2,5 έτη 4 χρόνια

Παιδική ανάπτυξη σε 3 χρόνια

Το περιεχόμενο

Τα παιδιά τριών ετών αναπτύσσονται ενεργά τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και διανοητικά. Έχουν ήδη μάθει πολλά σε σύγκριση με τις δεξιότητες. σε ένα χρόνο ή δύο. Ας αναλύσουμε τι μπορεί να κάνει ένα παιδί τριών ετών, γιατί συμβαίνει μια αναπτυξιακή κρίση σε αυτή την εποχή και πώς να το αντιμετωπίσει, καθώς και με ποιες δραστηριότητες θα αναπτυχθεί ένα παιδί τριών ετών.

Παιδί σε 3 χρόνια
Σε 3 χρόνια, υπάρχει ένα νέο στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού, συνοδευόμενο από μια κρίση

Τα χαρακτηριστικά ηλικίας

 • Η ανάπτυξη του κινητήρα του παιδιού βελτιώθηκε. Το παιδί σε ηλικία 3 ετών είναι καλό στο να διαχειρίζεται το δικό του σώμα. Περπατά ομοιόμορφα, χωρίς περιττές κινήσεις, μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό του περπατήματος και είναι σε θέση να μάθει πώς να οδηγεί ποδήλατο.
 • Η αποτελεσματικότητα του νευρικού συστήματος ενός παιδιού τριών ετών γίνεται μεγαλύτερη. Το παιδί είναι ξύπνιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι έτοιμο να απορροφήσει νέες πληροφορίες. Αυτός είναι ήδη πιο υπομονετικός και μπορεί να κάνει οποιοδήποτε πράγμα περισσότερο από 2 χρόνια (έως 20-25 λεπτά).
 • Οι καλές κινητικές δεξιότητες βελτιώνονται επίσης, επιτρέποντας στο μωρό να ελέγχει κουμπιά, ζωγραφίζοντας με μολύβια, χρησιμοποιώντας μαχαιροπίρουνα και άλλες καθημερινές δεξιότητες.
 • Το λεξιλόγιο ενός παιδιού ηλικίας 3 ετών περιλαμβάνει ήδη περισσότερες από 1000 λέξεις. Το παιδί χρησιμοποιεί σε συνομιλία σχεδόν όλα τα μέρη του λόγου, αν και μερικές φορές λανθασμένα. Η προφορά των ήχων βελτιώνεται, αν και παιδιά ηλικίας 3 ετών δεν μπορούν να προφέρουν πολλά ήχους. Οι ηλικιωμένοι τριών ετών δηλώνουν διαρκώς τις ενέργειές τους, δημιουργώντας την εντύπωση ότι δεν είναι καθόλου σιωπηλοί. Επίσης, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ομιλίας των παιδιών της εποχής αυτής είναι η ύπαρξη πολλών ερωτήσεων.
 • Η κύρια δραστηριότητα ενός παιδιού τριών ετών είναι το παιχνίδι. Τώρα το παιδί αγαπά το ρόλο που παίζει περισσότερο. Στις σκηνές που παίζει το παιδί υπάρχει μια πλοκή, αφού οι ψίχες αναπτύσσουν αφηρημένη σκέψη και φαντασία.
Παιχνίδια με μωρό
Παίξτε με το παιδί σας και επινοήστε ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία με την πρώτη ευκαιρία θέλουν να παίξουν τα παιχνίδια των άλλων ανθρώπων, ενώ δεν δίνουν προσοχή στη δική τους. Είναι αυτό φυσιολογικό και πώς να αντιδράς σε αυτή την κατάσταση, δείτε στο βίντεο της Λάρισας Σβιρίδοβα (μητέρα της Λάρας).

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Τι πρέπει να κάνει ένα μωρό;

Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας τριών ετών γνωρίζουν ήδη πώς:

 • Γρήγορα τρέξτε, πηδήξτε, περάστε πάνω από τα εμπόδια.
 • Μιλήστε μέχρι 1500 λέξεις και κάνετε σύνθετες προτάσεις από αυτές.
 • Μακριά να ακούτε παραμύθια.
 • Ρωτήστε πολλές ερωτήσεις.
 • Εκτελέστε μια εργασία χωρίς περισπασμό, τουλάχιστον 5 λεπτά.
 • Πείτε ένα γνωστό παραμύθι στην εικόνα.
 • Να μαθαίνεις ποιήματα και τραγούδια.
 • Μιλήστε το όνομα και το επώνυμό σας, γνωρίστε την ηλικία σας (δείχνοντας τα δάχτυλα) και το φύλο.
 • Παρουσιάστε μέρη του σώματος και γνωρίστε το σκοπό τους.
 • Καλέστε τον εαυτό σας "Ι".
 • Χαιρετήστε, πείτε αντίο και πείτε "ευχαριστώ".
 • Εκτελέστε ταυτόχρονα 2 ενέργειες, για παράδειγμα, χτυπήστε και χτυπήστε.
 • Παίξτε με άλλα παιδιά, μοιραστείτε παιχνίδια.
 • Κάντε ποδήλατο με 3 τροχούς, έλκηθρο και κούνιες.
 • Καταμέτρηση σε τρία.
 • Προσανατολίζονται σε 7 χρώματα (συμπεριλαμβανομένων των λευκών και μαύρων) και σε γεωμετρικά σχήματα.
 • Συλλέξτε παιχνίδια από 4-6 μέρη.
 • Κατανοήστε τη διαφορά στο μέγεθος των αντικειμένων, το σχήμα και το βάρος τους.
 • Σχεδίαση από το σχεδιασμό.
 • Φανταστείτε σε παιχνίδια ρόλων και ακολουθήστε τους κανόνες στο κινητό.
 • Φορέστε τον εαυτό σας, και επίσης ξετυλίξτε και διπλώστε τα ρούχα σας.
 • Κλείστε τα κουμπιά και συνδέστε τα κορδόνια.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μαντήλι.
 • Τρώτε προσεκτικά (όχι μόνο με ένα κουτάλι, αλλά και ένα πιρούνι) και χρησιμοποιήστε μια πετσέτα.
Η μαμά παίζει με το παιδί σε παζλ
Επιλέξτε τα πιο "αδύναμα" μέρη στην ανάπτυξη του παιδιού και εργάζονται σε αυτά

Τι είναι μια "τριετής κρίση";

Η συμπεριφορά των περισσότερων παιδιών ηλικίας 3 ετών αλλάζει εντυπωσιακά, προκαλώντας παρεξήγηση και πανικό στους γονείς. Η μαμά αρχίζει να ανησυχεί ότι είχε χάσει κάτι στην ανατροφή, αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσιολογικές αλλαγές για παιδιά αυτής της ηλικίας.

Η ανάπτυξη των παιδιών περνάει από πολλές κρίσεις, μεταξύ των οποίων το τριετές είναι το πιο ταραχώδες και δύσκολο για τους γονείς. Σταδιακά αυξάνεται από την ηλικία των 2 ετών. Στο αποκορύφωμά της, μια τέτοια κρίση εμφανίζεται θυελλώδης. από τα οργή και τη συμπεριφορά σύγκρουσης του παιδιού, αλλά σύντομα περνάει, μετατρέποντας μια πραγματική σχολή της ζωής για το karapuz.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της "τριετούς κρίσης" είναι:

 1. Αρνητικός του παιδιού. Το παιδί σε όλες τις προσφορές από ενήλικες απαντά "όχι".
 2. Δυσανεξία. Το παιδί επιμένει στις δικές του απόψεις και προτάσεις.
 3. Η άρνηση των πράξεων που κάνατε να κάνετε χωρίς προβλήματα, για παράδειγμα, το παιδί δεν θέλει να τρώει, να πλένει ή να βουρτσίζει τα δόντια του.
 4. Η επιθυμία να κάνεις τα πάντα μόνος σου, ακόμα κι αν δεν μπορείς. Το παιδί δεν βιάζεται να ζητήσει βοήθεια.
 5. Συγκριτική συμπεριφορά. Το παιδί επαναστατώνει και διαμαρτύρεται ενάντια σχεδόν σε όλα όσα λένε οι γονείς.
 6. Αποσβέσεις. Παλαιότερα, ένα ήσυχο, ήσυχο μωρό μπορεί να ξεκινήσει με αγωνία να ρίχνει και να σπάει τα παιχνίδια, να χαλάει τα πράγματα, να ορκίζει.
 7. Ζήλια Είναι ιδιαίτερα έντονη όταν υπάρχουν άλλα παιδιά στην οικογένεια, αλλά μπορεί επίσης να απευθύνονται στον πατέρα.

Η εμφάνιση τέτοιων αλλαγών στη συμπεριφορά ενός παιδιού τριών ετών συνδέεται με την συνειδητοποίηση των ψίχτων ότι είναι ήδη αρκετά ενήλικος για να επηρεάσει τις συνθήκες και τους άλλους ανθρώπους και είναι επίσης σε θέση να πάρει αποφάσεις. Το παιδί θεωρεί τον εαυτό του μεγάλο και θέλει να σεβαστεί. Ανατρέπεται ενάντια στις εντολές των γονέων, έτσι γίνεται πεισματάρης, ουρλιάζοντας, υστερία. Ωστόσο, η αντιφατική συμπεριφορά μεταφέρεται από το παιδί όχι λιγότερο δύσκολο από τους γονείς του. Το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτόν και επίσης δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Τριετής Κρίση
Η εκδήλωση της κρίσης σε 3 χρόνια πρέπει να ληφθεί ως δεδομένη. Με τη σωστή συμπεριφορά των γονέων, η κρίση τελικά θα περάσει χωρίς ίχνος

Η ισχυρότερη εκδήλωση της τριετούς κρίσης είναι η υστερία. Σε μια προγενέστερη ηλικία, θα μπορούσαν περιστασιακά να προκύψουν λόγω υπερβολικής εργασίας, και η κύρια δράση των γονέων ήταν να ηρεμήσει το μωρό. Στην ηλικία των 3 ετών, οι ταραχές γίνονται ένας τρόπος χειραγώγησης. Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίζονται σε χώρους όπου υπάρχουν θεατές, για παράδειγμα, στο δρόμο ή σε ένα κατάστημα.

Πώς να απαντήσετε στις κρίσεις του παιδιού και αν θα εκπληρώσετε τις απαιτήσεις του, δείτε τη μεταφορά του E. Komarovsky.

Για να επιβιώσουν μια τέτοια περίοδο κρίσης χωρίς μεγάλες δυσκολίες, οι γονείς μπορούν να συμβουλεύουν τα εξής:

 • Αλλάξτε τη στρατηγική επικοινωνίας με το μωρό. Αναγνωρίστε ότι το παιδί έχει μεγαλώσει και μπορεί να είναι ανεξάρτητο. Σταματήστε να κάνετε για το μωρό αυτό που μπορεί να χειριστεί μόνο του.
 • Προσφέρετε πάντα μια επιλογή ή την ψευδαίσθηση της. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να περπατήσετε, ρωτήστε το ψίχουλο πώς θα πάτε κάτω - στον ανελκυστήρα ή επάνω στις σκάλες, και αν έρθει το μεσημεριανό γεύμα, ρωτήστε από ποια πλάκα το παιδί θα φάει - από κόκκινο ή πράσινο.
 • Μην αναγκάζετε το παιδί να κάνει τίποτα, αλλά προσφέρεται να σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, πρόκειται να διασχίσετε το δρόμο. Μην πείτε στο παιδί σας ότι είναι επικίνδυνο και σίγουρα πρέπει να κρατήσετε έναν ενήλικα από το χέρι, αλλά να σας προσφέρουμε να σας οδηγήσουμε στο δρόμο, καθώς φοβάστε τα αυτοκίνητα.
 • Δώστε στο παιδί για οποιαδήποτε ενέργεια περισσότερο χρόνο για να μην βιαστείτε.
 • Αν το παιδί βάζει τελεσίγραφο, απαντήστε "όχι" και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ηρεμία. Μην δίνετε προσοχή στις κραυγές, που πέφτουν στο πάτωμα, τις απόψεις των περαστικών.Εάν συνεχίσετε αυτή τη συμπεριφορά ξανά και ξανά.
 • Εάν ένα παιδί πέσει στο δρόμο ή σε μια λακκούβα, σηκώστε το, πάρτε το σε ασφαλές μέρος και αφήστε να φωνάξει εκεί.
 • Μην επικρίνετε ή απαγχονίζετε το παιδί μετά από κρίμα. Είναι καλύτερα να διδάξετε τα ψίχουλα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λόγια.

Αν έχετε παιδιά που μεγαλώνουν με μικρή διαφορά στην ηλικία, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο της Λάρισας Σβιρίδουβα (μητέρα της Λάρας). Μάθετε πώς να ανταποκρίνεστε στην επίθεση ενός μεγαλύτερου παιδιού σε ένα νεότερο.

Ύψος και βάρος

Αν συγκρίνετε με τα στοιχεία 2,5 ετών, το παιδί προσθέτει περίπου 1000-1200 g στην τριετή επέτειό του και αυξάνεται κατά 4-5 cm. Οι δείκτες σωματικής ανάπτυξης των κοριτσιών είναι συνήθως ελαφρώς χαμηλότεροι από τα αγόρια. Για προσανατολισμό, εάν ο ρυθμός φυσικής ανάπτυξης του παιδιού σας τριών ετών είναι φυσιολογικός, έχουμε συγκεντρώσει στον πίνακα τις μέσες τιμές των κύριων παραμέτρων καθώς και τους οριακούς δείκτες του προτύπου για κάθε φύλο:

Δείκτης

Μέσος όρος 3 ετών

Τα σύνορα του κανόνα για τα αγόρια 3 χρόνια

Τα σύνορα του κανόνα για τα κορίτσια 3 χρόνια

Βάρος

13900-14300 g

11300-18300 g

10800-18100 g

Ανάπτυξη

95,1-96,1 cm

88,7-103,5 cm

87,4-102,7 εκ

Περιφέρεια κεφαλής

48,5-49,5 εκ

46,6-52,3 εκ

45,7-51,3 εκ

Περιφέρεια θώρακα

51,8-52,5 εκ

50-55 cm

49,1-56 cm

Οι περισσότεροι γονείς δεν είναι ικανοποιημένοι με το βάρος του παιδιού τους. Πρέπει να ανησυχώ λόγω της απόκλισης από τον κανόνα, δείτε την τηλεοπτική εκπομπή του Ε. Κομαρόφσκι.

Είδη ανάπτυξης παιδιών

Φυσική

Αυτή η ανάπτυξη έχει ως στόχο την αύξηση της αντοχής του παιδιού, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τον συντονισμό των κινήσεων. Οι καταστάσεις που επηρεάζουν τη σωματική ανάπτυξη πρέπει να είναι καθημερινά για ένα παιδί τριών ετών και μπορεί να περιλαμβάνουν τέτοιες ενέργειες:

 • Φόρτιση μουσικής, ποίησης ή βίντεο.
 • Περνώντας πάνω στα εμπόδια (τοποθετήστε τις ράβδους στο πάτωμα).
 • Περπατώντας σε μια κεκλιμένη σανίδα.
 • Πηδώντας πάνω από τη γραμμή που τραβιέται στο πάτωμα.
 • Περπατώντας στο σχοινί απλώνεται στο πάτωμα.
 • Πηδώντας προς τα εμπρός σε δύο πόδια.
 • Πηδώντας από μικρά ύψη.
 • Παιχνίδια με μπάλα - ρίχνουν ο ένας τον άλλον, ρίχνουν επάνω, και στη συνέχεια πιάνουν, χτυπώντας με το πόδι σας, μπαίνοντας στο κουτί, τρέχει γύρω με μια κυλιόμενη μπάλα, κυλίνοντας ανάμεσα στα πόδια της καρέκλας.
 • Εξωτερικά παιχνίδια με απλούς κανόνες.
 • Ξεπερνώντας την πορεία των εμποδίων.
 • Χορεύοντας
 • Fitness με τη μαμά.
 • Κολύμπι
 • Ασκήσεις στον αθλητικό τοίχο (σχοινί, δαχτυλίδια, σκάλα, τραβέρσα).
 • Ποδηλασία με ποδήλατο.
Σουηδικό τείχος για ένα παιδί σε 3 χρόνια
Το Σουηδικό τείχος θα βοηθήσει το παιδί να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο σπίτι πιο ενεργά.

Γνωστικές

Αυτός ο τύπος ανάπτυξης βοηθά στη διερεύνηση των ψίχτων του κόσμου και των διαφορετικών ιδιοτήτων των αντικειμένων. Μαθήματα με σκοπό τη γνωστική θα αναπτύξουν την προσοχή, τη λογική, τη μνήμη στο karapuz. Με τη μορφή ενός παιχνιδιού, το ψίχουλο μελετά τις πρώτες μαθηματικές έννοιες, μαθαίνει περισσότερα για τον κόσμο στον οποίο ζει. Οι κατηγορίες σε ηλικία τριών ετών μπορεί να είναι:

 • Ψάχνουμε για χρώματα από το όνομα και από το δείγμα.
 • Συλλέγουμε συνεχώς κούκλες φωλιάς και καλούπια διαφορετικών μεγεθών.
 • Επιλέγουμε επίπεδη γεωμετρικά σχήματα στο μοντέλο.
 • Επιλέγουμε ογκομετρικά γεωμετρικά σχήματα στις οπές και μελετάμε τα ονόματά τους.
 • Συλλέγουμε μια πυραμίδα 8-10 δακτυλίων διαφορετικών χρωμάτων και μεγεθών, καθοδηγούμενη από ένα σχέδιο ή μοτίβο.
 • Μελετάμε τις διαφορές μεταξύ των εννοιών του μικρού-μέσου-μεγάλου.
 • Βάζουμε την εικόνα με 2 μέρη.
 • Παίζουμε με μωσαϊκό και λοταρία.
 • Θυμόμαστε το μέρος στο οποίο βρισκόταν το παιχνίδι, το οποίο αφαιρέθηκε από έναν ενήλικα.
 • Ψάχνουμε για μια ολόκληρη εικόνα των λεπτομερειών της.
 • Μελετάμε την έννοια της δεξιάς αριστεράς.
 • Γενικεύουμε αντικείμενα από κάποια ιδιότητα, για παράδειγμα, επιπλέουν, πετούν.
 • Μελετάμε τα φυσικά φαινόμενα, τη φυτική και ζωική ζωή, τις εργασιακές ενέργειες με ένα παιδί.
 • Βρήκαμε ένα επιπλέον στοιχείο στην ομάδα.
 • Επιλέξτε από την ομάδα αντικειμένων απέναντι.
 • Μελετάμε τους αριθμούς.
 • Ψάχνουμε για τη σκιά της εικόνας.
 • Επιλέγουμε την ενημερωμένη έκδοση κώδικα.
 • Προσθέστε τα στοιχεία που λείπουν.
Παιδί με γράμμα
Οι τάξεις πρέπει να είναι ενδιαφέρουσες για το παιδί.

Οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να γνωρίζουν το παιδί με μαθηματικές έννοιες με παιχνιδιάρικο τρόπο. Πραγματοποιήστε το παρακάτω μάθημα σχετικά με τη μέθοδο "Tsvetonik", το οποίο παρουσιάζεται από τον Μ. Λάζαρεβ (εμπειρογνώμονας για την μουσική ανάπτυξη) στο επόμενο βίντεο.

Σε ηλικία τριών ετών, το μωρό θα ενδιαφέρεται να ανταποκριθεί στις ημέρες της εβδομάδας. Οι μαθήματα ξοδεύουν με παιχνιδιάρικο τρόπο και με καλή διάθεση.

Αισθητήρια

Αυτή η εξέλιξη περιλαμβάνει τα αισθητήρια όργανα του παιδιού - αφή, γεύση, οσμή, όραση, ακοή. Κατά τη διάρκεια των επαγγελμάτων από αισθητήρες, η ψίχα βελτιώνει την αίσθηση της αφής, μαθαίνει να αναγνωρίζει τα αντικείμενα με τη μυρωδιά και τη γεύση. Τέτοιες κατηγορίες στην ηλικία των τριών ετών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προσδιορισμός της υφής των αντικειμένων
 • Ορισμός γεωμετρικών σχημάτων με το άγγιγμα.
 • Μαντέψτε τα ζώα με τους ήχους που κάνουν.
 • Παιχνίδια με θήκες αφής και κουτιά.
 • Μαντέψτε αντικείμενα με οσμή.
 • Μαντέψτε φαγητό για γεύση.
Παιδί με ζύμη για μοντελοποίηση
Οι τάξεις ανάπτυξης πρέπει να διαφοροποιούνται

Μουσικό

Αυτός ο τύπος ανάπτυξης ενός τριών ετών μωρού επηρεάζει όχι μόνο την ακοή του παιδιού, αλλά και ενσταλάζει μέσα του μια αίσθηση ρυθμού και μουσικής γεύσης.

Μπορείτε να αναπτύξετε το μωρό σας με τη βοήθεια τέτοιων δραστηριοτήτων:

 • Τραγουδώντας
 • Παίζοντας ένα μουσικό όργανο.
 • Ακούγοντας μουσική με διαφορετικό ρυθμό.
 • Μαντέψτε τους ήχους των καθημερινών αντικειμένων.
 • Εμπιστευτικά τραγούδια.
 • Χορεύοντας
 • Μουσικό υπόβαθρο.

Ο Μ. Λάζαρεφ, ειδικός στη μουσική ανάπτυξη, δείχνει πώς να διεξάγει τη θεατρική παρουσίαση του "Μουσικού Φεστιβάλ" σύμφωνα με τη μέθοδο "Τσβετόνικ". Το παιδί θα γνωρίσει μουσικά όργανα και μουσικά διαστήματα.

Ομιλία

Για ένα παιδί 3 ετών είναι πολύ σημαντικό να επεκτείνετε συνεχώς το λεξιλόγιο, οπότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε περισσότερο με το σύνολο. Επίσης, η ανάπτυξη της ομιλίας επηρεάζεται από τις κλάσεις αρθρώσεων. Με ένα μωρό αυτής της ηλικίας, η ανάπτυξη της ομιλίας μπορεί να γίνει ως εξής:

 • Για να μάθετε τραγούδια και ποιήματα.
 • Συζητήστε εικόνες γραφικών.
 • Να πει ένα παραμύθι από τις εικόνες.
 • Συζητήστε διαβάστε.
 • Παίξτε ένα παραμύθι που διαβάζει έναν ενήλικα, καθώς και ηχογραφήσεις.
 • Μαντέψτε το αίνιγμα για το παιδί, στο οποίο η τελευταία λέξη του quatrain είναι η απάντηση.
 • Συζητήστε με το μωρό σας για το πώς πήγε η μέρα.
 • Για να συζητήσετε διαφορετικές καταστάσεις στο θέμα "τι γίνεται αν;".
 • Εκτελέστε γυμναστική άρθρωσης.
 • Μάθετε τα φωνήεντα.
Το μωρό τραγουδάει στο μικρόφωνο
Τραγουδήστε, μάθετε ποίηση και μιλήστε περισσότερο με το παιδί για την ανάπτυξη της ομιλίας του

Εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτυχθούν κινητικές δεξιότητες για να τονωθεί η ανάπτυξη της ομιλίας του μικρού παιδιού, καθώς οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ομιλία και την κίνηση των χεριών είναι πολύ κοντά. Εάν, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, το μωρό θα χρησιμοποιήσει τα δάχτυλα περισσότερο, θα τονώσετε ταυτόχρονα τη ζώνη ομιλίας. Οι κατάλληλες κινητικές δεξιότητες για ένα παιδί ηλικίας 3 ετών είναι:

 • Γυμναστική δάχτυλων.
 • Παιχνίδια με άμμο και δημητριακά.
 • Κουμπιά, μανίκια, διάφορα κουμπιά, κουμπιά.
 • Τυλίξτε πολύχρωμες χάντρες στο κορδόνι, συμπεριλαμβανομένων εναλλασσόμενων χρωμάτων και σχημάτων χαντρών.
 • Παιχνίδια με κούκλες, κορδόνια, μωσαϊκά, επενδύσεις, μανταλάκια.
 • Τοποθετώντας σχέδια από ζυμαρικά, κοχύλια ή βότσαλα.
 • Παιχνίδια με νερό.

Δημιουργικό

Οι τάξεις που θα τονώσουν τη δημιουργικότητα του παιδιού περιλαμβάνουν διάφορα είδη σχεδίων και εφαρμογών, παιχνίδια με σχεδιαστές, μοντελοποίηση και τα παρόμοια. Με ένα μωρό τριών ετών μπορείτε να το κάνετε αυτό:

 • Τελειώνοντας λεπτομέρειες για τα σχέδια, για παράδειγμα, αφήνει για ένα υποκατάστημα ή μίσχους για λουλούδια.
 • Σχεδιάστε γραμμές, ορθογώνια, οβάλ και κύκλους.
 • Ζωγραφίστε την εικόνα.
 • Σχεδιάστε σύμφωνα με το σχέδιό σας και πείτε τι τραβάει.
 • Ρολλά πλαστελίνη ή ζύμη στις παλάμες σας και να γλυπτά απλά σχήματα (λουκάνικα, μπάλες, bagels).
 • Για απλές εφαρμογές χρησιμοποιώντας χαρτί, φυσικά υλικά, κομμάτια υφάσματος.
 • Κατασκευάστε γέφυρες, περιφράξεις, σπίτια, χρησιμοποιώντας οδηγίες ομιλίας, φαντασία, δείγμα ή σχέδιο.
 • Κόψτε το ψαλίδι μωρών.
 • Διακοσμήστε κέικ ή σάντουιτς με τη μαμά σας.
 • Σκηνοθετήστε ένα παραμύθι.
 • Παίξτε με θέατρο μαριονέτας.
Μαγειρική με ένα παιδί
Μαγειρέψτε και διακοσμήστε τα γεύματα με το παιδί σας.

Για τη δημιουργική ανάπτυξη του παιδιού, πραγματοποιήστε ένα μάθημα σύμφωνα με τη μέθοδο του «Μικρού Λεονάρντο», που δείχνει την Teplyakova O. Ν. - εμπειρογνώμονα για την πνευματική ανάπτυξη

Κοινωνικά

Ένα παιδί τριών ετών φτάνει σε συμμαθητές και επικοινωνεί πολύ με άλλα παιδιά.Πολλά μικρά παιδιά αυτής της ηλικίας παρακολουθούν ήδη νηπιαγωγείο, επομένως η κοινωνική τους εξέλιξη προχωράει την εποχή της επικοινωνίας με τα παιδιά της ομάδας. Αν ο τρίχρονος δεν έχει ακόμη πάει στον κήπο, είναι σημαντικό οι γονείς να δώσουν πρόσθετη προσοχή στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, αυτός ο τύπος ανάπτυξης περιλαμβάνει την απόκτηση δεξιοτήτων που θα χρειάζονται τα παιδιά στην καθημερινή ζωή.

Οι κατηγορίες που στοχεύουν στην κοινωνική ανάπτυξη των ψίχτων θα είναι οι εξής:

 • Παιχνίδια με άλλα παιδιά που χρησιμοποιούν εναλλακτικά αντικείμενα.
 • Μαθαίνοντας τα λόγια της ευγένειας.
 • Πτυσσόμενα ρούχα πριν από τον ύπνο.
 • Εκπαίδευση στη σύνδεση των κορδονιών και του κουμπιού.
 • Μάθηση των κανόνων συμπεριφοράς στο τραπέζι.
 • Εύκολη βοήθεια γύρω από το σπίτι.

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του χωρισμού με το παιδί, συνοδευόμενοι από δάκρυα και ψεύτικα ψίχουλα. Είναι αυτό φυσιολογικό και πρέπει να συνεχίσουμε να οδηγούμε το μωρό στο νηπιαγωγείο στο βίντεο της Λάρισας Σβιρίδοβα;

Δείγμα προγράμματος άσκησης για την εβδομάδα

Κάνοντας ένα εβδομαδιαίο σχέδιο μαθήματος για την ανάπτυξη ενός παιδιού τριών ετών, μπορείτε να διανείμετε ομαλά τις τάξεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να χάσετε τίποτα, αλλά να μην επιβαρύνετε το μικρό παιδί. Για κάθε παιδί, ένα τέτοιο σχέδιο μαθήματος θα είναι του. Η σύνταξή του θα πρέπει να βασίζεται στα συμφέροντα του μωρού και της μητέρας, καθώς και στην παρουσία ορισμένων ικανοτήτων στο μικρό παιδί. Το σχέδιο περιλαμβάνει επισκέψεις σε αθλητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες, μασάζ και άλλες υποχρεωτικές ενέργειες.

Όταν καταρτίζετε ένα σχέδιο για πρώτη φορά, είναι καλύτερα να εστιάσετε στην ελάχιστη λίστα τάξεων. Μετά από μία ή δύο εβδομάδες, θα έχετε τη δυνατότητα να αναλύσετε τον τρόπο αντιμετώπισης του παιδιού, εάν χρειάζεται να προσθέσετε οποιεσδήποτε κλάσεις, τι σας αρέσει το παιδί σας και τι είναι πιο δύσκολο.

Το παιδί τραβά σε 3 χρόνια
Οι τάξεις θα πρέπει να διεξάγονται μόνο εάν υπάρχει καλή διάθεση και πρέπει να απολαμβάνουν και οι δύο γονείς και τα παιδιά.

Προσφέρουμε το ακόλουθο εβδομαδιαίο πρόγραμμα αναπτυξιακών δραστηριοτήτων για ένα παιδί τριών ετών:

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Σάββατο

Κυριακή

Φυσική ανάπτυξη

Κολύμπι

Φόρτιση ενός μαθήματος βίντεο

Παιχνίδια με μπάλα

Άλματα

Φόρτιση μουσικής

Παιχνίδι Fitball

Εξωτερικά παιχνίδια

Γνωστική ανάπτυξη

Αριθμοί μάθησης

Μελετάμε τα πουλιά

Παζλ

Ψάχνοντας ένα ολόκληρο κομμάτι

Lotto

Η μελέτη των φυσικών φαινομένων

Εξερεύνηση χρωμάτων

Αισθητική ανάπτυξη

Παιχνίδια Touch Bag

Μελετάμε τα γούστα

Μελετάμε τις μυρωδιές

Εμπιστευθείτε τα στοιχεία με το άγγιγμα

Εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες

Γυμναστική δάχτυλων

Παιχνίδι με μανταλάκια

Παίξτε με άμμο

Παίξτε με χάντρες

Μωσαϊκό

Παίξτε με νερό

Παίζοντας με κρουαζιέρα

Μουσική ανάπτυξη

Χορεύοντας

Τραγουδώντας

Εκμάθηση μουσικών οργάνων

Μουσικό υπόβαθρο

Ανάπτυξη ομιλίας

Ανάγνωση ενός παραμυθιού

Αισθητική γυμναστική

Λέμε την ιστορία από την εικόνα

Μάθετε στίχο

Ηχητική ιστορία

Παζλ

Συζητώντας τις εικόνες γραφικών

Δημιουργική ανάπτυξη

Γλυπίστε

Σχέδιο

Κουκλοθέατρο

Σχέδιο

Παιχνίδια με τον σχεδιαστή

Χρωματισμός

Εφαρμογή

Κοινωνική ανάπτυξη

Μελετάμε την εθιμοτυπία

Παιχνίδια ομότιμων

Μαθαίνοντας τα λόγια της ευγένειας

Φροντίδα και τρόπος λειτουργίας

Κατά την ανάπτυξη παιδιών ηλικίας 3 ετών, πρέπει να δοθεί προσοχή στη διατήρηση της υγείας των μωρών, επομένως δεν είναι αμφίβολη η σημασία της ημερήσιας θεραπείας και της φροντίδας του φιστικιού:

 1. Το μωρό πρέπει να έχει αρκετό υπόλοιπο. Η κατά προσέγγιση διάρκεια του ύπνου σε ηλικία 3 ετών είναι 12-13 ώρες την ημέρα. Πολλά παιδιά μπορούν να αρνηθούν να κοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά οι παιδίατροι λένε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να βγάλουν το παιδί για μια ημέρα ή δύο για 2 ώρες.
 2. Το πρωί, τα τρία χρόνια πρέπει να αρχίσουν με διαδικασίες υγιεινής. Το παιδί πρέπει να πλένει τον εαυτό του, να βουρτσίζει τα δόντια και να χτενίζει τα μαλλιά του. Οι γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζουν συνεχώς στο παιδί το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό και μετά την επιστροφή από μια βόλτα, καθώς και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
 3. Πολλοί γονείς συνεχίζουν να σκληρύνουν τα παιδιά τους, εκτελούν διαδικασίες την περίοδο μετά τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέτοιες διαδικασίες περιλαμβάνουν ηλιοθεραπεία, περπάτημα στον καθαρό αέρα, σκούπισμα υγρό με μια πετσέτα, drenching τα πόδια ή ολόκληρο το σώμα, ένα ντους, κολύμβηση σε λίμνες.
 4. Με ένα παιδί τριών ετών, συνιστάται να περπατάτε 1-2 φορές την ημέρα, ντύνοντας ένα μικρό παιδί για τις καιρικές συνθήκες.
 5. Στη διατροφή ενός παιδιού αυτής της ηλικίας υπάρχουν 4 γεύματα, μεταξύ των οποίων περνούν 3-4 ώρες. Η θρεπτική αξία του ημερήσιου σιτηρεσίου των παιδιών τριών ετών είναι 1500-1800 kcal.

Και πάλι για το πιο σημαντικό πράγμα: τι συμβαίνει με ένα παιδί ηλικίας 3 ετών και γιατί είναι σημαντικό να συμπεριφέρεται σωστά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, δείτε το βίντεο του παιδοψυχολόγου Γιούλια Μιλοβάνοβυ στο ανοικτό κανάλι.

Συμβουλές

 • Σε ηλικία τριών ετών, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το παιδί διαθέτει παιχνίδια που θα υποστηρίξουν τη σωματική δραστηριότητα του παιδιού (μπάλα, ποδήλατο, καρφίτσες και τα παρόμοια). Επίσης για παιχνίδια τριετούς καραπούζ χρειαζόμαστε κατασκευαστές και πυραμίδες, λωτού και κύβους, βιβλία και αφίσες, σύνολα δημιουργικότητας και παιχνίδια για παιχνίδια ρόλων (κούκλες, ζώα, πιάτα, φαγητό κλπ.).
 • Εάν το παιδί πρόκειται να αρχίσει να παίζει στο νηπιαγωγείο, συζητήστε με το μωρό αλλαγές στη ζωή του. Μια καλή ιδέα είναι να παρακολουθήσετε αναπτυξιακές δραστηριότητες, έτσι ώστε το μωρό να συνηθίσει στην ομάδα των παιδιών.
 • Θυμηθείτε ότι τα παιδιά ηλικίας τριών ετών είναι πολύ ευαίσθητα στην κριτική, οπότε αν θέλετε να επικρίνετε το μωρό, κάντε το απαλά, αλλά προσφέρετε για να διορθώσετε τα λάθη μαζί.
 • Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε ακριβά παιχνίδια για ανάπτυξη, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα διαθέσιμα υλικά για τα μαθήματα.

Για ποια λογοθεραπεία παιχνίδια αξίζει να παίζουν σε 3 χρόνιαδιαβάστε σε άλλο άρθρο.

2,5 έτη 4 χρόνια
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία