1 μήνα 3 μήνες

Ανάπτυξη παιδιού σε 2 μήνες

Το περιεχόμενο

Το μωρό αναπτύσσεται ενεργά και μελετά τα πάντα γύρω του και όλα τα όργανα του βρέφους βελτιώνονται και αναπτύσσονται. Η Σπάνια αναγνωρίζει ήδη τη μαμά, της δίνει το συνειδητό χαμόγελο της και την καλωσορίζει με κινήσεις ολόκληρου του του σώματος. Ας μάθουμε τι άλλο μπορεί να κάνει ο ηλικιωμένος δύο μηνών και πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός βρέφους αυτής της ηλικίας.

Φυσιολογικές αλλαγές

 • Μέχρι την ηλικία των δύο μηνών, οι σιελογόνοι αδένες αρχίζουν να δουλεύουν στο βρέφος. Και παρόλο που η λειτουργία τους δεν είναι τόσο ενεργή ώστε να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μεγάλου ποσού σάλιου, αλλά γίνεται πιο άνετο για το μωρό να πιπιλίζει τα στήθη. Επιπλέον, λόγω της πιο στενής επαφής του στόματος του μωρού και του μαστού της μητέρας του, ο μικρός καταπίνει τον αέρα λιγότερο, γεγονός που μειώνει την εμφάνιση κολικού.
 • Το πεπτικό σύστημα του μωρού αναπτύσσεται ενεργά. Ένα δίμηνο μωρό ενεργά παράγει περισσότερο χωνευτικά χυμούς και ένζυμα, αναπτύσσοντας ευεργετική μικροχλωρίδα στα έντερα, αλλάζοντας τα κόπρανα.
 • Ο φυσιολογικός υπερτονός αρχίζει να εξασθενεί. Πρώτα, κατεβαίνει στα άνω άκρα και λίγο αργότερα στα πόδια. Το αντανακλαστικό ανίχνευσης εξαφανίζεται επίσης - εάν βάλετε το χέρι σας κάτω από τα πόδια του μωρού που βρίσκεται στο στομάχι σας, το παιδί δεν θα σπρώχνει πλέον.
 • Μέσα σε δύο μήνες, οι επικοινωνίες που βρίσκονταν στην καρδιά των παιδιών κατά την ανάπτυξη του εμβρύου άρχισαν να κλείνουν. Μεταβολές εμφανίζονται στη συνταγή αίματος του παιδιού.
 • Το όραμα του μωρού βελτιώνεται - το μωρό βλέπει τα πάντα καλύτερα σε απόσταση 50 εκατοστών, αλλά αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, τα μάτια του μωρού δεν ξέρουν πώς να το φτιάξουν ακόμα.
 • Ένα παιδί έχει τουλάχιστον 6 urinations ανά ημέρα, και ο τύπος της σίτισης επηρεάζει το σκαμνί του μωρού. Ένα μωρό που παίρνει μητρικό γάλα μπορεί να ξεφλουδίζει από 1 ώρα σε μερικές ημέρες έως 12 φορές την ημέρα και η συχνότητα αποβολής των περιττωμάτων σε παιδιά τεχνητών παιδιών είναι κατά μέσο όρο 1-4 φορές την ημέρα.
Μωρό 2 μήνες κοιμάται με ένα παιχνίδι
Το παιδί αρχίζει να διαμορφώνει μια καθημερινή ρουτίνα.

Φυσική ανάπτυξη

Το ύψος και το βάρος ενός μωρού δύο μηνών μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει μέχρι 3-5 εκατοστά στο δεύτερο μήνα της ζωής ή να προσθέσει μόνο 1 εκατοστό σε ύψος, και αυτό θα είναι μια κανονική παραλλαγή.

Κατά μέσο όρο, για το δεύτερο μήνα, τα παιδιά κερδίζουν περίπου 800 γραμμάρια βάρους, αλλά ορισμένα tots μπορούν να κερδίσουν λιγότερα, και άλλα - περισσότερα. Η μέση αύξηση του όγκου του στήθους είναι 2 εκατοστά και η περιφέρεια της κεφαλής είναι 1,5 εκατοστά.

Εάν αμφιβάλλετε και ανησυχείτε, μάθετε τους οριακούς δείκτες των κύριων φυσικών παραμέτρων της ανάπτυξης του παιδιού, τις οποίες σημειώσαμε στον πίνακα:

Δείκτης

Η μέση τιμή είναι 2 μήνες

Τα αγόρια σε 2-3 μήνες

Τα κορίτσια σε 2-3 μήνες

Βάρος

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

Ανάπτυξη

57,1-58,4 cm

54,4-62,4 εκ

53-61,1 cm

Περιφέρεια κεφαλής

38,3-39,1 cm

36,8-41,5 εκ

35,8-40,7 εκ

Περιφέρεια θώρακα

37,8-38,3 cm

35,7-40,8 εκ

35,6-39,9 cm

Το ανεπαρκές κέρδος βάρους (εάν ένα αγόρι ηλικίας 2 μηνών ζυγίζει λιγότερο από 4,3 κιλά και ένα κορίτσι ζυγίζει λιγότερο από 3,9 γραμμάρια) πρέπει να είναι ένας λόγος για να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο. Οι ανησυχίες θα πρέπει να προκαλούν υπερβολική αύξηση της περιφέρειας του κεφαλιού - αυτός είναι ένας καλός λόγος για να δείξουμε τα ψίχουλα σε έναν νευρολόγο προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα με την εκροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Μωρό 2 μήνες στην αγκαλιά ενός γιατρού
Ακολουθήστε τη δυναμική της ανάπτυξης του μωρού και συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο

Τι μπορεί να κάνει το μωρό;

 • Το δίμηνο ψίχουλο συναντά ένα συνειδητό χαμόγελο στην ήπια ομιλία και τα παιχνίδια της μητέρας της.Η γκάμα των συναισθημάτων του μωρού γίνεται πολύ εκτεταμένη - το μωρό μπορεί να χαίρεται, να προσβάλλεται, να εκνευρίζεται, να γελάει αθόρυβα, να φλερτάρει, να προσελκύει την προσοχή, να διαμαρτύρεται ενάντια στις ενέργειες ενός ενήλικα.
 • Χάρη στη βελτίωση της λειτουργίας των μυών των ματιών και στην αύξηση της ικανότητας συγκέντρωσης, η εμφάνιση των ψίχουλων αυτής της ηλικίας έχει μελετηθεί και προσεκτικός. Το μωρό αναγνωρίζει το πρόσωπο της μαμάς και το εξετάζει προσεκτικά. Τα ψίχουλα προσελκύονται επίσης από διαφορετικά φωτεινά αντικείμενα. Αυτός ορίζει το βλέμμα του σε αυτά όταν είναι ασταθή και όταν σιγά-σιγά κινούνται στο διάστημα.
 • Το μωρό είναι καλύτερο να αναγνωρίζει διαφορετικούς ήχους, ταυτόχρονα διακρίνει τη φωνή της μητέρας και γυρίζει το κεφάλι πάνω του.
 • Στη θέση του στην κοιλιά, το ψίχουλο ανυψώνει το κεφάλι του με περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι σε θέση να το κρατήσει για περίπου ένα λεπτό. Ταυτόχρονα, η ζώνη ώμου του μωρού έρχεται από την επιφάνεια. Για όσο καιρό το μωρό μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του όταν η μητέρα το κρατά κάθετα στην αγκαλιά του.
 • Το περπάτημα ενός μωρού 2 μηνών έχει γίνει πιο έντονο και πιο συχνό. Οι ήχοι που γίνονται από το μωρό γίνονται πιο σαφείς. Πρόκειται κυρίως για φωνήεντα - "e", "και", "y", "o", "a".
 • Εάν βάζετε τα δάχτυλά σας ή τα παιχνίδια σας στις παλάμες ενός καραπούζ των 2 μηνών, το μωρό θα τα καταλάβει με υπερηφάνεια.
 • Ξαπλωμένη στο πλευρό του, η ψίχα είχε ήδη μάθει να μετατρέπεται σε μια θέση στην πλάτη.
 • Το παιδί άρχισε να κατανοεί κάποιες σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος. Για παράδειγμα, το μωρό έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι το κλάμα του γίνεται η αιτία της εμφάνισης μιας μητέρας κοντά. Σε αυτή την ηλικία, με τη βοήθεια του κλάματος, το μωρό λέει στους γονείς οποιαδήποτε δυσφορία.
Παιδί σε 2 μήνες
Σε 2 μήνες, το παιδί χαμογελάει ήδη συνειδητά

Τάξεις ανάπτυξης

Για να τονωθεί η σωματική ανάπτυξη του μωρού, οι γονείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν:

 • Μασάζ και γυμναστική.
 • Λουτρά αέρα. Τα ψίχουλα πρέπει να βρεθούν στο μεταβαλλόμενο τραπέζι και να ξετυλίξουν εντελώς, αφήνοντας να ξαπλώσουν χωρίς ρούχα. Ξεκινήστε με ένα λεπτό από ένα τέτοιο λουτρό, και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια στα 10 λεπτά.
 • Περπατώντας στον καθαρό αέρα για 2-4 ώρες την ημέρα (η διάρκεια εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες).
 • Συχνές τοποθετώντας σε μια κοιλιά που το παιδί εκπαιδεύτηκε να κρατήσει ένα κεφάλι.

Μεταφέρετε το μωρό στα χέρια σας, κρατώντας το με μια "στήλη", δείχνοντας τα γύρω αντικείμενα και εξοικειώνοντας το μωρό με άλλους ανθρώπους. Αφήστε το παιδί σας να εξερευνήσει τα πρόσωπα και τις φωνές των ενηλίκων και άλλων παιδιών. Παρέχετε μια ευκαιρία στο μωρό να μελετήσει το σώμα του, καθώς και το πρόσωπο των γονέων με το άγγιγμα.

Παιδί στη θέση της στήλης
Πολλά παιδιά ηρεμούν πιο γρήγορα στη θέση της στήλης

Προκειμένου το παιδί να μάθει να κρατά αντικείμενα, να βελτιώνει την ευαισθησία στο άγγιγμα και τις κινητικές δεξιότητες, τοποθετούνται τακτικά σε στυλό μικρές σφαίρες από διαφορετικά υλικά (ξύλο, καουτσούκ, πλαστικό κ.λπ.) με διαφορετικά βάρη. Τέτοιες μπάλες μπορεί να είναι μαλακές και σκληρές, λείες ή ανάγλυφες. Πρέπει να τοποθετήσετε αντικείμενα στα ανοιχτά χέρια του παιδιού και να βεβαιωθείτε ότι η αρπαγή τους αρπάζει αναληπτικά. Οι μπάλες μπορούν να συνδεθούν με τις κορδέλες και να τις χαμηλώσουν στο παιδί, και όταν το μωρό αρπάξει αντικείμενα, τραβήξτε τους προς τον εαυτό τους, ενθαρρύνοντάς τους έτσι να αρπάξουν τις μπάλες πιο σφιχτά. Οι μπάλες μπορούν να αντικατασταθούν με ξυλάκια (λείες ή με ραβδώσεις) και επενδύσεις από διαφορετικά υφάσματα.

Προσπαθήστε να κάνετε μια άσκηση "Εδώ είναι ένα δώρο για ένα μωρό", το οποίο δείχνει η Τατιάνα Λαζαρέβα στο επόμενο βίντεο.

Για την ανάπτυξη της ακοής του μωρού, αξίζει να χρησιμοποιείτε ήσυχη κλασική μουσική, κουδουνίστρες και κουδούνια. Τοποθετήστε το μωρό στην πλάτη, πάρτε το κουδούνι στο χέρι σας και, κρατώντας το 60-70 εκατοστά από το στήθος του μωρού, κάντε μερικά κουδούνια. Αφού περιμένετε να υποχωρήσει ο ήχος, κάντε άλλα δύο ή τρία κουδούνια. Μπορείτε επίσης να δέσετε μια γραμμή αλιείας στο κουδούνι και να την μετακινήσετε, υποκινώντας το μωρό να αναζητήσει την πηγή του ήχου. Μια τέτοια εκπαίδευση της ακοής μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετές φορές την ημέρα, αλλά μετά από 3-4 ημέρες κατάρτισης αξίζει να κάνετε ένα διάλειμμα για μια εβδομάδα.

Για να τονωθεί το όργανο όρασης, φοράτε μικροσκοπικά ρούχα στο παιδί σας και περιβάλλετε το μωρό με αντικείμενα διαφορετικών χρωμάτων. Κρεμάστε φωτεινά παιχνίδια πάνω από το πάτωμα του μωρού περίπου 50 εκατοστά από το μωρό. Η σπάνια δεν θα τα κοιτάξει μόνο, αλλά θα αρχίσει να προσπαθεί να αρπάξει.

Διεξάγετε περίεργους διαλόγους με το μωρό, αντιγράφοντας το περπάτημα του καραπούζ. Το παιδί θα ακούσει τον εαυτό του από το πλάι και θα επαναλάβει μετά από σας, ενώ ταυτόχρονα θα ασχοληθεί με την άρθρωση και την ομιλία. Τα παιδιά τους αρέσουν πολύ όταν η μαμά μιμείται τους ζωικούς ήχους (μελισσών, moos).

Αφού εισαγάγετε το μωρό με ένα κανονικό μασάζ, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα που μπορούν να κυλιούνται γύρω από το σώμα του μωρού, για παράδειγμα, λείες ραβδώσεις, μικρές μπάλες, μολύβια. Αν πήρατε ένα μεγάλο αντικείμενο για ένα τέτοιο μασάζ, κυλήστε μόνο στην πλάτη του μωρού και μικρά αντικείμενα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ολόκληρο το σώμα του μικρού παιδιού.

Μασάζ πέλματος μωρών 2 μηνών
Το μασάζ ενεργοποιεί τα εγκεφαλικά κύτταρα και προωθεί την ανάπτυξη του παιδιού.

Για το "αυτο-μασάζ", μπορείτε να διασκορπίζετε τα σιτάρια (κεχρί, ρύζι, φαγόπυρο, φασόλια) στο μεταβαλλόμενο τραπέζι και να βάλετε το μωρό σε αυτό προς τα πίσω. Εάν τα ψίχουλα των ψίχτων δεν είναι ακόμα πολύ επιδεξιόσχημα και δεν μπορούν να πιάσουν τους κόκκους, μπορείτε να απλώσετε ψίχουλα στην κρούστα και στην κοιλιά. Προχωρώντας σε ένα τέτοιο υλικό μασάζ, το παιδί θα αναπτύξει την αίσθηση ευαισθησίας.

Η καθημερινή ρουτίνα

Πολλά μωρά από την ηλικία των δύο μηνών έχουν τη δική τους καθημερινή ρουτίνα. Είναι σημαντικό οι γονείς να λαμβάνουν υπόψη τους βιορυθμούς του βρέφους και να προσαρμόζουν τις κύριες στιγμές του καθεστώτος γι 'αυτούς (βόλτες, αναπτυξιακές δραστηριότητες, κολύμβηση).

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ένα μωρό δύο μηνών ξοδεύει σε ένα όνειρο. Το μωρό κοιμάται τη νύχτα περίπου 11 ώρες, και την ημέρα 4 φορές για 1.5-2 ώρες. Θα είναι επίσης ο κανόνας εάν πολλά όνειρα ημέρας διαρκούν έως και 3 ώρες και τα υπόλοιπα θα είναι πολύ σύντομα (μισή ώρα). Οι περίοδοι αφύπνισης σε αυτήν την ηλικία εξακολουθούν να μην είναι ανθεκτικές. Κατά μέσο όρο, 4 από αυτές διαρκούν από 1 έως 1,5 ώρες.

Ο αριθμός των τροφοδοσιών ανά 2 μήνες είναι 6-7 και το διάστημα μεταξύ τους είναι περίπου 3 ώρες. Δεν υπάρχει νυχτερινή διακοπή σε αυτή την ηλικία στις ζωοτροφές, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας που τρώει το μωρό δεν ξυπνάει πλήρως.

Φροντίδα

Ένα παιδί ηλικίας δύο μηνών δεν πρέπει να μένει μόνο του - αφήστε το μωρό να είναι πάντοτε υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα. Όταν φροντίζετε το μωρό σας, πρέπει να πλένετε το παιδί καθημερινά τρίβοντας τα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά και το πρόσωπό του. Πλένουν το μωρό κάτω από τρεχούμενο νερό μετά από κάθε έκκριση των περιττωμάτων και μετά από αρκετές ούρηση.

Η καθημερινή κολύμβηση ενός παιδιού για 2 μήνες θα πρέπει να διαρκεί 5 λεπτά σε νερό σε θερμοκρασία 36-37 μοίρες.

Ο επικεφαλής ενός μωρού 2 μηνών πλένεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.

Κολύμπι μωρό σε 2 μήνες
Διάφορα βότανα μπορούν να προστεθούν στα ύδατα κολύμβησης.

Ισχύς

Το καλύτερο φαγητό για ένα μωρό ηλικίας 2 μηνών θεωρείται μητρικό γάλα. Παρέχει στο μωρό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις αλλαγές ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του μωρού. Η καλύτερη επιλογή για το θηλασμό ονομάζεται σίτιση κατά ζήτηση, όταν η ψίχα εφαρμόζεται σε πολλές φορές που χρειάζεται.

Το μωρό μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι τέσσερις φορές την ώρα για να πιει λίγα λεπτά και να τρώει πλήρως το γάλα της μητέρας μου με ένα διάστημα από 40 λεπτά έως 2 ώρες και μισή. Ένα παιδί δύο μηνών συνήθως ζητά πάντα το στήθος όταν ξυπνά και κοιμάται. Τη νύχτα, το παιδί εφαρμόζεται κυρίως από τις 3 έως τις 8 το πρωί.

Θηλασμός σε 2 μήνες
Θηλασμός - το καλύτερο παιδικό φαγητό

Αλλά για τη διατροφή των παιδιών τεχνητά υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Εάν το παιδί τροφοδοτηθεί με το μείγμα, τότε για να υπολογίσετε τον ημερήσιο όγκο τροφής το βάρος των ψίχτων χωρίζεται σε 6. Αφού μάθατε τον συνολικό όγκο του μείγματος την ημέρα, διαιρείται με τον αριθμό των τροφοδοσιών (6-8). Κατά μέσο όρο, ένα παιδί σε αυτή την ηλικία καταναλώνει 900 γραμμάρια του μείγματος την ημέρα - δηλαδή περίπου 130 γραμμάρια ανά σίτιση, εάν οι ζωοτροφές 7.

Συχνά προβλήματα

 1. Colic. Παρά την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος, πολλά βρέφη δύο μηνών εξακολουθούν να υποφέρουν από κολικούς. Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία και ο πόνος, οι παιδίατροι συνιστούν τη χρήση φυσικών μεθόδων - κρατήστε τα ψίχουλα μετά τη σίτιση, απλώστε το μωρό στην κοιλιά πριν φάτε, κάντε διαλείμματα στο πιπίλισμα, δίνοντας την ευκαιρία να ακουμπήσετε αέρα.
 2. Τσίχλα του στόματος. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε βρέφη λόγω μόλυνσης από Candida ή με μειωμένη ανοσία.Αφού παρατηρήσετε λευκή άνθιση στο στόμα του μωρού, το μωρό πρέπει να παρουσιαστεί στον γιατρό.
 3. Φωτιά θερμότητα. Η υπερθέρμανση του παιδιού οδηγεί στην εμφάνισή του και η σωστή υγιεινή και ενδυμασία για τον καιρό θα χρησιμεύσει ως πρόληψη ενός τέτοιου προβλήματος. Για να εξαλείψετε γρήγορα την εμφανιζόμενη φραγκοστάθμη, προσθέστε εκχύλισμα χαμομηλιού ή αφέψημα φλοιού δρυός στο νερό κολύμβησης.
 4. Εξάνθημα από πάνα. Η εμφάνισή τους συνδέεται με σπάνια αλλαγή πάνας, κακή έκπλυση και σπάνια λουτρά αέρα.
 5. Εξάνθημα στο πρόσωπο. Σε ηλικία 2 μηνών, συσχετίζεται συχνά με την αφαίρεση των μητρικών ορμονών από το σώμα του βρέφους από το γάλα. Ένα τέτοιο εξάνθημα εξαφανίζεται από μόνη της κατά 3 μήνες και δεν είναι απαραίτητο να το αντιμετωπίζετε, συνιστάται μόνο να κολυμπήσετε σε αφέψημα των βοτάνων.

Για να μειώσετε τον αυξανόμενο μυϊκό τόνο στα χέρια σας, συνιστούμε ένα μασάζ σε 2 μήνες, το οποίο εμφανίζεται στο επόμενο βίντεο του Νικολάι Νίκονοφ - ο κορυφαίος γιατρός και θεραπευτής μασάζ στη Ρωσία.

1 μήνα 3 μήνες
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία