Πότε το μωρό αρχίζει να φουσκώνει;

Το περιεχόμενο

Μετά το πρώτο χαμόγελο, τίποτα άλλο δεν γίνεται αντιληπτό από τους ενήλικες με τέτοιο ενθουσιασμό όπως το περπάτημα ενός μωρού. Αυτή είναι η πρώτη του γλώσσα, είναι μοναδική με τον δικό της τρόπο και είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση της ομιλίας. Θα αναφέρουμε το χρόνο και τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας σε αυτό το υλικό.

Τι είναι αυτό;

Οι παραδοσιακές ιατρικές πηγές ερμηνεύουν το περπάτημα ως ένα στάδιο προελληνικής ανάπτυξης. Δηλαδή, μέχρι στιγμής αυτό δεν είναι λόγος, αλλά δεν είναι πλέον μια κραυγή με την οποία το νεογέννητο επικοινωνεί με τη μητέρα και άλλους συγγενείς για οποιονδήποτε λόγο, είτε πρόκειται για την επιθυμία επικοινωνίας είτε για μια βρεγμένη πάνα. Σε 2-3 μήνες κατά μέσο όρο, τα παιδιά αρχίζουν να βρυχάται, και αυτό σημαίνει ότι η ανάγκη τους να κλαίνε δεν είναι τόσο μεγάλη. Η φωνή ενός παιδιού θα είναι πλέον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όταν η παρουσία και η συμμετοχή ενός ενήλικα είναι μια ζωηρή ανάγκη (πείνα, κρύο, πόνος). Σε άλλες περιπτώσεις, το μωρό στραγγαλίζει, και αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλέσει συγκίνηση.

Το περπάτημα διαρκεί περίπου έξι μήνες. Στη συνέχεια, το παιδί κινείται ομαλά στο στάδιο της φλύαρης και παίρνει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ανθρώπινη ομιλία.

Το παιδί αρχίζει να ουρλιάζει, όχι επειδή το θέλει. Είναι ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί η φύση και η ίδια η ικανότητα θεωρείται αυθόρμητη. Συνήθως το μωρό "gukat" σε κατάσταση ηρεμίας όταν είναι καλά, άνετα, όταν είναι γεμάτος, Συχνά - μόνο στην παρουσία των ενηλίκων, αλλά μερικές φορές τα παιδιά το κάνουν με τον εαυτό τους.

Στην αρχή του περπατήματος, το παιδί κάνει μικρούς ήχους, συνήθως ξεκινώντας με φωνήεντα ("y", "a", "s") και σιγά-σιγά μετακινούνται με κάποια συφωνία ("gu", "ha", "ma"). Σε 4 μήνες, τα μωρά επιτυγχάνουν τέτοια φωνητική δεξιότητα, που αρχίζουν να προφέρουν όχι μόνο μεμονωμένους ήχους και συλλαβές, αλλά και ολόκληρους cascades των ήχων. Το στάδιο της προφορικής εξέλιξης που ακολουθεί το περίπατο ονομάζεται φλύαρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διάφορα παιδιά περπατούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Σε αυτή την όμορφη τρυφερή εποχή δεν υπάρχουν εθνότητες, γλωσσικά εμπόδια. Αλλά ήδη για μισό χρόνο, τα ψίχουλα αρχίζουν να κάνουν ήχους που όλο και περισσότερο μοιάζουν με τους ήχους της μητρικής τους γλώσσας, καθώς το ακούν και το αντιλαμβάνονται από γονείς και άλλους ενήλικες. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι ένας ενήλικος Γάλλος, Ιαπωνός ή Αμερικανός είναι σε θέση να εντοπίσει ένα παιδί της ίδιας εθνικότητας μόνο ακούγοντας την ηχογράφηση του περπατήματος ενός τέτοιου μωρού σε 6-7 μήνες.

Ακόμη και αν το παιδί στερηθεί την ικανότητα να ακούει, εξακολουθεί να περπατάει. Κάποια παιδιά με προβλήματα ακοής περνούν ακόμη και από τα αρχικά στάδια του μαστιγισμού. Αλλά τότε χρειάζονται ιατρική βοήθεια και βοηθήματα στην αναγνώριση ομιλίας, διαφορετικά δεν θα μάθουν να μιλούν.

Πιθανά προβλήματα

Όταν φτάσουν σε μια ορισμένη ηλικία, οι γονείς αρχίζουν να περιμένουν τα ψίχουλα των ήχων απόκρισης, αλλά μπορεί να μην είναι. Υπάρχουν παιδιά που περιορίζονται σε μια μικρή περίοδο κατάρτισης για μελλοντική ομιλία. Φαίνονται να δοκιμάζουν τους ήχους "με τη γεύση", να προφέρουν τα φωνήεντα και να τους τρομάξουν οι ίδιοι. Τέτοια μωρά μπορεί να είναι σιωπηλά, ως αντάρτες, σε 5 και 6 μήνες.

Με τρόμο ή αρνητική εμπειρία, καθώς και με ξαφνική ασθένεια, μπορεί να συσχετιστούν ξαφνικά οι χαμένες ικανότητες για την προφορά ήχων. Το παιδί φώναξε, για παράδειγμα, από 2 μήνες, και σε 4 μήνες σταμάτησε και ήταν σιωπηλός. Υπό την επιρροή του φόβου, του άγχους ή ακόμα και του πιο συνηθισμένου κρυολογήματος, το οποίο υπέφερε το μωρό, θα μπορούσε προσωρινά να ξεχάσει μια νέα ικανότητα.

Ο λόγος για την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της εξαφάνισης ή της εξαφάνισης του παιδιού μπορεί να είναι η αδύναμη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού: επικοινωνούν ελάχιστα μαζί του, ελάχιστα μιλούν, δεν του δίνουν επαρκή προσοχή. Η επαφή φωνής με το μωρό δεν είναι εύκολη, αλλά δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο γι 'αυτό.Η καθυστέρηση της ψυχικής και συναισθηματικής εξέλιξης υποδηλώνεται όχι μόνο από την απουσία γλάρος κατ 'αρχήν, αλλά και από το μονοτονικό «τραγούδι» και το μωρό στην ηλικία των 4-5 μηνών και άνω. Κανονικά, αυτή η ηλικία γίνεται συναισθηματικά βαμμένη: ένα παιδί μπορεί να πει «αγκά» του τόσο με ευχαρίστηση και με ενόχληση, τόσο απαιτητικό όσο και αγάπη, απαλά. Στα παιδιά με καθυστερημένη ανάπτυξη της ψυχής και το σχηματισμό συναισθημάτων, το συναισθηματικό χρώμα των ήχων σχεδόν απουσιάζει.

Το περπάτημα μπορεί να είναι απούσα ή πολύ σπάνιο, σχεδόν μη αναπτυσσόμενο σε παιδιά με αυτισμό. Τα μωρά με σύνδρομο Down, με συγγενή άνοια, παιδιά που έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, αιμορραγίες στον εγκέφαλο κατά τη γέννηση, συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο. Με την ήττα του κέντρου της ομιλίας ούτε η guleniya, ούτε η φλύαρα δεν μπορεί να είναι καθόλου, καθώς και οι επακόλουθες δεξιότητες λόγου.

Αργότερα, τα πρόωρα μωρά αρχίζουν να βρυχάται, καθώς και τα μικρά παιδιά, τα οποία συχνά είναι άρρωστα και ως εκ τούτου αδύναμα. Λόγω της φύσης τους, τα τεμπέλης παιδιά μπορούν επίσης να αρχίσουν να βρυχάται λίγο αργότερα από τους ενεργούς και περιπετειώδεις συνομηλίκους τους. Σπάνια ο λόγος για την έλλειψη γνώσεις, agukunya και bbbling είναι ανωμαλίες της δομής των φωνητικών κορδονιών και της φωνητικής συσκευής, καθώς αυτές οι ανωμαλίες είναι σχετικά σπάνιες.

Μπορείτε να υποψιάζεστε τα προβλήματα ακοής μόνο στο στάδιο του μωρού. Τα παιδιά που δεν μπορούν να ακούσουν και να ακούσουν τους εαυτούς τους δεν πηγαίνουν στο συγκεκριμένο μπλοκάρισμα ορισμένων συλλαβών, σταματώντας στο στάδιο της φωνητικής (ψαλμωδικής) φωνής.

Πώς να διδάξω;

Οι γονείς μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του περπατήματος με τον πιο άμεσο τρόπο. Δεν χρειάζεται να αποκτήσετε τεχνικές ομιλίας για αυτό - απλά πρέπει να επικοινωνήσετε με το μωρό. Συχνά πολλά. Για οποιονδήποτε λόγο και χωρίς τέτοια. Ό, τι κάνει η μαμά (μαγείρεμα, καθαρισμός, σιδέρωμα), μπορεί να σχολιάζει δυνατά τις πράξεις της. Το μωρό θα ακούσει προσεκτικά τους τόνους της, τους ήχους και αργά ή γρήγορα θα θέλει να τις επαναλάβει.

Οι λογοθεραπευτές και οι λογοθεραπευτές λένε ότι προκειμένου το παιδί να κατανοήσει καλύτερα την ομιλία ενός ενήλικα, πρέπει να μιλήσετε όχι ήσυχα, αλλά όχι δυνατά, επειδή καταγράφεται καλύτερα στη μνήμη και στις μέσες συχνότητες που αντιλαμβάνονται οι ανθρώπινες ομιλίες.

Αν το μωρό γίνει συχνά αυτόματη μάρτυρας των οικογενειακών διαμαρτυριών, η μητέρα συχνά μιλάει με ερεθισμένο τόνο, αυξάνοντας τη φωνή του, τότε υπάρχει η πιθανότητα να αρχίσει να μαθαίνει όχι με ήπιο, προσεκτικούς, χυδαίους ήχους, αλλά με κραυγές και κραυγές. Επομένως, συνιστάται να μιλάει πάντα ένα παιδί με φιλικό και ζωντανό τόνο. Από την ηλικία των δύο και τριών μηνών, θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε επαφή με το μωρό όταν μιλάτε.

Με το τράβηγμα ενός παιχνιδιού με το παραδοσιακό "On" σε τέτοιες περιπτώσεις, η μητέρα πρέπει να προσπαθήσει να κοιτάξει το παιδί στα μάτια και να συναντήσει την επιστροφή. Εάν το παιδί κηδεύει και δεν γευτεί, η μητέρα δεν πρέπει να μιμείται τους ήχους του. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα είναι καλό αν η μητέρα αρχίσει να μιμείται τους ήχους του μωρού. Μια τέτοια επαφή θα είναι η αρχή μιας πλήρους ανάπτυξης του λόγου του παιδιού.

Προσπαθήστε να επιλέξετε να μιλάτε λεπτά όταν το σπίτι είναι ήσυχο. Είναι δύσκολο να το κάνεις σε ένα θορυβώδες περιβάλλον: το παιδί θα αποσπαστεί από μια εργάσιμη τηλεόραση, από δυνατά μουσικά ή από κέρατα φωνών και απλά θα κλείσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα μικρότερα παιδιά σε μεγάλες οικογένειες συχνά υποφέρουν από καθυστερημένη ανάπτυξη λόγου.

Σε περιπτώσεις όπου το παιδί ακούει μόνο έναν ενήλικα και δεν προσπαθεί να μιμηθεί καθόλου, εφαρμόζει τις λεγόμενες παθητικές τεχνικές απομίμησης. Το Mom εκφράζει τυπικούς ενοχλητικούς ήχους "gu-gu-ga-ga" και ταυτόχρονα με τον αντίχειρά του ανοίγει το μικρό σφουγγάρι στο παιδί, επαναλαμβάνοντας τη δική του άρθρωση. Σταδιακά, το μωρό αναπτύσσει μια κατανόηση της σχέσης μεταξύ της έκφρασης του προσώπου και του εξερχόμενου ήχου. Υπάρχει επίσης ένα ειδικό μασάζ λογοθεραπείας για μωρά. Συνίσταται στην δόνηση της δράσης των χεριών στο στήθος του παιδιού, αγγίζοντας ελαφρά τα δάχτυλα του λάρυγγα και του υπογνάθιου χώρου.

Ακόμα κι αν το μωρό επιμένει να μην είναι παθιασμένος, μην αφήνετε τάξεις και προσπάθειες. Συμβαίνει ότι, αφού περάσει το στάδιο του περπατήματος, το μωρό, μετά από 5-6 μήνες, αρχίζει να φλύσταται και να προχωρά μάλλον γρήγορα. Για να αποκτήσετε προ-ομιλία και ομιλία δεξιότητες, η ικανότητα να αναγνωρίσει την ομιλία των ενηλίκων είναι επίσης σημαντική. Ως εκ τούτου, η μητέρα πρέπει συχνά να ζητάει από το παιδί ερωτήσεις και να απαντά στον εαυτό της, όλες οι ενέργειες αλληλεπίδρασης πρέπει να σχολιάζονται: "δώστε", "σε", "έτσι", "όχι έτσι", "αυτό είναι". Οι σύντομοι συνδυασμοί των ήχων θα βοηθήσουν το παιδί να ελέγξει γρήγορα την παθητική (εσωτερική) ομιλία.

Δυστυχώς, οι γονείς συχνά περιμένουν την πρώτη "μαμά" ή "μπαμπά" και δεν αποδίδουν μεγάλη σημασία σε άλλους ήχους και τους συνδυασμούς τους που λέει το μωρό. Και το μωρό περιμένει έγκριση και αντίδραση, όταν εκφωνεί για άλλη μια φορά το "gu", "bu" κλπ. Όσο πιο συναισθηματικοί και πιο προσεκτικοί οι γονείς αντιδρούν στην ψύξη, τόσο πιο γρήγορα το μωρό θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση της μάθησης της ανθρώπινης ομιλίας.

Τα πιο δύσκολα είναι τα στάδια του περπατήματος και της φλύαρης των δίγλωσσων παιδιών, που ακούνε δύο γλώσσες ταυτόχρονα. Περίπου μισό χρόνο, συνήθως οι ίδιοι είναι "αποφασισμένοι": στην φωνή τους, αρχίζουν να κυριαρχούν οι ήχοι της γλώσσας που τις επηρεάζει. Αλλά μπορεί να υπάρχει ένα μείγμα ήχων δύο γλωσσών. Είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτούς τους τύπους σε μία γλώσσα, μόνο σταδιακά (μετά από ένα χρόνο) προσθέτοντας ήχους και συλλαβές άλλης γλώσσας. Η ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων των χεριών είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη των προ-ομιλικών δεξιοτήτων. Οι κινήσεις των χεριών και το κέντρο ομιλίας είναι αλληλένδετες. Επομένως, τα παιδιά ηλικίας δύο και τριών μηνών θα πρέπει να έχουν αρκετά διαφορετικά από τα αντικείμενα επαφής (παιχνίδια, κουρέλια) που θα αναπτύξουν τις απτικές αισθήσεις των δακτύλων. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πυραμίδες και οι κύβοι των παιδιών θα είναι χρήσιμοι, ασφαλείς διαλογείς χωρίς μικρές λεπτομέρειες.

Πολύ αποτελεσματικό για τα παιδιά που έτρεχαν, αλλά ξαφνικά έπεσαν κάτω από την επιρροή ορισμένων παραγόντων από έξω, μπορεί να υπάρξει μια τεχνική "μιμηθεί τον εαυτό μου": ένα παιδί περιλαμβάνει μια ηχητική καταγραφή της δικής του σβέσης, που έγινε νωρίτερα. Η ακοή ενθαρρύνει το μωρό να θυμάται την ικανότητα και να συνεχίζει την ανάπτυξή του.

Γνώμη του Δρ. Komarovsky

Ο Yevgeny Komarovsky, ένας παιδίατρος και τηλεοπτικός οργανισμός, η γνώμη του οποίου είναι πολύ σημαντική για εκατομμύρια μητέρες σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ότι η απουσία περπατήματος σε 3,4, 5 ή ακόμα και 6 μήνες δεν αποτελεί ακόμη λόγο πανικού και ολοκληρωμένης ιατρικής εξέτασης ενός παιδιού. Εάν όλες οι άλλες δεξιότητες του μωρού είναι κατάλληλες για την ηλικία, εάν έχει μια εξαιρετική όρεξη, υγιή ύπνο, χαμογελά και αναγνωρίζει σαφώς συγγενείς, τότε δεν πρέπει να σκεφτείτε τους κακούς. Το μωρό χρειάζεται μόνο χρόνο.

Ο Κομάροφσκι προειδοποιεί έντονα για τον κίνδυνο της μωρόμενης συζήτησης. Η μαμά μπορεί να μιμηθεί το μωρό ή το βόλτα μόνο μέχρι έξι μήνες. Στη συνέχεια, πρέπει να αρχίσετε να επικοινωνείτε με το παιδί όπως με έναν ενήλικα.Διαφορετικά, το ψίχουλο μπορεί να "κολλήσει" για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μωρό, και στη συνέχεια οι γονείς θα έχουν ένα νέο πρόβλημα - πώς να τον διδάξει να μιλήσει σαν ανθρώπινο ον στην ηλικία του 1,5-2.

Οι κύριοι "δάσκαλοι" σε θέματα ανάπτυξης του λόγου, σύμφωνα με τον Komarovsky, είναι η αγάπη και η καλοσύνη των ενηλίκων, καθώς και η συνεχής επανάληψη, που θα βοηθήσει να απομνημονεύσει τις πρώτες συλλαβές και λέξεις.

Στο επόμενο βίντεο, ο Δρ Κομαρόφσκι θα εξετάσει δύο βασικά ερωτήματα που οι περισσότεροι γονείς ενδιαφέρονται: αξίζει να ακούγεται ο συναγερμός εάν το παιδί είναι στο ανάπτυξη λίγο δεν ταιριάζει με τους αποδεκτούς κανόνες και ποια θα μπορούσε να είναι μια σημαντική απόκλιση από αυτούς τους κανόνες.

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία