Εκπαιδευτικά βιβλία για παιδιά

Το περιεχόμενο

Τα βιβλία παραδοσιακά θεωρούνται θησαυρός της ανθρώπινης γνώσης και καμία τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δεν θα μπορούσε τελικά να τα αφαιρέσει. Μέχρι τώρα, ο δείκτης του νου ενός ατόμου μετράται συχνά από τον αριθμό των βιβλίων που έχει διαβάσει. Το βιβλίο μπορεί να περιέχει πολλές πληροφορίες χρήσιμες όχι μόνο για τους ενήλικες αλλά και για τα παιδιά. Θέλετε να αποσπάσετε το παιδί από διάφορες άχρηστες δραστηριότητες - να του αγοράσετε ένα αναπτυσσόμενο βιβλίο!

Ποιες απαιτήσεις πρέπει να πληρούν ένα αναπτυσσόμενο βιβλίο;

Τα αναπτυξιακά βιβλία διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ανάλογα με την ηλικία, το σχεδιασμό και την αναπτυξιακή λειτουργία του παιδιού. Θυμηθείτε, ακόμα και το πιο έξυπνο και χρήσιμο βιβλίο δεν θα προκαλέσει το ενδιαφέρον του μωρού, αν δεν έχει φωτεινές εικόνες.

Η χρήση αναπτυσσόμενων βιβλίων επιτρέπεται από την ηλικία ενός έτους και ορισμένα αντίγραφα, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι σχετικά ακόμη και από την ηλικία των έξι μηνών. Είτε αυτό συμβαίνει, αν μιλάμε για ένα βιβλίο για ένα παιδί ηλικίας 1-2 ετών, τότε το κείμενο και η βαθιά έννοια εδώ είναι τουλάχιστον - το 90% της σελίδας πρέπει να είναι εικόνες, και πάλι, δεν είναι περίπλοκο, αλλά το πιο απλό. Κατά μία έννοια, δεν είναι ούτε ένα βιβλίο, αλλά ένα επεξηγηματικό άλμπουμ διαφόρων θεμάτων - για παράδειγμα, διάφορα αντικείμενα, ζώα μπορούν να απεικονιστούν και να υπογραφούν εκεί.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οποιαδήποτε βιβλία που περιέχουν, εκτός από τα λαμπερά σχέδια, ορισμένα απλά καθήκοντα τύπου κατάρτισης που έχουν μετατραπεί σε συναρπαστικό παιχνίδι θα γίνουν συναφή.

Τέλος, για τα παιδιά της πρωτοβάθμιας και της μεγαλύτερης ηλικίας, τα αναπτυξιακά βιβλία θα πρέπει να συνοδεύονται από ήδη ορισμένες πληροφορίες κειμένου σε σημαντικές ποσότητες, παρόλο που είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αρνηθεί τη σύλληψη. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός αναπτυσσόμενου βιβλίου για αυτήν την ηλικία είναι οι εγκυκλοπαίδειες με λεπτομερείς εικόνες.

Προβολές

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εκπαιδευτικών βιβλίων.

Για τη χωρική σκέψη

Πρόκειται για βιβλία για τα μικρότερα, τα οποία παρέχονται κυρίως με εικονογραφήσεις. Έχουν σχεδιαστεί για βρέφη που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι και δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να καταγράψουν και να απομνημονεύσουν μια δυναμική εικόνα. Ας δώσουμε ένα απλό παράδειγμα: ένα παιδί ηλικίας 1-2 ετών σε ένα ζωολογικό κήπο είναι πιο πιθανό να φοβηθεί από το να εντυπωσιαστεί, δεν θα σας ενδιαφέρει ούτε τηλεοπτικά προγράμματα για άγρια ​​φύση, αλλά μπορείτε να παρακολουθήσετε εικόνες με ελέφαντες, αρκούδες, χάντρες και λαγοί.

Το καθήκον μιας τέτοιας δημοσίευσης είναι να γνωρίσει οπτικά το παιδί με ορισμένα αντικείμενα ή φαινόμενα του κόσμου και τίποτα περισσότερο.

Εκτός από τα αντικείμενα, μπορεί να δει κανείς τις έννοιες του χρώματος και του σχήματος, μεγάλες και μικρές, πάνω και κάτω, κλπ. Το βιβλίο "Χρώματα, ηλιακό φωτο-βιβλίο" μπορεί να αποτελέσει καλό παράδειγμα τέτοιας δημοσίευσης.

Για την ανάπτυξη της λογικής

Τέτοια βιβλία παραδοσιακά περιέχουν ορισμένα καθήκοντα για την ανάπτυξη των μυαλών, των επαναλήψεων. Οι περισσότερες πληροφορίες πρέπει να υποβάλλονται με τη μορφή οπτικών πληροφοριών. Με την ηλικία, τα προϊόντα αυτά πρέπει να ενημερωθούν για να φέρουν τη λογική του παιδιού σε νέα επίπεδα. Η σταδιακή ανάπτυξη της λογικής είναι καλά μελετημένη στο βιβλίο The Great Book of the Hare.

Για την ενίσχυση των δεξιοτήτων λόγου και του λεξιλογίου

Για να μάθει ένα παιδί να μιλά καλά το συντομότερο δυνατόν, χρειάζεται πρακτική και στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα - ποιο θέμα θα αρχίσει να συζητά.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με τη βοήθεια ενός αναπτυσσόμενου βιβλίου εικόνων για το ίδιο παιδί που ζει τη ζωή ενός συνηθισμένου παιδιού. Αυτό το θέμα είναι στενό και κατανοητό για το παιδί, τον ενδιαφέρει και θα είναι μια ιδανική πλατφόρμα για να πει στους ενηλίκους κάτι νέο για αυτούς - για τον κύριο χαρακτήρα.

Για να διευρύνουν το λεξιλόγιο, οι συγγραφείς τέτοιων βιβλίων συχνά προσθέτουν στις εικονογραφημένες έννοιες ιστοριών που το παιδί θα συναντήσει σίγουρα στην καθημερινή ζωή στην καθημερινή ζωή, αλλά μέχρι στιγμής δεν τις χρησιμοποιεί - για παράδειγμα, τα ονόματα διαφόρων καρπών, ζώων, δράσεων. Τα έργα του Σεργκέι Σαβουσκίν, ειδικότερα, ο "βοηθός της μαμάς" και "ο ίδιος ο λαγός", μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο.

Με εργασίες και δοκιμές

Τέτοια εκπαιδευτικά βιβλία έχουν σχεδιαστεί για παιδιά με ορισμένα βασικά στοιχεία της σκέψης και της λογικής τους, καθώς απαιτούν έντονη "ανατροφοδότηση". Η αδυναμία ανάγνωσης εξακολουθεί να επιτρέπεται εδώ, αλλά για παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών οι δημοσιεύσεις αυτές είναι απίθανο να λειτουργήσουν.

Το πιο δημοφιλές έργο "βιβλίο" για τα παιδιά είναι το ραμμένο στο χρωματισμό / ζωγραφική αφιερωμένο στο ίδιο θέμα όπως οι ενδιαφέρουσες ιστορίες και ιστορίες που συνδέονται. Ως άλλη εναλλακτική εργασία, μπορεί να υπάρχουν απλές μαθηματικές λειτουργίες ή δοκιμές που "καθορίζουν" ποιος είναι το παιδί από τους αγαπημένους του χαρακτήρες.

Μόνο με την πρώτη ματιά τέτοιες εργασίες φαίνεται απλή διασκέδαση, ωστόσο θέτοντας ένα παιδί ακόμη και τις πιο απλές ερωτήσεις με την υποχρεωτική απαίτηση απάντησης, αλλά με παιχνιδιάρικο τρόπο, μπορεί να τον κάνει να σκεφτεί και ως εκ τούτου δίνει ένα αποτέλεσμα. Για παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, το βιβλίο "Λογοτεχνία" είναι τέλειο.

Για δημιουργική ανάπτυξη

Το έργο των βιβλίων για δημιουργική ανάπτυξη είναι η σταδιακή κατεύθυνση του παιδιού στην δημιουργική του πορεία από το απλούστερο στο πιο περίπλοκο, με μια λεπτομερή επεξηγημένη εξήγηση για κάθε στάδιο. Πρώτον, μοιάζει με μια πρόκληση - πόσο μακριά μπορώ να πάω, δεύτερον, προβλέπει πραγματικά την εμφάνιση νέων δεξιοτήτων και την αποκάλυψη ταλέντων. Καλά αποκαλύψτε τα οφέλη ταλέντων των παιδιών "σύρετε με τα δάχτυλά σας" και "σύρετε με τις παλάμες".

Ηθική και οικιακή μάθηση

Αυτή η ποικιλία έχει σχεδιαστεί για διαφορετικές κατηγορίες ηλικιών. Στην παραλλαγή για το μικρότερο, μια τέτοια δημοσίευση σε μια ζωντανή μορφή θα πρέπει να διδάσκει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς και ευγένειας - χαιρετισμό, αποχαιρετισμό, εκφράζοντας ένα αίτημα ή ευγνωμοσύνη, απευθυνόμενος σε πρεσβύτερους και ούτω καθεξής.

Σε μια μεγαλύτερη ηλικία, το βιβλίο μπορεί να προσθέσει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς σε ορισμένες τυπικές καταστάσεις - με τη μορφή μιας ιστορίας, μπορεί να υπάρχουν παραδείγματα για το ποιος πρέπει να δώσει χώρο στις δημόσιες συγκοινωνίες, πώς να συμπεριφέρεται σε καταστάσεις προφανών αδικιών.

Οι δημιουργοί ορισμένων φυλλαδίων της σειράς "Σχολείο των Επτά Νάνοι" επεσήμαναν αυτό το ζήτημα.

Γνωστικές

Ένας καλός τρόπος να ενδιαφέρεσαι το παιδί σου σε διάφορες γνώσεις είναι εικονογραφημένες εγκυκλοπαίδειες. Η χρήση τους είναι δυνατή σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες, ωστόσο, χρησιμοποιούνται ευρύτερα σε παιδιά μέσης σχολικής ηλικίας, οι οποίοι δεν είναι πλέον απλά περίεργοι, αλλά έχουν επίσης καλές δεξιότητες ανάγνωσης και εκμάθησης.

Ένας ενδιαφέροντος παράγοντας είναι οι ίδιες εικόνες, αλλά τώρα θα πρέπει να εστιάσετε στην ακρίβεια της φωτογραφίας.

Το κείμενο δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ, και δεν πρέπει να περιέχει πολύ σύνθετες έννοιες για το παιδί. Τα θέματα είναι ποικίλα - γεωγραφία, βιολογία, φυσική, μπορούν να συμπληρωθούν με τμήματα για την έρευνα του χώρου και τα παραφυσικά φαινόμενα. Κάποτε, η σειρά εγκυκλοπαιδειών "Ξέρω τον Κόσμο" ήταν ευρέως διαδεδομένη, η οποία εξακολουθεί να θεωρείται σήμερα πολύ σημαντική.

Αρχικά βιβλία

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εκπαιδευτικών βιβλίων, που ξεχωρίζουν από τον συνολικό αριθμό που δεν εμπίπτουν σε μία από τις αναφερόμενες κατηγορίες. Το γεγονός είναι ότι αναπτύσσουν ένα παιδί σε διάφορους τομείς ταυτόχρονα και διαφέρουν από όλους τους άλλους με τη χαρακτηριστική τους εμφάνιση.. Παραθέτουμε τις πιο συνηθισμένες επιλογές.

Wimmelbukh, ή βιβλία, "peepers"

Το δεύτερο είναι μια απλή μετάφραση του πρώτου. Η ιδιαιτερότητα τέτοιων βιβλίων - σε ζωντανές εικόνες με μεγάλη λεπτομέρεια, χωρίς κείμενο ή με ένα ελάχιστο, που επιτρέπει την ελευθερία να ερμηνεύει αυτό που βλέπουν - αυτό μπορεί να ερμηνεύεται διαφορετικά κάθε φορά. Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου κάνει το παιδί να συνδέει τη λογική και τη φαντασία και η φωτεινότητα της εικόνας διεγείρει το πρόσθετο ενδιαφέρον και την επιθυμία να συζητηθεί, δηλαδή να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των δεξιοτήτων λόγου.

Μαγνητικά εκπαιδευτικά βιβλία

Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι τόσο ένα βιβλίο όσο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Το κιτ περιλαμβάνει ένα σύνολο μαγνητών με μια συγκεκριμένη εικόνα που πρέπει να τοποθετηθεί σε ένα ειδικό πεδίο με τη σωστή σειρά. Μια τέτοια δημοσίευση προπονεί καλύτερα τη μνήμη, αφού, δίνοντας συγκεκριμένες πληροφορίες, σας επιτρέπει να αφαιρείτε και να επανασυνδέετε επανειλημμένα τους μαγνήτες, να αλλάζετε θέσεις για να ελέγχετε τον βαθμό αφομοίωσης της αποκτηθείσας γνώσης.

Ως παράδειγμα ενός τέτοιου βιβλίου αναφέρεται συχνά ένας μαγνητικός άτλας με σημαίες, αλλά αυτό είναι ένα έργο για τα παιδιά της μέσης σχολικής ηλικίας και υπάρχουν αναλόγια για τα μικρότερα παιδιά, ιδιαίτερα, που σχετίζονται με τον κόσμο των ζώων.

Με αυτοκόλλητα

Αυτό το είδος αναπτυσσόμενων βιβλίων είναι εντελώς ανάλογο με το προηγούμενο σημείο, αλλά, λόγω της μεγαλύτερης απλότητας κατασκευής αυτοκόλλητων ετικετών σε σύγκριση με τους μαγνήτες, επιτρέπει πολύ μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο θέμα.

Ποια βιβλία και εγχειρίδια πρέπει να επιλέξω;

Η σύγχρονη επιλογή εκπαιδευτικών βιβλίων για παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να κάνει τους γονείς να σκεφτούν σοβαρά τις εκδόσεις στις οποίες θα προτιμούν. Είναι καλύτερα να πλοηγηθείτε με δύο κριτήρια - πρώτον, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού για το οποίο προορίζεται η αγορά, δεύτερον, σύμφωνα με τις προσωπικές συμπάθειες των γονέων ή ακόμα και τον μελλοντικό ιδιοκτήτη, αν είναι ήδη σαφώς σε θέση να επιλέξει τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, πολλοί γονείς θα ήθελαν να επιλέξουν κάτι που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό μεταξύ των ρωσικών οικογενειών, αλλά δεν καθοδηγούνται πάντοτε από το θέμα.

Το έργο των επτά γνόνομων, εκπληκτική σε κλίμακα, προσφέρει να καλύψει κυριολεκτικά όλες τις πτυχές της ανάπτυξης ενός παιδιού από τη γέννηση στο σχολείο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα αναπτυσσόμενο βιβλίο, αλλά μια ολόκληρη βιβλιοθήκη. Η ιδέα της έκδοσης είναι δομημένη κατά τρόπον ώστε για κάθε έτος της ζωής του μωρού να προετοιμάζονται 12 εγχειρίδια, ενωμένα από τον κοινό χαρακτήρα του κύριου χαρακτήρα - το gnome που σε αυτό το στάδιο θα διδάξει το μωρό. Όλα ξεκινούν με το πιο στοιχειώδες - τη διάκριση των χρωμάτων, και έρχονται σε δοκιμές για την προετοιμασία για το σχολείο, ακόμα και μια σύντομη εικόνα της ιστορίας - για το πώς ζούσαν οι πρόγονοί μας. Με άλλα λόγια, αγοράζοντας αυτό το βιβλίο ανάπτυξης, κανένας άλλος δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη. Για εκείνους που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν, υπάρχει μεγάλη είδηση ​​- στο διαδίκτυο με ελεύθερη πρόσβαση μπορείτε να βρείτε την ηλεκτρονική έκδοση της έκδοσης.

Μια καλή εναλλακτική λύση, αλλά μόνο μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, μπορεί να είναι το "Μεγάλο βιβλίο για τον λαγό" ή χρήσιμες ιστορίες και συνομιλίες στις εικόνες. Οι ιστορίες για το Zaiku είναι η νεώτερη εξέλιξη των εγχώριων εκπαιδευτικών, όπου στις εξακόσιες σελίδες υπάρχουν όμορφες εικόνες, καθήκοντα και πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση, αυτό το πρόγραμμα δεν βγαίνει μάταια με τη μορφή ενός, αν και ένα χοντρό βιβλίο - οι συγγραφείς συνιστούν να το επεξεργάζεστε με ολοκληρωμένο και σκόπιμο τρόπο, δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλο να βγάλει ορισμένα θέματα από το περιβάλλον του. Ένα καθοριστικό συμπλήρωμα του βιβλίου είναι ότι περιέχει μεθοδολογικές συστάσεις για τους γονείς και ερωτήσεις που μπορούν να ζητηθούν από το παιδί με σκοπό τον έλεγχο και τον καθορισμό του παρελθόντος.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Εάν η μητέρα δεν πειράζει να κάνει την ίδια τη δημιουργική δουλειά, τότε η ανάπτυξη ενός βιβλίου για ένα παιδί μπορεί να γίνει με τα χέρια της με επιτυχία. Ίσως θα έχει λιγότερη παιδαγωγική σημασία, αλλά από την άποψη ενός φωτεινού και πανέμορφου δώρου σίγουρα θα ταιριάζει και με μια ισορροπημένη και σκεπτόμενη προσέγγιση μπορεί ακόμη και να ανταγωνιστεί με μερικά δείγματα της αγοράς.

Ένα αυτο-δημιουργημένο εκπαιδευτικό βιβλίο γίνεται συνήθως μόνο για τα μικρότερα παιδιά - για άλλα παιδιά χρειάζονται πολύ σύνθετες εικόνες που είναι κοντά στις φωτογραφίες. Κατά κανόνα, ένα τέτοιο βιβλίο είναι μαλακό, η βάση του είναι ύφασμα και για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν, θα χρειαστείτε ελάχιστες δεξιότητες στην εφαρμογή, την κοπή και το ράψιμο, καθώς και μια σαφή ιδέα. Όσο για την ένταση - καθοδηγείται από το πολύ 3 αντιστροφή και το κάλυμμα.

Οι σελίδες κατασκευάζονται αυστηρά από φυσικά υφάσματα - μετάξι, πίλημα ή βαμβάκι, καθώς είναι απολύτως ασφαλή για το παιδί. Το συνιστώμενο μέγεθος της σελίδας είναι περίπου 20 εκατοστά σε κάθε μία από τις πλευρές, καθώς υπάρχει αρκετός χώρος για τη μεταφορά οπτικής πληροφορίας και το παιδί θα μπορέσει να το καλύψει όλα χωρίς να διαταράξει την προσοχή. Το κάλυμμα μπορεί να κατασκευαστεί από το ίδιο υλικό με τη σελίδα, αφού έχει προηγουμένως διπλωθεί στο μισό.

Οι εφαρμογές και τα στοιχεία χαρακτήρων μπορούν να βρεθούν σε εξειδικευμένα καταστήματα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευκολότερο να γίνουν οι ίδιοι. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε το ίδιο ύφασμα ή χαρτόνι, καθώς και διακοσμητικά στοιχεία - χάντρες και χάντρες, κορδέλες και κορδόνια, σπείρες και πολλά άλλα. Οι ετικέτες μπορούν να προσαρτηθούν στις σελίδες με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το αν πρέπει να αφαιρεθούν ή όχι - μπορούν να ραμίζονται και να συνδέονται με κουμπιά, κουμπιά ή stickies. Μην διστάσετε να διακοσμήσετε τις σελίδες, εκτός από εφαρμογές, και με καθαρά διακοσμητικά στοιχεία.

Πώς να δημιουργήσετε ένα βιβλίο ανάπτυξης με τα δικά σας χέρια, δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο.

Προσδιορισμός των ιδιοτήτων του σχεδιασμού, βασισμένη στην ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους θα λατρέψουν τα πάντα φωτεινά, ειδικά αν η εφαρμογή θα προσφέρει πρόσθετες ευκαιρίες, όπως τραβώντας μια γάτα με μουστάκι, σκασίματα ή κουδούνισμα κ.ο.κ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνετε μια ογκομετρική αίτηση και να την γεμίσετε, για παράδειγμα, με περιτυλίγματα καραμελών. Για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους, θα ήταν ωραίο να καταλήξουμε σε μια ιδέα όπου ο ίδιος κύριος χαρακτήρας θα ήταν σε διαφορετικές καταστάσεις διδασκαλίας.

Όσον αφορά το θέμα, μπορείτε να ξεκινήσετε με το απλούστερο πράγμα - τη μελέτη των χρωμάτων και των σχημάτων.

Το κύριο πράγμα είναι η παρουσία φωτεινών επεξηγηματικών παραδειγμάτων, ενώ το επιπλέον καθήκον της μητέρας θα εξηγεί στο παιδί πώς καλείται κάθε χρώμα ή σχήμα. Στο βιβλίο, μπορείτε να ράψετε φερμουάρ ή τσέπες με κουμπιά - το παιδί θα ενδιαφέρεται, και ταυτόχρονα θα πάρει χρήσιμες πρακτικές δεξιότητες.

Με τη βοήθεια μετακινούμενων και πτυσσόμενων σύνθετων εφαρμογών, μπορεί κανείς να εξετάσει την έννοια ενός μέρους και ενός συνόλου και η αρχική ιδέα των μαθηματικών δίνεται με τη βοήθεια αριθμών δίπλα στον αντίστοιχο αριθμό συγκεκριμένων αντικειμένων - των ίδιων χαντρών.

Οπλισμένοι με φαντασία ή δανεισμένες ιδέες, μπορείτε να επιτύχετε ένα πραγματικά όμορφο και χρήσιμο αποτέλεσμα.

Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Μην αυτο-φαρμακοποιείτε. Κατά τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Εγκυμοσύνη

Ανάπτυξη

Υγεία