Πότε ένα μωρό αρχίζει να κρατά το κεφάλι του μόνο του;

Το περιεχόμενο

Ένα νεογέννητο μωρό φαίνεται αδύναμο και ανυπεράσπιστο. Σχεδόν δεν ελέγχει την κίνηση των χεριών και των ποδιών του, τα μάτια. Όλοι οι μύες των ψίχουλων είναι σε λίγο άγχος. Για τους μήνες που πέρασε στη μήτρα της μητέρας της, το μωρό έχει συνηθίσει να βιώνει σφίξιμο και γι 'αυτό είναι πολύ δύσκολο γι' αυτόν να προσαρμοστεί στον ευρύχωρο νέο κόσμο στον οποίο ήρθε στα γενέθλιά του. Κάθε νέα δεξιότητα που αποκτά το παιδί του δίνει νέες ευκαιρίες να κατανοήσει τον κόσμο.

Μια από τις πρώτες δεξιότητες είναι η ικανότητα να κρατάτε το κεφάλι σας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε για το πότε τα μωρά αρχίζουν να κρατούν τα κεφάλια τους μόνοι τους και αν οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν την ταχύτητα του mastering αυτής της ικανότητας.

Σχετικά με την ικανότητα και τους όρους

Το πέρασμα της φυσικής εξέλιξης του παιδιού από τη φύση παρέχεται σε ορισμένα στάδια. Κανένα επόμενο δεν μπορεί να έρθει πριν από την προηγούμενη που έχει κατακτηθεί. Καθώς ο συγγενής μυϊκός τόνος μειώνεται, το νευρικό σύστημα βελτιώνεται, ο μυϊκός ιστός, τα οστά μεγαλώνουν, η ψυχική ανάπτυξη, το παιδί έχει την ευκαιρία να μάθει μια νέα ικανότητα.

Η πρώτη δεξιότητα είναι η ικανότητα ανύψωσης και συγκράτησης του κεφαλιού κάθετα. Είναι ξεκάθαρο ότι αμέσως το παιδί δεν θα μάθει να κρατάει το κεφάλι του ακόμα και πολύ καιρό, επειδή απαιτεί κάποια εκπαίδευση των μυών του αυχένα. αλλά οι πρώτες προσπάθειες να αυξηθεί το κεφάλι στην πρηνή θέση στην κοιλιά μπορούν να γίνουν από το παιδί ήδη από ενάμισι έως δύο μήνες. Προσπαθούν να είναι αρκετά δειλά, οι γονείς μπορούν να δώσουν προσοχή στο γεγονός ότι το παιδί δεν κρατάει το κεφάλι για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, εκτός από το ότι μπορεί να κρατήσει λίγο στραβό. Καθώς ενισχύονται οι μύες του αυχένα και των τραχηλικών σπονδύλων, η άνοδος του κεφαλιού θα είναι όλο και πιο σίγουρη και η διατήρηση θα είναι μεγάλη.

Συνήθως 2-3 μήνες τα παιδιά γνωρίζουν ήδη πώς να σηκώσουν το κεφάλι και να το κρατήσουν κάθετα για αρκετά λεπτά. Εάν το μωρό άρχισε να κρατάει το κεφάλι του, τότε συνειδητοποιεί γρήγορα τι πλεονεκτήματα του δίνει - η αναθεώρηση διευρύνεται. Για να στρίψετε το κεφάλι όρθιο, γυρίζοντάς το προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά, τα μωρά αρχίζουν λίγο αργότερα - πιο κοντά σε 3,5-4 μήνες. Τέλος, τα παιδιά αρχίζουν να σηκώνουν τα κεφάλια τους από τη θέση του ύστερου. Θα το μάθουν μόνο 5 μήνες.

Πρέπει να καταλάβετε ότι η κατοχή του κεφαλιού για το μωρό είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο έργο. Μετά από όλα, το κεφάλι των νεογνών είναι αρκετά μεγάλο και βαρύ, και η ικανότητα περιλαμβάνει τη διατήρηση του βάρους του κεφαλιού με τη βοήθεια των σπονδύλων και των μυών του λαιμού. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ταχύτητα εμφάνισης μιας ικανότητας. Ο πρώτος που ανέπτυξε τους μπροστινούς μυς του αυχένα, πλευρικό - στην τελευταία στροφή.

Γιατί το παιδί δεν κρατάει το κεφάλι του εγκαίρως;

Εάν το παιδί αναπτύσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι γονείς είναι απίστευτα περήφανοι γι 'αυτό. Αλλά αν έρθει η ώρα και το μωρό δεν άρχισε να κρατάει το κεφάλι, τότε οι μητέρες είναι συνήθως πολύ ανήσυχοι και βασανίζονται με εικασίες. Στην πραγματικότητα, οι κανόνες που καθοδηγούνται από τους γονείς είναι μάλλον υπό όρους. Ένα μωρό δεν είναι καθόλου υποχρεωμένο να αναπτύσσεται με τον τρόπο που συνταγογραφούν, αφού μπορεί να έχει καλούς λόγους για τα ατομικά χαρακτηριστικά της φυσικής εξέλιξης.

Ο κύριος λόγος είναι η ηλικία κύησης. Εάν το μωρό γεννήθηκε πρόωρα, τότε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την ενίσχυση των μυών του αυχένα. Είναι πιθανό ότι τα πρόωρα μωρά θα αρχίσουν να κυριαρχήσουν αυτήν την ικανότητα μόνο πιο κοντά σε 3 μήνες. Αυτό δεν είναι λόγος για ενθουσιασμό και εμπειρία.Απλά πρέπει να δημιουργήσετε τις βέλτιστες συνθήκες για το παιδί ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και να αναπτυχθεί.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας είναι η υγεία των ψίχουλων. Αργότερα, τα παιδιά που έπασχαν από ενδομήτρια υποξία, παρουσίασαν κατάσταση οξείας υποξίας κατά τη διάρκεια δύσκολων γεννήσεων της μητέρας, που έπασχαν από τραύμα και είχαν συγγενείς ασθένειες, αρχίζουν να κρατούν τα κεφάλια τους αργότερα από τους συνομηλίκους τους. Αν το μωρό κατά τους πρώτους μήνες ζωής ήταν άρρωστος με κρυολογήματα ή ιογενείς ασθένειες, θα αναπτυχθεί επίσης πιο αργά από τους υγιείς και τους ισχυρούς συνομηλίκους.

Μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα ανύψωσης και συγκράτησης της κεφαλής βάρος του παιδιού. Εάν το φιστίκι γεννήθηκε μεγάλο και βαθμολογήθηκε περισσότερο από τον κανόνα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα, αυτό που ο παιδίατρος θα ενημερώσει σίγουρα τους γονείς κατά την πρώτη ιατρική εξέταση σε ένα μήνα, τότε οι πιθανότητες να έχουν προηγουμένως κατακτηθεί κινητικές δεξιότητες είναι χαμηλές. Πιθανότατα, το μωρό θα αρχίσει να κρατάει το κεφάλι του όχι νωρίτερα από 3 μήνες. Αλλά τα μικρά βρεφικά μωρά αναπτύσσονται επίσης με κάποια καθυστέρηση - προκειμένου οι μύες τους να κρατήσουν το φορτίο, πρέπει πρώτα να αποκτήσουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η ιδιοσυγκρασία του μωρού είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την επιθυμία του να μάθει να κρατάει το κεφάλι του όρθιο. Ένα τεμπέλης, μελαγχολικό ψίχουλο είναι απίθανο να αγωνιστεί νωρίτερα για να κυριαρχήσει μια νέα θέση του σώματος, κάτι που δεν μπορεί να λεχθεί για περίεργους και χαρούμενους ανθρώπους με χολικές και αρθρικούς λόγους.

Η τελική αφή είναι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. Αν μια μητέρα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ενισχύσει την υγεία, τους μύες και την ασυλία της, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αυξήσει το κεφάλι της. Τα παιδιά των οποίων η σωματική ανάπτυξη λαμβάνει λιγότερη προσοχή αργότερα μαθαίνουν την πρώτη τους κινητική ικανότητα.

Γιατί το παιδί κρατά άνισα το κεφάλι του;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο λόγος μπορεί να έγκειται στην ανεπαρκή ωριμότητα των μυών του αυχένα. Αλλά με τον παιδίατρο, αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί χωρίς να αποτύχει, τουλάχιστον επειδή ο λόγος μπορεί να βρίσκεται στο στραβό.

Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί θα κλίνει πάντα το κεφάλι του προς μια ορισμένη κατεύθυνση και η στροφή προς την κατεύθυνση της ήττας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη. Η αφύσικη στάση του σώματος, εάν το παιδί κρατά το κεφάλι του στραμμένο, με μια προκατάληψη από τη μια πλευρά, θα πρέπει να αποτελεί λόγο διαβούλευσης όχι μόνο με έναν παιδίατρο αλλά και με έναν ορθοπεδικό για παιδιά.

Το Krivosheya στα βρέφη ισιώνει. Οι γονείς συνιστώνται θεραπευτικό μασάζ, γυμναστική από το πρόγραμμα άσκησης. Αλλά ένας ορθοπεδικός και παιδίατρος θα πρέπει να ορίσει και να δείξει τις ασκήσεις και τις τεχνικές των ιατρικών διαδικασιών. Ανεξάρτητα, θα είναι δύσκολο για τους γονείς να λαμβάνουν υπόψη το βαθμό απόκλισης και να προγραμματίζουν επαρκώς τον φυσικό αντίκτυπο.

Γνώμη του Δρ. Komarovsky

Η ικανότητα να κρατά κανείς το κεφάλι είναι ένα σημαντικό διαγνωστικό σημάδι, γι 'αυτό ο παιδίατρος στην υποδοχή αναγκαστικά διευκρινίζει αν το μικροσκοπικό κρατά το κεφάλι. Ο διάσημος παιδίατρος Yevgeny Komarovsky συμβουλεύει να μην πανικοβληθεί, εάν το μικρό παιδί καθυστερήσει κάπως στη σωματική ανάπτυξη, αλλά επίσης να μην παραβλέψει πιθανές παθολογίες. Εάν, μετά από 3 μήνες, το παιδί δεν προσπαθήσει καν να σηκώσει το κεφάλι του, ξαπλωμένος στο στομάχι του, ο Yevgeny Komarovsky συμβουλεύει να συμβουλεύεται πάντα έναν γιατρό.

Σύμφωνα με τον γιατρό, τα προβλήματα με τη συγκράτηση του κεφαλιού συνήθως εμφανίζονται πολύ λιγότερο από τα προβλήματα με άλλες, πιο σύνθετες κινητικές δεξιότητες, όπως κάθισμα, πραξικόπημα, σέρνεται, στέκεται, περπατάει. Οι γονείς δεν πρέπει να προσπαθούν να κρατήσουν το κεφάλι του μωρού με τα χέρια τους, προσπαθώντας να τον βοηθήσουν.

Τα μικρά δεν ανέχονται μια τέτοια ξεδιάντροπη θεραπεία με το δικό τους κεφάλι, αρχίζουν αμέσως να αντέχουν απεγνωσμένα. Αυτό είναι γνωστό σε όλες τις μητέρες που, κατά την αυγή του θηλασμού, προσπάθησαν να παραδώσουν το κεφάλι του παιδιού προς το μαστό. Η αντίδραση θα είναι το αντίθετο. Επιπλέον, οι ενέργειες ανάρμοστης ενέργειας των ενηλίκων μπορούν να βλάψουν ένα παιδί, να τον τραυματίσουν.

Ο Κομαρόφσκι θεωρεί την πιο βέλτιστη φυσική εξέλιξη, όταν το μωρό αρχίζει να σηκώνει και να κρατάει το κεφάλι του χωρίς εξαναγκασμό, ακόμη και με κάποια καθυστέρηση.Όταν οι μύες και οι σπόνδυλοι είναι έτοιμοι, το μωρό σίγουρα θα αρχίσει να κρατάει το κεφάλι του, και θα το κάνει με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Εάν οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν το μικρό, ο Komarovsky συνιστά να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη γυμναστική, το μασάζ και το κολύμπι, τις βόλτες στον καθαρό αέρα.

Πάρα πολύ καθυστερημένη δεξιότητα θα αποτρέψει τη μελέτη των άλλων κινήσεων, χωρίς την ικανότητα να κρατάει το κεφάλι, το παιδί δεν μπορεί να μάθει να κυλήσει στο πλάι, δεν μπορεί να καθίσει. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να απαντήσετε εγκαίρως.

Γυμναστική και μασάζ

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη φόρτιση και μυϊκή μασάζ. Για να ενισχύσετε τους μυς του λαιμού, θα χρειαστείτε απλές ενέργειες που η μητέρα κάνει ήδη καθημερινά. Η πιο αποτελεσματική άσκηση είναι η τοποθέτηση στο στομάχι. Μια τέτοια στάση για το μωρό είναι πολύ χρήσιμη για πολλούς λόγους: η γαστρική του εντέρου απομακρύνεται ταχύτερα, ανακουφίζεται ο παιδικός κολικός, το πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και η πλάτη γίνονται ισχυρότερα. Κρατώντας το κεφάλι γίνεται μια φυσική συνέχεια της ύπαρξης μιας τέτοιας θέσης, επειδή μετά από ένα μήνα το παιδί αρχίζει να ενδιαφέρεται για τους γύρω ήχους, θα προσπαθήσει να γυρίσει το κεφάλι του. Από την πρηνή θέση, είναι δυνατό να το κάνετε αυτό μόνο αν σηκώσετε την κεφαλή.

Τοποθετώντας το μωρό στην κοιλιά, η μητέρα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το βάρος του, το βαθμό πρόωρης γήρανσης, εάν το μωρό γεννήθηκε πριν από την προθεσμία που έθεσαν οι μαίες, το ταμπεραμέντο και τη διάθεσή του. Εάν το μωρό δεν είναι καλά ή εάν έχει κακή διάθεση, η γυμναστική και το μασάζ δεν είναι καλές γι 'αυτόν. Στην κοιλιά του μωρού μπορείτε να το ξεκαθαρίσετε αφού θεραπευτεί η ομφαλική πληγή, δηλαδή από 2,5 έως 3 εβδομάδες ζωής.

Για να μπορέσει το μωρό να μάθει γρήγορα να κρατήσει το κεφάλι, η μητέρα πρέπει να είναι σε θέση να τραβήξει την προσοχή του στον εαυτό της. Επομένως, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε με το παιδί ενώ βρίσκεται στην κοιλιά του, τραγουδώντας κάτι, λέγοντας ποιήματα, χρησιμοποιώντας μουσικά παιχνίδια ή κάνοντας οποιουσδήποτε ήχους παιχνιδιών (tweeters, κουδουνίστρες).

Χρήσιμα θα είναι τα pull-ups στις λαβές, τα οποία η μητέρα μπορεί να συμπεριλάβει στη λίστα των ασκήσεων για την πρωινή άσκηση. Ένας ενήλικας δίνει στο μωρό μια αρπαγή στα δάχτυλά του και αρχίζει να αυξάνει σταδιακά το παιδί πάνω από την επιφάνεια του τραπέζι μασάζ. Αλλά - για μια μικρή απόσταση, δεν κατακόρυφα! Σε αυτή τη θέση, οι μύες της πλάτης του λαιμού είναι τέλεια εκπαιδευμένοι, που θα βοηθήσουν, τελικά, να αποκτήσουν μια νέα ικανότητα.

Είναι δυνατή η εκπαίδευση των μυών του λαιμού σε όρθια θέση στα χέρια της μητέρας. Σε αυτή την περίπτωση, η μητέρα πρέπει να στηρίζει το παιδί με το ένα χέρι κάτω από τους γλουτούς, το δεύτερο - στο λαιμό και στο κεφάλι. Είναι απαραίτητο να μεταφέρετε σωστά το παιδί ώστε να μην βλάψετε τους ανώριμους σπονδύλους.

Οποιαδήποτε τεχνική γενικού κλασικού μασάζ σε συνδυασμό με τέτοιες θέσεις έχει ευεργετική επίδραση στην ενίσχυση των μυών του λαιμού. Χρήσιμο και κολυμπώντας σε έναν ειδικό ορθοπεδικό κύκλο, ο οποίος φοριέται στο λαιμό και στερεώνεται. Ένα μωρό μπορεί να κολυμπήσει σε έναν τέτοιο κύκλο από 1 μήνα, αν του έχει δοθεί άδεια από νευρολόγο.

Σχετικά με τους "πρώτους" παιδιούς

Το σύμπλεγμα κατωτερότητας στη νέα μητέρα μπορεί να προκαλέσει αναφορές σε άλλες μητέρες που είναι πολύ υπερήφανοι για την πρώιμη ανάπτυξη των παιδιών τους. Εάν μια γυναίκα ισχυρίζεται ότι το παιδί της άρχισε να κρατά το κεφάλι της με αυτοπεποίθηση μέσα σε ένα μήνα, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην πιστέψουμε. Αλλά και ένας λόγος για χαρά - δυστυχώς! - και εγώ. Τις περισσότερες φορές, η έγκαιρη εγκαθίδρυση της ικανότητας υποδηλώνει την παρουσία υπερτονίας των μυών του αυχένα και μπορεί επίσης να υποδεικνύει αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση. Η έγκαιρη ανύψωση του κεφαλιού αποτελεί επίσης λόγο για διαβούλευση με έναν γιατρό, και δεν αποτελεί καθόλου ένα σημάδι της «ιδιοφυΐας» του παιδιού. Ένα υγιές παιδί σε ένα μήνα δεν πρέπει να κρατάει το κεφάλι του.

Οι πρώτες προσπάθειες του μωρού να σηκώσει το κεφάλι, ωστόσο, μπορεί να συμβεί σε ένα μήνα. Αλλά σε αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό πόσο μπορεί να κρατήσει το ψίχουλο το κεφάλι του. Ένα υγιές μωρό αποκτά την ικανότητα σταδιακά, βελτιώνεται καθημερινά, αντιμετωπίζει καλύτερα και καλύτερα. Εάν το μουνάκι ξαφνικά και ξαφνικά άρχισε να κρατάει το κεφάλι του, αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι μιας παραβίασης του μυϊκού τόνου.

Στο επόμενο βίντεο ο Δρ Komarovsky θα εξετάσει δύο βασικά ερωτήματα που οι περισσότεροι γονείς ενδιαφέρονται: εάν το παιδί τους πληροί τα πρότυπα και αν ταιριάζει εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου για την ανάπτυξη.

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία