Τεχνική Glenn Doman

Το περιεχόμενο

Στον σημερινό κόσμο, πολλοί γονείς πιστεύουν ότι όσο πιο γρήγορα αρχίζουν να αναπτύσσουν δραστηριότητες με ένα παιδί, τόσο το καλύτερο. Σκέφτοντας πώς να το κάνουμε καλύτερα, ψάχνουν για μια κατάλληλη τεχνική. Ένα από τα πιο γνωστά είναι η τεχνική του Glen Doman. Ας εξετάσουμε λεπτομερέστερα ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της τεχνικής και πώς λειτουργεί.

Από τη ζωή του Glenn Doman

Το 1919, ο Glen Doman γεννήθηκε σε μια από τις παλαιότερες πόλεις των ΗΠΑ - Φιλαδέλφεια. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας το 1940, ξεκίνησε την καριέρα του ως φυσικο-φυσιοθεραπευτή στο νοσοκομείο. Εδώ ξεκινάει η εργασία για τη μελέτη του πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των παιδιών. Ωστόσο, η έναρξη του πολέμου την διακόπτει. Το 1941, ο Doman πηγαίνει στο στρατό ως εθελοντής έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευση σε μαθήματα αξιωματικών πεζικού. Η υπηρεσία του τελειώνει με τον τίτλο του διοικητή μιας εταιρείας πεζικού με το βραβείο για εξαιρετικές υπηρεσίες από το σταυρό.

Επιστρέφοντας στην ιατρική μετά τον πόλεμο, ο Glen Doman, μαζί με τους συναδέλφους του, αρχίζει να βοηθά στην αποκατάσταση παιδιών με διάφορους εγκεφαλικούς τραυματισμούς και σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Το 1955 ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού. Η θεωρητική και πρακτική βάση του Ινστιτούτου ήταν η μέθοδος Doman.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, συνεχίζοντας τη δουλειά του, πραγματοποιώντας πολυάριθμες μελέτες, πειράματα, πειράματα, συμπεράσματα και συμπεράσματα, ο Doman και οι ομοϊδεάτες συνεργάτες του αναζητούσαν τρόπους και δυνατότητες θεραπείας τέτοιων παιδιών (με πλήρη ή μερική παράλυση , μια ισχυρή υστέρηση ανάπτυξης, αδυναμία αντίληψης του κόσμου και επικοινωνία). Θεώρησαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία - τον εγκέφαλο και όχι τις συνέπειες των αλλοιώσεων, δηλ. το σώμα.

Το 1960, ο Doman δημοσιεύει ένα άρθρο στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας σχετικά με τη μεθοδολογική εργασία και τη θεραπεία παιδιών με εγκεφαλική βλάβη και τα αποτελέσματα της αποκατάστασης τους. Ήταν τότε που πολλοί άνθρωποι έμαθαν γι 'αυτόν. Το έργο του έκανε μια «μαλακή επιστημονική επανάσταση».

Από αυτή την περίοδο, μαζί με τους συνεργάτες του, ο Doman συνέχισε ενεργά το έργο του, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας νέα προγράμματα και τεχνικές για την αποκατάσταση των παιδιών. Για την επιτυχία του έργου του απονεμήθηκε πολλά βραβεία.

Στο βιβλίο "Η αρμονική ανάπτυξη του παιδιού" μπορείτε να βρείτε μια πληρέστερη περιγραφή της μεθόδου του.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω μαθήματα

Ως αποτέλεσμα των παρατηρήσεών του, ο Doman κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους δεν μαθαίνουν όσο μπορούν να μάθουν τα στοιχεία στα πρώτα 6 χρόνια της ζωής. Σχεδόν από τη γέννηση, το παιδί είναι έτοιμο να μάθει τον κόσμο, ενδιαφέρεται για όλα όσα είναι στο περιβάλλον του. Σε αυτή την ηλικία, δεν χρειάζεται να παρακινήσετε το παιδί. Οι τάξεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη μορφή διασκεδαστικού παιχνιδιού.

Κατά τη γνώμη του μπορείτε να ξεκινήσετε τη διδασκαλία των παιδιών από 3 μήνεςγιατί σε αυτή την ηλικία η ψίχα αντιδρά σε αντικείμενα.. Η εκπαιδευτική διαδικασία αρχίζει με την επίδειξη καρτών για σύντομο χρονικό διάστημα (κυριολεκτικά μερικά δευτερόλεπτα ανά κάρτα). Είναι απαραίτητο να αναπαρίστανται πραγματικά αντικείμενα στις κάρτες: λαχανικά, φρούτα, ζώα, έπιπλα, μεταφορές, γεωμετρικά σχήματα κλπ.

Η εκπαίδευση με τη μέθοδο του G. Doman μπορεί να ξεκινήσει από 3 μήνες

Η τεχνική του Doman

Για πολλά χρόνια, ο Doman έχει πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες, εστιάζοντας στην εργασία με παιδιά που έχουν καθυστερήσει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, κοιτάζοντας πώς οι αδελφοί και οι αδελφές τους, που ήταν απολύτως υγιείς, εντάχθηκαν στα μαθήματα με μεγάλο ενδιαφέρον και πέτυχαν μεγάλη επιτυχία, δημιούργησε μια μεθοδολογία που αναπτύχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους.

Οι κυριότερες διατάξεις στις οποίες στηρίζεται η μεθοδολογία:

 • Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μεγαλώνει και αναπτύσσεται, μόνο όταν εργάζεται συνεχώς.
 • Για να επιτευχθεί μεγάλη επιτυχία στην ανάπτυξη της διάνοιας του μωρού, είναι απαραίτητο για τον εγκέφαλό του να δουλέψει ενεργά από τη γέννηση έως τα 3 χρόνια.
 • Η φυσική ανάπτυξη παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση του εγκεφάλου και της κινητικής νοημοσύνης.
 • Μέχρις ότου το παιδί είναι ηλικίας 5 ετών, ο εγκέφαλός του έχει την τάση να λαμβάνει νέες γνώσεις, δεν υπάρχει λόγος να παρακινήσει το παιδί σε αυτό.

Αρχές μάθησης για τον Doman

 • Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η διαδικασία εκμάθησης το συντομότερο δυνατόν, επειδή όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μάθει.
 • Μην ξεχάσετε να επαινείτε το παιδί και να απολαύσετε ειλικρινά την επιτυχία του.
 • Ένα παιδί είναι επίσης ένα άτομο, στο οποίο είναι απαραίτητο να δείξουμε σεβασμό και εμπιστοσύνη.
 • Η εκπαίδευση θα πρέπει να διεξάγεται με ευχαρίστηση.
 • Η εκπαίδευση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε κατάλληλο περιβάλλον.
 • Η επάγγελμα πρέπει να τελειώσει πριν το παιδί βαρεθεί ή βαρεθεί.
 • Πρέπει να παρέχονται πολύ συχνά νέες πληροφορίες για την κατάρτιση.
 • Η κανονικότητα, η συνέπεια και η οργάνωση των τάξεων είναι πολύ σημαντικά.
 • Δεν χρειάζεται να ελέγξετε πώς έμαθε το μωρό τις πληροφορίες.
 • Απαιτείται προσεκτική προετοιμασία για τα μαθήματα, πρέπει να κάνετε τα πάντα εκ των προτέρων.
 • Αμέσως σταματήστε το μάθημα, εάν ξαφνικά το μωρό ή αισθάνεστε βαρεθεί.
Η διαδικασία μάθησης πρέπει πάντα να λαμβάνει χώρα υπό τη μορφή παιχνιδιού, υπομονετικά και χωρίς εξαναγκασμό.

Φυσική ανάπτυξη

Είναι η φυσική εξέλιξη που δίνει πολύ προσοχή στο Glen Doman στο σύστημά του. Είναι σίγουρος ότι συνδέεται άμεσα με αυτό ανάπτυξη της νοημοσύνης του παιδιού. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δώσετε προσοχή στην καλή σωματική ανάπτυξη από τη γέννηση.

Οι ανάγκες του παιδιού στην κολύμβηση, το περπάτημα, τη σκάλισμα, την αρπαγή του δίνεται από τη φύση του. Είναι απαραίτητο από τη στιγμή της εμφάνισης του μωρού στον κόσμο να εγκρίνει την ανάπτυξή του, να δώσει στο παιδί πλήρη ελευθερία κινήσεων. Βοηθώντας το παιδί να είναι ενεργό από τη γέννηση, οι γονείς τον βοηθούν να αναπτυχθεί διανοητικά πολύ πιο γρήγορα από τους συνομηλίκους του.

Για τη σωματική δραστηριότητα του μωρού πρέπει να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες.

Ένα ειδικό κομμάτι ανίχνευσης μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι απαραίτητο το ψίχουλο να βρίσκεται ανάμεσα στις πλευρές του, αγγίζοντας σχεδόν τους βραχίονες και τους μηρούς. Η πίστα βρίσκεται σε μικρή πλαγιά. Το καλύτερο από όλα, οι επιφάνειες είναι λεία, δεν απαιτούνται κουβέρτες ή στρώματα. Για να φορέσετε το μωρό, σέρνετε εκεί, πρέπει να κάνετε το ελάχιστο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μωρό πρέπει να περάσει τουλάχιστον 3-4 ώρες σε αυτό. Σε μια τέτοια διαδρομή, το παιδί θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια αρκετά μεγάλη απόσταση, και κατά 4 μήνες, εάν διοργανωθεί κατάλληλα, θα αρχίσει ήδη να ανιχνεύει ενεργά. Χάρη σε αυτό, θα συνεχιστεί η ενεργητική πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, ο εγκέφαλός του και οι δυνατότητες αντίληψης του νέου.

Με τη βοήθεια της διαδρομής λαμβάνει χώρα διέγερση των έμφυτων αντανακλαστικών, προσομοιάζοντας τον ενδομήτριο χώρο, όταν το ψίχουλο θυμάται το πρώτο του αντανακλαστικό, με το οποίο γεννήθηκε.

Διδάξτε το μωρό σας να ξεπεράσει τα εμπόδια με μια ποικιλία κυλίνδρων και σκάλες. Τυλίξτε και στρίψτε το όσο πιο συχνά γίνεται, αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας αίσθησης ισορροπίας. Βοηθήστε και ενθαρρύνετε το παιδί στις προσπάθειές του να περπατήσει, να τρέξει, να κολυμπήσει.

Για νεογέννητα, ο Glen Doman δημιούργησε το δικό του πρόγραμμα ισορροπίας - δυναμική γυμναστική, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με επιτυχία στο σπίτι.

Η ουσία της μεθόδου του Doman

Μαζί με την ενεργό σωματική ανάπτυξη ταυτόχρονα, μπορείτε να ξεκινήσετε πνευματικές ασκήσεις.Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται κάρτες με μεγάλες πραγματικές εικόνες και μια υπογραφή πάνω τους. Με τη βοήθειά τους, το μωρό είναι πιο εύκολο να μάθει νέες πληροφορίες, παίρνει το σωστό φορτίο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα σύνολα καρτών, να τα βρείτε στο Διαδίκτυο και να τα εκτυπώσετε σε έγχρωμο εκτυπωτή ή να τα κάνετε μόνοι σας. Όλες οι κάρτες θα πρέπει να έχουν λευκό φόντο, σε κάθε - μόνο μία εικόνα. Η λεζάντα γράφεται από κάτω με μεγάλα κόκκινα γράμματα. Όσο πιο συχνά γίνεται, προσφέρετε στο παιδί σας νέες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εάν δεν το κάνετε αυτό, τότε το παιδί πολύ γρήγορα δεν θα ενδιαφέρεται για αυτές τις δραστηριότητες.

Στην αρχή των τάξεων θα χρειαστείτε 5 κάρτες μιας θεματικής γραμμής. Κάθε κάρτα εμφανίζεται στο μωρό για 5-10 δευτερόλεπτα, το όνομα κάτω από το οποίο διαβάζεται σαφώς και δυνατά. Μετά από περίπου τρία μαθήματα, μπορείτε να ξεκινήσετε την αντικατάσταση των καρτών σε ένα από τα σετ. Δείξτε στο παιδί ένα σύνολο μόνο μία φορά ανά μάθημα. Ανάγκη να συμμετέχετε τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Θα έχετε τουλάχιστον 15 χτυπήματα ανά ημέρα.

Τι θα διδάξατε στο παιδί, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Θα δείτε αποτελέσματα όταν το παιδί είναι έτοιμο να τα δείξει σε εσάς. Να είστε βέβαιοι: το ψίχουλο ακούει όλα και θυμάται, έχοντας εμπλακεί σε αυτό, δεν ξοδεύετε χρόνο μάταια.

Πώς να διδάξετε την ανάγνωση στο σύστημα Doman

Κοιτάζοντας τις λέξεις που γράφονται, το παιδί δεν γνωρίζει το νόημά τους. Αν αυτός, μαζί με την εμφάνιση της λέξης για να το φωνάξει, τότε η μηχανική απομνημόνευση θα λειτουργήσει, ο εγκέφαλος του μωρού θα καταλάβει τις ληφθείσες πληροφορίες, συνδέοντάς την μαζί. Με αυτό τον τρόπο το μωρό αρχίζει να κατανοεί τους νόμους της ανάγνωσης, όπως έκανε και με την ανάπτυξη της προφορικής ομιλίας.

Ο Glen Doman είναι σίγουρος ότι είναι ήδη δυνατό για ένα ψιλοκομμένο ψίχουλο να αρχίσει να μαθαίνει να διαβάζει με αυτόν τον τρόπο.

Για την εργασία θα χρειαστεί μια κάρτα με σύνολα λέξεων. Το μέγεθος τους πρέπει να είναι 10 * 50 cm, το κείμενο να είναι έντονο κόκκινο, η γραμματοσειρά πρέπει να έχει πάχος 1,5 cm και κάθε γράμμα να έχει ύψος 7,5 cm. Μην εισάγετε το παιδί με δύσκολες λέξεις στην αρχή της εκπαίδευσης. Προσπαθήστε να βρείτε τις λέξεις που το παιδί γνωρίζει καλά (μαμά, μπαμπά, παππούς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ονόματα των προτιμώμενων πιάτων, ρούχα, κατοικίδια ζώα).

Προσπαθήστε να ακολουθήσετε το παρακάτω πρόγραμμα εκπαίδευσης:

 • Ένα σύνολο λέξεων είναι μια ομάδα 5 λέξεων ενωμένη με ένα θέμα.
 • Πρέπει να κάνετε τρεις φορές την ημέρα.
 • Ημέρα πρώτη. Δείξτε στο παιδί ένα σύνολο λέξεων. Μιλήστε με σαφή και ισορροπημένη φωνή. Για κάθε λέξη πρέπει να περάσετε όχι περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα. Αποδεικνύεται 3 μαθήματα με ένα σύνολο λέξεων.
 • Ημέρα δύο. Στο σύνολο λέξεων που έχετε ήδη δείξει, προσθέστε ένα άλλο. Θα λάβουμε 6 μαθήματα την ημέρα (3 με το σύνολο των λέξεων που μελετήσατε νωρίτερα, 3 με ένα νέο) και δύο σύνολα λέξεων.
 • Τρίτη ημέρα. Τρία σύνολα λέξεων και εννέα μαθήματα.
 • Τέταρτη μέρα. Τέσσερα σύνολα λέξεων και 12 μαθήματα.
 • Πέμπτη μέρα. Πέντε σύνολα λέξεων και 15 μαθήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Την έκτη μέρα. Προσθέτετε ένα άλλο σύνολο λέξεων, αλλά συγχρόνως αποκλείετε μία λέξη από τα πέντε προηγούμενα σύνολα.

Εάν ακολουθήσετε αυτό το σχήμα, θα αντικαταστήσετε συνεχώς σύνολα λέξεων, προσθέτοντας ένα νέο κάθε φορά. Πρώτα να επιδείξετε τις λέξεις, τις φράσεις και, στη συνέχεια, να προσπαθήσετε να επιδείξετε ολόκληρες προτάσεις.

Πώς να διδάξετε να μετράτε

Οι ενήλικες που έχουν ακούσει τη λέξη "δύο" φαντάζονται ένα σχήμα, και τα παιδιά σκέφτονται με τα γεγονότα. Θα παρουσιάσουν δύο σημεία, δύο καραμέλες, δύο μήλα, αλλά δεν θα μαντέψουν μάλιστα να συνδέσουν τη λέξη "δύο" με την εικόνα ενός ψηφίου. Ο Doman βασίστηκε σε αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα για τα παιδιά κατά τη δημιουργία της μεθοδολογίας. Επιτρέποντας στο παιδί σας να αλληλεπιδράσει με συγκεκριμένα γεγονότα και όχι με αφηρημένες έννοιες, θα του δώσετε μια μεγάλη ευκαιρία να μάθετε το λογαριασμό χωρίς να υπολογίζετε, να προσδιορίζετε πόσες εικόνες απεικονίζονται, να μάθετε για τις βασικές μαθηματικές ενέργειες.

Για να εκπαιδεύσετε το λογαριασμό σας, θα χρειαστείτε 100 κάρτες μεγέθους 27 * 27 cm. Οι κόκκινες κουκίδες στις κάρτες είναι διάσπαρτες από 1 έως 100. Η διάμετρος τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 cm.Στην τάξη, το παιδί αρχικά θα κυριαρχήσει την έννοια της "ποσότητας", τότε η έννοια της "εξίσωσης". Μετά από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να μαθαίνετε για την επίλυση προβλημάτων. Μόνο τότε, από τον Doman, είναι δυνατόν να γνωρίσουμε το παιδί με μια γραφική απεικόνιση αριθμών, την έννοια του "σχήματος". Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να λύσετε ψηφιακές εξισώσεις.

Η αρχή της μάθησης των μαθηματικών είναι παρόμοια με την εκμάθηση της ανάγνωσης. Μόνο στην αρχή των τάξεων πρέπει να δοθεί αρκετή προσοχή σε ένα σύνολο καρτών από 1 έως 5 και από 5 έως 10.

Εξοικειωθείτε με τις βασικές ενέργειες και με τη βοήθεια σημείων. Για παράδειγμα, όταν διδάσκουμε την αφαίρεση 2 από 3, προφέρουμε μια ενέργεια (τρεις μείον δύο ισούται με μία), επιδείξτε τις αντίστοιχες κάρτες με τρεις τελείες, ένα σημάδι μείον, δύο τελείες, ένα ισόποσο, μία κουκίδα.

Ακόμη και για μισό λεπτό μπορείτε να μάθετε πολλά

Σε σύγκριση με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο Glen Doman βάζει τον πιο προηγμένο υπολογιστή, ο οποίος συνοψίζεται βάσει των γεγονότων. Πιστεύει ότι είναι απολύτως άχρηστο να εξηγεί κάτι στο παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα και να περιμένει για έξυπνες σκέψεις και σωστές αποφάσεις σχετικά με τις ενέργειες που έχει διαπράξει αργότερα. Το παιδί πρέπει να διαθέτει ακριβείς, προσβάσιμες και σαφείς πληροφορίες. Για να το εξηγήσω αυτό, δίνει το ακόλουθο παράδειγμα.

Κοιτάζοντας το σκυλί, το παιδί σας ενδιαφέρει γι 'αυτήν. Τι μπορείτε να κάνετε:

 • τον απομακρύνετε με τις λέξεις: "Αφήστε με μόνο, δεν έχω χρόνο".
 • πείτε ψίχουλα: "Αυτό είναι woof-woof"?
 • σύντομη απάντηση: "Αυτό είναι ένα σκυλί"?
 • λέει: "Αυτός είναι σκύλος St. Bernard"?
 • προβολή εικόνων σκύλων.
 • δείχνουν φωτογραφίες από διαφορετικές φυλές σκυλιών και λένε: "Κοιτάξτε, υπάρχουν παντού ζώα που λέγονται σκυλιά, αλλά μπορεί να είναι διαφορετικά. Υπάρχει ένας πόδι, ένας Γερμανός ποιμένας, ο Doberman, ένας chow-chow, ένας dachshund ", κλπ.

Από την τελευταία απάντηση, το παιδί θα είναι σε θέση να κάνει μια μικρή ανακάλυψη για τον εαυτό του, έχοντας καταλάβει ότι όλα τα σκυλιά έχουν κοινά χαρακτηριστικά - αυτό είναι ο αριθμός των ποδιών, η παρουσία της ουράς, το μαλλί, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να ποικίλουν σε χρώμα, μέγεθος, μήκος μαλλιών, ουρά, κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο, σε μόλις μισό λεπτό, το παιδί θα είναι σε θέση να κάνει πολλή πνευματική εργασία και να επιταχύνει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Προσπαθήστε να δώσετε στο παιδί σας πιο λεπτομερείς απαντήσεις, εύκολο να κατανοηθεί και βασισμένο σε γεγονότα.

Να αποκτήσουν εγκυκλοπαιδική γνώση

Αν ακολουθήσετε τον Doman, τότε πρέπει να καταλάβετε ότι ο στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι να αποκτήσετε πολυμερή γνώση για τον κόσμο. Οι επεξηγήσεις και οι εξηγήσεις για τα παιδιά δεν θα αποφέρουν κανένα όφελος, ο εγκέφαλός τους μπορεί να αντιληφθεί μόνο τα γεγονότα.

Προκειμένου η μάθηση με κάρτες να δώσει στο παιδί μια πραγματικά εγκυκλοπαιδική γνώση, είναι απαραίτητο:

 • όλες οι λεπτομέρειες των καρτών ήταν σαφώς ορατές.
 • υπήρχε μόνο ένα στοιχείο σε κάθε κάρτα.
 • όλα τα στοιχεία που απεικονίζονται είχαν ένα όνομα?
 • αυτό το αντικείμενο ήταν προηγουμένως άγνωστο στο παιδί.
 • οι κάρτες ήταν αρκετά μεγάλες (28 * 28 cm).
 • Τα χαρτιά ήταν καθαρά.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσετε κάρτες κατά μέσο όρο για 30 δευτερόλεπτα.

Αρνητικά σημεία

Φαίνεται ότι όλα στη μέθοδο Doman είναι σαφή, προσβάσιμα, σαφή και λογικά. Ωστόσο, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη μέθοδο, έχει τις αρνητικές πτυχές της.

 • Δεν είναι αρκετό για ένα παιδί να γνωρίζει τα γεγονότα, πρέπει να είναι σε θέση να τα εφαρμόσει στη ζωή, να τα χρησιμοποιήσει. Διαφορετικά, όλες οι πληροφορίες που λαμβάνει θα είναι απλά σκουπίδια στο κεφάλι του.
 • Ένα μεγάλο φορτίο στον εγκέφαλο ενός μωρού μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες. με τη μορφή ψυχικών διαταραχών, διακυμάνσεων της διάθεσης, έλλειψης όρεξης, προβλήματα επικοινωνίας, αυξημένου άγχους, ευπάθειας, ευαισθησίας.
 • Είναι απαραίτητο η εκπαίδευση να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού. Αν ένα παιδί δει ένα σκυλί, θα συσχετίσει την εικόνα του με τη λέξη "σκύλος", και σύμφωνα με τον Doman αυτή η λέξη θα τον προκαλέσει συσχετισμό με την κάρτα. Για παράδειγμα, βλέποντας μια καμηλοπάρδαλη ή έναν ελέφαντα στην πραγματικότητα, ένα ψίχουλο μπορεί απλά να μην τα αναγνωρίσει.
 • Η παθητικότητα του παιδιού, η έλλειψη δημιουργικών και δημιουργικών στιγμών στη μάθηση. Το παιδί δεν μαθαίνει να βρίσκει ανεξάρτητα πληροφορίες, η περιέργεια είναι γεμάτη.
 • Το παιδί δεν έχει σχεδόν χρόνο να συζητήσει με φίλους, να παίξει. Δεν δίνεται προσοχή στην αισθητική, συναισθηματική, ηθική ανάπτυξη. Οι γονείς δαπανούν πολύ χρόνο για την προετοιμασία για τα μαθήματα: κάνουν κάρτες, τα ταξινομούν, επιλέγουν κατάλληλα, κλπ.
 • Δεν εμπλέκονται όλες οι αισθήσεις. Δεν υπάρχει απτική ανάπτυξη, καμία αίσθηση οσμής ή γεύσης.
 • Μηχανική απομνημόνευση των λέξεων όταν μαθαίνουμε να διαβάζουμε. Εάν το παιδί στο κείμενο θα συναντήσει άγνωστες λέξεις, δεν θα είναι σε θέση να το διαβάσει και να καταλάβει την έννοια της ανάγνωσης.
 • Σύμφωνα με τη μέθοδο, είναι απαραίτητο να συνοδεύει το αναγνωρίσιμο κείμενο με την εμφάνιση εικόνων. Στο μέλλον, θα είναι δύσκολο για ένα παιδί να μάθει να διαβάζει κείμενα χωρίς εικονογραφήσεις, θα δυσκολευτεί να καταλάβει τι διαβάζει. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια έλλειψη επιθυμίας να ασχοληθεί με το γεγονός ότι είναι αδιάφορος ή κακός στην εργασία.
 • Έλλειψη ενεργών δραστηριοτήτων τυχερών παιχνιδιών στην οποία είναι ευκολότερο για ένα παιδί να μαθαίνει νέες πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Η τεχνική του Glenn Doman μπορεί να βοηθήσει πολύ τους γονείς στην ανάπτυξη των παιδιών τους και ακόμη και να μεγαλώσει μεγαλοφυίες και geeks. Ωστόσο Πρέπει να λάβετε υπόψη τις δυνατότητες ηλικίας του μωρού σας, να πλησιάσει σωστά την τάξη, να παρακολουθήσει την υγεία του παιδιού, να λάβει υπόψη τις ατομικές του ικανότητες. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε το παιδί να εμπλακεί. Είναι καλύτερο να διεξάγετε ολοκληρωμένες ασκήσεις με παιχνιδιάρικο τρόπο και να μην ξεχνάτε να επαινείτε και να ενθαρρύνετε για καθένα, ακόμα και ένα μικρό, επίτευγμα.

Παρακολουθήστε τα παρακάτω βίντεο για τις λειτουργίες της μεθόδου Glenn Doman.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία