Πώς να αναπτύξετε μια μνήμη σε ένα παιδί;

Το περιεχόμενο

"Σε ένα αυτί πέταξε, στην άλλη πέταξε έξω" - τόσο συχνά λένε για τα παιδιά που δεν θυμούνται τις νέες πληροφορίες καλά. Και αυτά τα παιδιά - ένα τεράστιο ποσό. Φυσικά, οι γονείς αναρωτιούνται πώς να βελτιώσουν τη μνήμη του παιδιού, γιατί θα τον βοηθήσει πολύ όχι μόνο στο νηπιαγωγείο, αλλά και αργότερα, κατά τη διάρκεια του σχολείου. Οι απλές μέθοδοι και τεχνικές που θα βοηθήσουν όχι μόνο στη διευκόλυνση της απομνημόνευσης αλλά και στη θετική επίδραση της πνευματικής ανάπτυξης του παιδιού θα βοηθήσουν τις μητέρες και τους μπαμπάδες.

Πώς είναι η διαδικασία απομνημόνευσης;

Η μνήμη, ως ικανότητα, δίνεται σε όλα τα ζωντανά όντα που είναι προικισμένα με υψηλότερη νευρική δραστηριότητα. Αλλά πέρα ​​από όλα στην ικανότητα να απομνημονεύει εικόνες, πληροφορίες, να μάθουν προχωρημένο άτομο. Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει τις διαδικασίες μνήμης παραδέχονται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά "λευκά σημεία" σε αυτήν την ερώτηση, αλλά κατάφεραν να αναπαράγουν τον μηχανισμό μνήμης με μεγαλύτερη ή μικρότερη ακρίβεια:

 • Απομνημόνευση;
 • Διατήρηση;
 • Αναπαραγωγή μετά την αναγνώριση.
 • Ξεχνώντας.

Ένα παιδί μπορεί να απομνημονεύσει πληροφορίες με δύο τρόπους - αυθαίρετα και ακούσια. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για την απομνημόνευση της ποίησης, η οποία, για παράδειγμα, θα πρέπει να διαβαστεί σε ένα παιδικό πανεπιστήμιο στο νηπιαγωγείο. Σε αυθαίρετη απομνημόνευση, τα κίνητρα παίζουν τεράστιο ρόλο. Εάν το έχει το μωρό, τότε η απομνημόνευση θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη.

Η ακούσια απομνημόνευση είναι απρόβλεπτη. Το παιδί θυμάται όλα όσα βλέπει, ακούει και έρχεται σε επαφή με. Ωστόσο, μια πληροφορία παραμένει στη μνήμη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο άλλος γρήγορα εξαφανίζεται, κατά κανόνα, ως περιττό, εάν ένα άτομο δεν αναφέρεται σε αυτό το θραύσμα της μνήμης, δεν το χρησιμοποιεί. Ένα παιδί μπορεί να θυμηθεί ένα άτομο που είδε σε ένα λεωφορείο για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο και μόνο επειδή αποδείχθηκε ότι είναι παρόμοια με το χαρακτήρα ενός αγαπημένου κινούμενων σχεδίων. Και οι εξηγήσεις σας για το πώς οι υδραυλικές εργασίες, οι οποίες ακολούθησαν την ερώτηση «γιατί», θα ξεχάσουν αρκετά γρήγορα εάν ζητηθεί το ερώτημα «πέρασμα» και οι πληροφορίες για το παιδί ήταν περιττές.

Όταν η απομνημόνευση πληροφοριών καθορίζεται από ειδικά "κυψέλες μνήμης", οι μηχανισμοί - εγκεφάλου engram, οι οποίοι ονομάζονται επίσης "ίχνος μνήμης".

Μετά την απομνημόνευση, εμφανίζεται μια δεύτερη διαδικασία - συντήρηση. Μπορεί να είναι δυναμική και στατική. Στην πρώτη περίπτωση, μιλάμε για βραχυπρόθεσμη μνήμη (ακούγεται, θυμάται, ξεχνιέται). Η στατική συντήρηση είναι μια μακροπρόθεσμη εγγύηση μνήμης (ακούγεται-θυμηθεί-αποθηκευμένη-πίσω στο αποθηκευμένο-ανακατασκευασμένο-θυμόμαστε-πίσω). Αυτός ο μηχανισμός είναι σημαντικός για τη διαδικασία μάθησης, αφού το παιδί, αρχικά θυμόμαστε κάτι σημαντικό, μπορεί ξανά και ξανά να επιστρέψει σε αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες αποθηκεύονται προσεκτικά από τα έντυπα και, υπό την επίδραση των νέων εισερχόμενων πληροφοριών, διορθώνουν τα δεδομένα, αλλάζουν, συμπληρώνουν και επεκτείνονται . Αυτός θα είναι ο μηχανισμός για την εκμάθηση του υλικού που είναι σημαντικό για την επιτυχή εκμάθηση κάτι.

Το τρίτο σημαντικό στάδιο στο έργο της μνήμης είναι η αναγνώριση και η αναπαραγωγή των θραυσμάτων που σώζονται προηγουμένως. OuseΕίναι πολύ πιο εύκολο να βάλεις σε ό, τι είναι ήδη στη μνήμη. Το παιδί έδειξε εικόνες του ομολόγου που δίδαξε στο νηπιαγωγείο - το παιδί αρχίζει να θυμάται το ίδιο το ποίημα. Αλλά αν η μητέρα του ζητήσει να πει ποιήματα ότι έχει σπουδάσει περισσότερο από έξι μήνες πριν, δεν θα είναι τόσο εύκολο να αναπαραχθούν οι πληροφορίες του μικρού.Ένα άλλο τέχνασμα μνήμης θα έρθει στη βοήθειά του - ενώσεις, συνοδεύουν τόσο την απομνημόνευση όσο και τη συντήρηση. Εάν το παιδί μπορεί να αναπαράγει τις δικές του ενώσεις, είναι πιθανό να θυμηθεί το κείμενο του ποιήματος.

Η παραχάραξη είναι η διαδικασία απελευθέρωσης ενοτήτων άχρηστων πληροφοριών που αποθηκεύονται και δεν χρησιμοποιούνται. Αυτή η διαδικασία καταστροφής των νευρικών συνδέσεων είναι πολύ σημαντική για την ψυχή του παιδιού, η οποία μπορεί να είναι υπερβολικά υπερφορτωμένη εάν το παιδί δεν ξεχάσει κάτι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκεφαλικός φλοιός συμμετέχει επίσης στη διαδικασία της "διαγραφής" πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της "αναστολής".

Όλες αυτές οι διαδικασίες εμφανίζονται στο φυσιολογικό, βιοχημικό, νευρικό επίπεδο, εμπλέκουν διάφορα μέρη του εγκεφαλικού φλοιού.

Τύποι μνήμης

Η μνήμη χωρίζεται σε διάφορους τύπους. Ανάλογα με τον βαθμό έντασης των διανοητικών διαδικασιών, μπορεί να είναι συναισθηματική, κινητική, εικονική (οπτική), λεκτική-λογική. Με τον τύπο της απομνημόνευσης - αυθαίρετη και μηχανική (ακούσια), από τη διάρκεια της αποθήκευσης πληροφοριών - βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα, λειτουργικά.

Η πρώτη μνήμη που αρχίζει να αναπτύσσεται σε ένα νεογέννητο είναι κινητήρια. Η απομνημόνευση του κινητήρα δίνει στο μωρό την ευκαιρία να μάθει να καθίσει, να περπατήσει, να κρατήσει ένα παιχνίδι, ένα κουτάλι. Η συναισθηματική μνήμη στην αρχή της ζωής είναι αντανακλαστική στη φύση - η μητέρα είναι κοντά, το μωρό είναι ήρεμο, η μητέρα είναι μακριά - το μωρό είναι μοναχικό. Μόνο σε 6 μήνες η απομνημόνευση των συναισθημάτων γίνεται πιο συνειδητή και το μωρό μπορεί ήδη να σκάσει σε δάκρυα αν παρουσιάσει ένα παιχνίδι με το οποίο χτύπησε πολύ οδυνηρά το πρόσωπό του την προηγούμενη μέρα. Σε αυτή την ηλικία, η ψίχα γνωρίζει πολύ καλά τα μέλη της οικογένειάς του και η συναισθηματική μνήμη καθιστά δυνατή αυτή την αναγνώριση - βλέπει τη μητέρα του και χαμογελάει, δεν θα χαμογελάσει σε ξένους.

Η εικονική μνήμη σχηματίζεται στα παιδιά πιο κοντά σε 1 χρόνο. Δεν είναι μόνο η απομνημόνευση της γεύσης, της αφής, του οπτικού σχεδίου, αλλά και της δημιουργίας ενώσεων που συνδέονται με αυτό. Μέσα από αυτή τη μνήμη το παιδί διαμορφώνει τις ιδέες του για τον κόσμο. Η λεκτική λογική μνήμη θα επιτρέψει στο παιδί να διατυπώσει και να αναπαράγει τις σκέψεις του. Αυτό θα είναι δυνατό όταν το μωρό μαθαίνει να μιλά τουλάχιστον 10-20 λέξεις.

Η βραχυπρόθεσμη μνήμη για κάθε μεμονωμένο παιδί έχει τον δικό του όγκο, επειδή είναι μια πολύ ατομική ικανότητα, δεδομένης της φύσης, και η διάρκεια ζωής σχεδόν αμετάβλητη. Σας επιτρέπει να αντιληφθείτε νέες πληροφορίες, να το ταξινομήσετε αμέσως και να το αφήσετε μόνο απαραίτητο. Περαιτέρω, η υπόθεση για τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Στα παιδιά, η μακροχρόνια απομνημόνευση αναπτύσσεται σε ηλικία περίπου ενός έτους, για κάποιον - λίγο αργότερα. Η μνήμη RAM είναι απαραίτητη για την αποθήκευση προσωρινών πληροφοριών, όπως συμβαίνει όταν προσθέτουμε δύο αριθμούς στο μυαλό (ενδιάμεσο αποτέλεσμα μετά την προσθήκη δεκάδων, για παράδειγμα, αφήνουμε "στο μυαλό μας").

Όλοι οι τύποι μνήμης αλληλεπιδρούν πολύ στενά μεταξύ τους, χωρίς μία, οι λειτουργίες των άλλων είναι αδύνατες ή πολύ δύσκολες.

Χαρακτηριστικά για τα παιδιά

Στα παιδιά, όλα τα είδη μνήμης αναπτύσσονται σταδιακά και αυτή η ακολουθία είναι πρωταρχικής σημασίας. Ένα νεογέννητο στο επίπεδο της μνήμης του κινητήρα θυμάται τέλεια πώς να κάνει πιπίλες κινήσεις. Μέχρι 5-6 μήνες, η συναισθηματική μνήμη είναι "ενεργοποιημένη", και από το έτος - εικονιστική. Από το έτος αρχίζει να σχηματίζεται μια μακροχρόνια μνήμη και το μωρό μπορεί ήδη να θυμάται πού περπάτησε χθες μαζί με τη μητέρα του. Ο υψηλός βαθμός ανάπτυξης μακροχρόνιας μνήμης θα φτάσει τα 2-2,5 χρόνια. Το μωρό θα χτίσει τις γνώσεις του για τον κόσμο, παίρνοντας ακούσια πληροφορίες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Στην ηλικία των 5-6 ετών, τα παιδιά συνήθως έχουν ήδη μια επαρκώς ανεπτυγμένη αυθαίρετη μνήμη και μπορούν να απομνημονεύσουν κάτι ειδικά, όπως ποιήματα ή μύθους, εάν έχουν κίνητρα.

Υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της μνήμης των παιδιών:

 • Η οπτική μνήμη αναπτύσσεται καλύτερα στα κορίτσια παρά στα αγόρια.
 • Η μνήμη του κινητήρα αναπτύσσεται ταχύτερα στα αγόρια.
 • Μακροπρόθεσμη μνήμη που χρησιμοποιείται για τη διαμόρφωση σε κορίτσια, και, κατά κύριο λόγο, είναι συναισθηματική.
 • Τα αγόρια είναι πιο εύκολο να απομνημονεύσουν αριθμούς.

Πόσο χρονών είναι να αναπτυχθεί;

Μπορείτε να αναπτύξετε τη μνήμη ενός παιδιού από τη γέννηση. Στην αρχή θα είναι κινήσεις και στη συνέχεια - συναισθήματα και λόγια. Η ακούσια μνήμη της ψίχας (τελικά, δεν προσπαθεί να απομνημονεύσει κάτι, το κάνει αυτό καθαυτό) είναι καλύτερα εκπαιδευμένο με τη μορφή ενός παιχνιδιού, έτσι αυξάνεται η πιθανότητα ότι η μεγαλύτερη ποσότητα πληροφοριών θα αναλυθεί από μια βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, χωρίς επανάληψη, το παιδί θα ξεχάσει γρήγορα τι του δίδαξε.

Τρόποι για "προπόνηση"

Η βελτίωση της μνήμης δεν είναι ένας κατάλληλος όρος όταν πρόκειται για ένα παιδί. Η κακή μνήμη στα υγιή παιδιά σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει, μπορεί να μην είναι επαρκώς ανεπτυγμένη και οι γονείς πρέπει να εργαστούν σε αυτό.

Στη διατροφή του παιδιού θα πρέπει να εισέρχονται σίγουρα στις βιταμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν αμινοξέα. Πολύ χρήσιμο ιχθυέλαιο, που περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6), αν δεν υπάρχει αλλεργία, μπορείτε να δώσετε καρύδια. Ένα παιδί πρέπει να περπατήσει πολύ στον καθαρό αέρα, καθώς ο εγκέφαλός του χρειάζεται αρκετό οξυγόνο.

Υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι για να αναπτύξετε τη μνήμη ενός μωρού που θα είναι χρήσιμη και για τους γονείς του, καθώς η μνήμη τους θα εκπαιδεύεται επίσης:

 • Τι κάνατε; Κάντε έναν κανόνα να πείτε στο παιδί σας πώς πέρασε η μέρα σας, να περιγράψετε όλες τις λεπτομέρειες και στη συνέχεια να ζητήσετε από το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
 • Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος. Ανάγνωση βιβλίων σε αυτόν κάθε μέρα, ακόμη και αν λόγω χρονικών περιορισμών, θα είναι 1-2 σελίδες, αλλά η ανάγνωση θα πρέπει να γίνει καθημερινή παράδοση.
 • Το παιχνίδι θα βοηθήσει. Κάθε μέρα παίζουν με το παιδί με λόγια. Αυτό μπορεί να γίνει στο σπίτι, στο δρόμο για το νηπιαγωγείο. Δώστε του 10 λέξεις και ζητήστε του να ονομάσει εκείνους που μπορεί να δει γύρω του (δρόμους, φανάρι, λεωφορείο, άνθρωποι, κατάστημα, σκύλος, λακκούβα). Η οπτική μνήμη είναι καλά εκπαιδευμένη με εικόνες. Βάλτε μερικές εικόνες, συζητήστε τους, περιγράψτε τους, και στη συνέχεια αφαιρέστε τις 2-3 φωτογραφίες και ζητήστε από το παιδί να πει τι λείπει ή που λείπει. Για να εκπαιδεύσετε την προσοχή θα βοηθήσει τις εργασίες με τις ίδιες εικόνες, στις οποίες θα πρέπει να βρείτε διαφορές, μπορείτε να τις βρείτε σε οποιαδήποτε ηλικία στο διαδίκτυο.
 • Δημιουργία ενώσεων. Για να θυμάστε καλύτερα το μωρό, να τον βοηθήσει να βρει μια ένωση που είναι κατανοητή γι 'αυτόν από τη λέξη ή το φαινόμενο. Θα αρχίσει γρήγορα να λειτουργεί αυτή την ικανότητα.
 • Μουσική και ξένες γλώσσες. Πολύ καλά εκπαιδεύσει τη μνήμη των μαθημάτων για τα μουσικά όργανα, το τραγούδι, καθώς και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.
 • Gadgets - αγώνα. Το Διαδίκτυο, η ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπολογιστών επηρεάζει ήδη αρνητικά τη μνήμη των ανθρώπων, αλλά επιδεινώνεται ταχέως, επειδή δεν υπάρχει ανάγκη να απομνημονεύσουμε τις πληροφορίες εάν μπορεί να βρεθεί πάντα σε μια μηχανή αναζήτησης. Αυτό δεν είναι μια κλήση να εγκαταλείψει τη χρήση των gadgets, αλλά οι γονείς που θέλουν να εκπαιδεύσουν τη μνήμη του παιδιού τους θα πρέπει να του δώσουν όσο το δυνατόν λιγότερη επικοινωνία με δισκίο και τον υπολογιστή, και όσο το δυνατόν περισσότερο να επικοινωνούν μαζί του προσωπικά.

Αποτελεσματικά παιχνίδια και ασκήσεις

Σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία παιχνιδιών και τεχνικές ανάπτυξης μνήμης. Μπορούν ακόμη και να βρουν το δικό τους, βασιζόμενοι στην περιοχή ενδιαφέροντος του αναπτυσσόμενου μωρού. Εδώ είναι μερικά μόνο από τα παιχνίδια που μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για το ατομικό σας:

 • Για παιδιά έως 3 ετών. Σε αυτή την ηλικία, παιχνίδια που στοχεύουν στην ανάπτυξη μνήμης κινητήρα είναι πολύ χρήσιμα. Συλλέξτε χρωματιστά κύβους με το παιδί σας και ονομάστε τα χρώματα, τις πυραμίδες. Τα παιδιά ηλικίας από 2 ετών μπορούν να εμπιστευτούν την αναζήτηση διαφορών σε δύο αντικείμενα ή εικόνες που είναι παρόμοιες με την πρώτη ματιά. Μετά από 2 χρόνια, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε να επαναλάβετε τα παραμύθια και τα ποιήματα διαβάστε, να ζητήσετε από το μωρό όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις, αυτό όχι μόνο θα αναπτύξει τη μνήμη, αλλά και την ομιλία του μωρού. Σε ηλικία 1,5 ετών, μπορείτε να αρχίσετε να παίζετε mini-hide και να αναζητάτε. Για να το κάνετε αυτό, δείξτε του τρία παιχνίδια, αφήστε δύο, και αφαιρέστε ένα. Πρέπει να ονομάσει ποιο παιχνίδι λείπει.
 • Για παιδιά 3-4 ετών. Σε αυτή την ηλικία, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της εικονικής και λεκτικής λογικής μνήμης. Συχνά ζητήστε να περιγράψετε μια εικόνα με λόγια, να χαρακτηρίσετε ένα παραμύθι ή έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων, να πείτε τι κάνει, τι θα συμβεί αργότερα. Είναι χρήσιμο να διδάξετε στο παιδί να ονειρεύεται. Δείξτε του εικόνες των ζώων, και στη συνέχεια να τα αφαιρέσετε και να τους ζητήσετε να φανταστούν ότι περπατάει γύρω από τον ζωολογικό κήπο. Καλέστε τα ζώα που είδε το μωρό στις εικόνες πριν, αλλά "ξεχάστε" να αναφέρετε ένα ή δύο. Αφήστε το μωρό να απαντήσει στο ερώτημα ποιος λείπει στον ζωολογικό κήπο. Κάθε μέρα θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των καρτών με τα ζώα.

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί πρέπει επίσης να αναπτύξει μια σύνδεση μεταξύ διαφορετικών τύπων μνήμης. Ζητήστε του να εισαγάγει ένα λεμόνι. Αφήστε το μωρό να σας πει τι χρώμα είναι, τι γεύση. Στη συνέχεια, ζητήστε να περιγράψετε ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, ένα αχλάδι, κλπ.

 • Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Σε αυτή την ηλικία είναι σημαντικό να εξασκηθείτε σε παιχνίδια που εκπαιδεύουν βραχυπρόθεσμη μνήμη. Οι λογικές σειρές είναι εξαιρετικές για αυτό. Εμφανίστε στο παιδί μια εικόνα με διάφορα στοιχεία στη σειρά και, στη συνέχεια, αναμίξτε τις εικόνες και ζητήστε του να επιστρέψει τις φωτογραφίες στην αρχική τους θέση. Πολύ καλά, αν το νηπιαγωγείο σας μαθαίνει να συλλέγει γρήγορα φωτογραφίες σε μέρη. Πάρτε μια απλή εικόνα και κόψτε το σε διάφορα μέρη, αφήστε το παιδί να προσπαθήσει να συγκεντρώσει αυτά τα "παζλ" το συντομότερο δυνατό.
 • Για τους νεότερους φοιτητές. Για να επιτύχει ένα παιδί, ένα παιδί θα πρέπει να αναπτύξει επαρκώς μια μνήμη, επειδή το ποσό των πληροφοριών που τον πέφτει καθημερινά στο σχολείο είναι μεγάλο. Δεν είναι απαραίτητο να ζητήσουμε από το χτεσινό νηπιαγωγείο να απομνημονεύσει τα πάντα από την καρδιά του, έτσι ώστε η βραχυπρόθεσμη μνήμη του να εκπαιδευτεί, αλλά όχι μακροπρόθεσμα. Οι τάξεις διεξάγονται καλύτερα με παιχνιδιάρικο τρόπο, παραμένει το πιο αποδεκτό για το παιδί. Σε αυτήν την ηλικία, είναι ήδη δυνατό να εκχωρήσετε ένα παιδί για να λύσετε γρίφους και σταυρόλεξα, καθώς και για να σχηματίσετε λέξεις σε λογικές αλυσίδες, για παράδειγμα, pick-up-μύκητες-μανιτάρια-καλάθι με μανιτάρια.
 • Για παιδιά άνω των 12 ετών. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί έχει την υψηλότερη ικανότητα να μαθαίνει. Εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται τις νέες πληροφορίες αρκετά εύκολα, αλλά ήδη γνωρίζει πώς να δημιουργεί λογικές συνδέσεις, να δημιουργεί εικόνες, να τις διορθώνει στη μνήμη. Αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ώθηση στη νέα εξέλιξη ενός εφήβου. Θα είναι καλό αν το βράδυ θα αναφέρει λεπτομερώς πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο με την υποχρεωτική περιγραφή της τάξης του (ποιο χρώμα είναι οι κουρτίνες, τι είναι ζωγραφισμένο σε αυτά, ποια λουλούδια αναπτύσσονται στα παράθυρα.) Στην περιγραφή των ανθρώπων με τους οποίους συναντούσε το παιδί είναι σημαντικό οι γονείς ζήτησε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για την εμφάνιση και τα ρούχα, για τα χαρακτηριστικά του προσώπου, για το πώς είναι, σύμφωνα με έναν έφηβο, καλό ή όχι (αναπτύσσει συναισθηματική-συνεταιριστική μνήμη).

Η μνήμη ενός εφήβου θα είναι καλύτερη εάν διαβάζει πολλά, μαθαίνει ξένες γλώσσες και παίζει αθλήματα. Και οι λογικές ικανότητες θα αυξηθούν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αν το παιδί θα παίξει με τον μπαμπά ή τη μαμά μέσα σκάκιπούλια

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι να επιλέξετε να απομνημονεύσετε την ποίηση;

Το σύγχρονο σχολείο χρησιμοποιεί προσεγγίσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμης μνήμης-μάθει-απάντησε-ξεχασμένη. Το σωστό ή το λάθος, δεν είναι για εμάς να αποφασίσουμε. Το καθήκον των γονέων είναι να αντισταθμίσουν τα κενά που υπάρχουν σε αυτό το σχολικό σύστημα και να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να απομνημονεύει και να αποθηκεύει πληροφορίες για όσα έχει μάθει για όσο το δυνατόν περισσότερο. Τρόποι που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό θα έρθουν στη διάσωση, διότι οι περισσότεροι από εμάς τους είπαν οι γιαγιάδες μας:

 • Μελετάμε για τη νύχτα. Εάν υπάρχει ανάγκη να μάθετε γρήγορα ένα ποίημα, είναι προτιμότερο να το πάρετε όταν έχουν ήδη μαθευτεί όλα τα άλλα μαθήματα, ή μάλλον 2-3 ώρες πριν από τον ύπνο. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει και σοφοί παππούδες γνωρίζουν ήδη ότι οι διαδικασίες απομνημόνευσης στον εγκεφαλικό φλοιό λαμβάνουν χώρα πριν από τον ύπνο και το πρωί, μέσα σε 2-3 ώρες μετά το ξύπνημα, είναι πιο δραστήριοι. Επομένως, ο στίχος είναι να διδάξετε το βράδυ, και στη συνέχεια να το επαναλάβετε στο πρωινό.
 • Μαθαίνουμε σε μέρη την τελευταία στιγμή. Εάν ένα παιδί διαβάζει προσεκτικά ένα ποίημα μόνο μερικές φορές εκ των προτέρων, φαντάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο με τη μορφή εσωτερικών εικόνων όλα όσα μιλάει και μερικές ώρες πριν από το μάθημα ή την εξέταση που πρέπει να απομνημονεύσετε, να ξαναδιαβάσετε και να προσπαθήσετε να θυμηθείτε, την πιθανότητα να θυμηθείτε ολόκληρο το κείμενο μέγιστο. Την τελευταία στιγμή, ενεργοποιείται ένα ισχυρό κίνητρο και επομένως η διαδικασία της εθελοντικής απομνημόνευσης γίνεται πολλές φορές πιο γρήγορα.
 • Μάθετε με το αυτί. Οι ενήλικες έχουν από καιρό παρατηρήσει ότι ένα παιδί απομνημονεύει τους στίχους πολύ πιο γρήγορα από κείμενα ιστοριών ή ποιημάτων. Γυρίστε το ποίημα σε ένα κομμάτι, διαβάστε το με μια έκφραση στη συσκευή εγγραφής και, στη συνέχεια, ας ακούσουμε το παιδί μερικές φορές την ημέρα - το πρωί στο δρόμο για το σχολείο και το βράδυ πριν τον ύπνο. Συνήθως η απομνημόνευση συμβαίνει ακούσια, αλλά σταθερά, ήδη για 2-3 ημέρες. Αν οι γονείς δείξουν το μέγιστο των δημιουργικών ικανοτήτων τους, τότε θα είναι σε θέση να μεταφέρουν ποιήματα στην αγαπημένη μουσική τους του παιδιού. Έτσι, το "Borodino" μπορεί να είναι ένα τραγούδι με το κίνητρο του λαϊκού rap hit και το "Sail" - ένα όμορφο λυρικό τραγούδι.
 • Μάθηση σε χαρτί. Μπορείτε να υπαγορεύσετε ένα ποίημα στο παιδί για καταγραφή από το αυτί σε ένα φύλλο χαρτιού. Στη συνέχεια, σπάστε το έργο σε διάφορα μέρη, καλύτερα στο νόημα, και ζητήστε από το παιδί να θυμάται τα πρώτα λόγια του κάθε μέρους, αυτό θα τον βοηθήσει έγκαιρα να θυμηθεί τι αρχίζει το επόμενο "κομμάτι" του έργου. Αυτή η μέθοδος, παρά τις μακρύτερες προετοιμασίες, θεωρείται ένας από τους γρηγορότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους για να απομνημονεύσει όχι μόνο την ποίηση αλλά και την πεζογραφία.

Συμβουλές για τους γονείς

Οι τάξεις δεν γίνονται καλύτερα κάθε μέρα, καθώς αυτό μπορεί να φέρει το παιδί. Οι ψυχολόγοι θεωρούν τη βέλτιστη συχνότητα - 2 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού).

Δεν χρειάζεται να πειράξει το παιδί, αν ξεχάσει κάτι, δεν θυμάμαι. Αυτή η κατάσταση υποδηλώνει ότι παραβιάστηκαν ορισμένα από τα στάδια της διαδικασίας απομνημόνευσης, πρέπει να επιστρέψετε στην αρχή και να προσπαθήσετε ξανά.

Κάθε παιδί κυριαρχείται από έναν (δύο) τύπους μνήμης. Ένα παιδί θυμάται τις φωτογραφίες πιο εύκολα, άλλο έχει δυσκολία να θυμάται εικόνες, αλλά έχει μια καλά αναπτυγμένη αφής και γεύση μνήμη, καθώς και μια μνήμη για τις μυρωδιές.. Βρείτε αυτή την ικανότητα και διεξάγετε τη διαδικασία της απομνημόνευσης ή της "κατάρτισης" της μνήμης μέσω της βασικής της ικανότητας - οι λέξεις στο ποίημα μπορεί να έχουν "μυρωδιά", χρώμα. Εάν βοηθά το παιδί να απομνημονεύει πιο γρήγορα, γιατί όχι!

Εάν ένα παιδί της πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας έχει προβλήματα να θυμάται, οι εκπαιδευτικοί παραπονούνται ότι είναι απροστάτευτοι και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, να αναθεωρήσουν το σχήμα της ημέρας του παιδιού.. Να είστε επίμονοι, να ζητάτε να καθαρίσετε τα πράγματα στους χώρους που τους έχουν δεσμευτεί και επίσης να ακολουθείτε αυστηρά το χρονοδιάγραμμα της ημέρας.

Για να εξασφαλίσετε ότι το παιδί επιτυγχάνει ένα καλό επίπεδο μακροχρόνιας μνήμης το συντομότερο δυνατόν, ρωτήστε τον για αυτό που έμαθε πρώτα, μία φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια μία φορά το μήνα.

Οι τάξεις σας πρέπει να είναι διασκεδαστικές τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά Τίποτα δεν χρειάζεται να γίνει "κάτω από το μαστίγιο". Εάν το παιδί δεν θέλει να μελετήσει αυτή τη φορά, μην επιμένετε. Όταν το παιδί δίνει τη σωστή απάντηση, φροντίστε να τον ενθαρρύνετε, να χαμογελάτε, να απολαύσετε ειλικρινά την επιτυχία του.

Πώς να αναπτύξετε τη μνήμη ενός παιδιού, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία