Άσκηση στο fitball για μωρά

Το περιεχόμενο

Οι σύγχρονοι γονείς έχουν περισσότερες ευκαιρίες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των μωρών τους από τους γονείς τους πριν από πολλά χρόνια. Μία από αυτές τις δημοφιλείς και χρήσιμες εξαγορές θεωρείται γυμναστική γυμναστικής μπάλας. Τα μαθήματα είναι ενδιαφέροντα και χρήσιμα όχι μόνο για παιδιά ηλικίας άνω του ενάμιση ετών, αλλά και για νεογέννητα μωρά. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς να οργανώσετε ασκήσεις στο fitball για μωρά, ποιες ασκήσεις μπορούν να εκτελεστούν στην μπάλα, ανάλογα με την ηλικία.

Χρήσιμες ή επιβλαβείς;

Το ζήτημα των οφελών και των κινδύνων του fitball για την ανάπτυξη των βρεφών δεν έχει οριστική απάντηση. Οι περισσότεροι παιδίατροι τείνουν να πιστεύουν ότι η βλάβη είναι πιθανή εάν οι γονείς δεν ακολουθήσουν την τεχνική της γυμναστικής, αν πολύ νωρίς αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη γυμναστική για την προπόνηση με ένα φυστίκι. Η βέλτιστη ηλικία κατά την οποία μπορείτε να ξεκινήσετε τέτοιες τάξεις είναι η ηλικία ενός και ενός μηνός. Μέχρι αυτή την ηλικία, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε διάφορους χειρισμούς και ασκήσεις ώστε να μην τραυματίσετε τη σπονδυλική στήλη και την ομφαλική πληγή του βρέφους.

Ωστόσο, τα οφέλη της εκπαίδευσης στην μπάλα γυμναστικής αντισταθμίζουν σημαντικά τα λίγα μειονεκτήματα:

 • βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της υπερτονίας των μυών, τα οποία χαρακτηρίζουν σχεδόν κάθε παιδί από τη γέννηση έως τους 5-6 μήνες.
 • ενισχυμένα οστά και μυϊκά συστήματα.
 • το αδύναμο κοιλιακό τοίχωμα του βρέφους ενισχύεται, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη ή τη μείωση της εμφάνισης των βρεφικών κολικών.
 • η εξέλιξη της αιθουσαίας συσκευής, το παιδί καλύτερα συντονίζει τις κινήσεις.
 • το παιδί σχηματίζεται η σωστή δήλωση των ποδιών, η σωστή στάση του σώματος.
 • βελτιώνει την κατάσταση του νευρικού συστήματος.

Για να μπορέσει το μωρό σας να πάρει το μέγιστο όφελος από ασκήσεις στο fitball, είναι σημαντικό να επιλέξετε την ίδια την μπάλα.

Για παιδιά ηλικίας 2-3 μηνών, είναι κατάλληλες μόνο οι ομαλές μπάλες. Σε 4-5 μήνες, είναι πολύ πιθανό να προσφέρουμε στο μωρό φόρτιση ή γυμναστική με στυλάκια, νεύρα - αυτό θα είναι ένα επιπλέον αποτέλεσμα μασάζ.

Το μέγεθος της μπάλας έχει επίσης σημασία - αν το αγοράζετε όχι μόνο για ένα μωρό αλλά και για τον εαυτό σας, προκειμένου να αποκτήσετε γρήγορα καλή φυσική κατάσταση μετά τη γέννηση, πάρτε μια μεγαλύτερη μπάλα - 75 εκατοστά σε διάμετρο. Εάν η σφαίρα προορίζεται μόνο για τα ψίχουλα, θα είναι αρκετή η διάμετρος 45 ή 55 cm.

Αποφύγετε τις φιάλες αμφίβολης ποιότητας που έχουν ισχυρή οσμή. Τα υλικά ενδέχεται να μην είναι ασφαλή - ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές αλλεργίες, χημικά εγκαύματα. Η επιφάνεια ενός καλού και υψηλής ποιότητας fitball για βρέφη είναι μη ολισθηρό και ομοιόμορφο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σήμανση ABS. - αυτό σημαίνει ότι η μπάλα δεν θα εκραγεί και δεν θα σκάσει κατά τη στιγμή της χρήσης - οι δοκιμές έχουν περάσει, πράγμα που λέει αυτή η σήμανση.

Έχετε ήδη μια μπάλα ασφαλείας; Στη συνέχεια, θα στραφούμε στη μελέτη τεχνολογικών τάξεων για παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Γενικοί κανόνες και συστάσεις

Πρώτα απ 'όλα, οι γονείς πρέπει να μάθουν πώς να επιλέξουν την κατάλληλη στιγμή για να ασχοληθούν με ένα παιδί - τη στιγμή της γυμναστικής, το ψίχουλο πρέπει να κοιμηθεί, ξεκουραστεί, υγιεινά και καλά τροφοδοτημένο. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να αρχίσετε να εκτελείτε μια σειρά ασκήσεων αμέσως μετά το φαγητό, να περιμένετε μια ώρα και μισή μετά τη σίτιση και μόνο τότε να αρχίσετε να ασκείστε.

Οι ανακουφιστικές ασκήσεις που στοχεύουν στην τόνωση των μυών, τόνωση του παιδιού, αναζωογονητική, είναι καλύτερο να το κάνετε το πρώτο μισό της ημέρας και είναι βέλτιστο να εκτελέσετε ένα χαλαρωτικό συγκρότημα χαλάρωσης το βράδυ, λίγο πριν το μπάνιο και το ύπνο σας. Αν δεν λάβετε υπόψη τον προσανατολισμό των συγκροτημάτων άσκησης, μπορείτε να διακόψετε τη ρουτίνα της ημέρας του παιδιού, να επιδεινώσετε τον ύπνο του, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να μην ωφεληθούν. Το μωρό δεν θα έχει αρκετό ύπνο, θα αισθανθεί κουρασμένος.

Είναι απαραίτητο να αυξηθεί σταδιακά ο χρόνος των τάξεων - από 3-5 λεπτά σε 15-20 λεπτά. Το φορτίο θα πρέπει επίσης να αυξηθεί με σύνεση - ξεκινήστε με μία ή δύο ασκήσεις, εισάγετε σταδιακά νέες εργασίες, αυξήστε το χρόνο για την υλοποίησή τους.

Κρατήστε σταθερά το παιδί κατά τη διάρκεια της τάξης ώστε να μην πέσει από τη γυμναστική μπάλα και να μην τραυματιστεί. Εάν ένα παιδί απεγνωσμένα αντιστέκεται, δείχνει σημάδια κόπωσης, είναι άτακτος, η άσκηση θα πρέπει επίσης να σταματήσει - μέσα από δάκρυα και ιδιοτροπίες τα οφέλη της γυμναστικής δεν μπορούν να επιτευχθούν, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά δοκιμάζετε.

Πάντα να συνοδεύει το μάθημα με διασκεδαστικά και χαλαρά σχόλια, να διαβάζει ποιήματα, να τραγουδάει ένα τραγούδι, αυτό είναι σημαντικό, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν έχει υποβληθεί σε παράξενο τελετουργικό (το οποίο, παρεμπιπτόντως, μπορεί να είναι επικίνδυνο!). Μόνο τότε το μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα μαθήματα επαρκώς και θετικά.

Αν ασκείτε με ένα γυμνό μωρό, φροντίστε να καλύψετε την επιφάνεια του fitball με μια πάνα - έτσι θα είναι πιο ευχάριστη για το μωρό. Μην ξεχνάτε την ασφάλεια για ένα λεπτό - μην αφήνετε το μικρό χωρίς στήριξη, υποστήριξη και προσοχή - η πτώση από ένα γυμναστήριο μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή και τραυματική.

Τεχνικές για το μάθημα

Με ένα μωρό από 1,5 έως 3 μήνες

Αυτή είναι η νεότερη ηλικιακή ομάδα που ασχολείται με το fitball. Για τα παιδιά αυτά, είναι σημαντικό να εκτελείτε γυμναστική με τον πιο λεπτό ήπιο τρόπο. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν ομάδες ασκήσεων που στοχεύουν στη χαλάρωση των μυών, μειώνοντας τον τόνο και εμποδίζοντας τον εντερικό κολικό. Οι υπόλοιπες ασκήσεις ενώ το μωρό δεν χρειάζεται.

Οι χαλαρωτικές ασκήσεις για την μπάλα γυμναστικής για τα παιδιά είναι πολύ απλές στην εκτέλεση.

 • Ταξιδεύοντας στην κοιλιά. Βάλτε το μωρό στην κοιλιά του fitball κάτω, το κεφάλι θα πρέπει επίσης να γυρίσει σε ένα μάγουλο. Κρατήστε το παιδί με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη, το δεύτερο για τα πόδια. Ξεκινήστε απαλά την μπάλα προς τα δεξιά και προς τα αριστερά εναλλάξ. Σταδιακά περιπλέξτε την άσκηση προσθέτοντας μια ταλάντευση εμπρός και πίσω και στη συνέχεια - σε έναν κύκλο. Παρακολουθήστε για ταχύτητα και πλάτος - το παιδί δεν πρέπει να φοβάται και να κουνιέται. Αυτή η άσκηση διευκολύνει την απομάκρυνση του εντερικού gaziki, μειώνει την ένταση και τη συχνότητα του κολικού, ενισχύει τους κοιλιακούς μυς.
 • Ιππασία στην πλάτη. Περπατήστε στο στομάχι, πηγαίνετε στο πατινάζ στην πλάτη. Βάλτε το παιδί στην μπάλα με την πλάτη, αλλά έτσι ώστε το κεφάλι των ψίχτων να μην πέσει πίσω. Κρατήστε την κοιλιά του μωρού με το ένα χέρι, στερεώστε τα πόδια με το άλλο. Αρχικά, θα είναι αρκετά εύκολο να κουνηθείτε το μωρό από τη μια πλευρά στην άλλη, τότε η άσκηση είναι περίπλοκη με τον ίδιο τρόπο όπως και ο πρώτος. Η είσοδος συμβάλλει στη διαμόρφωση της στάσης του σώματος, στην ανάπτυξη των μυών της πλάτης.
 • Ποδόσφαιρο για παιδιά. Το μωρό πρέπει να τοποθετηθεί στο πάτωμα, σε ένα ειδικό χαλί στη θέση του στο πίσω μέρος. Το Fitball κλίνει στα πόδια και πιέζει απαλά τον τοίχο της μπάλας στα πόδια των ψίχουλων. Αναφορικά, το παιδί θα σπρώξει τη μπάλα μακριά, αναπτύσσοντας έτσι και ενισχύοντας τους μυς των ποδιών. Αυξάνεται ο τόνος λόγω έντονων, αλλά μαλακών εκτατών κινήσεων θα μειωθεί.

Αποφύγετε ασκήσεις άλματος, οδηγώντας την μπάλα πάνω και κάτω. Μην κάθεστε στο μπόιλερ μωρό, είναι ακόμα πολύ νωρίς - η σπονδυλική στήλη δεν είναι έτοιμη για κάθετο φορτίο.

Με ένα μωρό 4-6 μήνες

Σε αυτή την ηλικία, θα πρέπει να συνδυάσετε ασκήσεις χαλάρωσης με ασκήσεις για την ανάπτυξη ενός μυϊκού κορσέ. Αυτό θα βοηθήσει τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού σας, έχει ήδη καταφέρει να τα πάρει. Το σύμπλεγμα ασκήσεων γίνεται περισσότερο νόημα και απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του παιδιού.

 • "Πάρτε ένα παιχνίδι." Πρόκειται για μια πιο περίπλοκη εκδοχή της ιππασίας στην κοιλιά, η οποία περιγράφηκε στο συγκρότημα για μωρά. Έχοντας κυλήσει το μωρό, κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο στομάχι, βάλτε το αγαπημένο σας παιχνίδι στο πάτωμα μπροστά στο ποδόσφαιρο. Το παιδί θα φτάσει γι 'αυτήν, κρατήστε τα πόδια του σφιχτά, στερεώνοντας την πλάτη με το δεύτερο χέρι. Η τέντωμα είναι σημαντική για την ανάπτυξη πλευρικών λοξών μυών, καθώς και για την τόνωση των κοιλιακών και των μυών και της ζώνης ώμων. Έτσι ώστε οι προσπάθειες του παιδιού να στεφθεί με επιτυχία, σπρώξτε το fitball λίγο μακριά από σας έτσι ώστε το μικρό μπορεί να φτάσει στο παιχνίδι και να το πιάσει με ασφάλεια με τα χέρια του.

"Άλμα". Η μαμά κάθεται στο πάτωμα, σφίγγει το στεφάνι ανάμεσα στα πόδια της, το στερεώνει. Υποστηρίζοντας το παιδί κάτω από τα χέρια, ανυψώνει και χαμηλώνει τα πόδια του στην μπάλα, είναι σημαντικό ότι το ψίχουλο έσπρωξε τη μπάλα από τα πόδια. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε μια τέτοια άσκηση από 5 μήνες και ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασφαλίσετε ότι το φορτίο στο ολόκληρο σώμα του μωρού δεν πέφτει στα πόδια του.

 • "Κινητό αυτοκίνητο". Πρόκειται για μια παραλλαγή της άσκησης "Καροτσάκι", αγαπημένη από πολλά παιδιά, στην οποία η μητέρα κρατά μόνο τα πόδια του μωρού με τα χέρια της και "περπατάει" κατά μήκος του δαπέδου με τα χέρια της. Η διαφορά είναι ότι το μωρό θα χειριστεί την μπάλα με λαβές, ωθώντας το προς τα εμπρός. Η άσκηση αναπτύσσει καλά τα όπλα, το στήθος, το λαιμό και την άνω πλάτη.

Για παιδιά άνω των 6 μηνών

Για τα βρέφη αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, τα μαθήματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, και εκτός από τα παραπάνω δύο συγκροτήματα, προσθέτουν ασκήσεις για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και της επιδεξιότητας.

 • "Τερματοφύλακας". Αν το παιδί κάθεται μόνο του, βάλτε τον μπροστά σας και σπρώξτε τη μπάλα προς αυτόν. Το καθήκον του παιδιού είναι να τον πιάσει με δύο χέρια και ιδανικά να τον ωθήσει πίσω στη μητέρα του. Η άσκηση αναπτύσσει συντονισμό και λογικές ικανότητες.
 • "Ιπποδρομίες". Τοποθετήστε το παιδί, που έχει ήδη αρχίσει να καθίσει, στη σφαίρα και κρατήστε το από τις πλευρές πιο κοντά στις μασχάλες. Κατ 'αρχάς, μετακινήστε ελαφρά τη σφαίρα στη λεία του παιδιού προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, εμπρός και πίσω. Αυτό θα ζεσταθεί και θα προετοιμάσει τους μυς των γλουτών και της πλάτης. Στη συνέχεια, εκτελέστε μια χαλαρή κίνηση άλματος στο fitball - η άσκηση συμβάλλει στην ανάπτυξη των μυών της πλάτης.
 • "Χιονάδα". Αυτή η άσκηση είναι για τα μωρά που έχουν αρχίσει να στέκονται μόνα τους. Θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων βημάτων. Βάλτε το παιδί στην μπάλα, βοηθήστε να πιάσετε την μπάλα "αυτιά" από τα χέρια. Από την άλλη πλευρά, στερεώστε τη σφαίρα με το πόδι σας έτσι ώστε να μην προχωράει με μεγάλη ταχύτητα. Όταν το ψίχουλο κρατήσει σφιχτό, ξεκινήστε σιγά-σιγά να μετακινήσετε τη σφαίρα προς τα εμπρός, χαλαρώνοντας τη σταθεροποίηση με το πόδι σας. Το παιδί θα μάθει σταδιακά να πατήσει τα πόδια πίσω από την μπάλα.

Χρήσιμες συμβουλές

Για να κάνετε το προϊόν όσο το δυνατόν περισσότερο, Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιήσουν τις ακόλουθες συστάσεις.

 • Κρατήστε το fitball καθαρό. Σκουπίστε καθημερινά με ένα υγρό, καθαρό πανί και πλύντε το δύο φορές την εβδομάδα με σαπούνι για βρέφη.
 • Μην προχωρήσετε σε πιο περίπλοκα σύνολα ασκήσεων εάν το παιδί δεν έχει ακόμη φτάσει στη συνιστώμενη ηλικία ή δεν έχει μάθει τις ασκήσεις του προηγούμενου σετ.
 • Μετά την τάξη, αφαιρέστε το fitball όπου το μωρό δεν το βλέπει. Εάν ένα λαμπερό και ενδιαφέρον "πράγμα" θα εμφανιστεί μία φορά την ημέρα, θα είναι πιο διασκεδαστικό από το συνηθισμένο παιχνίδι που κουδουνίζει.
 • Για να επιτύχετε πιο ζωντανά αποτελέσματα από την εργασία με το μωρό σας, συνδυάστε τις ασκήσεις και τη γυμναστική στο fitball με μασάζ. Πρέπει να εξασκηθείτε στην μπάλα μετά από ένα μασάζ, όταν οι ομάδες μυών θερμαίνονται και είναι έτοιμες για επιπλέον φορτίο.
 • Πριν από την άσκηση σε fitball είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο για να αποκλείσετε αντενδείξεις σε τέτοιους χειρισμούς από ένα παιδί.

Αντενδείξεις

Δεν υπάρχουν πάρα πολλές αντενδείξεις για την άσκηση στο fitball, αλλά είναι απαραίτητο να τους εξοικειωθείτε. Είναι καλύτερα να αρνηθείτε τις κατηγορίες εάν το παιδί:

 • υψηλή θερμοκρασία, οδοντοφυΐας?
 • περίοδος αποκατάστασης μετά από ασθένεια, σοβαρή αδυναμία.
 • ασθένειες του μυοσκελετικού συστήματος, παράλυση και πάρεση (απαιτεί ειδικό θεραπευτικό μασάζ και συγκρότημα θεραπείας άσκησης).
 • υδροκεφαλία.
 • Μεγάλη ομφαλική κήλη ή βουβωνική κήλη (υπάρχει κίνδυνος τσίμπημα).
 • συγγενή ελλείμματα της καρδιάς (οι τάξεις είναι δυνατές, αλλά μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού).
 • (δεν αποκλείεται η κατάρτιση, αλλά μόνο μετά από διαβούλευση και διορισμός ενός συμπλέγματος με φυσιοθεραπευτή ορθοπεδικού).

Κριτικές

Πολλές μητέρες σημειώνουν ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται το fitball στις πρώτες τάξεις τους χωρίς πολύ ενθουσιασμό. Μερικοί φοβούνται γι 'αυτόν, υπάρχουν μερικά μικρά παιδιά που φοβούνται ένα φωτεινό και τεράστιο αντικείμενο (και αυτό είναι ακριβώς αυτό που η ελβετική μπάλα μοιάζει με ένα παιδί). Για να αναγκάσει ένα κραυγάζον παιδί να ξαπλώσει στην μπάλα, το οποίο φοβάται, είναι αδύνατο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, στην ψυχολογική κατάσταση του παιδιού.

Αν το παιδί δεν θέλει, η δύναμη δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Οι έμπειρες μητέρες συμβουλεύουν να απομακρύνουν τη μπάλα μακριά από το βλέμμα και να την αποκτήσουν σε 2-3 εβδομάδες. Εάν η αντίδραση είναι ίδια, κρύψτε ξανά και δείξτε το παιδί μετά από μερικές εβδομάδες. Σχεδόν όλα τα μωρά για μισό χρόνο δεν φοβούνται πλέον το fitball.

Ορισμένες μητέρες υποστηρίζουν ότι το μωρό είναι πολύ αποτελεσματικό για να ροκάρει σε ένα fitball, ακόμα και ένα νεογέννητο. Για να γίνει αυτό, η μητέρα παίρνει το ψίχουλο στην αγκαλιά της και κάθεται στην μπάλα. Η ρυθμική ταλάντευση ενεργεί ως ένα ωραίο, αν, φυσικά, οι γονείς δεν είναι ένθερμοι αντίπαλοι της ασθένειας κίνησης ως τέτοιας.

Πολλοί άνθρωποι σημειώνουν ότι το παιδί, που ήταν συνηθισμένο από τη γέννηση μέχρι τη γυμναστική στο γυμναστήριο, γίνεται ισχυρότερο και λιγότερο συχνά άρρωστο. Και το ενδιαφέρον για τη μεγάλη μπάλα δεν εξαφανίζεται ακόμα και μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια, διότι ακόμη και οι μαθητές επιθυμούν να πηδήξουν και να καθίσουν στην ελβετική μπάλα.

Υπολογίστε το διάγραμμα τροφοδοσίας σας
Προσδιορίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού και τον τρόπο σίτισης

Στο επόμενο βίντεο θα βρείτε πολλές χρήσιμες ασκήσεις για ένα παιδί στο fitball.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία