Πώς να διδάξετε έναν αριθμό παιδιών;

Το περιεχόμενο

Για να διδάξετε έναν αριθμό παιδιών, δεν πρέπει να τον προστατεύσετε από αυτόν και να τον αφήσετε να τον ενδιαφέρει λόγω της ηλικίας του, απαντώντας πάντοτε στις ερωτήσεις του.

Βασικά: πώς να διδάξετε έναν αριθμό παιδιών;

Κάθε παιδί είναι μια ατομικότητα, επομένως είναι αδύνατο να μετρήσουμε όλα τα παιδιά με ένα μέτρο. Είναι πάντα πιο σωστό να αξιολογείτε τις ενέργειες και τις ενέργειες κάποιου προσώπου. Δεν μπορείτε να συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους, πρέπει να συγκρίνετε το παιδί μαζί του: πώς ήταν χθες και πώς έγινε σήμερα.

Πόσο χρονών πρέπει να γνωρίζει το παιδί τους αριθμούς;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι η προσωπική εμπειρία και το μοναδικό πρόγραμμα συγγραφέων για την ανάπτυξη του παιδιού, Masaru Ibuka, ένας διάσημος Ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής και επικεφαλής μηχανικός της Sony Corporation. Ο τίτλος της έκδοσής του μιλά πολύ κατηγορηματικά: "Μετά από τρία χρόνια είναι πολύ αργά".

Όλοι οι ψυχολόγοι και οι εκπαιδευτικοί συμφωνούν μαζί του: για τρία χρόνια, ο εγκέφαλος του παιδιού είναι τόσο πλαστικός, ελεύθερος, εύκαμπτος, περιπετειώδης και αποτελεσματικός, ότι η μη χρήση των δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι απλά έγκλημα.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός: έως και επτά χρόνια, το μωρό έχει το χρόνο να αποκτήσει έναν τέτοιο όγκο πληροφοριών, ο οποίος είναι συγκρίσιμος μόνο με τις διαστάσεις της γνώσης που έχει αποκτήσει ένας άνθρωπος για το υπόλοιπο της ζωής του.

Αν τα ψίχουλα δεν έχουν προβλήματα με το σύμβολο σημάτων και είναι ενδιαφέρον για τους γονείς να γνωρίζουν πώς και πώς ζει το παιδί τους, τότε ακόμη και οι αριθμοί και ακόμη και τα παιδιά μπορούν να μάθουν σε τρία και δυο χρόνια χωρίς προβλήματα.

Μαθαίνουμε το μικρότερο

Τα πάντα είναι απλά με τα παιδιά: φωτεινά, αστεία, κινητά πάντα τους προσελκύει:

 • Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούμε μαλακά παιχνίδια, φιγούρες, ποιήματα για αυτά και το λογαριασμό και το παιδί θα ενδιέφερε άθελά τους χαρακτήρες που δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτόν.
 • Η ταπετσαρία στο νηπιαγωγείο με αριθμούς (ένα τραίνο με αριθμημένα αυτοκίνητα, σπίτια ζώων σε ένα δασικό δρόμο) δουλεύουν καλά σε αυτό το θέμα.
 • Τα παιδιά αγαπούν να γλυπτούν, πράγμα που σημαίνει ότι παίζουμε με πηλό και ζύμη και κάνουμε ψηφιακές πινακίδες. Από τη ζύμη, μπορείτε να ψήσετε μπισκότα.

Η μελέτη αριθμών για ένα μικρό "Αϊνστάιν" - μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να προωθηθούν σε μαθήματα ανάπτυξης σε οποιαδήποτε ηλικία, αν αυτή η διαδικασία δεν παραβιάζει την ψυχή του παιδιού. Είναι παιδιά που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα σύμβολα και αν οι ενήλικες περιορίζονται στην αδιαφορία στην καλύτερη περίπτωση, τότε μια ανατρεπτική για μια παιδική γνωριμία με τους αριθμούς θα καθυστερήσει έως ότου είναι πέντε ή έξι ετών. Οι ενήλικες θα πρέπει να το θυμούνται αυτό για να διδάξετε στο παιδί οτιδήποτε χρειάζεστε εγκαίρως: κουτάλι για δείπνο.

Εκπαίδευση σε 4 χρόνια

Ένα παιδί στην ηλικία των 4 ετών είναι ήδη νεότερος προσχολικός, οπότε υπάρχουν πολύ περισσότερες απαιτήσεις για την ψυχική του ανάπτυξη από πριν.

Έχει έρθει η ώρα για ενεργό εργασία σχετικά με τις λεπτές κινητικές δεξιότητες του χεριού. Ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε αυτό στη διαδικασία της αγαπημένης δραστηριότητας όλων των παιδιών είναι να σχεδιάσετε.

Το παιδί θα μάθει να διακρίνει τους αριθμούς και να τις συσχετίζει με έναν συγκεκριμένο αριθμό, καθώς και να τα σχεδιάζει ανεξάρτητα.

Το σχέδιο θα σας επιτρέψει να προετοιμάσετε το παιδί για την επιστολή χάρη:

 • ανάπτυξη μικρών μυών του χεριού.
 • ενεργό σχηματισμό οπτικών και κινητικών εικόνων καθενός από τα σχήματα.

Στάδια σχεδίασης:

 1. πολλές φορές το ψίχουλο τραβάει μια μεγάλη φιγούρα.
 2. προσελκύει μικρότερες εικόνες.

Τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να σχεδιάζουν υλικά διαφορετικών χρωμάτων - τότε οι ασκήσεις θα φέρουν χαρά.

Η ανάπτυξη του οπτικού-κινητικού συντονισμού διευκολύνεται από τα καθήκοντα όπως "κομμάτια":

 • Με τα χρωματιστά μολύβια, ένα παιδί περνάει μια διαδρομή αγώνα που έχει χαρτί, μπερδεμένη και τυλιγμένη. Δεν πρέπει να πετάξουμε έξω από το δρόμο στη στροφή.
 • Κόψτε τους περίπλοκους δρόμους από χαρτόνι ή παχύ χαρτί και οργανώστε αγώνες Formula 1, τρέχοντας μικρά αυτοκίνητα παιχνιδιών στην πίστα.

Αυτό το παιχνίδι θα διευκολύνει επίσης το παιδί να μάθει την επιστολή.

Συνιστάται να επιλέγετε εργασίες που έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη της προσοχής και η αρχή της λογικής σκέψης, και επίσης να τον προκαλέσει σε μη τυποποιημένες λύσεις:

 • Εξετάζουμε τον αριθμό με μια ψίχα και προσπαθούμε να βρούμε γύρω από τα αντικείμενα, τουλάχιστον με κάποιο τρόπο που συνδέονται με την εικόνα στην εμφάνιση (μορφή).
 • Σκαλίζουμε μια φιγούρα από ζύμη αλατιού, από πλαστελίνη, το βάζουμε με μακαρόνια, αγώνες, γράφουμε σε άσφαλτο, σε άμμο, σε χιόνι.
 • Διαβάζουμε τον S. Ya. Marshak "Ας εξοικειωθούμε", προσπαθώντας να μάθουμε αυτό που μας άρεσε.

Οι ενήλικες θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα ακόλουθα στοιχεία σε αυτή τη δραστηριότητα των παιδιών:

 • αν το παιδί κάθεται σωστά (φροντίζοντας τη στάση του και κρατώντας τα μάτια του).
 • κρατώντας μια βούρτσα, ένα μολύβι, ένα κραγιόν με κερί, ένα στυλό με πινέλο.
 • ένα παιδί πρέπει πάντα να έχει αρκετά υλικά για την αγαπημένη του δουλειά: άλμπουμ, μολύβια, κραγιόνια, βιβλία ζωγραφικής, στένσιλ.
 • Όλες οι κατηγορίες θα πρέπει να διεξάγονται μόνο με τη μορφή παιχνιδιού και μόνο εφόσον το επιθυμεί το παιδί.

Μαθήματα ηλικίας 5-6 ετών

Μετά το στάδιο εξοικείωσης του παιδιού με τη διαδικασία εκπαίδευσης οποιουδήποτε αριθμού, μπορείτε να αρχίσετε να επικοινωνείτε στενά με το παιδί με τους αριθμούς.

Θα γνωρίσει επίσης την τυπωμένη έκδοση που βλέπει σε μια εφημερίδα, περιοδικό, βιβλίο και χειρόγραφο στο σημειωματάριο των μεγαλύτερων παιδιών της οικογένειας.

Είναι δυνατόν να εκπαιδεύσει ένα παιδί ηλικίας 5-6 ετών πιο εμπεριστατωμένα και πιο σκόπιμα, διότι αυτή είναι η μέση ηλικία προσχολικής ηλικίας. και απαιτεί μια πιο προσεκτική στάση των ενηλίκων στις γνώσεις και τις δεξιότητες των ψίχουλων:

 • Εάν το μωρό δεν έχει προβλήματα με το σύστημα σημείων, θυμάται ήρεμα και γρήγορα μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αναγνωρίζει την γραφική εικόνα όλων των δέκα ψηφίων και αν υπάρχει, είναι δύσκολο να απομνημονεύσετε ορισμένους αριθμούς και να μπερδευτείτε.
 • Στα παιδιά με λογοθεραπεία υπάρχει μια καθυστέρηση στην αντίληψη των αριθμών, και αυτό συμβαίνει συχνότερα με αριθμούς: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Ορισμένοι αριθμητικοί χαρακτήρες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή:

 • 3 - είναι παρόμοιο με το γράμμα "Z" για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που έχουν ήδη κατανοήσει το ρωσικό αλφάβητο.
 • 4 - η εκτυπωμένη εικόνα γίνεται αντιληπτή με δύο τρόπους λόγω της μεταβλητότητας της εκτύπωσης και η γραπτή είναι παρόμοια με το γράμμα "H".
 • 6 και 9 - είναι δύσκολο για τους τύπους να μην τους συγχέουν, επειδή οι γραφικές εικόνες αυτών των μορφών διαφέρουν μόνο κατά την περιστροφή γύρω από τον άξονά τους κατά 180 °.

Εκμάθηση σωστών αριθμών και αριθμών

Πριν να εξηγήσετε κάτι για αριθμούς και αριθμούς σε ένα παιδί, οι ενήλικες πρέπει κατανοήσουν ξεκάθαρα τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εννοιών:

 • Είναι σημαντικό να μην συγχέεται: ένα ψηφίο είναι ένα σημάδι που χρησιμοποιείται για τον ορισμό ενός αριθμού, ένας αριθμός είναι η αξία με την οποία γίνεται ένας λογαριασμός.
 • Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα παράλληλο με τους ήχους και τα γράμματα: οι ήχοι είναι αυτό που ακούμε και προφέρουμε και τα γράμματα είναι σύμβολα (εικονίδια) που υποδεικνύουν τους ήχους στο γράμμα.
 • Έτσι, τα γράμματα αποτελούν το αλφάβητο, και επομένως οι αριθμοί - αυτό είναι επίσης ένα είδος "αλφάβητου", με τη βοήθεια των συμβόλων των οποίων μπορείτε να γράψετε οποιοδήποτε αριθμό.

Οι αριθμοί (τα αρχεία τους) αποτελούνται από αριθμούς με τον ίδιο τρόπο που οι λέξεις σε μια εγγραφή αποτελούνται από γράμματα.

Το ρωσικό αλφάβητο έχει μόνο 33 γράμματα και μπορείτε να φτιάξετε έναν άπειρο αριθμό λέξεων από αυτά.

Έχουμε μόνο δέκα αριθμούς: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, αλλά είναι δυνατόν να φτιάξουμε από αυτούς απείρως πολλούς αριθμούς. Κάθε φορά που προσθέτουμε τον αριθμό 1, έχουμε τον ακόλουθο αριθμό.

Κάθε αριθμός στην έκδοση σόλο (μόνο) δείχνει έναν μονοψήφιο αριθμό στην εγγραφή. Στην εγγραφή των διψήφιων αριθμών - δύο εικονίδια (αριθμοί), και στην καταγραφή των τριψήφιων αριθμών - τρεις χαρακτήρες (αριθμοί) και ούτω καθεξής.

Οι αριθμοί στους οποίους χρησιμοποιούμε περισσότερα από ένα ψηφία ονομάζονται πολλαπλές τιμές.

Για να αποφευχθεί η σύγχυση, τα παιδιά πρέπει να εξηγήσουν:

 • Μεταξύ των αριθμών από 1 έως 20 υπάρχουν δύο ομάδες: μονοψήφιο και διψήφιο.
 • Οι αριθμοί μετά από 10 διαμορφώνονται ως εξής: βάζουμε ένα σε "είκοσι" (δέκα) και παίρνουμε 11, βάζουμε δύο σε "είκοσι" και παίρνουμε 12, και ούτω καθεξής.
 • Μελετάμε 2,3,7,6,10 ως επίδειξη της διαφοράς μεταξύ μονοψήφιων και διψήφιων αριθμών, υπογραμμίζοντας ότι το 10 είναι ο μικρότερος διψήφιος αριθμός και ο 9 είναι ο μεγαλύτερος μονοψήφιος αριθμός.
 • Οι αριθμοί από το 1 έως το 100 αποτελούν το πρώτο "εκατό", αλλά το 100 είναι ο μικρότερος τριψήφιος αριθμός.

Χρώματα για βοήθεια

Η χρήση φωτεινών χρωμάτων και αποχρώσεων έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχή του παιδιού και του χρησιμεύει ως ένα είδος θεραπείας χρώματος:

 • τα φωτεινά χρώματα αυξάνουν πάντα τη διάθεσή σας και τη ζωντάνια σας.
 • ένα κιβώτιο 18 ή 24 χρωματιστά μολύβια θα επιτρέψει στο παιδί να αισθάνεται πιο σίγουρη - θα έχει πολλούς χρωματισμένους βοηθούς.
 • τα φωτεινά χρώματα έχουν θετική επίδραση στη ψυχή του παιδιού, ο φόβος του παιδιού από το νέο και το άγνωστο εξαφανίζεται.

Πώς μπορεί να δει η ποικιλία χρωμάτων στα παραδείγματα:

 • Το παιδί θα χαρεί να χρωματίσει τόσο τον μεγάλο αριθμό όσο και το σχέδιο για αυτό. Για παράδειγμα, στο "εφτά" - που σχεδιάστηκε ουράνιο τόξο, στο "τρία" - μια μυθική οικογένεια αρκούδων.
 • Αφού μελετήσαμε τη νέα φιγούρα, θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε χρωματιστά μολύβια για να χρωματίσουμε τα ρούχα των χαρακτήρων στο χρωματισμό των παιδιών, βάζοντας μια "ψηφιακή εκτύπωση" πάνω σε αυτό.

Μετρώντας τα υλικά

Ανάλογα με τον αναλυτή (οπτικό ή ακουστικό) που έχει ο άνθρωπος, ο ηγέτης είναι καλύτερα ανεπτυγμένος, η μορφή και η μέθοδος των πληροφοριών που θα παρουσιαστούν θα εξαρτηθεί.

Είναι ένα πολύ γνωστό γεγονός: για τους περισσότερους ανθρώπους (και για τους μικρούς, ακόμη περισσότερο) ο οπτικός αναλυτής είναι φυσικά καλύτερα αναπτυγμένος. Δεν είναι περίεργο που λένε ότι είναι καλύτερο να βλέπεις 1 φορά από το να ακούσεις 100 φορές.

Τα παιδιά είναι ένα ειδικό ακροατήριο, απαιτούν ζωντανές εντυπώσεις, ασυνήθιστα κόλπα, αξέχαστα αντικείμενα. Όλες οι διανοητικές διαδικασίες τους είναι συχνά ακούσιες. Απαιτεί ενήλικες προσεκτική προετοιμασία για τα μαθήματα με το παιδί.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας;

Ήσυχη εξήγηση σε ένα μωρό δεν είναι εύκολο έργο. Σε αυτή τη διαδικασία, είναι σημαντικό να μην βυθιστείτε στο επίπεδο του παιδιού, αλλά να προσπαθήσετε να αυξήσετε τα ψίχουλα ένα βήμα παραπάνω από την προηγούμενη θέση τους, φέρνοντάς τα πιο κοντά στον εαυτό τους.

Μέθοδος εξοικείωσης

Μετά από τη γνωριμία με τον νέο αριθμό και την άσκηση, θα πρέπει να προσπαθήσετε να εδραιώσετε τις γνώσεις που αποκτήθηκαν: με το παιδί να βρει γνωστά νούμερα στα γύρω αντικείμενα - στις σελίδες των αγαπημένων βιβλίων, στους αριθμούς κατοικιών, στις πόρτες διαμερισμάτων, αλλά σε γραμματοκιβώτια, αυτοκίνητα και ούτω καθεξής.

Εάν το παιδί δεν κατανοήσει πλήρως το υλικό που μελετάται, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε επιπρόσθετα παρόμοια καθήκοντα μαζί του και μετά από λίγο είναι απαραίτητο να επιστρέψετε στο εύκολο θέμα και να το επαναλάβετε. Το υλικό μελετάται από απλό σε περίπλοκο. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς να αφομοιώσετε το προηγούμενο υλικό, γιατί είναι η βάση, το θεμέλιο για τη μελέτη των επόμενων θεμάτων.

Φόρμα παιχνιδιών

Η διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας απαιτεί σταθερό παιχνίδι:

 • "Βρείτε τις σωστές φωτογραφίες." Ο μαθητής καλείται να συνδέσει με ένα μολύβι όλες τις εικόνες με τον αντίστοιχο αριθμό θεμάτων.
 • "Κάθε εικόνα εικόνα." Για κάθε εικόνα επιλέξτε έναν αριθμό που αντιστοιχεί στον αριθμό των αντικειμένων σε αυτό.
 • "Σηκώστε την κάρτα." Στα εξώφυλλα των δημοφιλών βιβλίων για να πάρει μια κάρτα με έναν αριθμό. Για παράδειγμα: "Τρεις αρκούδες", "Flower-seven flower".
 • "Φιγούρες του καλλιτέχνη" - σχεδιάζουμε μια συνεχή αλυσίδα "Οκτώ" - αποδεικνύεται ένας στρογγυλός χορός με κούκλες, τυχαία διασκορπισμένα "τριπλά" - πτερωτά πουλιά, μια σειρά "μονάδων" - ένα φράχτη.
 • "Σχεδιάστε ένα πορτρέτο αριθμών." Οι ενήλικες διαβάζουν την περιγραφή του αριθμού στο στίχο και το παιδί πρέπει να το σχεδιάσει.
 • "Σχήμα με ένα μυστικό." Η σύνδεση των κουκίδων με έναν αριθμό κωδικού δίπλα (για παράδειγμα, το "έξι"), το παιδί θα λάβει ένα σχέδιο (για παράδειγμα, ένα μωρό ελέφαντας).
 • "Αστεία νούμερα". Το παιδί μαντέψει αριθμούς σε ασυνήθιστα σχέδια, όπου είναι κρυμμένα σε ένα αστείο οικόπεδο.
 • "Μιλώντας αριθμούς". Σύμφωνα με την ιστορία στοιχεία σχετικά με τον εαυτό σας ψίχουλο πρέπει να μαντέψει ποιος είναι. Για παράδειγμα, ποιος αριθμός θα πω στο φανάρι. Ή εγώ - η αγαπημένη εκτίμηση όλων των φοιτητών. Ή όλα τα loafers φοβούνται για μένα.

Μαθαίνοντας να μετράτε γρήγορα

Έχοντας μάθει να μετράει γρήγορα από το 1 έως το 9, το παιδί θα μπορεί να θυμάται οπτικά τη σειρά των αριθμών στη σειρά αριθμών, που θα τον βοηθήσει να ελέγξει τον εαυτό του, θυμόμαστε πώς φαίνεται η γραφική εικόνα ενός ψηφίου.

Συγκέντρωση του υλικού που μελετήθηκε

Για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει μάθει τους αριθμούς και τις εικόνες τους, μπορείτε να γράψετε μαζί του μια "μαθηματική υπαγόρευση":

 • αριθμούν το μεγαλύτερο μοναδικό ψηφίο.
 • ποιος αριθμός δηλώνει "κενό" και "τίποτα"?
 • σημειώστε τον αριθμό που «ζει» μεταξύ 4 και 6 στη σειρά αριθμών.
 • Αριθμός απάντησης: τρεις φορές 2.

Το γράμμα των αριθμών είναι καλύτερο σε ένα σημειωματάριο σε ένα μεγάλο κελί ή σε μια ειδική "συνταγή".

Στο στάδιο της ενοποίησης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γεωμετρικά σχήματα: τρία τρίγωνα, τρία τετράγωνα και τρία όστρακα, το καθένα από τα οποία επαναλαμβάνεται σε τρία χρώματα: κίτρινο, κόκκινο και μπλε.

Στα τρίγωνα γράφουμε 1, στα τετράγωνα-2, στα οβάλ-3. Ζητάμε από το παιδί να ομαδοποιήσει τα σχήματα με κάθε γνωστή μέθοδο. Οι παραλλαγές της επιλογής καθορίζονται από αυτόν: κατά χρώμα, ανά μορφή, με γραπτό αριθμό.

Για να μάθετε πώς να διδάξετε ένα παιδί, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία