Ποιες μέθοδοι και τεχνικές των μνημονικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διδασκαλία των παιδιών;

Το περιεχόμενο

Μια καλή μνήμη στην εποχή μας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθιστούν δυνατή την οικοδόμηση μιας καριέρας και την επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής. Όχι ο καθένας είναι προικισμένος με μια καλή μνήμη από τη γέννηση, ωστόσο, θα πρέπει να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να βελτιώσετε την ικανότητά σας να απομνημονεύσετε και θα πρέπει να ξεκινήσετε από την παιδική ηλικία.

Υπάρχουν ακόμη και ειδικές τεχνικές για τη βελτίωση της μνήμης, επομένως θα εξετάσουμε λεπτομερέστερα τι είναι τα μνημονικά.

Τι είναι αυτό;

Mnemotechnology, επίσης γνωστή ως mnemonic, είναι ένα ειδικό σύνολο μεθόδων και τεχνικών που σας επιτρέπουν να μετατρέψετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να απομνημονεύσετε σε σαφείς εικόνες που είναι μόνιμα αποθηκευμένες στη μνήμη λόγω ορισμένων συλλογικής σειράς.

Τα ίδια σχολικά μαθήματα για τα παιδιά είναι συνήθως μικρού ενδιαφέροντος, αφού πολύ συχνά περιορίζονται στην παρουσίαση ξηρών γεγονότων. εάν μετατρέψετε την εκπαίδευση σε μια συναρπαστική ιστορία με ζωντανές διαδηλώσεις ή ακόμα και ένα παιχνίδι, το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπεράσει όλες τις φανταστικές προσδοκίες.

Η συνολική ανάπτυξη της μνήμης, που παρέχεται με τη βοήθεια του mnemo, επιτρέπει την επίτευξη διαφόρων πλεονεκτημάτων. Εάν είστε ενημερωμένοι για σημαντικές πληροφορίες με τη μορφή ονομάτων, ονομάτων ή τηλεφώνου και δεν υπάρχει τίποτα για να τα γράψετε, χάρη στην πρακτική των μνημονικών, είναι πιθανότερο να μπορείτε να τα θυμάστε τουλάχιστον μέχρι να φτάσετε σε έναν αξιόπιστο φορέα πληροφοριών.

Για τους φοιτητές αυτό είναι ένα "χρυσωρυχείο", επειδή η απομνημόνευση στίχων ή η προετοιμασία για εξετάσεις μπορεί τώρα να είναι πολύ ταχύτερη., και η ανάγκη για εξαπατήσει φύλλα είναι πολύ μειωμένη.

Ένα πρόσωπο που μιλάει στο κοινό χωρίς να σκοντάφτει σε ένα κομμάτι χαρτί πάντα προκαλεί περισσότερο σεβασμό και προσοχή από εκείνον που απλά διαβάζει από το φύλλο, διότι για τους ομιλητές και τους δασκάλους αυτό είναι επίσης πολύ πολύτιμη τεχνική.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τα παιδιά

Οι αρχές του mastering mnemonics για αρχάριους μπορούν να βρεθούν για οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι καλύτερο να αρχίσετε να μαθαίνετε σε μια προσχολική ηλικία - τότε το παιδί μπορεί να κυριαρχήσει τη σχολική και πανεπιστημιακή γνώση που θα είναι χρήσιμη αργότερα πολύ πιο εντατικά.

Ένα ζωντανό παράδειγμα μνημονικών είναι η περίφημη παροιμία για έναν κυνηγό και έναν φασιανό, που επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν την ακολουθία των χρωμάτων του ουράνιου τόξου. Ταυτόχρονα, είναι στην παιδική ηλικία ότι αυτή η τεχνική δίνει τις μέγιστες ευκαιρίες για τη διαφοροποιημένη ανάπτυξη του παιδιού:

 • οι απαραίτητες πληροφορίες θυμούνται χωρίς επιπλέον προσπάθεια και αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • κατά μήκος του τρόπου, οι ασκήσεις τρένο τη μνήμη, επιτρέποντάς σας να απομνημονεύσετε ακόμη και τι δεν είναι ντυμένος με την πιο αξέχαστη μορφή?
 • λόγω του μεγάλου αριθμού μεταφορών και της συλλογικής σκέψης, το λεξιλόγιο του παιδιού επεκτείνεται, η προφορά βελτιώνεται, οι ορίζοντες διευρύνονται.
 • η λογική, η φαντασία, οι δημιουργικές δεξιότητες και η νοημοσύνη βελτιώνονται, με την πάροδο του χρόνου επιτρέποντάς σας να μετατρέψετε οποιαδήποτε γνώση δίνεται σε mnemotechnical μορφή.
 • Οι περισσότερες τεχνικές σας επιτρέπουν να εργάζεστε ακόμη και στο σπίτι και είναι επίσης κατάλληλες για παιδιά με αναπηρίες.

Όπως κάθε άλλη μέθοδος διδασκαλίας, τα μνημονικά για ένα συγκεκριμένο παιδί μπορεί να αποδειχθούν λανθασμένα ευθυγραμμισμένα, εξαιτίας των οποίων το αποτέλεσμα δεν θα φτάσει στο αναμενόμενο επίπεδο.

Τα συνηθισμένα σφάλματα κατά την κατασκευή ενός προγράμματος έχουν ως εξής:

 • Εάν η εκμάθηση άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία, πρέπει να θυμόμαστε ότι το λεξιλόγιο και οι ορίζοντες του μωρού είναι ακόμα μικρές, επομένως δεν είναι απλά διαθέσιμες ορισμένες ενώσεις και πολύ περίπλοκα θέματα απλά επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
 • το μνημονικό είναι ένα εργαλείο για την απομνημόνευση μάλλον περίπλοκων πραγμάτων · κανείς δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να καθορίσει οποιαδήποτε στοιχειώδη πληροφορία στη μνήμη, καθώς η υπερβολική συσσώρευση των ενώσεων μπερδεύει μόνο.
 • Η μονετεχνική είναι μόνο ένας από τους τρόπους για να απομνημονεύσετε πληροφορίες, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απολύτως σε οποιαδήποτε κατάσταση, οπότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψετε πλήρως τη μάθηση της μηχανικής μάθησης, καθώς θα είναι χρήσιμη και στη ζωή.

Εκπαίδευση ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ειδικών που μελετούν την ανάπτυξη των παιδιών, Μπορείτε να ξεκινήσετε τα πρώτα μαθήματα μνημονικών με παιδιά στην ηλικία των περίπου τριών ετών. Σε αυτό το στάδιο, το παιδί μαθαίνει μόνο να μιλάει, αφού το λεξιλόγιό του εξακολουθεί να μην είναι πέρα ​​από το πεδίο των καθημερινών αντιλήψεων.

Τώρα είναι σημαντικό να επεκτείνουμε απλώς το λεξιλόγιό του και γι 'αυτό είναι απαραίτητο οι έννοιες που μελετώνται γι' αυτόν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο αφηρημένες.

Έτσι, έχοντας μάθει τη λέξη "φθινόπωρο", ένα παιδί τριών ετών μπορεί να μην καταλάβει το νόημά του και να το ξεχάσει καθόλου για ένα χρόνο, αλλά μια απλή εικόνα (που ονομάζεται mnemo-squares) που απεικονίζει ένα κίτρινο φύλλο ή ένα δέντρο με κιτρινωπό στέμμα θα γίνει γι ' δεν θα επιτρέψει να κάνει λάθος κατά τον καθορισμό της τρέχουσας ώρας του έτους.

Από 4-5 ετών Ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι αρκετά ανεπτυγμένος για να προχωρήσει στις διαδρομές - τις ίδιες εικόνες που χωρίζονται σε τρεις ή τέσσερις διαδοχικές εικόνες και περιγράφουν την ιδέα από διαφορετικές πλευρές. Έτσι, η διαδρομή μπορεί να δείχνει σταθερά ένα κιτρινωπό δέντρο, ένα κίτρινο φύλλο και μια σφήνα πτηνών που πετούν μακριά. Ακόμη και αν όλα αυτά φαίνονται σχηματικά, τέτοιες ενδείξεις επιτρέπουν στο μωρό να πάρει από τα βάθη της μνήμης του αυτό που ήδη γνωρίζει, αλλά ξέχασε λίγο.

Η θολή έννοια του φθινοπώρου γίνεται όλο και πιο σημαντική, το παιδί είναι έτοιμο να δώσει έναν τυπικά παιδικό όρο της εποχής εκείνης του έτους, το οποίο μπορεί να φανεί αφελές και όχι εντελώς ακριβές, εντούτοις εξακολουθεί να δείχνει σαφή κατανόηση του τι συμβαίνει.

Σχετικά με από την ηλικία των 6 ετών μπορεί να δοθεί στα παιδιά για την εκμάθηση μνημονίων. Αυτά είναι τα ίδια κομμάτια, μόνο εδώ υπάρχουν περισσότερες εικόνες, μπορούν να πάνε σε δύο σειρές και συχνά να μεταφέρουν όχι μόνο μία έννοια, αλλά και μια ολόκληρη ιστορία, αν και μικρή. Το καθήκον των εκπαιδευτικών σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης είναι να διεξάγουν διδασκαλία της αφήγησης, όταν ένα παιδί αναπαράγει την πλοκή ενός αγαπημένου παιδικού βιβλίου ή διδάσκει ένα στίχο. Εδώ, το ποσό των αποθηκευμένων πληροφοριών είναι ήδη αρκετά σημαντικό, διότι το παιδί θα πρέπει να συνδέσει μια συσσωρευτική διάταξηγια να υποβάλετε σωστά την πλοκή. Την ίδια στιγμή πρακτική και τρόπος ομιλίας, την ορθότητα της παρουσίασης.

Για να βελτιωθεί η συλλογική σκέψη, ένα rebus μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως τραπέζι mnemo και αργότερα το έργο μπορεί να είναι πολύ περίπλοκο προτείνοντας στο παιδί να εφεύρει τη δική του ιστορία χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο τραπέζι.

Στο μέλλον, τέτοια εικονογράμματα μπορούν να χρησιμεύσουν ως εγχειρίδιο για την ασφάλεια ζωής ή τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς σε διαφορετικά μέρη. Ένα παράδειγμα ανάπτυξης των μνημονικών και της χρήσης τους στην ενηλικίωση είναι τα ίδια σημεία, καθώς και οδηγίες για ορισμένα προϊόντα, που υποβάλλονται με τη μορφή απλών εικόνων.

Στην πραγματικότητα, οι τετράγωνοι mnemo, οι μιμητικές διαδρομές και τα μνημειώδη είναι οι κύριες μέθοδοι διδασκαλίας των παιδιών - είναι σημαντικό μόνο να τα κατασκευάσεις με τη σωστή σειρά.

Ειδικές εφαρμογές

Για τα μνημονικά έδωσε αξιοπρεπή αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες. Γενικά, είναι λογικά και μπορείτε να τα σκεφτείτε μόνοι σας, αλλά μόνο σε περίπτωση που τα συστηματοποιήσουμε για να αποφύγουμε προφανείς αδυναμίες όταν μελετάμε στο σπίτι.

 • Οι ασκήσεις εξυπηρετούνται με συνέπεια. από εύκολο σε σκληρό. Πνευματικές και λογικές ικανότητες προσχολική ηλικία μάλλον μέτρια, οπότε κανείς δεν πρέπει να περιμένει από αυτόν να αρχίσει να κατανοεί τη γη, πετώντας σε διάφορα επίπεδα. Θα πρέπει πάντα να ξεκινάτε με mnemokvadratov, ακόμη και αν το παιδί σαφώς τους ξεπεράσει στην ηλικία - μόνο για να καταλάβει ότι από την άποψη της ανάπτυξης είναι ήδη υψηλότερο. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μερικές από τις έννοιες που δίδονται από μνημονικά τετράγωνα μπορεί να είναι αρκετά περίπλοκες ακόμη και για τους ενήλικες, επομένως η βιασύνη είναι ακατάλληλη.
 • Το μνημονικό είναι πολύ χρήσιμο για την επιτάχυνση της απομνημόνευσης, αλλά οι δυνατότητές του έχουν επίσης ένα ορισμένο όριο. Είναι δύσκολο για ένα preschooler να θυμάται πολλές πληροφορίες αμέσως ως εκ τούτου, είναι γενικά αποδεκτό ότι η μέγιστη ημερήσια αποζημίωση είναι δύο πίνακες με όχι περισσότερες από εννέα εικόνες σε κάθε μία. Ακόμα κι αν το μωρό δείχνει ενδιαφέρον για την αύξηση του όγκου, δεν αξίζει τον κόπο - οι πληροφορίες θα καταπιαστούν απλά, αλλά δεν θα παραμείνουν στη μνήμη.

Λάβετε υπόψη ότι ακόμα και αυτός ο όγκος είναι λίγο πολύ για ορισμένα παιδιά, επομένως ελέγξτε τα πραγματικά αποτελέσματα με τις προσδοκίες σας και, εάν είναι απαραίτητο, μειώστε τον όγκο για λόγους αποτελεσματικότητας.

 • Το σημείο της μνημονικολογίας είναι να κάνει συναρπαστικές, αρχικά, όχι τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Στην περίπτωση των προσχολικής ηλικίας, αυτό το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη βοήθεια φωτεινών χρωμάτων - τότε το παιδί ο ίδιος φθάνει για γνώση, προσπαθεί να κατανοήσει το νόημα και "τυχαία" το θυμάται. Για καλά αποτελέσματα, αποφύγετε τις ασπρόμαυρες ή τις απαλές εικόνες.
 • Τα παιδιά δεν κατανοούν την έννοια της λέξης "αναγκαία", ως εκ τούτου η μάθηση πρέπει να είναι διασκεδαστική για αυτούς. Στη διαδικασία της απομνημόνευσης, το ενδιαφέρον της απομνημόνευσης παίζει τεράστιο ρόλο και τα παιδιά τείνουν να αποκλείονται από όλα όσα είναι τρομακτικά ή δυσάρεστα σε υποσυνείδητο επίπεδο. Για το λόγο αυτό, οι ενώσεις μνημονικών θα πρέπει να επικεντρωθούν σε θετικές ή τουλάχιστον ουδέτερες ιδιότητες χωρίς εμφανή μειονεκτήματα των εννοιών που μελετώνται.
 • Για τον παραπάνω λόγο, ένα παιδί της προσχολικής ηλικίας δεν μπορεί κανείς να αναγκαστεί να σπουδάσει εδώ και τώρα, αν δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για αυτό - θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Παρακολουθήστε την αντίδραση των παιδιών: το μάθημα θα πρέπει να συνεχιστεί όσο ενδιαφέρονται. Σε αυτή την ηλικία, καθορίζουν οι ίδιοι τη μέγιστη διάρκεια και εάν το μωρό έχει χάσει σαφώς το ενδιαφέρον ή η προσοχή του έχει μειωθεί, αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για να σταματήσει, ακόμα και αν έχετε σχεδιάσει περισσότερα.
 • Τα Preschoolers δεν ξέρουν πώς να επικεντρώσουν την προσοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αλλά το ενδιαφέρον τους είναι εύκολο να διατηρηθεί δίνοντας συνεχώς κάτι νέο. Για το λόγο αυτό, αν σκοπεύετε να δώσετε τα ίδια mnemotables δύο ανά ημέρα, βεβαιωθείτε ότι είναι σε θεμελιωδώς διαφορετικά θέματα. Αν αποφασίσετε να εμβαθύνετε σε ένα από αυτά τα θέματα, θα χάσετε το ενδιαφέρον των παιδιών και θα αναγκαστείτε να σταματήσετε το μάθημα, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Στο επόμενο βίντεο, θα βρείτε διάφορες τεχνικές mnemo για να διδάξετε τα παιδιά.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Στα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία