς

 • Η ηλικία ενός έτους θεωρείται από πολλές μητέρες ότι είναι κατάλληλη για τον τερματισμό του θηλασμού. Ωστόσο, οι σύγχρονοι παιδίατροι σημειώνουν ότι ακόμη και μετά από ένα έτος το μητρικό γάλα παραμένει μια πολύτιμη διατροφή για ένα αυξανόμενο μωρό, επομένως η καλύτερη ηλικία για να σταματήσει ο θηλασμός είναι 1,5-2,5 έτη -2,5 έτη). Σε αυτή την περίπτωση, το αποχαιρετισμό του μητρικού γάλακτος είναι ευκολότερο για το μικρό παιδί και για το μαστό της μητέρας του. Εάν η μητέρα εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη σίτιση, συνιστάται να το κάνετε σταδιακά αντικαθιστώντας το γάλα από το στήθος με άλλο τρόφιμο.
 • Εάν ένα μωρό σε ένα χρόνο εξακολουθεί να μην μιλάει μια λέξη, αυτό δεν είναι ακόμη ένας λόγος για να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, αλλά θα πρέπει να δώσει περισσότερη προσοχή των γονέων. Εκτιμήστε εάν το ψίχουλο είναι αρκετό με τους ενήλικες (αν το παθητικό λεξικό του αναπληρώνει), γιατί αν το παιδί δεν μιλάει πολύ, η ανάπτυξη της ομιλίας του επιβραδύνεται. Επίσης, για μια πιο ενεργή ανάπτυξη της ομιλίας, περάστε καθημερινά τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν τις κινητικές δεξιότητες των χεριών του μωρού σας.

Πώς να γιορτάσετε τα γενέθλια με το όφελος για το παιδί, δείτε το βίντεο M. L. Lazarev - εμπειρογνώμονας για τη μουσική ανάπτυξη.

11 μήνες 1,5 έτη
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία