Γιατί το μωρό κοιμάται με το στόμα του ανοιχτό;

Το περιεχόμενο

Το σώμα των παιδιών δεν είναι καθόλου ενήλικας. Πολύ συχνά οι γονείς παρατηρούν ότι το μωρό τους δεν αναπνέει μέσω της μύτης, αλλά μέσω του στόματος. Αυτός ο κανόνας ή παθολογία, αυτό το άρθρο θα βοηθήσει να κατανοήσουμε.

Αιτίες αναπνοής στα μωρά μέσω του στόματος

Κανονικά, ένα άτομο αναπνέει τη μύτη του. Το στοματοφάρυγγα μπορεί επίσης να εμπλέκεται στην αναπνοή, αλλά αυτό δεν είναι μια πολύ φυσιολογική διαδικασία. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο ενήλικος οργανισμός. Ένα παιδί μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό, ειδικά για πολύ μικρά παιδιά.

Η ρινική αναπνοή είναι απαραίτητη. Ο αέρας στο περιβάλλον είναι κάπως χαμηλότερος σε σχέση με το σώμα που χρειάζεται. Περνώντας μέσα από το όλο σύστημα των ρινικών διόδων, θερμαίνεται καλά και επιπλέον υγραίνεται.

Οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης είναι επενδεδυμένες με επιθηλιακά κύτταρα, στην εξωτερική επιφάνεια των οποίων υπάρχουν αρκετά μικρά βλεφαρίδες. Αυτοί οι σχηματισμοί διατηρούν τα μικρότερα σωματίδια σκόνης, εμποδίζοντας το σώμα να πέσει στο εσωτερικό περιβάλλον.

Εάν το μωρό αναπνέει από το στόμα, τότε ο αέρας δεν έχει χρόνο για να θερμανθεί πλήρως και εισέρχεται αμέσως στο κάτω αναπνευστικό σύστημα. Η κατάσταση αυτή συμβάλλει στην ανάπτυξη του παιδιού σε διάφορες ασθένειες της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Τα μικρά παιδιά, που αναπνέουν συχνά με το στόμα τους, συχνά αναπτύσσουν φαρυγγίτιδα και λαρυγγίτιδα, ενώ έχουν επίσης πολύ υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης βρογχίτιδας.

Η εμφάνιση ενός τέτοιου συμπτώματος σε ένα παιδί ηλικίας άνω των δύο ετών θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα στους γονείς ότι το μωρό μπορεί να έχει κάποια παθολογία που να οδηγεί στην ανάπτυξη αυτού του συμπτώματος.

Οι πατέρες και οι μητέρες των παρατηρητών αποφασίζουν να δείξουν το γιατρό του παιδιού. Σε αυτή την περίπτωση, έχουν δίκιο. Πολλές ασθένειες εμφανίζονται σε παιδιά χωρίς την εμφάνιση πολλαπλών κλινικών συμπτωμάτων. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να είναι η πρώτη "κουδούνι" που το σώμα του παιδιού χρειάζεται βοήθεια.

Εάν το μωρό αρχίσει να αναπνέει μέσω του στόματος στο δρόμο, τότε ο κίνδυνος μόλυνσης με διάφορες λοιμώξεις, καθώς και τα κρυολογήματα, αυξάνεται πολλές φορές. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα παιδιά που ζουν σε μεγάλες βιομηχανικές πόλεις είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν με διάφορες παθολογίες της αναπνευστικής οδού. Ψύξη αέρα στους πνεύμονες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση της φλεγμονώδους διαδικασίας με την ανάπτυξη πνευμονίας.

Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η ηλικία του παιδιού, στην οποία οι γονείς διαπίστωσαν ότι το μωρό χρησιμοποιήθηκε για να αναπνέει διαρκώς από το στόμα.

Εάν ένα μωρό ηλικίας άνω των 3 ετών αναπνέει διαρκώς από το στόμα του, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει σημάδια οποιωνδήποτε ασθενειών των παραρινικών ιγμορείων. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά που πάσχουν από παρατεταμένη πορεία χρόνιας ιγμορίτιδας ή παραρρινοκολπίτιδας. Αυτές οι ασθένειες συνοδεύονται επίσης από την ανάπτυξη σοβαρής ρινικής συμφόρησης.

Εάν ένα μωρό έχει αυτό το σύμπτωμα όταν κοιμάται, τότε οι γονείς πρέπει σίγουρα να τον παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα μικρά παιδιά που ρίχνουν έντονα τα κεφάλια τους πίσω από το μαξιλάρι αναπνέουν συχνά μέσα από το ανοιχτό στόμα. Η εξάλειψη αυτού του δυσμενούς συμπτώματος σε αυτή την κατάσταση είναι αρκετά απλή. Απλά χρειάζεται μόνο πάρτε ένα άλλο μαξιλάρι, ο ύπνος που θα είναι για το μωρό σας όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Οι μαθητές μπορεί να έχουν ρινική αναπνοή και να αναπνέουν από το στόμα. εκδήλωση αδενοειδών. Αυτή η παθολογική κατάσταση συνοδεύεται από την ενεργή ανάπτυξη του αδενοειδούς ιστού, που αναπτύσσεται υπερβολικά στο ρινοφάρυγγα. Χρειάζεται χρόνος για την ανάπτυξη αδενοειδών. Συνήθως αυτή η διαδικασία αναπτύσσεται σε ένα παιδί για αρκετά χρόνια. Οι αναπνευστικές διαταραχές στην περίπτωση αυτή είναι προοδευτικές.

Ο εντοπισμός της εκδήλωσης αυτού του συμπτώματος στα παιδιά στα πρώτα στάδια είναι σχεδόν αδύνατο. Μόλις μερικά χρόνια αργότερα, το παιδί αρχίζει να αναπνέει ενεργά από το στόμα του. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται σε ένα μωρό τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευθούν τα έντονα αδενοειδή στο ρινοφάρυγγα με τη βοήθεια μόνο του φαρμάκου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται χειρουργικές μέθοδοι θεραπείας.

Μεγάλες αμυγδαλές παλατινών - Είναι επίσης μια αρκετά συχνή παθολογία που αναπτύσσεται στα παιδιά. Η ανάπτυξη αυτής της παθολογικής κατάστασης στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε διάφορους λόγους. Πολύ συχνά, μια διευρυμένη αμυγδαλής καταγράφεται σε παιδιά που είχαν σοβαρό βακτηριακό πονόλαιμο.

Χρόνια αμυγδαλίτιδα συμβάλλει επίσης στην υπερτροφία (αύξηση) των αμυγδαλών. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των σχηματισμών οδηγεί σε μηχανική στένωση του αυλού της αναπνευστικής οδού. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη όχι μόνο επειδή το μωρό αρχίζει να αναπνέει με το στόμα του, αλλά και επειδή μπορεί να αναπτύξει πολύ επικίνδυνες επιπλοκές.

Η παρατεταμένη πορεία αυτής της παθολογικής κατάστασης μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη συμπτωμάτων αναπνευστικής ανεπάρκειας σε ένα παιδί, λόγω του γεγονότος ότι το μωρό έχει εμφανίσει σημάδια πείνας με οξυγόνο (υποξία) ιστών.

Η ανάπτυξη μειωμένης αναπνοής μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στην ενεργό ανάπτυξη των αδενοειδών, αλλά επίσης πολύποδες. Αυτοί οι σχηματισμοί μπορούν επίσης να διαταράξουν σημαντικά τη ρινική αναπνοή. Ο αριθμός των πολύποδων στα μωρά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός. Η ενεργός ανάπτυξή τους παρατηρείται σε παιδιά με μειωμένη ανοσία ή συνακόλουθες ασθένειες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι πολύποδες που αναπτύσσονται στο ρινοφάρυγγα είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Οι γιατροί σημειώνουν ότι ένας κληρονομικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της παθολογικής κατάστασης.

Αν ένας από τους γονείς είχε ρινοφαρυγγική πολυπόση, ο κίνδυνος ανάπτυξης αυτής της παθολογίας σε ένα παιδί αυξάνεται πολλές φορές. Η θεραπεία αυτής της παθολογικής κατάστασης, κατά κανόνα, είναι μακροχρόνια και επιλέγεται αυστηρά μεμονωμένα από παιδιατρικό ωτορινολαρυγόνο για κάθε άρρωστο παιδί.

Αναπνευστικές ασθένειεςπου προκαλούνται από διάφορους ιούς είναι επίσης πολύ κοινές παθολογίες που οδηγούν σε παραβίαση της ρινικής αναπνοής.

Η μόλυνση από αδενοϊό, συνοδευόμενη από την εμφάνιση ενός έντονου κρυώματος σε ένα άρρωστο μωρό, συχνά έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να αρχίζει να αναπνέει από το στόμα. Επίσης, αυτό το δυσμενές σύμπτωμα μπορεί επίσης να συμβεί σε παιδιά που αρρωσταίνουν με γρίπη ή ARVI.

Αλλεργικές ασθένειεςΜε την ανάπτυξη της ρινίτιδας (ρινική καταρροή), μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα μέσω της μύτης. Η εκδήλωση τέτοιων εκδηλώσεων έχει έναν ξεχωριστό εποχιακό χαρακτήρα.

Την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, ο αριθμός των περιπτώσεων αναπνευστικής αλλεργίας αυξάνεται σημαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάποση γύρης φυτών ή θάμνων στο ρινοφάρυγγα. Τέτοιες εκδηλώσεις παρατηρούνται κυρίως σε μωρά που έχουν ατομική ευαισθησία σε αυτά.

Τραυματισμοί στη μύτη συμβάλλουν επίσης στο γεγονός ότι το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει πλήρως μέσω της μύτης του. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να δείτε ότι το μωρό αναπνέει από το στόμα. Τις περισσότερες φορές αυτές οι καταστάσεις εμφανίζονται κατά την εφηβεία στα αγόρια. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής τραυματικού τραυματισμού μπορεί να εμφανιστεί μια κατάσταση που είναι πολύ επικίνδυνη για την αναπνοή - κάταγμα του ρινικού διαφράγματος. Σε αυτή την περίπτωση, το μωρό αρχίζει να αναπνέει ενεργά μέσα από το στόμα.

Για την εξάλειψη αυτής της δυσμενούς εκδήλωσης σε ένα παιδί, απαιτείται χειρουργική ωτορινολογική θεραπεία. Για βρέφη με ρινικό διάφραγμα, έχει αποκατασταθεί πλήρως. Χωρίς μια τέτοια θεραπεία, δυστυχώς, είναι αδύνατο να αποκατασταθεί η κατάλληλη ρινική αναπνοή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές μπορούν να παρατηρηθούν φυσιολογικές επιλογές αναπνοής μέσω του στόματος. Αυτή η κατάσταση είναι δυνατή μετά ή κατά τη διάρκεια εντατικής σωματικής άσκησης.

Το αυξημένο φορτίο συμβάλλει στο γεγονός ότι το σώμα του παιδιού απαιτεί περισσότερο οξυγόνο. Προκειμένου να εξαλειφθεί γρήγορα μια τέτοια κατάσταση, το παιδί αρχίζει να αναπνέει συχνά και εντατικά μέσα από το στόμα του.

Γιατί το μωρό αναπνέει με το στόμα ανοιχτό;

Πολύ συχνά, οι μητέρες σημειώνουν ότι τα νεογνά τους αναπνέουν με το στόμα τους. Συνήθως η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται συνήθως σε ένα όνειρο. Τα παιδιά των πρώτων μηνών της ζωής σχεδόν όλο το χρόνο κοιμούνται. Είναι απαραίτητο για τα νεογέννητα παιδιά για ενεργό ανάπτυξη και ανάπτυξη. Ένα νεογέννητο μωρό κοιμάται πολύ, όχι μόνο τη νύχτα, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα μικρά σωματίδια σκόνης μπορούν να βλάψουν τις λεπτές βλεννογόνες της μύτης και του στόματος. Είναι τόσο τρυφερός ώστε να είναι εύκολα κατεστραμμένοι όταν εκτίθενται σε οποιεσδήποτε μηχανικές επιδράσεις. Η λιτότητα του ανοσοποιητικού συστήματος συμβάλλει επίσης στο γεγονός ότι το μωρό είναι αρκετά εύκολα μολυσμένο από μολύνσεις.

Στα νεογνά, οι αιτίες της αναπνοής στο στόμα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές.

Αν το παιδί κοιμάται σε μια άβολη θέση, τότε πρέπει να αναπνεύσει από το στόμα του. Γονείς σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο παχνί, στην οποία το νεογέννητο μωρό ξοδεύει τις περισσότερες φορές. Θα πρέπει να είναι άνετο και άνετο για τον ύπνο του μωρού.

Μια μύτη, η οποία ονομάζεται φυσιολογική στα παιδιά, οδηγεί επίσης σε παραβίαση της ρινικής αναπνοής. Εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε νεογέννητο παιδί.

Αν το μωρό γεννήθηκε κάπως νωρίτερα από το αναμενόμενο ή έχει συγγενείς ανωμαλίες της δομής των οργάνων ΕΝΤ, τότε ο κίνδυνος ανάπτυξης παρατεταμένης ρινικής καταρροής σε ένα παιδί αυξάνεται σημαντικά.

Για να διατηρηθεί καλή ρινική αναπνοή, οι μικροκλίμαχοι δείκτες είναι πολύ σημαντικοί. Πολύ ξηρός αέρας συμβάλλει στην αποξήρανση των βλεννογόνων του ρινοφάρυγγα. Η βέλτιστη υγρασία στο δωμάτιο των παιδιών δεν πρέπει να πέσει κάτω από το 50%.

Εάν αυτή η ένδειξη μειώνεται συνεχώς, τότε σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η χρήση ειδικών συσκευών - υγραντήρων. Βοηθούν στην ομαλοποίηση της υγρασίας σε βέλτιστες τιμές.

Τα νεογέννητα βρέφη μπορούν επίσης να πάρουν διάφορα κρυολογήματα και λοιμώξεις. Μπορούν επίσης να μολυνθούν από τους γονείς τους. Οι μητέρες και οι μπαμπάδες πρέπει πάντα να θυμούνται ότι κατά τη διάρκεια μιας οξείας περιόδου SARS ή γρίπης πρέπει να περιορίσετε οποιαδήποτε επαφή με το παιδί.

Για να αποφευχθεί η μόλυνση, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τυχόν αλληλεπιδράσεις με εύκρατους ανθρώπους. Πολύ συχνά βρέφη μολύνονται από συγγενείς που έρχονται να επισκεφθούν για να δουν το νεογέννητο μωρό.

Στις πρώτες μέρες της ζωής σε ένα παιδί, οι μύες του πίσω μέρους του λαιμού δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Μερικά μωρά μπορεί ακόμη και να έχουν υποτονία αυτών των μυϊκών ομάδων. Αυτό εκδηλώνεται στο γεγονός ότι το παιδί ρίχνει το κεφάλι του πίσω λίγο. Οι άνθρωποι λένε ότι το παιδί "δεν κρατάει ακόμα το κεφάλι". Απαιτείται ορισμένος χρόνος για τη σταθεροποίηση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Υπότονος των μυών του πίσω μέρους του λαιμού και της άνω ζώνης των ώμων συμβάλλει στο γεγονός ότι το μωρό αρχίζει να αναπνέει ενεργά μέσω του στόματος. Συνήθως, αυτή η κατάσταση εξαφανίζεται μετά από λίγους μήνες ζωής. Αυτή τη στιγμή, θα πρέπει σίγουρα να παρακολουθήσετε πώς αναπνέει το μωρό.

Αν κατά το έτος το παιδί έχει αυτό το δυσμενές σύμπτωμα, τότε απαιτείται υποχρεωτική διαβούλευση με παιδίατρο.

Τι μπορεί να γίνει;

Για να ομαλοποιήσετε τη ρινική αναπνοή στα μωρά, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθήσετε πώς ένα παιδί κοιμάται. Η στάση του θα πρέπει να είναι άνετη και να μην προκαλεί δυσφορία στο παιδί.

Μεγάλη σημασία έχει το κρεβάτι και το μαξιλάρι, στο οποίο το παιδί κοιμάται. Επί του παρόντος στην αγορά υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός διαφορετικών προϊόντων που έχουν ορθοπεδικό αποτέλεσμα. Ο ύπνος σε τέτοια κρεβάτια όχι μόνο εξομαλύνει την αναπνοή του μωρού, αλλά βοηθά επίσης στη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης.

Για την ομαλοποίηση της ρινικής αναπνοής είναι απαραίτητα απαραίτητη καθαρίστε τα ρινικά περάσματα από το μυστικό. Επίσης, για αυτό το σκοπό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά αναρροφητήρες.Μπορείτε να πλύνετε το στόμιο χρησιμοποιώντας φυσιολογικό ορό ή φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτά τα χρήματα είναι εντελώς ακίνδυνα καθαρίζει τα ρινικά περάσματα της βλέννας.

Εάν μια αναπνευστική ανεπάρκεια εμφανίστηκε σε ένα μωρό λόγω διαφόρων νόσων της ανώτερης αναπνευστικής οδού, τότε απαιτείται υποχρεωτική επίσκεψη στο γιατρό. Ο γιατρός θα κάνει το απαραίτητο θεραπευτικό σχήμα. Συνήθως περιλαμβάνει αγγειοσυσπαστικές ρινικές σταγόνες ή σπρέι. Αυτές οι θεραπείες βοηθούν στην ανακούφιση από σοβαρό οίδημα, γεγονός που οδηγεί σε βελτίωση της ρινικής αναπνοής.

Η εξάλειψη των συμπτωμάτων που προκαλούνται από βακτηριακές λοιμώξεις είναι δυνατή μόνο με τη χρήση αντιβακτηριακών παραγόντων. Συνήθως χρησιμοποιείται τοπική θεραπεία για αυτό.

Οι ρινικές σταγόνες συνήθως συνταγογραφούνται για 7-10 ημέρες. Εάν κατά τη διάρκεια της συνταγογραφούμενης θεραπείας το μωρό δεν αισθάνεται καλύτερα, τότε σε αυτή την περίπτωση γίνεται απαραίτητα διόρθωση του συνταγογραφούμενου θεραπευτικού σχήματος.

Οι αλλεργικές ασθένειες, που οδηγούν στο γεγονός ότι το μωρό αναπνέει με το στόμα, στη θεραπεία απαιτούν υποχρεωτικό ραντεβού αντιισταμινικά φάρμακα. Αυτά τα χρήματα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της ρινικής αναπνοής, καθώς και στην ανακούφιση της συμφόρησης και του οιδήματος που εμφανίστηκαν στο ρινοφάρυγγα ως αποτέλεσμα αλλεργικής φλεγμονής.

Για να εξαλειφθούν τα δυσμενή συμπτώματα, χρησιμοποιούνται τοπικές θεραπείες και δισκία. Αυτά τα φάρμακα συνήθως συνταγογραφούνται για 1-2 εβδομάδες.

Ο απογαλακτισμός του μωρού σας για να αναπνεύσετε με το στόμα σας είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να ακολουθήσετε τη συμπεριφορά του. Για μικρά παιδιά που εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες να εξηγήσουν τι μπορεί να οδηγήσει αυτή η αναπνοή, θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι.

Πολλά παιδιά στην παιδική ηλικία όπως κάποια συγκεκριμένα είδη ζώων. Εάν το παιδί είναι ευχαριστημένο και συλλέγει γάτες, τότε μπορείτε να του πείτε ότι όλα τα γατάκια αναπνέουν τη μύτη, όχι το στόμα. Συνήθως, αυτή η ψυχολογική τεχνική λειτουργεί καλά για παιδιά ηλικίας κάτω των 3-4 ετών.

Με τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε ήδη να προσπαθήσετε να οικοδομήσετε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Πρέπει να πείτε στο παιδί να αναπνεύσει τη μύτη και όχι το στόμα. Σε μια συζήτηση, υπογραμμίστε ότι αυτό είναι ακριβώς πώς αναπνέει ο μπαμπάς και η μαμά.

Οι έφηβοι και οι μαθητές μπορούν ήδη να πούν τι μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αναπνοή από το στόμα. Αυτή η ψυχολογική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν διατηρηθεί η αναπνευστική ρινική λειτουργία του μωρού.

Γιατί είναι επικίνδυνο για ένα παιδί να κοιμάται με το στόμα του ανοιχτό, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία