Γιατί ένα μωρό κλαίει ή φωνάζει σε ένα όνειρο;

Το περιεχόμενο

Οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται ότι το κλάμα του μωρού είναι απολύτως φυσιολογικό, διότι είναι απλώς ένας τρόπος να μεταδοθούν πληροφορίες για τις ανάγκες του μωρού στους ενήλικες. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία του κλάματος είναι στην επιφάνεια, υπάρχουν και καταστάσεις όταν η μαντέψουν τις επιθυμίες ενός παιδιού που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο είναι προβληματική. Εάν ένα παιδί φωνάζει σε ένα όνειρο και τα κάνει τακτικά, μερικοί γονείς μπορούν πραγματικά να πανικοβληθούν - ξαφνικά ο μικρός αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται τη βοήθεια των γιατρών;

Για το λόγο αυτό, το ερώτημα των πιθανών λόγων για το κλάμα σε ένα όνειρο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις νέες οικογένειες, αλλά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε αν αξίζει να βιώσουμε αυτή την κατάσταση.

Οι ιδιαιτερότητες του ύπνου μωρού

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους κλαίνε σε ένα όνειρο και αν παρατηρηθεί παρόμοιο πρόβλημα στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορούν συχνά να εκφράσουν με λόγια το λόγο για το τι συμβαίνει. Γι 'αυτό δεν θα εξετάσουμε τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, αλλά θα επικεντρωθούμε στα μωρά.

Εδώ είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί αμέσως ότι εάν ένα παιδί ηλικίας κάτω του ενός έτους σκοντάφτει σε ένα όνειρο, γκρίνια, κουνάει τα πόδια του, στροφές ή ακόμα και λυγμούς, τότε δεν υπάρχει τίποτα περίεργο ή κακό γι 'αυτό.

Το γεγονός είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπαυσης τους, τα παιδιά περνούν στη φάση του λεγόμενου "ύπνου REM", που είναι επίσης χαρακτηριστικό των ενηλίκων, αλλά μόνο τη στιγμή του ύπνου και αμέσως πριν από μια βαθμιαία αφύπνιση.

Μια τέτοια διαφορά από τον ενήλικα κανόνα προκαλείται από την ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, με αποτέλεσμα το νευρικό σύστημα να μην στηρίζεται στην πραγματικότητα. Είναι σε αυτή τη φάση του ύπνου που ένα άτομο ονειρεύεται · ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη αυτό οι γονείς μπορούν να παρατηρήσουν μια ορατή αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει με τη μορφή:

 • "Τρέξιμο" μαθητές με κλειστά μάτια.
 • Ενεργές κινήσεις των άκρων.
 • Πυρκαγιά αντανακλαστικό αναρρόφησης?
 • Grimacing;
 • Διάφοροι ήχοι, συμπεριλαμβανομένου του κλάματος.

Τέτοια φαινόμενα ονομάζονται «φυσιολογική κλασσική νύχτα», και σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν δείχνουν την παρουσία οποιουδήποτε ερεθίσματος.

Σε μερικές περιπτώσεις, ένα όνειρο μπορεί πραγματικά να δράσει ως ένα τέτοιο ερεθιστικό, στο οποίο ένα μωρό μπορεί να καταλήξει σε δυσάρεστες ή ακόμα και τρομακτικές συνθήκες - ακόμα και ένα πολύ μεγαλύτερο παιδί μιλάει σε ένα όνειρο, φωνάζει και φωνάζει. Σε γενικές γραμμές, το κλάμα είναι ένας συνηθισμένος τρόπος να πετάξεις το συναισθηματικό άγχος, έτσι ώστε τα δάκρυα του μωρού σε ένα όνειρο, αν δεν ξυπνήσει και γρήγορα ηρεμεί, δεν πρέπει να προκαλέσει ενθουσιασμό.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν επίσης ότι με τη βοήθεια φυσιολογικού κλάματος, τα παιδιά ελέγχουν ενστικτωδώς την κατάσταση γύρω τους - είναι η μαμά έτοιμη να έρθει στη διάσωση εάν συμβαίνει κάτι; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, με την πάροδο του χρόνου, ανακινώντας το μωρό που δεν είχε χρόνο να ξυπνήσει, μπορείτε να το κάνετε έτσι ώστε να συνεχίζει να κοιμάται.

Οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν να ηρεμήσουν το μωρό πάρα πολύ ενεργά, επειδή ο ίδιος δεν πρόκειται να ξυπνήσει, και η επιφυλακτική κινητική ασθένεια μπορεί εύκολα να διακόψει τον ύπνο του. σε αυτή την περίπτωση θα είναι αρκετό να τον κουνηθείτε απαλά ή ακόμα και να τραγουδήσετε ήσυχα κάτι - ο μικρός θα υποσυνείδητα καταλάβει ότι όλα είναι εντάξει και θα κοιμηθούν πάλι.

Αν το παιδί δεν παρατηρήσει κάποια αντίδραση, ο εγκέφαλός του σηματοδοτεί ανασφάλεια και στη συνέχεια το μωρό ξυπνά και αρχίζει να φωνάζει πολύ πιο δυνατά για να προσελκύσει την προσοχή των ενηλίκων.

Περίπου στο τέλος του πρώτου έτους της ζωής, ένα τέτοιο αντανακλαστικό της "σάρωσης" του χώρου πρέπει να εξαφανιστεί.

Πάρα πολλά συναισθήματα

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, το βρέφος δεν έχει μια αρκετά αναπτυγμένη ψυχή, έτσι ώστε αυτό που συμβαίνει γύρω να προκαλέσει κάποια έντονα συναισθήματα - στην πραγματικότητα, αντιδρά μόνο στην δυσφορία. Ωστόσο, στην ηλικία των 3-4 μηνών πραγματοποιείται μια έντονη συναισθηματική αλλαγή, η οποία είναι το πρώτο σοβαρό βήμα προς την ψυχολογική ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Αυτό μπορεί να μην φαίνεται προφανές στους ενήλικες, αλλά σε αυτό το στάδιο το παιδί αρχίζει ήδη να αντιλαμβάνεται ενεργά τον κόσμο γύρω του και προσπαθεί να το θυμάται ή να το καταλαβαίνει. Συναισθήματα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και θετικά, δεν επιτρέπουν στο παιδί να κοιμηθεί γρήγορα, να τον διεγείρει και να τον διεγείρει, γεγονός που οδηγεί σε κακή ποιότητα ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του κλάματος.

Σε αυτό το στάδιο, οι γονείς πρέπει να απομακρυνθούν από την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος και σε μεγαλύτερο βαθμό εστίαση στις τρέχουσες ανάγκες των παιδιών. Έτσι, αν το παιδί κοιμόταν ελάχιστα την προηγούμενη φορά, η επόμενη περίοδος εγρήγορσης θα πρέπει να μειωθεί. Εάν αυτό δεν γίνει, λόγω έλλειψης ύπνου, το παιδί ξανά συσσωρεύει άγχος και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω έλλειψη ύπνου, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο.

Για συναισθηματικούς λόγους δεν παρεμβαίνουν στον ύπνο του παιδιού και δεν τον προκαλούν σε δάκρυα σε ένα όνειρο, ακολουθήστε μερικούς απλούς κανόνες:

 • Είναι απαράδεκτο να απομακρύνεται από το τμήμα του μωρού του χρόνου που έχει διατεθεί για ύπνο στην ηρεμία. Για να εξασφαλίσετε ότι κοιμάται εγκαίρως, αρχίστε να το θέτετε εκ των προτέρων. Μην περιμένετε τη στιγμή που το παιδί αρχίζει να δείχνει σαφώς σημάδια κόπωσης - αυτό είναι ένδειξη υπερβολικής κόπωσης.
 • Φωτά συναισθήματα, ακόμη και θετικά, δεν συνιστώνται για βρέφη κάτω του ενός έτους. Ιδιαίτερα αυτή η δήλωση είναι σχετική το απόγευμα, διαφορετικά μπορεί να χάσετε πάρα πολύ χρόνο για θλίψη.
 • Η τηλεόραση για μικρά παιδιά είναι πολύ επιβλαβής ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού συναισθημάτων. Ακόμη και τα ήρεμα κινούμενα σχέδια δίνουν πολλές διαφορετικές πληροφορίες, ενθαρρύνονται από ένα μεγάλο αριθμό φωτεινών χρωμάτων και γενικά δεν φαίνονται τόσο απλά και προσβάσιμα σε ένα παιδί όσο είναι για έναν ενήλικα, ώστε να μπορούν να προκαλέσουν κακό ύπνο και κλάμα το βράδυ.

Όσον αφορά τους εφιάλτες, η ύπαρξή τους σε ηλικία μικρότερη του ενός έτους δεν έχει αποδειχθεί. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να φωνάξουν εξαιτίας αυτών, αλλά αυτό είναι συνήθως ένα εφάπαξ και όχι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Εάν το παιδί παραπονείται για τα τακτικά ονειρικά τρομακτικά όνειρα με μια επαναλαμβανόμενη πλοκή, είναι λογικό να επικοινωνήσετε με έναν ψυχολόγο.

Ακατάλληλο μικροκλίμα

Δεδομένου ότι τα μωρά, όπως είπαμε, κοιμούνται πολύ πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, γενικά, είναι πολύ πιο απαιτητικοί σε συνθήκες εσωτερικού χώρου. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ένα παιδί κάτω από την ηλικία ενός έχει ελάχιστη επίδραση στην κατάσταση - τελικά, δεν μπορεί να καλύψει τον εαυτό του όταν είναι κρύο ή να ανοίξει όταν είναι ζεστό. Το παιδί μπορεί να μην ξυπνήσει, αλλά να αισθάνεται δυσφορία και να κλαίει σε ένα όνειρο, το οποίο θα επιδεινώσει την ποιότητα της ανάπαυσης και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αφύπνιση.

Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις, οι γονείς πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στη δημιουργία πραγματικά άνετων συνθηκών στο νηπιαγωγείο και στη συνεχιζόμενη υποστήριξη τους. Η ιδανική άνεση στην κατανόηση του μωρού μοιάζει με αυτό:

 • Η θερμοκρασία είναι περίπου 18-22 μοίρες. Όλα εξαρτώνται από τις ατομικές ιδιότητες του μωρού και από τον αριθμό και το πάχος των πάνες, στις οποίες τυλίγεται. Το επιχείρημα "ένα ζευγάρι οστών δεν πονάει" εδώ δεν λειτουργεί καθόλου! Εάν το μωρό είναι ανήσυχο να κοιμηθεί, θα κλαίει στον ύπνο του τακτικά.
 • Υγρασία - στην περιοχή 40-60%. Ο πολύ ξηρός αέρας αναγκάζει τις βλεννώδεις μεμβράνες του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος να στεγνώσουν και να εξατμιστεί πολύ υγρό από το σώμα του μωρού, αλλά θέλουμε να κοιμάται ακανόνιστα, ειδικά επειδή δεν μπορεί να πίνει μόνη του και θα κλάψει.Στα γεωγραφικά πλάτη μας, ο αέρας είναι συνήθως overdried, και αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη βοήθεια ενός υγραντήρα. Ο υπερβολικά υγρός αέρας για τη χώρα μας δεν είναι τυπικός.
 • Χωρίς σκόνη. Φτάνοντας στη μύτη του μωρού, η σκόνη φράζει την αναπνευστική οδό και παρεμβαίνει στον κανονικό εμπλουτισμό του σώματος με οξυγόνο, παρόλο που ο εγκέφαλος του παιδιού, που αναπτύσσεται ενεργά ακόμα και στον ύπνο, τη χρειάζονται. Δεδομένου ότι η τοποθέτηση πραγματοποιείται σταδιακά, η σκόνη είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες του κλάματος σε ένα όνειρο χωρίς αφύπνιση. Για την εξάλειψη της σκόνης, αερίστε το δωμάτιο και πραγματοποιήστε τακτική υγρή καθαριότητα, καθώς και ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των βιβλίων, χαλιών, επικαλυμμένων επίπλων και παιχνιδιών στο φυτώριο.
 • Φρέσκο ​​αέρα. Το αναπτυσσόμενο σώμα χρειάζεται οξυγόνο με κριτικό πνεύμα, οπότε ο αερισμός είναι σχεδόν απαραίτητη προϋπόθεση για τον ύπνο. Εάν αυτό είναι απαράδεκτο λόγω κλιματικών ή αλλεργιών στη γύρη, δώστε προσοχή στα εξελιγμένα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού που μπορούν να λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα της πείνας και της δίψας;

Τα μωρά θέλουν να τρώνε πολύ πιο συχνά από τους ενήλικες, οπότε η επιθυμία για φαγητό στη μέση της νύχτας, ακόμη και το κλάμα είναι φυσιολογικό για αυτούς, αλλά ένας άνθρωπος οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να θέλει να πιει τη νύχτα. Ωστόσο, το παιδί μετά από τέτοιες αφυπνίσεις θα πρέπει να ξαναβρεί κάθε φορά, κάτι που δεν επιτρέπει ούτε τη μαμά ούτε τον ύπνο, επομένως πρέπει κανείς να επινοήσει τρόπους για να μειώσει τον αριθμό αυτών των αυξήσεων.

Στους πρώτους μήνες της ζωής, η αποφυγή των νυχτερινών τροφοδοσιών δεν θα λειτουργήσει - δεν θα χρειαστεί να ξυπνήσετε ούτως ή άλλως, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον αριθμό των συναγερμών κατά τη διάρκεια της νύχτας εάν τροφοδοτείτε το μωρό πιο εντατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν ένας ενήλικας δεν συνιστάται να φάει πριν από τον ύπνο, τότε αυτή η διαδικασία δεν είναι μόνο δυνατή για το βρέφος, αλλά και χρήσιμη, καθώς θα εξασφαλίσει έναν σταθερό ύπνο.

Έχουμε ήδη αναφέρει πώς η χαμηλής ποιότητας ανάπαυση μπορεί να προκαλέσει διαρκές κραυγή το βράδυ, ως εκ τούτου θα πρέπει να φάει το βράδυ, γιατί ένα παιδί της εποχής αυτής δεν τρώει τίποτα που είναι δύσκολο να χωνέψει.

Ταυτόχρονα, οι εμπειρογνώμονες συνιστούν να εντείνουν τη διατροφή του βρέφους όχι τόσο σε ποσότητα (είτε πρόκειται για το πραγματικό βάρος της τροφής σε μια στιγμή είτε για τον αριθμό των γευμάτων την ημέρα), όπως η ποιότητα. Με τα παιδιά που τρέφονται με παιδικές τροφές, η κατάσταση είναι σαφής - απλά πρέπει να δώσετε προσοχή σε περισσότερα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.

Όσον αφορά τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό σημείο που δεν το γνωρίζουν όλοι: το γεγονός είναι ότι όταν συνδέετε το μωρό με το στήθος, το λεγόμενο μπροστά γάλα. Έχει σχετικά χαμηλή θρεπτική αξία, αλλά από την άποψη του όγκου, το μωρό δεν χρειάζεται πολύ - αισθάνεται ότι η κοιλιά είναι γεμάτη και αρνείται να πίνει περαιτέρω, μόνο τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από το μπροστινό γάλα δεν επαρκούν για λίγο. Ως αποτέλεσμα, το μωρό, που φάνηκε ταραγμένο, πολύ γρήγορα θέλει να φάει και πάλι, και επομένως κραυγές σε ένα όνειρο.

Εάν το μωρό καταναλώνει σαφώς λίγο γάλα κάθε φορά, πρέπει πρώτα να αποχυθεί, έτσι ώστε να λαμβάνει μόνο το προϊόν με τις περισσότερες θερμίδες.

Τα μωρά νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας τροφοδοσίας θα πρέπει να προσφέρονται μόνο στη θερμότητα, αλλά αν το μωρό τροφοδοτείται τεχνητά, το νερό πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει κάθε συνεδρία σίτισης.

Δόντια

Πολύ συχνά, η αιτία της νυχτερινής κλάσης είναι ένα φαινόμενο χαρακτηριστικό όλων των μωρών, χωρίς εξαίρεση - οδοντοφυΐας. Έτσι τα μωρά έχουν πολύ σκληρό χρόνο, επειδή ο κνησμός και το πονηρό στόμα αισθάνονται συνεχώς.

Φυσικά, ακόμη και σε μια τέτοια κατάσταση, το παιδί πρέπει ακόμα να κοιμηθεί, οπότε είναι δυνατόν να τον νιώσετε να κοιμηθεί, αλλά στις στιγμές που ο πόνος εντείνεται, μπορεί να φωνάξει, αρχίζει να κλαίει απότομα και να ξυπνήσει. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ εάν το μωρό έχει σήμερα περισσότερα από ένα κομμένα δόντια.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να κλαίει το βράδυ, αλλά αν ένα παιδί προσπαθεί συνεχώς να τσιμπήσει ρούχα, παιχνίδια και άλλα διαθέσιμα αντικείμενα, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η οδοντοφυΐα είναι ένα από αυτά.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα αυτό θεωρήθηκε πρακτικά ανεπίλυτο, αλλά η σύγχρονη ιατρική είναι ήδη σε θέση να προσφέρει μια λύση με τη μορφή ειδικής αναισθητικής γέλης. Φροντίστε να σημειώσετε ότι αυτό το φάρμακο, όπως και όλα τα άλλα φάρμακα, στην περίπτωση μικρών παιδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από συμβουλή σε γιατρό.

Οι ειδικοί σιλικόνες θα βοηθήσουν το παιδί να χαράξει τη φαγούρα που προκαλεί φαγούρα, κάτι που μειώνει κάπως τη δυσφορία από αυτό που συμβαίνει και βοηθά στην προστασία άλλων αντικειμένων από το να προσπαθήσουν να τα ξεφλουδίσουν, ειδικά επειδή μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό.

Ο καιρός είναι σφάλμα;

Δεν είναι μυστικό ότι οι απότομες αλλαγές του καιρού μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ευημερία κάποιων ανθρώπων. Αν νωρίτερα υποτεθεί ότι αυτή η ευαισθησία είναι χαρακτηριστική κυρίως για τους ηλικιωμένους, σήμερα πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και μερικά μωρά είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις μανίες του κλίματος.

Ακόμη και οι ομάδες κινδύνου διακρίνονται: οι δυσκολίες κατά τον τοκετό και η καισαρική τομή καθώς και οι ασθένειες όταν το έμβρυο ή η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση φέρεται ότι αυξάνουν την πιθανότητα ότι το παιδί θα εκδηλώσει ένα συνοπτικό «δώρο», το οποίο με τη σειρά του θα επηρεάσει την ανάπαυσή του και μπορεί να προκαλέσει νύχτα φωνάζοντας.

Στο παράδειγμα των ενηλίκων, παρατηρήθηκε ότι τα ακόλουθα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα αισθητά:

 • Μη φυσιολογική δραστηριότητα του ήλιου.
 • Βροχή αέρα?
 • Προσγειώνεται σε ατμοσφαιρική πίεση.
 • Αλλαγή του καιρού από την ηλιόλουστη στη βροχή.
 • Κάθε είδους καθίζηση.

Ταυτόχρονα, οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν μια ακριβή απάντηση στην ερώτηση γιατί μερικά παιδιά αντιδρούν στις αλλαγές στον καιρό, ενώ άλλοι δεν το κάνουν. Επιπλέον, είναι απίθανο να κάνουν μια τέτοια διάγνωση ως "μετεωροαισθησία", επομένως δεν θα συμβουλεύσουν συγκεκριμένη θεραπεία.

Εάν ο ίδιος βλέπετε ένα συγκεκριμένο μοτίβο στη συμπεριφορά του παιδιού σας σε σχέση με τις αλλαγές του καιρού και εξακολουθείτε να θέλετε να πάρετε ιατρική βοήθεια, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με έναν νευρολόγο, επειδή αυτός που λύει οποιαδήποτε προβλήματα υπερευαισθησίας.

Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο του μωρού και τον ύπνο; Ο Δρ Κομαρόφσκι θα απαντήσει σε αυτό το βίντεο.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία