Νεογέννητη ανάπτυξη ανά εβδομάδα

Το περιεχόμενο

Οι πρώτες μέρες και εβδομάδες της ζωής ενός παιδιού είναι δύσκολες τόσο για τους γονείς όσο και για τα μωρά. Οι μητέρες και οι μπαμπάδες στη νεογνική περίοδο, που διαρκούν 4 εβδομάδες μετά τη γέννηση (28 ημέρες), μαθαίνουν να φροντίζουν και να φροντίζουν το μωρό και το παιδί προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Η επιτυχία αυτών των διαδικασιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Και ένας από αυτούς είναι η κατανόηση του πώς ακριβώς αναπτύσσονται τα νεογέννητα προκειμένου να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε προβλήματα στο χρόνο και να επικοινωνήσουν με έναν παιδίατρο για να τα εξαλείψουν.

Αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό πρέπει να προσαρμοστεί στον έξω κόσμο και η μητέρα του θα τον βοηθήσει καλύτερα σε αυτό.

Τα κύρια στάδια της ανάπτυξης

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο μητρότητας, το παιδί αρχίζει το στάδιο προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης. Σε αυτό το στάδιο, όλα τα συστήματα οργάνων των ψίχουλων προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες:

 • Οι πνεύμονες αρχίζουν να λειτουργούν, και η κυκλοφορία του αίματος ανοικοδομείται για να λειτουργήσει με τη συμπερίληψη ενός μικρού κύκλου.
 • Κεφάλι από ψίχουλα στις πρώτες μέρες της ζωής είναι αρκετά επιμήκης, που συνδέεται με την ευκαμψία των οστών του κρανίου και το πέρασμα του μωρού μέσω του καναλιού γέννησης. Η μορφή της γίνεται κανονική σε ηλικία 2 εβδομάδων. Επιπλέον, πολλά μωρά έχουν γενικό όγκο στα κεφάλια τους, το οποίο εξαφανίζεται χωρίς ίχνος σε 1-2 ημέρες.
 • Το δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση είναι κοκκινωπό.. Από την τρίτη ημέρα σε πολλά μωρά, αποκτά κίτρινη απόχρωση - έτσι εμφανίζεται ο φυσιολογικός (αβλαβής) ίκτερος, ο οποίος συνήθως εξαφανίζεται σε ηλικία 2 εβδομάδων.
 • Το νευρικό σύστημα είναι πολύ ευαίσθητο και είναι ενεργό. Εμφανίζονται διάφορα ανεπιφύλακτα αντανακλαστικά, μεταξύ των οποίων τα κύρια αναζητούν και απορροφούν.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δέρμα ενός νεογέννητου έχει μια κοκκινωπή απόχρωση, η οποία περνά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας της ζωής.
 • Η θερμορύθμιση είναι ατελής, Ως εκ τούτου, τα ψίχουλα είναι συχνές απότομες σταγόνες στη θερμοκρασία του σώματος. Το μωρό υπερθερμαίνεται εύκολα και παγώνει γρήγορα.
 • Το νεογέννητο έχει εξαιρετική ακοή, μυρωδιά, γεύση και αφή. Ταυτόχρονα, το όραμα του παιδιού είναι αδύναμο, βλέπει τα πάντα ως θολά και θολά.
 • Πολλά μωρά μετά τον τοκετό έχουν μια ελαφριά μάτι λόγω των αδύναμων μυών των ματιών.. Αυτή η κατάσταση περνάει με το χρόνο ανεξάρτητα.
 • Η ούρηση την πρώτη ημέρα εμφανίζεται 4-6 φορές, και στη συνέχεια ο αριθμός των ούρων ανά ημέρα φτάνει 15-20 φορές. Για πολλά παιδιά, τα ούρα αποκτούν μια κοκκινωπή απόχρωση την πρώτη ημέρα, η οποία είναι φυσιολογική και σχετίζεται με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό στο πρωτόγαλα.
 • Στα έντερα των ψίχτων, τα οποία προηγουμένως ήταν εντελώς αποστειρωμένα, αποκτήσατε διαφορετικούς μικροοργανισμούς. Το μεκόνιο (τα λεγόμενα σκοτεινά κόπρανα, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στο πεπτικό σύστημα του μωρού από τη στιγμή της γέννησης) αρχίζει να ξεχωρίζει από τα έντερα και στη συνέχεια τα περιττώματα φωτίζονται και γίνονται πιο ρευστά.

Η απελευθέρωση του προγράμματος του διάσημου παιδιατρικού γιατρού E. Komarovsky, αφιερωμένο στα νεογέννητα παιδιά, βλέπε παρακάτω:

Στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης, που ξεκινά μετά την απόρριψη, οι γονείς πρέπει να αντιμετωπίσουν διάφορες δυσκολίες, για παράδειγμα, κολικούς, που συχνά ενοχλούν ένα βρέφος από 2-3 εβδομάδες ζωής.

Επίσης, νέα μητέρα μπορεί να περιμένει τη δυσκολία εγκατάστασης της γαλουχίας, η οποία αντιμετωπίζει καλύτερα τις συχνές ραφές.

Μέχρι το τέλος της νεογνικής σκηνής, τα μωρά αλλάζουν αισθητά - τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους καθίστανται πιο ξεκάθαρα, εξαφανίζεται το πρήξιμο μετά το τοκετό, το βλέμμα επικεντρώνεται σε πρόσωπα και αντικείμενα.

Μουσεία ψίχουλα ενισχυθεί, η οποία του επιτρέπει να σηκώσει για λίγο το κεφάλι του και να κινήσει τα άκρα του. Επιπλέον, το μωρό ευχαριστεί τα αγαπημένα πρόσωπα με ένα "συγκρότημα αναζωογόνησης" - αναγνωρίζοντας τα πρόσωπά τους, ενεργά κινήματα και εκδηλώσεις θετικών συναισθημάτων.

Από την αρχή του δεύτερου μήνα, το δέρμα του μωρού αποκτά ροζ χρώμα, το κεφάλι είναι πεπλατυσμένο και το γενικό οίδημα εξαφανίζεται στο πρόσωπο

Εβδομαδιαίο αναπτυξιακό ημερολόγιο στον πίνακα

Ηλικία

Δεξιότητες

1 εβδομάδα (7 ημέρες)

Κρατώντας το κεφάλι για λίγα δευτερόλεπτα.

Εστιάζοντας το βλέμμα σε απόσταση από 5 έως 15 cm.

Ακούσιο κλείσιμο των δακτύλων και λαβών.

Ακούσιος χαμόγελο.

Αναγνώριση της οσμής του μητρικού γάλακτος.

Ανταπόκριση στο έντονο φως με τα μάτια που αναβοσβήνουν και κλείνουν.

Αναζωογόνηση στην προσέγγιση των γονέων.

2 εβδομάδες (14 ημέρες)

Κοιτάζοντας έναν ενήλικα, ακούγεται μαύρα και αστεία γκριμάτσες.

Περιστρέφοντας το κεφάλι στη φωνή της μητέρας ή τον ήχο μιας κουδουνίστρας.

Σταθεροποίηση ενός ματιού σε ένα φωτεινό παιχνίδι με διάμετρο μέχρι 10 cm.

3 εβδομάδες (21 ημέρες)

Κρατώντας το κεφάλι μέχρι 5 δευτερόλεπτα, το σηκώστε μετά από μια σύντομη ανάπαυση.

Αναγνώριση της μαμάς και του μπαμπά.

Κοιτάζοντας αντικείμενα και άτομα σε απόσταση 50 cm.

Ξεθωριασμός με θέα κάτι νέο και απότομο άγνωστο ήχο.

Πιάνοντας τα δάχτυλα και τα μαλλιά των γονέων.

Κινούμενο με τον ήχο μιας οικείας φωνής.

4 εβδομάδες (28 ημέρες)

Ενεργή κίνηση με τα πόδια και τα χέρια.

Αναγνώριση της φωνής και της οσμής της μαμάς.

Εστιάζοντας σε αντικείμενα και πρόσωπα μέχρι 1 m.

Η έκφραση των συναισθημάτων διαφορετική κραυγή (δυσαρεστημένος, χαρούμενος).

Αυξάνοντας το κεφάλι ενώ βρίσκεστε στην κοιλιά για έως και 5 δευτερόλεπτα.

Κρατώντας το βλέμμα στο πρόσωπο της μητέρας μου ή σε ένα σταθερό αντικείμενο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ενεργή προβολή του κόσμου από τα χέρια ενός ενήλικα.

Ισχυρά δάχτυλα κράτησης ενήλικα.

Κρατώντας το βλέμμα σε ένα κινούμενο αντικείμενο για έως και 7 δευτερόλεπτα.

Agukanie.

Υπολογισμός του προγράμματος εμβολιασμού
Καταχωρίστε την ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Πρώτη εβδομάδα

Τις πρώτες ημέρες της ζωής, το μωρό και η μητέρα συναντιούνται μεταξύ τους και Η πρωταρχική ανάγκη του βρέφους είναι η στενή επαφή με τη μαμά. Το καλύτερο φαγητό για το karapuz είναι το πρωτόγαλα, το οποίο μετά από λίγες μέρες αντικαθίσταται από ώριμο γάλα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ψίχουλων.

Μετά τη γέννηση του μωρού, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστεί το μαστό το συντομότερο δυνατό

Εξωτερικά, το παιδί δεν μοιάζει ακόμα με μωρά στις σελίδες του περιοδικού. Τα πρόσωπα των ψίχτων μετά τη γέννηση είναι ασύμμετρα, συχνά οίδημα συμβαίνει στο κεφάλι, και το ίδιο το κεφάλι είναι πεπλατυσμένο και ελαφρώς τεντωμένο σε ωοειδές.

Το δέρμα είναι συχνά κόκκινο και μόνο παγώνει μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Μερικά παιδιά έχουν απολέπιση δέρματος στο στήθος και την κοιλιά σε 3-5 ημέρες ζωής. Η ελαφριά κίτρινη κηλίδα από την 3η ημέρα της ζωής θεωρείται επίσης φυσιολογική.

Επιπλέον, κατά την πρώτη εβδομάδα, παρατηρούνται τέτοιες λειτουργίες:

 • Ο μυϊκός τόνος αυξήθηκε την πρώτη εβδομάδα.
 • Τα μικρά δεν έχουν δάκρυα τις πρώτες εβδομάδες της ζωής και οι αδένες του ιδρώτα αναπτύσσονται ακόμα (η λειτουργία τους βελτιώνεται από την 7η ημέρα της ζωής).
 • Στις βλεννογόνες μεμβράνες δεν πρέπει να είναι πλάκα, θα πρέπει κανονικά να είναι υγρό και ροζ.
 • Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, η ομφαλική πληγή στεγνώνει και σφίγγει.
 • Η μύτη του μωρού καλύπτει μερικές φορές ένα εξάνθημα με τη μορφή μικρών λευκών κουκίδων.
 • Η καρδιά του μωρού μειώνεται 110-170 φορές ανά λεπτό και η κανονική αναπνοή ανά λεπτό είναι 30-50 φορές.
 • Από τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα, αντί του μεκογχίου, ένα κιτρινωπό σκαμνί με ξινή οσμή αρχίζει να ξεχωρίζει περίπου 4-5 φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια του θηλασμού).

Σχετικά με τον τρόπο εμφάνισης του μωρού στις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, δείτε το βίντεο:

Δεύτερη εβδομάδα

Η ερυθρότητα του δέρματος, οίδημα και κιτρίνισμα συχνά εξαφανίζονται αυτήν την εβδομάδα. Το ψίχουλο αρχίζει να κερδίζει βάρος και ο υπερτονισμός στα άκρα, ο οποίος θεωρείται ο κανόνας για τον πρώτο μήνα ζωής του παιδιού, εξακολουθεί να υπάρχει. Το μωρό δεν έχει μάθει ακόμα να κρατάει το κεφάλι του, αλλά κινήσεις των ποδιών και των βραχιόνων των μικρών ενώ είναι ακούσιες και χαοτικές.

Υπάρχουν τέτοιες αποχρώσεις:

 • Το μωρό κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας (περίπου 16-20 ώρες).
 • Η θερμορύθμιση δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί.
 • Τα χέρια και τα πόδια καλύπτονται με ξηρό δέρμα.
 • Το κατιφέδες μεγαλώνουν, γι 'αυτό πρέπει να κοπούν.
 • Το δέρμα πολλών μωρών αρχίζει να ξεφλουδίζει.
 • Ο λογαριασμός ούρησης είναι τουλάχιστον 15 ημερησίως.
 • Τα έντερα του μωρού έχουν αδειάσει 3-4 φορές την ημέρα και το σκαμνί είναι μουντό, κίτρινο.
Σε δύο εβδομάδες, το παιδί ξοδεύει τις περισσότερες φορές στον ύπνο του.

Τρίτη εβδομάδα

Οι κινήσεις των άκρων του παιδιού άνω των 2 εβδομάδων γίνονται ήδη λιγότερο χαοτικές, και το κρανίο των περισσότερων μωρών στην τρίτη εβδομάδα ζωής έχει ξαναβρεθεί.

Η δραστηριότητα του μωρού αυξάνεται και, λόγω της αφθονίας των εντυπώσεων, πολλά μωρά γίνονται ευερέθιστα προς το βράδυ.

Κλαίγοντας ψίχουλα αλλάζοντας, αποκτώντας τον ήχο, για παράδειγμα, όταν το μωρό διαταράσσεται από κάτι, η κραυγή θα είναι δυνατή και απαιτητική.

Για το παιδί της τρίτης εβδομάδας της ζωής είναι επίσης τέτοια χαρακτηριστικά:

 • Η αίσθηση της όσφρησης του μωρού γίνεται πιο έντονη.
 • Το παιδί αρχίζει να αισθάνεται την ισορροπία και τη θέση του σώματός του στο διάστημα.
 • Ο θηλασμός σε αυτήν την ηλικία είναι τουλάχιστον 10-12.
 • Το μικρό σκυλί αρχίζει να αναγνωρίζει τα πρόσωπα και τις φωνές των αγαπημένων.
 • Η λειτουργία της ημέρας είναι μόνο καθιερωμένη, το ψίχουλο εξακολουθεί να περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε ένα όνειρο.

Η εκκένωση του εντέρου σε αυτή την ηλικία συμβαίνει από 2 έως 8 φορές την ημέρα. Όταν τα κόπρανα του θηλασμού είναι κίτρινα, με τη μυρωδιά βουτύρου-γαλακτώδη και τη συνοχή της μουστάρδας. Εάν το μωρό παίρνει ένα μείγμα, το σκαμνί είναι 1-4 φορές την ημέρα, και το σκαμνί είναι πιο σκούρο και σκληρότερο, με μια δυσάρεστη οσμή και μια καφετιά χροιά.

Το παιδί ηλικίας 21 ημερών εξακολουθεί να εκτελεί τις περισσότερες από τις ενέργειες και τις κινήσεις αντανακλαστικά.

Τέταρτη εβδομάδα

Η ανάπτυξη του μωρού αυτή την εβδομάδα είναι σε υψηλό ρυθμό. Ο μικρός παίρνει καλύτερα και καλύτερα προσαρμοσμένος στον κόσμο γύρω του, χαίρεται στους γονείς, βλέπει τα παιχνίδια και αρχίζει να φωνάζει. Ο ύπνος την ημέρα του τέκνου της τέταρτης εβδομάδας ζωής διαρκεί περίπου 17-19 ώρες και ο αριθμός των τροφοδοσιών είναι τουλάχιστον 6-7.

Τέτοια χαρακτηριστικά ανάπτυξης παρατηρούνται:

 • Τα πόδια και τα χέρια του παιδιού είναι ακόμα λυγισμένα και τα κάμπια είναι σφιγμένα.
 • Το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα να συντονίζει καλά τις κινήσεις του.
 • Το μωρό μαθαίνει ενεργά να κρατάει το κεφάλι του.
 • Όταν δεν είναι ικανοποιημένος, το φιστίκι φωνάζει δυνατά και κινείται απότομα, για παράδειγμα, έχει τα πόδια του στριμμένα όταν ανησυχεί για κολικούς.
 • Τα μάτια των περισσότερων μωρών είναι μπλε, αλλά με την ηλικία τους μπορούν να αλλάξουν χρώμα.
 • Το όραμα δεν είναι ακόμη πλήρως γεμάτο, οπότε είναι δύσκολο για τα ψίχουλα να συγκεντρωθούν τα μάτια τους.
 • Τα δάκρυα αρχίζουν να ξεχωρίζουν.
Το μηνιαίο μωρό αρχίζει να αναγνωρίζει τους αγαπημένους και ευτυχώς

Πόσα γραμμάρια κερδίζουν τα νεογνά ανά εβδομάδα;

Η αύξηση βάρους ενός νεογέννητου μωρού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (το φύλο, τη διατροφή της μητέρας, την κληρονομικότητα, την υγεία και άλλα), αλλά υπάρχουν μέσοι δείκτες που δείχνουν πόσο το μωρό υπολογίζει κατά μέσον όρο σε κάθε εβδομάδα της ζωής.

Βάρος και πόσο ένα μωρό πρέπει να προσθέσει:

Πρώτη εβδομάδα

Τα αγόρια γεννιούνται με βάρος 2500-4400 g, κορίτσια - με βάρος 2400-4200 g.

Τις πρώτες ημέρες, η απώλεια μέχρι 10% του βάρους είναι φυσιολογική (κατά μέσο όρο, χάνουν 5-7%), με την οποία γεννήθηκε το μωρό, αλλά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας το μωρό κερδίζει συχνά αυτό το βάρος και κάποια μωρά προσθέτουν μέχρι 100 g.

Δεύτερη εβδομάδα

Στην αρχή αυτής της εβδομάδας, το βάρος του παιδιού είναι περίπου το ίδιο με το οποίο γεννήθηκε, αλλά κάποια μωρά στη δεύτερη εβδομάδα εξακολουθούν να επιστρέφουν το βάρος που χάθηκε μετά τη γέννηση. Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να κερδίζουν ενεργά βάρος και να κερδίζουν κατά μέσο όρο 150-250 g (τουλάχιστον 20 g ημερησίως).

Τρίτη εβδομάδα

Αυτή την εβδομάδα, τα παιδιά προσθέτουν περίπου 200-250 γραμμάρια.

Τέταρτη εβδομάδα

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το παιδί προσθέτει κατά μέσο όρο 170-200 g, έτσι το βάρος των αγοριών σε 4 εβδομάδες είναι 3400-5800 g, και αυτό των κοριτσιών - 3200-5500 g.

Θυμηθείτε ότι τα δεδομένα στον πίνακα είναι κατά προσέγγιση και ότι κάθε ένα από αυτά αναπτύσσεται μεμονωμένα, επιτρέπονται μικρές αποκλίσεις. Εάν οι διαφορές από αυτούς τους δείκτες είναι σημαντικές, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία