Το παιδί κοιμάται άγρια ​​τη νύχτα: τη συμβουλή ψυχολόγων

Το περιεχόμενο

Ο ανήσυχος ύπνος ενός παιδιού είναι ένας συχνός λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Σπάνια περιστρέφεται όλη τη νύχτα, κοιμάται για λίγο, αλλά ο ύπνος του δεν είναι δυνατός, ενοχλητικός, οτιδήποτε σκουριά μπορεί να τον διαταράξει. Τι συμβαίνει με το μωρό; Οι έμπειροι γονείς που έχουν εμπειρία, κατά κανόνα, είναι καλά εξοικειωμένοι με τις ανάγκες των παιδιών τους, αλλά ακόμη και μερικές φορές έχουν ερωτήσεις σχετικά με τον ανήσυχο ύπνο του μωρού.

Λόγοι

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι. Τόσο σωματική όσο και ψυχολογική.

 • Το παιδί κοιμάται άγρια ​​το βράδυ αν αρχίσει να αρρωσταίνει. Η ασθένεια δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί στο φυσικό επίπεδο και προφανώς το μωρό είναι εντελώς υγιές. Αλλά αισθάνεται ήδη άσχημα και αρχίζει να ανησυχεί εκ των προτέρων. Εάν το μωρό είναι ήδη 5 μηνών ή περισσότερο, τότε ο λόγος για τον ανησυχητικό ύπνο μπορεί να είναι η κοπή των δοντιών. Σε κάθε περίπτωση, έχει νόημα να δείχνει το παιδί στον παιδίατρο, έτσι ώστε να μην χάσει την εμφάνιση της νόσου.
 • Ο κακός ύπνος μπορεί να προκληθεί από αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και να συνταγογραφήσει θεραπεία. Ανήσυχος ύπνος σε ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σοβαρών ασθενειών - εγκεφαλοπάθειας, ραχίτιδας ή όγκων του εγκεφάλου. Η ωτίτιδα, η δυσβαστορία και διάφορες μολυσματικές ασθένειες δεν δίνουν έναν κανονικό ύπνο. Ως εκ τούτου, η αναζήτηση για την αιτία του άγχους ύπνου θα πρέπει να αρχίσει με μια επίσκεψη στο γιατρό για την εξάλειψη της νόσου.
 • Στα νεογέννητα μέχρι 3-5 μήνες, οι εντερικές κράμπες είναι συχνή αιτία ανήσυχου ύπνου σε ένα μωρό. Η εντερική μικροχλωρίδα του μικρού παιδιού δεν έχει ακόμη σχηματιστεί επαρκώς και, επιπλέον, το σώμα του εξακολουθεί να προσαρμόζεται μόνο στην ανεξάρτητη διαβίωση. Αυτές οι διαδικασίες συνοδεύονται από ενισχυμένη παραγωγή αερίου. Το μωρό έχει μια πρησμένη κοιλιά, ιδιαίτερα έντονα - το βράδυ και τη νύχτα. Λίγο μαζεύοντας, το μωρό ξυπνάει, κραυγές κραυγές, γυρίζει μοβ, πιέζει τα πόδια προς την κοιλιά. Ανακουφίστε την ταλαιπωρία του με τη χρήση διαφόρων σταγόνων και σιροπιών με βάση σιμεθικόνη, άνυδρου νερού, σωλήνα ατμού.
 • Το μωρό μπορεί να μην κοιμάται καλά εάν είναι κρύο ή ζεστό. Πολλοί νέοι γονείς, έχοντας ακούσει τις "καλές" συμβουλές, τείνουν να μην χαλάσουν το μωρό, γι 'αυτό και πάλι προσπαθούν να μην το πάρουν στα χέρια και πολλές μαμάδες και μπαμπάδες παίρνουν μια αρνητική στάση για να μοιραστούν τον ύπνο στο ίδιο κρεβάτι με το παιδί. Και μάταια. Επειδή το ψίχουλο μπορεί να ανησυχεί γιατί αισθάνεται «αποκοπεί» από τη μητέρα. Και χρειάζεται φυσική επαφή μαζί της. Επιπλέον, τη νύχτα η θερμοκρασία του σώματος πέφτει ελαφρώς και το μωρό χρειάζεται τα χέρια της μητέρας του για να τον ζεστάνει. Το άλλο άκρο - το μωρό είναι ζεστό ή βουλωμένο. Οι μητέρες φοβούνται να πιάσουν ένα παιδί, έτσι κλείνουν σφιχτά το παράθυρο στο δωμάτιο, καταρρέουν το μωρό.

Το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό πρέπει να αερίζεται. Η θερμοκρασία σε αυτό πρέπει ιδανικά να είναι περίπου 19-20 μοίρες με υγρασία 50-70%. Αυτές είναι οι πιο άνετες συνθήκες για έναν μικρό άνθρωπο.

 • Ένας άλλος λόγος για τον ανήσυχο ύπνο είναι η πείνα. Ίσως το μωρό να μην βαρεθεί με την προηγούμενη σίτιση και σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τις νυχτερινές τροφές. Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί ένα βραδινό γεύμα για έως και 6 μήνες. Μετά από αυτή την ηλικία, σύμφωνα με τους γιατρούς των παιδιών, το παιδί δεν έχει φυσιολογική ανάγκη να φάει στη μέση της νύχτας.

Τα θηλάζοντα μωρά μπορεί να είναι πεινασμένα εάν το μητρικό τους γάλα δεν είναι θρεπτικό. Ελέγξτε τη διατροφή σας.Επίσης, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας με ένα αίτημα για τη διεξαγωγή ελέγχου για το παιδί που ζυγίζει πριν και μετά τα γεύματα για να καθορίσει πόσο καταναλώνει το μικρό παιδί. Εάν δεν έχει αρκετό γάλα, ο γιατρός μπορεί να επιτρέψει ένα "δέλεαρ".

 • "Τεχνητό" συχνά κατά τη σίτιση, καταπίνει πολύ αέρα, αυτό δημιουργεί μια ψευδή αίσθηση κορεσμού. Η πείνα επανέρχεται όταν το παιδί χαλαρώνει και προσπαθεί να κοιμηθεί. Ως εκ τούτου, τα μωρά που τρώνε τα προσαρμοσμένα μίγματα θα πρέπει σίγουρα να δώσουν ένα burp του αέρα μετά το φαγητό. Μικρή ανατροπή στην περίπτωση αυτή - μια παραλλαγή του κανόνα. Η θηλή στο μπουκάλι πρέπει να είναι σαν μια μπότα, να είναι άνετη. Μερικά ψίχουλα προτιμούν λάτεξ, άλλα - θηλές σιλικόνης. Επιλέξτε το παιδί σας την επιλογή που αντιλαμβάνεται τον καλύτερο τρόπο.

Η αιτία του ανήσυχου ύπνου μπορεί να παραβιάζει την ημερήσια αγωγή. Για παράδειγμα, το μωρό κοιμόταν καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή μάλιστα μπερδεύτηκε μέρα και νύχτα. Είναι απαραίτητο να φέρετε τον τρόπο λειτουργίας του μωρού σύμφωνα με τις ανάγκες ηλικίας του.

Ο διάσημος γιατρός γιατροί, Komarovsky, συνιστά την τήρηση των ακόλουθων προτύπων:

 • Ένα μωρό ηλικίας 1 έως 3 μηνών χρειάζεται 17-20 ώρες ύπνου την ημέρα.
 • Απαιτήσεις για ύπνο για παιδιά ηλικίας 6 μηνών - 14 ώρες την ημέρα.
 • Σε 1 χρόνο το παιδί πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 13 ώρες την ημέρα.
 • Σε 2 χρόνια, η καθημερινή ανάγκη για ύπνο είναι 12,5 ώρες.
 • Στα 4 χρονών, το μωρό πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 11 ώρες την ημέρα.
 • Σε 6 χρόνια η ανάγκη για ύπνο είναι 9 ώρες.
 • Στην ηλικία των 12 ετών, ένας έφηβος χρειάζεται 8,5 ώρες ύπνου την ημέρα.

Συμβουλές από έναν δημοφιλή παιδίατρο για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου των μωρών στο επόμενο βίντεο.

Η έλλειψη βιταμινών οδηγεί επίσης σε διαταραχές ύπνου στα παιδιά. Και επίσης τα παιδιά είναι πολύ μετεωρολογικά ευαίσθητα - αντιδρούν σε σταγόνες ατμοσφαιρικής πίεσης, σε κατακρήμνιση και συχνά "προεξοφλούν" τους.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι ο ανήσυχος ύπνος του μωρού μπορεί να οφείλεται σε ηλικιακά χαρακτηριστικά. Το γεγονός είναι ότι η δομή του ύπνου στα παιδιά σε 2 μήνες και σε 2 χρόνια είναι διαφορετική. Από τη γέννηση έως και την ηλικία ενός έτους, ο επιφανής ύπνος κυριαρχεί στη βαθιά φάση, γι 'αυτό και τα μωρά συχνά ξυπνούν. Μόνο ένας πάλι εύκολα κοιμούνται από μόνοι τους, ενώ άλλοι χρειάζονται τη βοήθεια των γονέων.

Συμβαίνει ότι ένα ήσυχο μωρό αρχίζει να ξυπνάει και να ανεβαίνει ασταμάτητα και να στρέφεται σε 7-9 μήνες ζωής. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό έχει τα πρώτα ψυχολογικά προβλήματα που παρεμβαίνουν κανονικά στον ύπνο - ο φόβος να είναι μακριά από τη μαμά. Αν οι γονείς κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό, τότε το παιδί δεν θα βιώσει αισθήματα ανικανότητας και παρόμοιες νυκτερινές ανησυχίες θα εξαφανιστούν σταδιακά.

Σε 2-3 χρόνια, ο ύπνος μπορεί να γίνει ενοχλητικός και ανήσυχος λόγω της ανάπτυξης της φαντασίας του μωρού. Γνωρίζει ήδη πώς να φανταστίζει · σε αυτή την εποχή εμφανίζονται οι εφιάλτες, ο φόβος του σκότους. Ένα ζεστό νυχτερινό φως στο παχνί του μωρού, ένα αγαπημένο μαλακό παιχνίδι που μπορεί να πάρει στο κρεβάτι θα βοηθήσει να το αντιμετωπίσει αυτό.

Μια άλλη "κρίσιμη" ηλικία είναι 6-7 χρόνια. Αυτή τη στιγμή, ο ύπνος του παιδιού μπορεί να διαταραχθεί λόγω εμπειριών που συνδέονται με την έναρξη του σχολείου.

Σε οποιαδήποτε ηλικία, τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στο ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί στο σπίτι σας. Εάν υπάρχει συχνά διαμάχη, νευρικό, ανησυχητικό, αυτό ασφαλώς θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου του παιδιού και όχι με το καλύτερο χέρι.

Δημιουργήστε μια ήρεμη, ειρηνική σπιτική ατμόσφαιρα για το μωρό σας.

Ανήσυχος ύπνος μπορεί να είναι μια «ηχώ» των εγγενών χαρακτηριστικών του χαρακτήρα του μωρού, της ιδιοσυγκρασίας του. Είναι γνωστό ότι τα χολικά παιδιά κοιμούνται χειρότερα από τα φλεγματικά παιδιά, ενώ τα αυριανά παιδιά έχουν σκληρότερο χρόνο να ξυπνούν το πρωί. Κάθε παιδί χρειάζεται ξεχωριστό ταξίδι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και τους κοινούς παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου.

Επιδράσεις της ανεπάρκειας ύπνου στα παιδιά

Εάν αγνοήσετε το πρόβλημα ενός ανήσυχου νυχτερινού ύπνου, το μωρό θα αρχίσει σύντομα να υποφέρει από έλλειψη ύπνου. Η έλλειψη ύπνου θα επηρεάσει όλες τις λειτουργίες του σώματός του. Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν διαταραχές στο νευρικό σύστημα. Στη συνέχεια οι ορμόνες θα "αποτύχουν".Το γεγονός είναι ότι η αυξητική ορμόνη GH (σωματοτροπίνη) παράγεται καλύτερα στα παιδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν ένα παιδί δεν έχει αρκετό ύπνο, έχει έλλειψη αυξητικής ορμόνης, και ως αποτέλεσμα, αναπτύσσεται πιο αργά και αναπτύσσεται όχι μόνο σωματικά, αλλά και διανοητικά.

Μια άλλη ορμόνη "νύχτας" - η κορτιζόλη βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει το άγχος. Εάν το παιδί δεν κοιμάται πολύ, το επίπεδο της κορτιζόλης μειώνεται σε αυτόν, πράγμα που σημαίνει ότι η ψυχή του μωρού γίνεται ευάλωτη.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου μειώνει τις πνευματικές και πνευματικές ικανότητες του παιδιού, οπότε ελάχιστη εκμάθηση δίνεται στα μικρά παιδιά, έχουν προφανή προβλήματα με τη μνήμη.

Βεβαιωθείτε ότι ρυθμίζετε τον ύπνο του μωρού για να αποφύγετε προβλήματα με τη μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού

Πώς να ρυθμίσετε ένα όνειρο για το παιδί;

Εάν ο ύπνος ανήσυχων νυκτερινών διακοπών του παιδιού σας δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά είναι ήδη κανόνας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας. Θα συμβουλεύσει έναν τρόπο βελτίωσης του ύπνου του μωρού, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά ηλικίας.

Εάν η αιτία είναι ασθένεια, η θεραπεία θα ωφεληθεί και το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται κανονικά.

Εάν το παιδί είναι υγιές, τότε "ευθυγραμμίστε" τον ύπνο του μπορεί να είναι από μόνος του.

 • Καλά βοηθά στην κολύμβηση πριν πάτε για ύπνο, ένα απαλό χαλαρωτικό μασάζ. Στο νερό στο οποίο το μωρό κολυμπάει, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες βαλεριάνα ή μητέρα.
 • Το βράδυ, είναι καλύτερο να αποφύγετε την αυξημένη δραστηριότητα, προσπαθήστε να οργανώσετε όλα τα θορυβώδη παιχνίδια και τις αναπτυξιακές δραστηριότητες με το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα αναστατωμένο μικρό παιδί, εξ ορισμού, δεν μπορεί να κοιμηθεί σωστά.
 • Μην ξεχνάτε ότι οι βόλτες είναι σημαντικές για το παιδί. Τα παιδιά που περπατούν λίγο, πιο συχνά από άλλα, υποφέρουν από διαταραχές ύπνου. Εάν ο καιρός και η εποχή επιτρέπουν, κάντε μικρές βραδιές βόλτες.
 • Τα κλινοσκεπάσματα στο πάτωμα του μωρού πρέπει να είναι μόνο από τα φυσικά τους υφάσματα, το στρώμα θα πρέπει να είναι ομαλό και μέτριο (η καλύτερη επιλογή είναι ένα ορθοπεδικό στρώμα) και η πάνα πρέπει να ελέγχεται, να είναι ποιότητα και αξιόπιστη. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν χρειάζονται μαξιλάρι.

Οι ειδικές τελετουργίες βοηθούν στην καθιέρωση ενός ύπνου τη νύχτα. Κάθε μητέρα μπορεί να τα βρει ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού της. Στην οικογένειά μου, αυτή είναι μια υποχρεωτική ανάγνωση ενός παραμυθιού μετά το μπάνιο πριν από τον ύπνο. Κάντε το τελετουργικό σας απαραίτητο. Ό, τι συμβαίνει, θα πρέπει να ακολουθείται αυστηρά. Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να καταλάβει γρήγορα τι θέλει οι γονείς του και θα περιμένει τα γεγονότα με μια συγκεκριμένη σειρά. Αυτό μειώνει τα επίπεδα άγχους, κάνει τον ύπνο μαλακότερο και πιο ομαλό.

 • Σήμερα είναι καλύτερο να μην πειραματιστείτε με αρωματικούς λαμπτήρες, επειδή τα μωρά είναι πολύ ευαίσθητα στις μυρωδιές και το κεφάλι ενός βρέφους μπορεί να πονάει.
 • Οι γιατροί συστήνουν συχνά ανήσυχα μωρά γλυκίνη. Αυτό το αμινοξύ, προστατεύει από την νευρική υπερφόρτωση, κορεσίζει το αίμα με οξυγόνο. Έχει σωρευτικό αποτέλεσμα, δηλαδή, πρέπει να το παίρνετε συστηματικά. Η γλυκίνη δεν προκαλεί βλάβη και επομένως συνταγογραφείται σε βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά.
 • Μην "πιέζετε" το παιδί. Φράσεις όπως "Να κοιμάστε γρήγορα, είπα!" Δεν πρέπει να είναι στο λεξιλόγιό σας. Διαφορετικά, το μωρό θα αρχίσει σύντομα να αντιλαμβάνεται τη νυχτερινή ανάπαυση ως υπηρεσία.
 • Συνήθως οι διαταραχές ύπνου στα παιδιά δεν προκαλούνται από κανέναν λόγο, αλλά από ένα συνδυασμό παραγόντων. Τοποθετήστε τα, διορθώστε τα και βοηθήστε το μωρό σας με αϋπνία. Το κύριο πράγμα σε αυτό το δύσκολο έργο είναι η υπομονή και η γονική αγάπη. Είναι το κύριο "γιατρό".

Σημαντικό για το παιδί και τον τρόπο ύπνου των ίδιων των γονέων. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει από καιρό ότι σε οικογένειες όπου η μαμά και ο μπαμπάς κοιμούνται λίγο, δεν έχουν αρκετό ύπνο, εργάζονται τη νύχτα, τα παιδιά υποφέρουν επίσης από διαταραχές ύπνου. Η εξομάλυνση του ύπνου ενός παιδιού δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται. Αρκετά για να ακούσετε το μωρό. Πιστέψτε με, είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί σας, επειδή ο ίδιος χρειάζεται καλή ξεκούραση. Και αφήστε τον ύπνο του παιδιού σας να είναι ισχυρός και ήρεμος!

Από το παρακάτω βίντεο θα μάθετε 10 κανόνες υγιούς παιδικού ύπνου από τον Δρ. Komarovsky.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία